Ko jūs domājat par skolotājiem?

Reitings 14
Reģ: 17.06.2014
Sveikas!
Man jau vienmēr bijis skolotājs kā paraugs, nekad nebiju izrādījusi pret viņu necieņu kā skolēns, tagad arī atzīstu šīs profesijas pārstāvjus. Tādēļ sāku apsvērt ideju pēc pāris gadiem varētu arī par tādu kļūt.
Tomēr, kāds ir jūsu viedoklis par šo profesiju mūsdienās?
Ja esat vecāks skolas vecuma bērnam - Kā jūs vērtējat sava bērna skolotāju(kl. audzinātāju) darbu?
Kurus, jūsuprāt, būtu vieglāk mācīt - pirmsskolnieku, sākumskolu, pamatskolu vai vidusskolu?
Protams, ja man būs vēlme tik stipra, tad iešu to studēt, bet dažkārt jāpaskatās uz lietām no cita rakursa.:-):-)
13.06.2018 22:27 |

10 gadi
Reitings 3734
Reģ: 09.02.2014
Daudz kas atkarīgs arī no skolotāja pasniegtā mācību priekšmeta. Ķīmijas vai matemātikas skolotājam tas nudien ir suņa darbs, kamēr sporta vai latviešu valodas vairāk tāda "lafa"
Un pēc kā Tu to spried?
14.06.2018 18:56 |

Reitings 491
Reģ: 15.04.2017
Un pēc kā Tu to spried?

Eksaktie priekšmeti ir daudz sarežģītāki par humanitārajiem, kur nu vēl, par dzimtās valodas pasniegšanu. Kas, savukārt, nozīmē, ka ne tikai pašam pasniedzējam ir jābūt ļoti gudram matemātikā (eksaktās spējas), bet ir jāpieiet arī tam visam caur radošuma prizmu, lai tādā veidā "iedzītu" tās zināšanas skolniekam. Beigās mēs runājam par multiskilotu cilvēku-skolotāju, kuram ir jāpiemīt gan profesionālajai izpratnei par savu mācību priekšmetu, gan radošai domāšanai, gan labām aktiera spējām un vēl 100 citām īpašībām. Un tas jau ir gandrīz vai supermens.
14.06.2018 19:00 |

10 gadi
Reitings 3734
Estupendo, paldies par izskaidrojumu, taču es to neprasīju. Tā kā izskaidrojums bija Tavs personīgais, tad noprotu, ka Tu spriedi pēc sevis vai kādiem Tev līdzīgiem cilvēkiem. Tātad, subjektīvo objektivizēji. Citiem var būt attaisnojums citādam viedoklim.
14.06.2018 19:06 |

Reitings 491
paldies par izskaidrojumu, taču es to neprasīju. Tā kā izskaidrojums bija Tavs personīgais, tad noprotu, ka Tu spriedi pēc sevis vai kādiem Tev līdzīgiem cilvēkiem. Tātad, subjektīvo objektivizēji. Citiem var būt attaisnojums citādam viedoklim.

Pēc sevis nespriežu, taču ir pazīstami daži skolotāji eksaktajos priekšmetos, un sezonas laikā viņi ir gandrīz vai 24/7 darbā. Tavs viedoklis, ja vien tu pats neesi skolotājs, ir ne tikai subjektīvs, bet pat diezgan neiecietīgs. Es uzskatu, ka mums nav tiesību citas profesijas nozākāt (vai tā būtu apkopēja vai deputāts), ja paši ne minūti neesam tur strādājuši un objektīvi neesam spējīgi iztēloties darba specifiku, slodzes apjomu, apkārtējo vidi un tā tālāk.
Kad es biju mazs un vēl vēlāk, man gandrīz visi sporta veidi šķita ļoti vienkārši, tāpēc par katru rupjāku kļūdu es gluži kā vairums mūsu "viedās masas" lamāju sportistus. Tas beidzās tajā brīdī, kad es pats ar vairākiem sporta veidiem sāku nodarboties. Tikai tad es sapratu, cik daudz nežēlīga darba ir jāiegulda, lai tiktu līdz izcilībai, ko vēl ietekmē dažādi blakusfaktori, un man nav ne mazāko tiesību citus nosodīt, ja pats ne tuvu nespēju tādam sniegumam pietuvoties.
14.06.2018 19:14 |

10 gadi
Reitings 3734
Estupendo, neattiecini savas īpašības uz visiem.
14.06.2018 19:21 |

Reitings 491
neattiecini savas īpašības uz visiem.

To pašu var teikt par tevi
14.06.2018 19:25 |

Reitings 491
Tāpat kā diezgan muļķīgi ir tie izteicieni par ierēdņiem un deputātiem, ka viņi zogot, tad jau var gudri muldēt. Nu tad ej un pats zodz arī. Uzreiz klusums. Pareizi - jo arī zagt ir jāmāk un vairums no nolicējiem nemaz nebūtu spējīgi to stresu pavilkt.
14.06.2018 19:31 |

Reitings 470
Reģ: 26.10.2017
Viedā Minka, Zinas tante un Harmony ļoti precīzi izteica tieši to, ko es esmu pieredzējis, augot pedagoga mājā. Lai arī privātās dzīves aspektā, mamma visu varēja paspēt attiecībā uz bērniem, neapšaubāmi cieta laulība. Atceros kā ne tikai saviem bērniem paspēja uzšūt tērpus, atrast dzejoļus, palīdzēt ar esejām dažādiem skolas pasākumiem, bet arī bērniem par kuriem viņu vecākiem pohuj.
Un par finansējumu arī, ir bērni, kas tiek atsūtīti uz skolu bez dienasgrāmatas, burtnīcas vai pat pildspalvas. Viss tas jāpērk no skolotāja kabatas, skola naudu nedod. Un tad šitie paši vecāki, kas būtu laimīgāki saņemt tikai bērnu naudu, nekā ar to bērnu dzīvot, atnāk un sāk dirst, ka bērns nav sasniedzis vēlamos rezultātus. Noteikti, ka šis ir lielāks laulu fenomens.
Par valsts noteiktajām programmām arī pareizi. Ja iekrīt kādas stundas izlaizšana svētku dēļ, Tu jau no mācību programmas tik ļoti atpaliec, ka bezmazvai jāstrādā pēc stundām, bet, tie skolotāji protams ir briesmoņi, ne izglītības ministrija, kas bērniem prasības tik ceļ un ceļ uz augšu.
>>
Atšķirību attieksmē novēroju arī nesenajā skolas salidojumā, kad vecāko paaudžu absolventi (mammai kaut kur 30 gadu stāžs) nāca ar puķu klēpjiem un pateicības vārdiem par audzināšanu utt., a kaut vismaz jaunais būtu puķi atnesis.
Un tad nāk tāds skudrulācis, kas visu šito noveļ uz "nespēju aizraut un ieinteresēt". Smieklīgi.
>>
Krievu laikā un pēcpadomju periodā, kad nevienam nebija nekā un bērni tika audzināti bez iespējas nomest telefonu acu priekšā, lai būtu miers, bija tomēr savādāk. Mūsdienās tu esi pamesls izlutinātajiem, sociālais darbinieks vecāku atstumtajiem un lētais darbaspēks valstij.
14.06.2018 20:10 |

Reitings 175
Reģ: 21.05.2017
Lai pašķaidītu izteikti negatīvos viedokļus, pastāstīšu par savu pieredzi.
Īsā versija: darbs skolā var būt lielisks, bet vajag spēcīgu mugurkaulu un plašu zināšanu bāzi.
Garā versija: man nav pedagoģiskās izglītības un strādāt skolā arī nekad nav bijis mans mērķis, tomēr pirms pāris gadiem dažādi apstākļi mani uz gadu ieveda vienā Rīgas mikrorajona skoliņā, kurā, paralēli savām akadēmiskajām studijām, pasniedzu vienu no dabaszinību priekšmetiem 8-12 klašu grupām. Es, personīgi, uzskatu to par vienu no labākajām savas dzīves pieredzēm, bet to droši vien var skaidrot ar manu attieksmi pret visu saistīto – vadību, vecākiem, skolēniem un atbilstošo priekšmetu, kas bija un ir mana sirdslieta joprojām. Manā gadījumā droši vien palīdzēja apziņa, ka darbs skolā man nav end game, un, ja kāds mēģinās kāpt uz galvas pārāk intensīvi, es vienmēr varu aiziet. Man palika iespaids, ka pārāk daudz skolotāju baidās no skolēniem, vecākiem un vadības, es nebaidījos, viņi to sajuta un tā gada laikā neviens nopietns konflikts arī negadījās. Tikai nepārprotiet mani, es neizturējos ne augstprātīgi, ne necienīgi, es vienkārši eksistēju ar nelokāmu attieksmi – neviens man uz galvas nekāps (izdevās 100%) un neviens mani no sliedēm neizsitīs (izdevās pa kādiem 98%, pāris reizes balsi sanāca pacelt). Bet, lai ar šādu akmens bluķa stāju uzturētu ir jābūt pāris priekšnoteikumiem. 1) jādarbojas ļoti, ļoti profesionāli, jābūt 100% pārliecinātam par savām darbībām, proti, ja kāds iesaistītais sāk uzdot jautājumus, kāpēc uzdevums tāds, kāpēc atzīme šitāda, ir jāspēj atbildēt konstruktīvi, loģiski, bez emocijām, jābūt pārliecībai par savām darbībām. 2) vajag augstu pašapziņu vai izcilām spējām negatīvas emocijas slēpt. 3) jābūt savas jomas entuziastam: literatūras učenei jālasa daudz grāmatu, tai skaitā jaunākās un tās ko lasa skolēni, fizikas učenei jāorientējas yanny/laurel, zila/balta kleita jautājumos, mājturības učenei jāzin jaunākie DYI trendi, utt. Šie, protams, ir tikai piemēri, bet nu ideja skaidra.
Piemēri iz manas pieredzes: kad mani gribēja pārbaudīt vadība un mācību pārzine atnāca pasēdēt stundā, bija ļoti jūtams, ka viņai visa interese par manis vērtēšanu zūd mirklī, kad uz negaidīto parādīšanos es reaģēju ar “Jā, droši nāciet” un stundu novadīju tieši tā kā to būtu darījusi, ja viņas tur nebūtu, tik pavilku uz zoba skolēnus, ka ko ta šie tik klusi, no kaut kā sabijušies vai? Nekādus komentārus nedabūju un neviens mani vairāk arī nepārbaudīja.
Piemērs nr. 2. Atnāk māmiņa, pirmais teikums: “Es esmu mediķis (ar to laikam bija jāsaprot, ka es esmu tikai stulba učene un man jāzina sava vieta), kāpēc manai Līzītei tikai 5 semestrī???” Nu, es izvilku no atvilktnes visus Līzītes rakstu darbus hronoloģiskā secībā, visiem izgājām cauri bez jebkādām emocijām. Beigās pieminēju, ka Līzīte varētu dabūt arī vairāk, ja uzlabotu savu attieksmi pret darbu. Beigās mamma, kas ieradās izlamāt mani, mājās laikam parunāja ar meitu un nākošajā semestrī Līzīte no knapa 5 uzleca uz stabilu 7.
Piemērs nr.3. Biju uzvilkusi spilgtas krāsas zeķes pie melnām laiviņām, man patika, bet tīņiem iespēja izpausties. Dabūju komentāru ar izteiktu ironiju “kādas jums skaistas zeķes”, pateicu ar plašu smaidu “jā, man arī patīk!” un ar to arī saruna beidzās.
Principā varētu teikt, ka visi potenciālie skolotājas apbižotāji vienreiz spēkus izmēģinājuši un sapratuši, ka man viss kā pīlei ūdens +/- meta mieru.
Vispār darbs ar bērniem un jauniešiem var sniegt milzīgu emocionālo gandarījumu. Tas moments, ka tu redzi, ka pēc ilgas un garas skaidrošanas beidzot ir tas klikšķis – pieleca! Aizgāja! Urāāāā! Tas ir vienkārši neaprakstāms kaifs. Tāpat arī forši ir , kad skolēni pēc stundas pienāk un paprasa papildjautājumus par tēmu un dalās savos novērojumos, vai arī redzēt to kā bērns/jaunietis saprot, to sakarību, ka ieguldot darbu var sasniegt labākus rezultātus (skat. Līzīti).
Protams, ir arī pamatīga negatīvā puse. Moments, kad pielec, ka “sliktie” bērni 99% gadījumu patiesībā ir nelaimīgie bērni ir diezgan morāli graujošs. Lai gan, ja darbs skolā ir sirdslieta, tad gan jau var rast veidu kā palīdzēt vismaz kādam no tiem bērniem arī. Vismaz es tā ceru.
15.06.2018 10:23 |

Reitings 175
Sausais atlikums: ja tā tiešām ir tava sirdslieta, ej uz skolu. Labi skolotāji pamanās gan nopelnīt pietiekoši, gan būt skolēnu mīlēti, gan privāto dzīvi uzturēt. Tas tā no draugu skolotāju pieredzes
15.06.2018 10:25 |

Reitings 175
Ā, un vel viena lieta. Kas tas par sviestu, ka stundām jāgatavojas nenormāli ilgi? Ja skolotāja 2 naktī no gultas izrauta nevar interesanti pastāstīt 40 min par savu tāmu, viņai principā nav vietas skolā (ne jau katru dienu ir kontroldarbi, laboratorijas darbi vai kas tāds
15.06.2018 10:27 |

Reitings 806
Reģ: 18.01.2018
Twinmom, super, +++!!!
Lai arī kāda ir mūsdienu paaudze ar visām savām tiesībām un vecāku marasmu, jāpiekrīt, ka mēdz būt skolotāji, kurus visi bērni respektē un ciena. Bet tā ir personiskā cilvēka īpašība - būt stiprai, ar mugurkaulu, stingrai, taisnīgai, kas nepieciešama, lai bērns jau zemapziņā cienītu Tevi.
bet cilvēki ir vāji, un lielākā daļa skolotāju ātri vien zaudē bara priekšā. Un tad jau neaudzinātākie bērni pārņem virsroku, parādot klasei, cik viņi ir vareni.
15.06.2018 10:38 |

Reitings 1164
Reģ: 16.09.2015
Twinmom, lielisks komentārs!
15.06.2018 11:31 |

Reitings 567
Reģ: 19.09.2017
Es esmu pret sazinu ar sava vecuma berniem. Es esmu pret socializaciju. Uzskatu, ka sada veida sazina ir ka minimums mulkiga, ir loti kaitigs laika pavadisanas veids, nodrosina berna attistibas aizturi. Tikai sazina ar cilvekiem(ari berniem), kuriem piemit zinasanas, pieredze, kuru attistibas limenis ir augstaks, var stimulet berna attistibu. Sazina ar sava vecuma berniem sociuma, piemeram, skolas sociuma nemaca neko vairak par sazinu ar konkreta sociuma vienaudziem. Janem vel vera, ka tas notiek loti primitiva valoda. Kapec ir jaapgust sociuma valoda, ja berns taja neplano atrasties visu savu dzivi? Vecaki, kuri nodod savus bernus sim maksliga, vardarbiga veida formetajam baram, vinus izkroplo. Vienigais iznemums butu taja gadijuma, ja berns nolemis klut par psihoterapeitu. Sada gadijuma tas butu noderigi :)
15.06.2018 12:27 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Twinmom
Kādu priekšmetu tu pasniedzi? Ja nav jāgatavojas, tad droši vien kait kas no humanitārā (ļurinātāju) gala, vai ne? :D
15.06.2018 12:41 |

Reitings 175
Viedā Minka,
pasniedzu vienu no dabaszinību priekšmetiem 8-12 klašu grupā
15.06.2018 12:53 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Dabaszinības, tātad atvieglotais variantiņš.
15.06.2018 12:56 |

10 gadi
Reitings 2670
Reģ: 20.04.2014
Dabaszinības, tātad atvieglotais variantiņš.

Kas tieši bioloģijā, ģeogrāfijā, ķīmijā vai arī fizikā ir atvieglots? (t)
15.06.2018 13:06 |

Reitings 175
Dāmas, jums pieklibo teksta izpratnes spēja.
Vienu. No. Dabaszinību. Priekšmetiem.
Nedomāju, ka ir ļoti svarīgi vai tā ir ķīmija, fizika vai bioloğija, mācīšanas tehnikas un grūtības pakāpes līdzīgas.
15.06.2018 13:08 |

10 gadi
Reitings 2670
Reģ: 20.04.2014
Dabaszinības kā viens apvienotais priekšmets nemaz nepastāv 8.-12. klašu grupās... ja vien nav īpaši humanitāras noslieces skola.
15.06.2018 13:10 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits