pašnāvības

Reitings 211
Reģ: 29.11.2015
Ko domājat par pašnāvībām? Vai saprotat cilvēkus, kas tās izdara, vai arī uzskatāt, ka pašnāvības vienmēr ir nepamatotas? Esmu dzirdējusi viedokļus, ka pašnāvības izdara tikai psihiski slimi cilvēki, faktiski pie veselā saprāta esošs, racionāli domājošs cilvēks to nekad nedarītu. Piekrītat, nepiekrītat? Varbūt pārāk personisks jautājums, bet - vai pašas (vai paziņas) kādreiz esat pašnāvību apsvērušas un kādu iemeslu dēļ? Ja esat kategoriski pret pašnāvībām, vai varat iedomāties kādu (reālistisku) scenāriju dzīvē, kura rezultātā jums šādas domas varētu tomēr uzmākties?
31.07.2018 22:22 |

Reitings 515
Reģ: 04.03.2016
uzrakstīju garu tekstu un visu izdzēsu.
pagale nedeg viena.
01.08.2018 15:32 |

Reitings 689
Reģ: 05.08.2017

Man nav pārliecības, ka pašnāvnieki negrib dzīvot. Daudzi noteikti gribētu, bet gribētu dzīvot citādi, piemēram, neesot nabadzības un slimību nomāktiem. Diez vai daudzi izdara pašnāvību tādēļ, ka riebjas eksistēšana kā tāda. B

Autore... Nu bet tad ir jāiet jāārstējas un jāmeklē veidu kā atgūt dabisku prieku dzīvē, jo nav normāli, ka cilvēks alkst pārgriezt sev vēnas. Padomā loģiski, vecāki rada bērniņu, un pie reizes domā - nu cerams, ka viņam būs izdevusies dzīve, nevis vienkārši eksistence, citādi viņš izdarīs pašnāvību... Loģiski, ka neviens normāls vecāks tā nedomātu, jo pašnāvība nav attaisnojama ar to, ka dzīves apstākļi neapmierina. Tad jāiet jācīnās, jārušinās, jāmaina kaut kas dzīvē! Ja cilvēkam nav vēlmes dzīvot, tad tā ir slimība, kas jāārstē. Mēs taču šeit esam atsūtīti, lai dzīvotu, nevis plānotu, kā veiksmīgāk padarīt sev galu. Un kā tad citi spēj dzivot un mīlēt dzīvi, kaut visādām briesmām gājuši cauri?
01.08.2018 18:25 |

Reitings 304
Reģ: 09.01.2018
Es saprotu cilvēkus, kas izdara pašnāvības (lai gan zinu, ka jebkuru problēmu var risināt arī citādi).
pašnāvības izdara tikai psihiski slimi cilvēki

Interesanti, ko Tu biji domājusi ar vārdu psihiski slims? Tas ir domāts garīgi nestabils cilvēks, kuram jāatrodas psihiatriskajā klīnikā? Depresija arī ir slimība, un mums apkārt ir ļoti daudz cilvēku, kas, mums nezinot, ar to slimo. Pašnāvību veic arī cilvēki, kuri ar depresiju neslimo, bet gan pārcieš kādus ļoti sāpīgus dzīves notikumus. Variantu ir daudz. Es nenosodu, jo nekad nevar zināt, kādas sāpes cilvēkam ir jāpārcieš. Bet ir ļoti žēl šo cilvēku, iedomājoties to izmisumu.
01.08.2018 18:42 |

Reitings 3871
Reģ: 14.09.2015
Aurum-tev taisniiba,cilveeks pats pat var nezinat,ka ir slims!Parasti visus peec pasnaaviibas meeginaajumiem,ja izdziivo ,nosuuta uz slimniicu uz paarbaudi un tad atklaajaas.
Es to neeesmu izgudrojusi,ka visi ir slimi,kas taisa pasnaaviibas,to teica pasniedzeejs!:-)
01.08.2018 19:00 |

Reitings 491
Reģ: 15.04.2017
Dzīve ir kā ruletes rats - kādam paveicas, kādam nē. Lai kāds uzvarētu, kādam jāzaudē. Nav nekur arī teikts, ka katram dzīve ies melns-balts-melns-balts virzienā, citiem tā ir gandrīz tikai melns. Neesmu baigais pašnāvību atbalstītājs, bet tā kā te tiek nosodītas pašnāvības un vēl šie cilvēki nosaukti par psihiski slimiem, liecina par absolūtu cilvēku sapratnes un empātijas trūkumu. Katram ir dota brīva izvēle, ko darīt, tostarp, ko darīt ar savu dzīvi.
01.08.2018 19:28 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Pašnāvnieki grib dzīvot, bet nezina, kā. Tāpat var būt, ka attopas leciena brīdī, piemēram, bet sen par vēlu "lekt" atpakaļ uz tilta, jo to vienkārši nevar.
01.08.2018 19:35 |

Reitings 3871
Estupendo-tev taisniiba kaut kur,iipasi ja runaa par eitanaaziju.Cilveeks ir faktiski izveeleejies pasnaaviibu ,iedzerot to tableti.Es kaadreiz padomaaju ,vai vareetu to izdariit,jo viss iespeejams tajaa briidii ,kad eestu taas peedeejaas vakarinas paardomaatu ,un gribeetu braukt maajaas...!:-DTaada sajuuta ka tas "psihiski slims"ir kaa lamu vaards.Nu neko mees nevaram dariit,vienam taada diagnoze ,otram taada.Man tas neskan kaa lamu vaards,paaraak ilgi laikam esmu stadaajusi ar siem cilvekiem.Nu Latvijaa aarsts nevareeja buut ,kas slimo ar kaadu psihisku slimiibu,preteeji Zviedrijaa tiesi otraadi,satiku aarstus ,kuri slimoja ar psihiskaam slimiibaam.Dazaadas valstis dazaadi uzskati.
Duuja -tu pateici loti labi!
01.08.2018 19:54 |

Reitings 5261
Reģ: 27.03.2009
Nu- nesen mūsu pilsētā pašnāvību izdarīja puisis, kurš nesen bija saņēmis gandrīz miljonu €... jauns, gadi 25... visa dzīve priekšā,nauda pietiekami. Visu bija izplānojis līdz pēdējam- kā viņu atradīs utt. Tikai laikam aizmirsa ka ar pašnāvību dzīve beidzas, un nevarēs pats noskatīties uz sava plāna izpildi. Var jau būt, ka kaut kas tur sagāja sviestā smadzenēs.
Vēl nesenāk- pakārās sieviete, pie 40 gadiem, 2 bērni, darbs, vīrs- normāla dzīve, stabilitāte, ģimene. Kas notika galvā? To neviens nezina un nesaprot. Nelieli strīdi ar vīru? Bet kurā ģimenē to nav?
Nezinu, kam ir jānotiek, lai sāktu domāt par pašnāvību. Ko tādu nodarīt saviem mīļajiem? Pašam ta jau vienalga...
01.08.2018 20:23 |

Reitings 3871
Mis Take-tur jau taa lieta,ka striidaas visi,probleemas ir visiem utt,bet iesleedzaas tas 7 praats ,un tomeer beigaas neuztaisa.Atceros,ka viens dakteris teica darbaa,ka tajaa briidii ,kad pakaraas ,esot milziigs orgasms!!!!Es to vienmeer atcereesos,tajaa briidii pat smiekliigi likaas,nekad nedomaaju ,ka cilveeks var ko taadu dariit,lai buutu orgasms!!!!
Interesants tev piemeers ar to lielo naudu,tas labi paraada,ka ne tikai nelaimiigi ,slimi ,nabadziigi cilveeki to dariis-tas seez ieksaa un taa "balss cilveekaa"saka -dari to!!!!
01.08.2018 20:30 |

Reitings 210
Reģ: 07.07.2016
Esmu gribējusi izdarīt to, bet tikai domās (izdomāju, kuri būtu vieglākie veidi). Var skanēt slimi, bet tas bija, kad mocījos ar lielām fiziskām ciešanām, sāpēm, kas saistītas ar veselības problēmām un tas ilga 2 gadus. Līdz ko veselības problēmas nedaudz atlaida grožus, šādas domas pazuda.
Neuzskatu, ka tā ir tikai psihiska problēma. Ir tiešām gadījumi, kad ir grūti nodzīvot šajā pasaulē un ne vienmēr tas ir no paša domām atkarīgs. Piemēram, fiziskas mokas jebkuru var novest pie depresijas un depresija...nu saprotiet
01.08.2018 22:09 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Tikai laikam aizmirsa ka ar pašnāvību dzīve beidzas, un nevarēs pats noskatīties uz sava plāna izpildi

Es nebūtu par to 100% pārliecināta :)
01.08.2018 22:20 |

Reitings 656
Reģ: 06.10.2014
Godīgi sakot, neesmu saskāries ar pašnāvību pazīstamu cilvēku vidū, ja nu vienīgi ar apzinātu neveselīgu dzīvesveidu, kas noved pie insulta un drīz arī pie nāves.
bet pašnāvniekus es iedalītu 3. grupās, kas ir tikai manas personīgās domas.
1. grupa būtu nenobrieduši, emocionāli bērna prāti.
2. grupa būtu veselības problēmu ietekmē. Pastāv dažādas infenkcijas par kurām mēs nemaz nenojaušam un ar laiku neveslīgas vides ietekmē var sākties problēmu gūzmaa. Skaidru indikāciju par cēloņiem dakteri nemaz nesniedz. To mēdz dēvēt par izdegšanas sindromu - ir kopējas pazīmes: bezspēks, flegmātiskums, depresija var būt arī mikrofloras vājums, kas var novest pie uzturvielu nebsorbēšanas kā rezultātā strauji pasliktināt cilvēka garīgo stāvokli.
3. varētu būt spēcīgu garīgu satricinājumu ietekmē uz vāju cilvēku atstāts iespaids, kā mēs to dzīrdējām sākoties 2009. gada krīzei, kad vīrs nogalināja visu savu ģimeni un pēc tam sevi.
01.08.2018 22:33 |

Reitings 656
Reģ: 06.10.2014
4. laikam ir vēl psihotropo vielu lietotāji, kas sakāpinātu emociju iespaidā arī var padarīt sev galu.
01.08.2018 23:54 |

Reitings 60
Reģ: 09.07.2018
Aurum-tev taisniiba,cilveeks pats pat var nezinat,ka ir slims!Parasti visus peec pasnaaviibas meeginaajumiem,ja izdziivo ,nosuuta uz slimniicu uz paarbaudi un tad atklaajaas.
Ja tā būtu, tad atklāties te drīzāk varētu tikai tas, par ko jau rakstīja tēmas autore, ka pati pašnāvība tiek uztverta kā nepieciešami slimības izpausme, t.i., skaidru un nepatvaļīgu psihiskas slimības kritēriju trūkuma dēļ jebkuru sociāli neakceptētu darbību var traktēt kā slimību. Tas ir labi zināms no represīvās psihiatrijas praksēm Padomju Savienībā, kurā neticība komunismam jau pati par sevi faktiski bija pamats secinājumam, ka cilvēks ir psihiski slims. Iespējams, ka šādas prakses zināmā mērā pastāv joprojām, ka apriori katru pašnāvnieku traktē kā psihiski slimu un kā tādu, kura brīvību būtu jāierobežo un par kura tiesībām nospļauties...
.
Es to neeesmu izgudrojusi,ka visi ir slimi,kas taisa pasnaaviibas,to teica pasniedzeejs!

Atsauce uz atsevišķu anonīmu pasniedzēju nav nopietns arguments.
.
Vēl viens aspekts, kam diskusijā nav pievērsta uzmanība ir, ka pat, ja būtu kāda darbība, ko spētu darīt tikai psihiski slimi cilvēki, no tā neizrietētu, ka šāda darbība nav racionāla vai ir nevēlama. Iespējams, ka ir nepieciešams būt slimam, lai cilvēks spētu izdarīt to, kas būtu augstākajā mērā vēlams. Ja atklātos, ka, piemēram, Mahatma Gandi varoņdarbu nepieciešamais priekšnosacījums bija slimība, tad tas būtu racionāls iemesls censties saslimt ar šādu slimību. Dažiem ir problēmas saprast, ka psihiatrija fundamentāli absolūti neko nevar pateikt par to, kas ir vai nav vēlams vai racionāls. Ar šādiem jautājumiem nodarbojas morāles filozofijā, nevis psihiatrijā, tai skaitā, ar jautājumu, vai un kādos apstākļos ir racionāli izvēlēties pašnāvību.
02.08.2018 00:01 |

Reitings 211
Reģ: 29.11.2015
Gribēju uzrakstīt par Londas komentāru pirmajā lpp, bet no rīta negribējās izplūst:
Tad, kad dzīve vairs nesagādā prieku, smadzeņu šūnās ir radušās izmaiņas, kas bloķē dabisko laimes hormonu rašanos. Domāju, ka tad jāiet pie psihoterapeita un nepieciešamības gadījumā jādzer kādas tabletes, lai atkal spētu pieņemt dzīvi tās patiesajās krāsās tieši tādu kāda tā ir. Tad sāk ārstēt ar konkrētām metodēm, lai atgrieztu realitātē un dzīvē, kas paredz apzinātu un labprātīgu dzīvošanu tajā.

Kur ir pamats uzskatam, ka tieši viens konkrēts hormonu līmenis cilvēkam parāda realitāti un dzīvi tieši tādu, kāda tā ir? Tas nav balstīts nekur un to arī nav iespējams pamatot. Tas katrā ziņā ir visai īpatnējs apgalvojums, saistīts ar šo turpmāko komentāru:
Un kā tad citi spēj dzivot un mīlēt dzīvi, kaut visādām briesmām gājuši cauri?
Ja pieņemam, ka eksistē kāds optimāls hormonu līmenis, kas parāda realitāti tieši tādu, kāda tā ir, tad arī tādas novirzes no normas, kas cilvēkam liek būt laimīgam un mīlēt dzīvi par spīti pilnīgi jebkādām šausmām, kas tajā notiek, ir uzskatāmas par psihisku slimību - jo viņš realitāti redz neadekvāti. Attiecīgi šeit ir vajadzīgi reāli pierādījumi, ka cilvēkam, kurš iet cauri ļoti sliktai dzīvei un pilnīgi nopietni neapsver pašnāvību, nav hormonālu vai psihisku noviržu.
02.08.2018 02:08 |

Reitings 3871
Lasot komentaarus ,man radaas doma,ka te tiek jaukta kliiniskaa depresija un situaacijas depresija(situaacijas staavoklis).Tad veel tacu ir arii raksturi-sizoiidais,epileptiskais,kur atkal atskirsies cilveeku riiciiba utt.
Principium-Tu pa visu varu gribi man pieraadiit ,ka esi gudraaks,ja juuties labaak ar to ,lai taa ir,bet es tiesaam esmu ar lielu staazu ,un arii te savaa pusee, straadaaju taalaak savaa laucinaa,bet nesaku ,ka zinu visu,jo visu laiku kaut kas jauns tiek atklaats ,un veel dazaadaas valstiis dazaadi uzskati arii.Psihiatrija ir loti interesanta!
02.08.2018 02:46 |

Reitings 1180
Reģ: 21.02.2018
Es zinu divus cilvēkus, kuri veica pašnāvības. Es atbalstu pašnāvību. Nepatīk cilvēki, kas noliek pašnāvniekus, jo viņi nezina katru situāciju, bet vispārina līdz tādiem vārdiem kā "vārgulis".
02.08.2018 06:59 |

Reitings 1180
Reģ: 21.02.2018
Tie cilvēki nebija psihiski slimi. Tas statistikai.
02.08.2018 06:59 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Ja paskatās vēsturē tad agrāk pašnāvības bija reta parādība, lai arī dzīve bija grūtāka un izdzīvošanai vajadzēja vairāk pūļu un darba.
Tas laikam arī ir iemesls, jo kari, epidēmijas, neražas un bads, lielāka mirstība bija vispakārt un vēlme dzīvot bija lielāka, lai arī ļoti grūtos apstākļos.
Tagad, medicīna, sociālā palīdzība, atbalsta programmas - vienalga cilvēki krīt depresijā un taisa pašnāvība, lai gan dzīve ir daudz vieglāka nekā senāk.
Un kā paradokss pašnāvība tieši notiek pārtikušās sabiedrības kur viss it kā ir izveidots lai tās nenotiktu.
02.08.2018 08:46 |

Reitings 2290
Reģ: 19.10.2013
agrāk pašnāvības bija reta parādība, lai arī dzīve bija grūtāka un izdzīvošanai vajadzēja vairāk pūļu un darba

Varbūt iemesls tāds, ka kari, bads utt. bija visiem, problēma bija vienota, sapratne, atbalsts no apkārtējiem. Tagad tu ar savām problēmām principā esi viens un neviena nesaprasts. atbalsta programmas ir, bet ne visās situācijās tās var līdzēt, jo tās ir īslaicīgas, lai tiktu pāri savām problēmām, vajag atbalstu ikdienā, no tuviniekiem.
02.08.2018 09:46 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits