Man ir depresija

10 gadi
Reitings 4676
Reģ: 29.01.2009
Sveikas!
Šī ir mana atzīšanās diskusija. Saprotu, ka priekš svešiem cilvēkiem šāda atzīšanās neko neizsaka, bet šo forumu lasa arī mana māsa (kurai vakar par šo nedaudz ieminējos, bet redzēju, ka nesaprot nopietnību, bet es jau arī baigi neizpaudos ar stāstiem, jo man ir grūti par šo tēmu runāt - uzreiz asaras pa gaisu) un šis, laikam, ir kā kliedziens pēc palīdzības. Aicinu diskusijā piedalīties tos, kam ar depresju ir bijusi tieša vai netieša, bet saskare, jo citi vienkārši nesapratīs.
Aizdomas par to, ka man varētu būt depresija parādījās pirms kāda pusotra mēneša. Visu pārējo laiku domāju, ka man vienkārši ir dzīves apnikums, besis, motivācijas trūkums, enerģijas trūkums u.t.t. Vispār, šis viss, pamazām, aizsākās jau pirms kāda pusgada.. Aizdomas par depresiju (man pat nebija izpratnes kā tas īsti izpaužas) radās tāpēc, ka centos saņemties un " domāt pozitīvi" , vienkārši darīt/rīkoties nevis sēdēt un ņaudēt, rast sevī prieku u.t.t., bet tas viss darbojās uz maksimums divām dienām un tad es atkal pamodos ar domām - kā lai saņemas un normāli nodzīvo šo dienu, kā lai piespiež sevi izkāpt no gultas, izmazgāt matus, sataisīties lai izskatos pēc cilvēka un doties uz darbu. Tā iekšējā sajūta - to nevar izteikt vārdos, mani ir tā kā pārņēmis kaut kas - nezinu kas. Tieši iekšējās sajūtas man lika saprast, ka TAS IR NOPIETNI! Tas nav kaut kāds besis - parastais. Dzīvē ir bijis visādi - esmu visādi jutusies, gan bēdu pilna, gan bez motivācijas, gan sagrauta, bet šādi jutusies es neesmu NEKAD. Turklāt, vienmēr visas sajūtas ir pārgājušas, bet šīs sēž iekšā un prom netaisās. Un paliek arvien sliktāk, termiņš uz kuru izdevās rast sevī pozitīvismu samazinājās jau vairs tikai līdz vienai dienai un nu jau es pat vairs vispār nevaru rast spēku saņemties pat uz 10 minūtēm, šīs nedēļas laikā strauji krītas apetīte (man vienmēr ir paticis ēst), pavasara pirmā saule un siltums mani vinmnēr cēla spārnos, tagad - nekā, nekādu emociju. Jā - forši un tas arī viss, tā it kā tas mani neskartu un tā ir ar dažāda veida situācijām, kas man kādreiz lika smaidīt vai radīja prieku. Ļoti dīvaina situācija bija no svētdienas un pirmdienu - svētdien es biju priecīga, daudz dažādu lietu sadarīju, gulēt gāju ar gandarījumu un labsajūtu, bet no rīta hops - atkal pamostos ar to nenormāli nomācošos sajūtu un domāju kā, lai nodzīvo šo dienu un BEZ IEMESLA. Es vienkārši nesaprotu, kas notiek, es jūtos tik bezpalīdzīga, es jūtu, ka nav manos spēkos ko ietekmēt. Tā ir tik neprakstāma un drausmīga sajūta.
Ir jau vēl viena lieta - apkārtējie neko nenojaušs, jo tiklīdz saskaros ar citiem cilvēkiem - man uzvelkas mistiska maska un es varu smaidīt, smieties, aktīvi čalot u.t.t., tiklīdz cilvēks aiziet prom tā esmu atpakaļ uz sava pelēkā mākoņa. Es pat nesaprotu kurā brīdi es iemācījos tā izlikties (turklāt neapzināti), kādreiz man viss bija sejā rakstīts - ja nejutos labi, vai bija skumji, tas visiem uzreiz bija skaidrs.
Šodien nolēmu palasīt par depresiju, tā teikt - iepazīt, kas tas par zvēru. Un viss ko lasu - vienkārši ir mats matā ar to kā jūtos. Aizpildīju pat vairākus testus, lai noteiktu vai man ir depresija ( šo protams es netaisījos uztvert nopietni, tīri intereses pēc - ko tie uzrādīs) un visos rezultāts bija, ka man ir depresija smagā formā un steidzami ir nepieciešama ārsta palīdzība.
Tā kā es pati jūtu, ka situācija strauji pasliktinās, esmu nolēmusi griezties pie kāda ārsta, kurš man spētu palīdzēt. Jūtu, ka pati ar to netikšu galā un divi tuvākie cilvēki, kam esmu to teikusi -jūtu, ka mani nesaprot. Nesaprot, ka tas ir nopietni. Es nevēlos turpināt dzīvot šādā stāvoklī es vēlos tikt ar to galā, bet man nav ne jausmas kā to izdarīt, jo cik un kā esmu cnetusies- man pašai tas neizdodas.
Ko es vēlējos pateikt ar visu šo palagu:
1. Izteikt sāpi, cerībā ka būs kāds/kāda kas sapratīs.
2. Kliedziens pēc palīdzības.
3. Pie kāda ārsta man sākotnēji griezties - psihoterapeita vai psihiatra? Nav vispār nekādas sajēgas par šo. Bet es vēlos to visu darīt bez ģimenes ārsta līdzdalības.
4. Varbūt varat ietekt kādu patīkamu speciālistu (skarbās tantes un onkuļi nederēs, vajadzētu patīkamu mierīgu,laipnu un saprotošu personu)? Kādas ir aptuvenās cenas budžeta variantā.
15.04.2018 15:04 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Partneris neatrisina problēmas, interesanti gan, ka vīrieši un sievietes arī tiem, kam ir otrās puses un tur viss ir labi, cieš no dažādām lietām. Tāpat zāles, daļa arī ārstē, ja kas, nevajag lasīt tikai stereotipiskos raksteļus.
26.04.2018 18:24 |

Reitings 8847
Parasti saka, "tas viss ir galvā", nu tad arī vēzis ir "tikai plaušās", piemēram, tad jau var neko nedzert, neārstēties, bet uzelpot svaigu gaisu, pasmieties un vēl radīt pēcnācējus, tad būs pavisam labi.
26.04.2018 18:27 |

Reitings 286
Reģ: 15.12.2016
tā ir slimība.Kā jums patiktu, ja, kad esat saaukstējušies, jums pateiktu ... "Dieva dēļ, turies tālāk no antibiotikām!!!"

Tici man, patiktu :D Tā taču šeit ir regulāra tēma - neiet pie ārstiem, bet ārstēties ar vecmammas gudrībām un internetā salasīto. Dažas dienas atpakaļ te viena stāstīja kā no vēža un neauglības ar lūgšanām izārstējās, un viņai vēl piebalsoja, ka tur apakšā baigā doma esot :D
26.04.2018 18:34 |

Reitings 567
Reģ: 19.09.2017
Parasti saka, "tas viss ir galvā", nu tad arī vēzis ir "tikai plaušās", piemēram, tad jau var neko nedzert, neārstēties, bet uzelpot svaigu gaisu, pasmieties un vēl radīt pēcnācējus, tad būs pavisam labi.

Citiem vardiem sakot, ielejiet man :)
26.04.2018 18:35 |

Reitings 567
Interesanti, cik daudziem no cilvēkiem, kas šeit raksta ''patiesībā depresija ir x, y, z!'' ir ja ne medicīniska izglītība, tad vismaz ir bijis ļoti liels laika ieguldījums depresijas pētniecībā un viņi var medicīniski precīzi izskaidrot tās darbības mehānismus + izskaidrot vismaz populārāko antidepresantu darbību. Nezinu no kurienes cilvēkiem rodas tādu apmēru egomānija, ka bez jebkādām zināšanām jomā uzskata sevi par lielākiem ekspertiem nekā ir paši eksperti, t.i., ārsti, ne tikai ar padziļinātu teorētisku izglītību, bet arī gadiem ilgu praktisku pieredzi. Face. F-ing. Palm.

Moralizet, protams, nav aizliegts, bet tas ka minimums neliecina par cilveku neko labu. Antidepresantu iedarbiba un placebo varetu but sinonimi.
26.04.2018 18:43 |

Reitings 8847
Antidepresantu iedarbiba un placebo varetu but sinonimi.

:D
Tad jau uz vieglu roku visiem izrakstītu un receptes arī nevajadzētu.
26.04.2018 19:23 |

10 gadi
Reitings 3734
Reģ: 09.02.2014
Atbalstu Viedās Minkas izteikumus. Te radās iebildumi par to, vai ikreiz pie vainas ir sexa partnera trūkums, kā piemēru minot laika posmu pēc dzemdībām. Pirmkārt, tās dāmas bojāeju pēcdzemdību laiks varbūt tikai veicināja. Īstie iemesli, kā zināms, bija citi. Otrkārt, ārsti bieži uzstāda arī nepareizas diagnozes (un ne tikai tādas vien nepiedodamas profesionālas kļūdas vien pieļauj, par ko vispār viņi būtu jāsauc pie kriminālatbildības). Šajā gadījumā tai dāmai, cik var saprast, bija relatīvi nestabila psihe, kura bija viegli ietekmējama. Un, davai, nestrīdēsimies par vārda depresija nozīmi, runāsim par būtību (katram gadījumam, depresija nozīmē nospiestība). Tēmas pieteikums ir saistīts ar ilgstošu nomāktību (kaut gan pusotra mēneša nemaz nav ilgs laiks). Jautājums: vai šādos gadījumos pie vainas var būt kaut kas atšķirīgs no sexa partnera trūkuma? Viens gadījums, par ko varētu pastāstīt viena no Cosmo dalībniecēm, ir vairogdziedzera slimība. Šai gadījumā tā nav uzskatāma par psihes izraisītu slimību. Līdz šim ir nācies saskarties galvenokārt ar sexa trūkumu kā galveno iemeslu, tā ka drošu informāciju par citiem iemesliem nevarēšu dot. Tālāk. Vai ārsti ir tie vienīgie zinošie darboņi, kas visu pareizi pateiks? Atbilde: vislabāk pateiks slimnieki. Manuprāt, ārstam vispirms pašam būtu jāsajūk prātā, lai izprastu visas psihiskās kaites. Vai stipram cilvēkam grūtāk nonākt depresijā nekā vājam? Nē. Tieši otrādi, stipram cilvēkam vieglāk tajā iekrist, jo vājais uzreiz izvairās no grūtībām; stiprais grūtības piecieš, tāpēc nonāk depresijā. Taču viņam arī to depresiju ir vieglāk pārciest nekā vājam.
26.04.2018 19:27 |

10 gadi
Reitings 3734
Un vēlreiz apstiprinu, ka psihiskas kaites nav ārstējamas vispār, tātad, arī ar zālēm ne. Atsevišķos gadījumos psihiska kaite izpaužas kā organisma pārāk saasināta reakcija uz nelabvēlīgiem ārējiem apstākļiem. Ja apstākļi ir labvēlīgi, kaite var arī tikpat kā neizpausties. Zāles vienīgi "aptumšo" prātu uz to iedarbības laiku.
26.04.2018 19:34 |

Reitings 567
Tad jau uz vieglu roku visiem izrakstītu un receptes arī nevajadzētu.

Duujaa, pastastisi par placebo?
Es tikai gribu, lai tu zini, ka mana nostaja par "divlitrenu" aizliegsanu nav mainujusies. Ta bija milziga kluda :) Un vispar, kapec ieprieks netirgoja pieclitrenes?
26.04.2018 19:34 |

10 gadi
Reitings 3734
mana nostaja par "divlitrenu" aizliegsanu nav mainujusies. Ta bija milziga kluda
Kāda bija Tava nostāja?
26.04.2018 19:37 |

Reitings 567
Kāda bija Tava nostāja?

Pohuj...
26.04.2018 19:45 |

Reitings 8847
skudrulacis, kādu murdziņu tur sarakstīji. Nu viens tik pārliecināts, ka tikai vāji cilvēki jūtas slikti, nākamais tik pārliecināts, ka tikai stipri patiesībā iekrīt slimību lamatās. Hahaha.
26.04.2018 19:56 |

Reitings 19
Reģ: 18.01.2017
Palasot komentarus velreiz parliecinos par to,ka saprasana par mentalajam problemam un depresiju saja valsti cilvekiem ir zemak par zali. Depresiva ir SLIMIBA, nevis kaut kada slinkuma vai pamesta vientulnieka stavoklis.....un tas ka cilvekam deresija rodas no ta ka nav merku un atbalsta apkart? Kadas mukibas?! Personigi esmu piemers - man ir laba izglitiba, nopietns darbs, merki, miles clives blakus un burvigs berne, bet nez cadet sa vai ta man ir sada diagnoze?! Ja saprotams,ka jastrada ar seviş pilnviedosanu un jaimani domasana, bet tas ir talaka perspektiva,diemzel kad karteja saasinajuma nespej aizvest bernu uz darzu, spej apraudaties svariga sanaksme vai kad saproti ka tevi parnem panikas lekme pilnigi normala ikdienas situacija - ko tad darit? Pasiedvesmoties? Tas butu tapat ka invalidam teima - nu sanemies un piecelies no ratinkresla, tas viss tev galva......tada tumsoniba.....skaidri redzams ka seit reti kurs ir saskaries ar so diagnozi(Arsta noteikti, nevis iegugletu). Tadel ir tik daudz cilveku,kuri so problemu nerisina un klusinam pargriez venas vannas istaba kamer zidainis gul otra istaba.....
26.04.2018 20:23 |

Reitings 19
Atvainojos par kludam, nav LV klaviaturas un reali asini uzsita klausoties sitadu, es atvainojos, fignju....
26.04.2018 20:27 |

10 gadi
Reitings 3734
Equinox! Pēc Tavām domām, Tev depresija ir iedzimtas vai iegūtas slimības izpausme? Un kas ir depresijas cēlonis?
26.04.2018 20:32 |

Reitings 19
skudrulacis, manā gadījumā varētu būt iedzimtība(ģimenē ir cilvēki ar metāla rakstura problēmām)....un vēl diezgan traumatiska bērnība un jaunības gadi...esmu pieņēmusi,ka tāda esmu un periodiski līdz mūža beigām nāksies lietot zāles.....
26.04.2018 20:42 |

10 gadi
Reitings 3734
Vispār jau depresija var būt arī pilnīgi veselam cilvēkam, ja ir ārēji nelabvēlīgi apstākļi. Es gribētu redzēt, cik cilvēku piedalītos šajā forumā un ko viņi te rakstītu (ja vispār būtu spējīgi to izdarīt), ja viņiem, piem., uz 10 gadiem liegtu iespēju taisīt sexu?
26.04.2018 20:43 |

Reitings 19
Saasinājuma cēloņi parasti saistīti ar lielām izmaiņām dzīvē - pēdējie saasinājumi ir bijuši šķiršanās no bērna tēva un kardinālas izmaiņas darba vietā....
26.04.2018 20:46 |

Reitings 19
skudrulaci, bet ne visiem cilvēkiem diagnosticē depresiju pie nelabvēlīgiem apstākļiem...pie tam ne visi iet pie ārsta....diemžēl...
26.04.2018 20:48 |

10 gadi
Reitings 3734
Equinox, vai gadījumā Tava nomāktības vai kāda cita veida izpausmes cēlonis nevarētu būt nedrošība par nākotni?
26.04.2018 20:49 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits