Man ir divējādas sajūtas par likteni. No vienas puses - es cieši ticu tam, ka es pati varu izdarīt pilnīgi visu, lai mana dzīve izveidotos par tādu, kādu es to vēlos nodzīvot. Šodien, kā reize, biju viena biznesa kouča lekcijā un viņš par šo lietu izteicās tieši tā, kā es to tveru. Nemācēšu pārcitēt precīzi, bet teikuma paustā doma bija - veido savu dzīvi, nevis vienkārši nodzīvo to. Un tiešām, mana pieredze liecina, ka konkrētu mērķu nospraušana, izvēle koncentrēties uz to vai citu dzīves aspektu, noteikti ietekmē kopējo dzīves virzību. To noteikti nevar pamanīt īstermiņā, bet lietas piepildās, kad tajās tiek ieguldīts pietiekami daudz enerģijas.
TOMĒR. Es neticu arī nejaušībām un tam, ka cilvēks pilnībā būtu atdalīts no Visuma, pasaules, sabiedrības. Ja galīgi aizfilozofējamies, tad dabā un kosmosā redzams, ka lietas tomēr notiek pēc noteiktas kārtības. Ir cēloņi, sekas un likumsakarības, kas ietekmē, būtībā, jebko, un tās nav nejaušības vai kosmiskais superbingo.
Tas, ko es ar to visu vēlos pateikt, ir, ka ir cilvēki, kam mūsu dzīvē jānonāk, ir lietas, kam jānotiek, kādam, varbūt, jānomirst, kādam mirklis uz moča maksās kustību kājās... Ir lietas, kas vienkārši atgadās, kurām uzreiz nevar ieraudzīt iemeslus, bet tas nenozīmē, ka tādu nav. Liktenis, manuprāt, ir balanss starp kaut kādu kosmisko stāvokli un brīvo gribu.
Nu, piemēru varu minēt no savas dzīves. Varbūt, liksies nedaudz prasts, bet tomēr - mani vecāki iepazinās stāvot rindā pirmajā Latvijas picērijā. Pēc 19 gadiem mana pirmā darba vieta bija Chilli Pica, vēl pēc 5+ gadiem iepazinos ar nu jau savu labāko draugu, kas uzaicināja sākt strādāt savā picērijā ofisa amatu, pirms pāris gadiem iemācījos picas arī cept, un, guess what, man tas padodas praktiski no pirmās dienas, bez piepūles. Man jau ir bijusi sava picērija, diemžēl bizness neizdevās, bet esmu gatava mēģināt vēlreiz, jo man tas neliek mieru. Mana brīvā griba jebkurā momentā man būtu ļāvusi izstāties no tās picu ballītes, bet es kaut kā neeju pret to, kur mani ved, un, galu galā - dzīve tiešām iet uz augšu. Tajā pat laikā, šobrīd, piemēram, pavisam citā jomā darbojos un redzu arī citu ceļu sev, bet bez tās pieredzes, kas man, lielākoties, bija “piespēlēta”, nebūtu arī tā. Varbūt būtu kas cits - nevar jau zināt.
Par šo tēmu vēl var paskatīties doķenes par “multiverse” - ideju, ka Visums nav viens, bet gan bezgalīgi daudzi, kuros katrā Tu kā indivīds piedzīvo pilnīgi jebkuras situācijas savādāku rezultātu. Piemēram, ej pa ielu, izdomā iet pa labi, satiec savu mūža mīlu un dzīvo mūžu kopā. Citā universā, atkal, izdomā iet taisni, Tev uzkrīt klavieres un Tu nomirsti. Citā ej pa kreisi un izdomā nopirkt loteriju, kurā laimē. Nu, un tā bezgalīgi daudz versiju katram lēmumam, ko pieņemam. Tā ir interesanta teorija, man patīk.