Sievišķība

Reitings 262
Reģ: 04.01.2013
Temats, par kuru pēdējā laikā tik bieži esmu aizdomājusies un gribas ar kādu par to parunāt.
Ko jūs saprotat ar vārdu - sievišķība? Un ko jūs darāt, lai ikdienā justos sievišķīgāk?
01.08.2018 13:09 |

Reitings 139
Reģ: 08.08.2018
Skatoties "Viņas melo labāk" ļoti labi var ieraudzīt, kura ir sievišķīga, kura nav. Marta un Madara ir izteikti sievišķīgas, lai gan abām ir dažādi raksturi. Toties Marija pavisam nav sievišķīga un vienalga uzvelk svārkus vai nē. "Pacankas" balss, gaita un izturēšanās. Kostika sieva Oļa arī nav sievišķīga. Un tad ir tādas daļēji sievišķīgas - Baiba, Dina, Lauma, Ketija.
09.08.2018 00:26 |

Reitings 577
Reģ: 02.07.2018
liilita, skatos seriālu, bet mani novērojumi ir pavisam citādi :D
viss subjektīvi.
09.08.2018 11:46 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Sievišķīga sieviete ir trausla, skaista, maiga, sargājama, iekārojama, gādīga, rūpējas

Sievišķība man nesaistās ar te nosauktajām lietām. Tas ir netverams starojums. Ir sievietes, kas izskatās spēcīgas personības, pašpārliecinātas, drosmīgas, zina, ko vēlas un kā to sasniegt. No viņām staro spēks. Bet reizē viņas šķiet sievišķīgas- nerada asociācijas ar vīriešu spēku, viņas ir ar savu individuālu, izkoptu stilu.
Tad ir tādas maigās būtnes, kam vajag balstu, citādi dzīves skarbajos vējos pazudīs. Viņām nav savs viedoklis, viņām nav savu mērķu, domu, gribas. Visur gatavas sekot kādam citam- mammai, vīrietim, priekšniekam. Tipiski ziedotājas, krāpnieku upures, cietējas, viņām patīk horoskopi, taro kārti, nereti arī visādas jogas. Vienmēr uztraucas par citu jūtām un to neaizskaršanu.
Tad ir sportiskās. Sports ir viņu otrais es. Sportu ļoti mīlošas sievietes reti kad izskatās sievišķīgas. Nezinu kāpēc, bet sporta cienītājām (ne jau 2x nedēļā sporta nodarbību apmeklētājām) ir ļoti vīrišķīgs starojums. Kaut vai basketbolistes. Pat kleitās un ar gariem blondiem matiem kaut kā vīrišķīgs skats- kustībās, balsī.
Tad ir "pacani". Sievietes, kurās vispār nav sievišķības un viņas to arī sevī nevēlas. Nereti rupjas, vulgāras, bez jebkādas gaumes izjūtas.
Un tad ir cacas jeb modes dāmas. Dažādās pakāpēs- no piepūstām lūpām līdz dzeltenblondiem matiem. Tā ir kategorija, kas izstaro visvīrišķīgāko starojumu. Visi tie "uzlabojumi" tikai akcentē un pasvītro sievišķības neesamību.
09.08.2018 13:10 |

Reitings 1164
Reģ: 16.09.2015
Viedā Minka, minēšu, sevi tu ievieto pirmajā kastītē? :-D
.
Ja vien dzīvē viss būtu tik vienkārši, visas pasaules sievietes ievietojam 5 kastītēs :-)
09.08.2018 13:18 |

Reitings 20
Reģ: 31.07.2018
Sievišķība man nesaistās ar te nosauktajām lietām. Tas ir netverams starojums.

Šim piekrītu. Sievišķību arī nevar iemācīties - vai nu ir, vai nav. Tieši tāpat ir arī ar harizmu.
09.08.2018 13:39 |

Reitings 3934
Mischa
Kastīšu ir daudz.Mans komentārs ir atbilde uz tiem stereotipiskajiem aprakstiem- trausla, maiga, utt. Ne vienmēr. Tāpat viss skaistuma industrijas arsenāls nelīdz, ja sieviete vīrišķīga iekšēji (piem. Sabone Berezina)
09.08.2018 13:40 |

Reitings 3934
Sabīne Berezina, Samanta Tīna- ļoti vīrišķīgas.
Evija Sloka, Linda Leen, Marta Ritova-sievišķīgas..
09.08.2018 14:07 |

Reitings 1164
Tāpat viss skaistuma industrijas arsenāls nelīdz, ja sieviete vīrišķīga iekšēji (piem. Sabone Berezina)

Kāpēc tev šī sieviete šķiet vīrišķīga iekšēji? Tāpat Samanta Tīna? Pēc kā tu to spried? Kā izpaužas "vīrišķīga sieviete"?
09.08.2018 14:12 |

Reitings 3934
Mischa
Trīs no viņām piedalījās TV šovos, sadzīviska uzvedība. Kas tos §ovus redzējis, diez vai apgalvos, ka Samanta un Sabīne ir sievišķīgas.
Bet tas nav nekas slikts
09.08.2018 15:18 |

Reitings 1164
Viedā Minka, paldies par atbildi. Par viņām neko daudz nezinu, neesmu skatījusies šovus, kuros viņas apgrozās, tāpēc ieinteresēja.
09.08.2018 15:23 |

Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Pirmajā no minkas kastītēm uzreiz iedomājos Ievu Iltneri. Viņa man ir tāds sievišķības etalons - ārēji varbūt paskarba, noteikti ar savu stilu, bet tik pašpārliecinātu un gudru sievišķības starojumu :-)
09.08.2018 15:46 |

Reitings 3871
Reģ: 14.09.2015
Viedaa Minka-man ir no "visaam kasteem" kaut kas!:-D
No "Vinas melo labaak" laikam vissieviskiigaaka liekas Ketija,bet nu tas no sievietes skatijuma.Manam viiram laikam liktos Marta:-D
No taadaam slavenaam aktriseem taa noteikti buutu Merilina Monro.
10.08.2018 03:39 |

Reitings 4218
Reģ: 29.01.2009
Interesanti zināt - pie 'pareizās', 'īstās' un 'sievišķīgākās' sievišķības 'definīcijas' pieskaitāma arī šaurpieraina domāšana?
10.08.2018 11:41 |

Reitings 286
Reģ: 15.12.2016
Varbūt jūs pārāk daudz mēģināt nelietot jēdzienu ''pareiza'' sieviete. Kur sievišķības jēdziens ir balstīts, ja ne idejās par to, kādai sievietei ideālā gadījumā būtu jābūt, ņemot vērā bioloģisko realitāti, viņas funkcijas sabiedrībā u.tml.? Abas lietas laika gaitā ir mainījušās un nav pārsteidzoši, ka attiecīgi ir mainījušies arī uzskati par sievišķību, t.i., sievietei atbilstošu uzvedību un izskatu. Vai tiešām šeit nav runa par ''pareizu'' sievieti vai to, kādai sievietei būtu vēlams būt? Savukārt lasot komentārus, kas raksta, ka sievišķīgas ir visas, ka kultūra (mode, kosmētika, audzināšana, noteikts dzīvesveids u.tml.) nevienu sievišķīgu nevar padarīt - šajā gadījumā man tiešām nav skaidrs, kas ar sievišķību vispār tiek saprasts.
10.08.2018 12:25 |

Reitings 4218
Sievietei nav jābūt kaut kādai, kas obligāti ietilpst attiecīgā laikmeta ideoloģiskajos rāmjos modes, uzvedības, sociālo funkciju, izskata un vēl nez kādos lauciņos, lai viņa būtu, justos un izskatītos kā sieviete, vai būtu, justos un izskatītos sievišķīga.
.
Vīrietim arī, protams, nē.
.
tiešām nav skaidrs, kas ar sievišķību vispār tiek saprasts.
Vārds 'sievišķība' vnk tiek izmantots kā ideoloģiskais ierocis, lai sievietei ierādītu viņai atvēlēto vietu pēc laikmeta uzvedības, sociālo funkciju, izskata utt. prasībām.
.
Var, protams, arī neizmantot (tas attiecas uz jebkuru ideoloģisko ieroci, ne tikai vārdu 'sievišķība'), bet tad nav tik aizraujoši dzīvot tai bērnudārzā, kas ieviesta pieaugušo cilvēku dzīvē, ja neatrod kādu vai kādus, ko nepaspīdzināt ar savām iedomu prasībām.
10.08.2018 13:02 |

Reitings 1164
Kas, ko, kā uztver, manuprāt, man neviens neko neuzspiež, sakot, Tev jābūt sievišķīgai! Gribi esi, gribi neesi.
Manā uztverē ‘sievišķība’ ir īpašvārds ar ko var apzīmēt gan vīrieti, gan sievieti, apzīmējot viņu izturēšanos, manieres.
Neviens tā nesaceptos par, piemēram, ‘jauka sieviete’ :-D
10.08.2018 13:11 |

Reitings 4218
Misha, nolūks ir svarīgs.
.
Ir liela atšķirība, vai 'jauka sieviete' domāts kā kompliments, kas izteikts vnk tāpat sievietei un teicējam par prieku, vai nolūks ir bijis kaut ko dabūt no sievietes par izteiktajiem glaimiem.
10.08.2018 13:31 |

Reitings 4218
Ups...
Misha > Mischa
(s):D
10.08.2018 13:39 |

Reitings 286
Reģ: 15.12.2016
Nerātnā, kā rakstīju, es saprotu, ko ar sievišķību domā citi cilvēki. Bet es nesaprotu, ko ar to domā tu, rakstot, ka nav jāatbilst pilnīgi nekādu lauciņu uzstādījumiem, lai sieviete būtu sievišķīga. Tātad sievišķīgs ir pilnīgi viss. Tātad principā tas ir tukšs jēdziens, kas nenozīmē neko un nepasaka par cilvēku pilnīgi neko.
10.08.2018 13:42 |

Reitings 4218
probability
Pilnīgi noteikti netaisos definēt sievišķību (vai vīrišķību) ar 'jauka', 'labi gatavo', 'mātišķa', 'seksīga', 'ķūnē auto', 'dzer alu', 'dzer liķieri', 'karjeriste', 'padauza', 'tikumīga', 'naiva', 'gudra' - tādi un citi līdzīgi apzīmējumi ir laikmeta prasības, kuru mode tāpat mainās un neviena no tām (ne)norāda par sievišķības (ne)esamību.
.
Sievišķīgs ir pilnīgi viss, tāpat kā vīrišķīgs.
.
Un tas, kā cilvēks jūtas (sievišķīgi vai vīrišķīgi), kā sevi uztver (kā sievieti vai kā vīrieti) utt. - nu, tas pasaka gan par cilvēku ļoti daudz un tas pilnīgi noteikti nav tukšs jēdziens no tāda aspekta.
.
Svarīgi ir - kam to izmanto, kādiem nolūkiem. Un, jā, jēdziens ir novazāts ideoliģiskajās cīņās līdz nelabumam tā, ka aiz tā visa pazudusi sirdi sildošā būtība kā tāda, kas taču vienkāršāka par vienkāršu; un bija diskusijas dalībnieces (cik pamanīju, neviens cosmo vīriešu pārstāvis nav iesaistījies), kas arī tā to uztver.
.
Sievišķīga, jo bioloģiskais dzimums sieviete.
.
Sievišķīga, jo jūtas kā sieviete.
.
Sievišķīga, jo identificējas kā sieviete.
.
Kāpēc vēl lieki kaut ko sarežģīt un rakstīt garum garās depešas par (ne)pareizo sievišķību (vai vīrišķību)?
.
Ah, pareizi - tā bērnudārzā aizraujošāk dzīvot, ja var norādīt ar pirkstiem un bakstīt 'kā tev nav kauna, ka Tu, sieviete būdama, neesi sievišķīga!'.
.
.
.
A pie kā pieskaita agresiju 'pareizās' sievišķības definētāji, ko, m?
.
Sastādīt prasību sarakstu, kādai būt sievišķīgai sievietei, ir agresija pret katru sievieti personīgi un sieviešu dzimumu kā tādu.
10.08.2018 14:48 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits