Sievišķība

Reitings 262
Reģ: 04.01.2013
Temats, par kuru pēdējā laikā tik bieži esmu aizdomājusies un gribas ar kādu par to parunāt.
Ko jūs saprotat ar vārdu - sievišķība? Un ko jūs darāt, lai ikdienā justos sievišķīgāk?
01.08.2018 13:09 |

Reitings 4218
Reģ: 29.01.2009
MADasaHATTER
Ko esi atbildējusi, ja atbildēji? Varbūt kā citādi reaģēji?
.
Kura (arī kurš) nav kaut reizi ko tamlīdzīgu dzirdējusi, arī lasījusi vai kā citādi piedzīvojusi pret sevi vai citiem vērstu dzimumdiskrimināciju?
.
(pastāv arī cita veida diskriminācija, protams, bet autore neiesāka tēmu par to)
02.08.2018 18:03 |

Reitings 10987
Reģ: 12.07.2010
nu sieviete jau esmu tas pats par sevi saprotams. sad tad jau gribetos sevi palutinat ar labu masazu , labiem skrubjiem, bet teiksim tas pasas augstpapezu kurpes man galigi nepatik. kleitas uzvilkt varu tad protams, visiem tas skaitas kaa pasaules brinums. cilveki ir visaadi ,dazadi un interesanti , bet nu pati taa konkreti ari domaju sieviskiba associejas ar rupem pa maju, lielisku Est gatavot anu , bernu audzinasanu , kleitam, manikiriem. man personigi vairak patik tadas dabiskas sievietes ar minimaalu kosmetiku vai bez. katram jau esam savaadaka. taada kuras jau raud pie norauta naga vai nespej pat nomainit spuldzi lampaa man liekas nozelojami
03.08.2018 13:13 |

Reitings 4218
Tas, ka kaut ko sieviete māk, dara, spēj vai tomēr ne māk, ne dara, ne spēj taču nepadara viņu par vairāk vai māzāk sievieti vai sievišķīgu, vai ne? ;)
.
Kādas īpašas prasmes nenosaka sievišķības pakāpi, to trūkums - arī nē. Augstpapēžu apavi, kleitas, kosmētika, manikīrs, masāža, mājsaimniecība, virtuve, bērni - tas nevienu nav padarījis par vairāk sievieti, kā jau ir, un tā visa vai kādas daļas trūkums nepadara par mazāk sievieti, kā jau ir. Sieviete vnk ir. :)
.
Tas, kādas sievietes patīk, saista, simpatizē kā personības - nu, tam tiešām nav sakara ar to, vai viņas ir/nav sievietes, tas saistīts ar kopējām interesēm, līdzīgu pasaules skatījumu un dzīvesveidu. :)
.
Vidējais aritmētiskais stereotipiskais sievietes portrets iz reklāmām, filmām, grāmatām, žurnāliem utt. par katru pasaka tieši neko un tam (portretam) arī nav nekādu tiesības norādīt, kura ir/nav sievišķīga vai īsta sieviete. :-P
03.08.2018 16:02 |

10 gadi
Reitings 2563
Es gan īsti nepiekrītu Tev, nerātnā. Nu nav tā, ka visas sievietes ir vienādi sievišķīgas un tikai tādēļ, ka piedzimušas par sievietēm. Ir taču tādas, par kurām lielākā daļa teiks, ka viņa gan ir sievišķīga un ir tādas, kuras reti kurš nosauks par sievišķīgu. Bet tas nenozīmē, ka kāda ir vairāk sieviete un kāda mazāk vai ka kāda tāpēc ir labāka un cita sliktāka. Visām nav jābūt sievišķīgām tikai tāpēc, ka sabiedrība uzskata, ka katrai sievietei tādai jābūt. Ir pat tādas, kas apvainojas, ja viņu nosauc par sievišķīgu.
.
Atbildot uz autores jautājumu, man arī ar sievišķību pirmkārt saistās tādas īpašības kā maigums, trauslums, miers, mātišķums, dabiska grācija. Tas nenozīmē, ka viņai jābūt nevarīgai, klusai pelei, viņa var būt pašpārliecināta, spēcīga sieviete. Turpretī, piemēram, rupju, skaļi bļaujošu, agresīvu, ļaunu sievieti es par sievišķīgu nespētu nosaukt.
03.08.2018 16:56 |

Reitings 3871
Reģ: 14.09.2015
Lovista-vai ne?Taapeec jau mees biezi uzsveram par kaadu sievieti runaajot-vina ir loti sieviskiiga!
03.08.2018 17:16 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Es kaut kur saprotu nerātnās domu. Tas tāpat kā pateikt, ka kaķis ir kaķīgs un suns ir sunīgs, un tiem ir tādiem jābūt. Ja kaķis neķer peles, viņš nav pietiekami kaķīgs, iespējams, pat sunīgs. Un tas jau ir nopietni.
03.08.2018 17:52 |

Reitings 10987
Reģ: 12.07.2010
lovisa tieshi taa!! katra jau esam savaadaka un tas tiesi padara so pasauli interesantak u. par to lamasanos un agresiju man nepatik ne no viriesa ne sievietes puses
03.08.2018 18:10 |

Reitings 3871
Nerea-nu nesaki ,nesaki!Mans minkucis arii man liekaas taads iipasi smuks,jo nu taa skirne taada tomeer interesanta-visa taa uzvediiba uttTaapat arii ar cilveekiem.To vareetu noteikti teikt arii par viiriesiem-nu ir tacu taadi loti viiriskiigi viiriesi ,un tad taadi atkal ,kas nav...
03.08.2018 18:10 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Totāli nepiekrītu.
Ja kaķis neķer peles, viņš nav kaķis vairs? Tātad ja sieviete neģērbjas sievišķīgi, nav vairs sieviete? Bullshit. :D
03.08.2018 18:11 |

Reitings 3871
Duujaa-kaapeec nav sieviete?Ir,bet ne loti sieviskiiga!
Ja es buutu viirietis,man laikam nemaz nepatiktu taas loti sieviskiigaas sievietes,kuras ir paarnemtas ar sevi ,savu izskatu uttBet ka teicu-viiriesi domaa un redz citaadi.
03.08.2018 18:17 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Duujaa-kaapeec nav sieviete?Ir,bet ne loti sieviskiiga!

Nu ja, tāpēc jau saku, ka tāpat taču paliek par sievieti.
03.08.2018 18:25 |

Reitings 3665
Reģ: 23.06.2016
Ja es buutu viirietis,man laikam nemaz nepatiktu taas loti sieviskiigaas sievietes,kuras ir paarnemtas ar sevi ,savu izskatu utt

Hmm...šis laikam daļēji ir iemesls kāpēc man nepatīk un nav saprotama tā sievišķīgs/vīrišķīgs lietošana attiecībā uz uzvedību un raksturu. Agrāk vai vēlāk tiek iepītas kaut kādas negatīvās īpašības, kas liekas tad ne īpaši taisnīgi pret daudziem indivīdiem. Vai, piemēram, šeit iepriekš minētais - vīrišķīgi ir lamāties (ne tiešā tekstā, bet ar tādu domu). Tas neviļus liek jautāt, ja vïrietis nelamāsies, tad viņš vairs nav īsti vīrišķïgs? Kā būtu ar - šis cilvēks prot sevi kontrolēt? Vai šajā gadījumā, ja neesi pārņemta ar savu izskatu vai sevi, tad neesi īsti sievišķīga? Es saprotu, ka katrs izprot dažādi dažādus jēdzienus, bet daži jēdzieni (piem., “sievišķïgs”, “vīrišķïgs”, “inteliģents” un vēl daži) šķiet tiiiik izplūduši un nekonkrēti...
03.08.2018 19:14 |

Reitings 3871
Pasdena-jaa par to lamaasanos arii,nu manaa izpratnee taada loti sieviskiiga sieviete nelamaajaas...nepatiik arii viiriesi ,kuri lamaajaas,bet man laikam nepatiik tie loti viiriskiigie veci arii!:-D
03.08.2018 19:34 |

Reitings 4218
Ir pat tādas, kas apvainojas, ja viņu nosauc par sievišķīgu. 
Lovisa, tā apvainošanās nevarētu būt tieši sabiedrības stereotipisko spriedumu par 'pareizo' sievišķību dēļ? Daļai sieviešu noteikti - to varētu dēvēt par vienu no protesta formām, arī neapzinātu, pret sievišķības (un sievietes kā tādas) stereotipizāciju.
.
Ir taču tādas, par kurām lielākā daļa teiks, ka viņa gan ir sievišķīga un ir tādas, kuras reti kurš nosauks par sievišķīgu. 
A kāda citiem daļa par to, ir vai nav sieviete sievišķīga? Oi, pareizi, steteotipi nosaka, ka sievietei būs būt sievišķīgai, un vēl piedevām 'pareizi' sievišķīgai.
.
man arī ar sievišķību pirmkārt saistās tādas īpašības kā maigums, trauslums, miers, mātišķums, dabiska grācija. Tas nenozīmē, ka viņai jābūt nevarīgai, klusai pelei, viņa var būt pašpārliecināta, spēcīga sieviete. Turpretī, piemēram, rupju, skaļi bļaujošu, agresīvu, ļaunu sievieti
Personības iezīmes, uzvedība, īpašības, reakcija uz apkārtnotiekošo utt. nenosaka (ne)būšanu sievišķīgai. Tikpat labi tas viss var piemist un arī nepiemist vīrietim, un tas ne mazinās, ne palielinās viņa vīrišķību.
.
.
.
.
.
Nerea, jā, esi uztvērusi.
.
Mana doma par sievieti un būšanu sievišķīgai nesaistās ar to, kas stereotipiski pareizi viņai jādara, jāzina, jāvelk utt..
.
Būšana sievišķīgai ir tādai vnk būt, ja vēlas, bez papildus noteikumiem, obligātajiem priekšnosacījumiem un izpildāmajām darbībām, lai nopelnītu sabiedrības vairākuma vai mazākuma spriedumu 'sievišķīga sieviete'.
.
Būt sievišķīgai ir izvēlēties tādai vnk būt a kaut vai tāpēc, ka piedzimusi par sievieti, ka jūtas kā sieviete, nu, tātad sievišķīga un punkC, ne izpildīt obligātos priekšrakstus, lai nopelnītu kāda/kādas/kādu atzinīgo mājienu par pareizo sievišķību vai pietiekamo sievišķības līmeni, vai vēl nez ko tikpat absurdu.
03.08.2018 19:37 |

Reitings 3871
Man ir taa,ja patiik cilveeks,tad patiik un tur nav nekaada sakara ar to ,vai sieviskiigs,vai viiriskiigs-taa ir energija,kas straavo no taa cilveeka!Beidzot izdomaaju:-D
03.08.2018 19:43 |

Reitings 5954
Totāli nepiekrītu.
Ja kaķis neķer peles, viņš nav kaķis vairs? Tātad ja sieviete neģērbjas sievišķīgi, nav vairs sieviete? Bullshit.

Tu nesaprati. Mana teksta doma bija pretēja. Tas bija sarkasms.
03.08.2018 20:14 |

Reitings 5954
Visā šajā kontekstā man arī tāpēc nepatīk vārdu salikums "īsts vīrietis, īsta sieviete". Nu, tad kāds ir neīsts?
03.08.2018 20:15 |

Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Es kaut kur saprotu nerātnās domu. Tas tāpat kā pateikt, ka kaķis ir kaķīgs un suns ir sunīgs, un tiem ir tādiem jābūt. Ja kaķis neķer peles, viņš nav pietiekami kaķīgs, iespējams, pat sunīgs. Un tas jau ir nopietni.

Tieši tā. Un kā jau mēs šajā diskusijā redzam, tad sievišķības definīcijas mēdz būt visai dažādas, lai gan tas kodols varbūt ir līdzīgs. No gādīgās, mātišķās sievietes līdz trauslajai un sargājamajai, līdz tai, kas ir pārņemta ar savu izskatu un citām "sievišķīgām" lietām. Definīcijas mainās atkarībā no tā, kādi cilvēki tev ir apkārt, kādus medijus patērē un subjektīvajām izjūtām, ko projicē uz sevi vai kādu citu. Viena un tā pati sieviete viena vērotāja acīm būs sievišķības iemiesojums, otram - ar sevi pārņemta caca. Cita kādam šķitīs īsta sieviete, jo ir gādīga ģimenes māte, cits viņu sauks par neinteresantu cāļumāti vai "veceni ar pautiem".
Bet tajā pašā laikā katrs uzskata, ka viņa sievišķības definīcija ir tā īstā un pareizā. Bet tas ir vienkārši priekšstats, kas izveidojies, augot sabiedrībā - katram savā vidē, ar saviem dzimumlomu paraugiem, ar nedaudz atšķirīgiem medijiem. Neviens nepiedzimst ar zināšanām par to, kāda ir sieviete - šis priekšstats izveidojas dzīves laikā no dažādiem avotiem, un tas ir subjektīvs.
03.08.2018 20:29 |

Reitings 91
Reģ: 14.07.2018
katra sieviete piedzimst sievišķīga, un šī "nostāja" ir viņā pašā. ārējie apstākļi - audzināšana, sabiedrības pamatnostāja, vides diktētās morāles normas - tās izpausmi var ierobežot vai, gluži otrādi, veicināt. un tas, ka katra sieviete dzīvo (kaut nosacīti) atšķirīgākā cilvēku lokā, ir pamats atšķirīgajām atbildēm uz tēmas pieteikumu - viena sievišķību meklēs puķainā kleitā, cita pie burbuļojošiem katliem, vēl kāda sievišķo čakru kursos un bikli iztaustot vagīnu. to, cik labi vai slikti (ok, tā laikam nepateiksi.. varbūt kādai vienkārši to nevajag un viss) sieviete ir spējusi, var redzēt bieži vien ar neapbruņotu aci, respektīvi rodas "vai, kāda viņa sulīga!" un "vecene ar pautiem" viedokļi. manuprāt, ir grūti pateikt konkrētos vārdos, kas tieši viņā ir tas, tāpat kā definējot, kas ir laime, mīlestība utt. utjp. lai paliek sievišķības normas žurnālu vākiem!:-D
03.08.2018 21:02 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
n ko jūs darāt, lai ikdienā justos sievišķīgāk?
0
neko, jo ikdien nejutos viriskigi. Nemaz nezinu ka tas ir..
04.08.2018 16:03 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits