Kāpēc es atteicos no gaļas.

Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Šis gads ir iestājies ar pavisam citu domāšanu un savu sajūtu apstiprināšanu.
Runa būs par to ko mēs ēdam un tieši par gaļu.
Cik sevi atceros man gaļa nav īpašu sajūsmu radījusi, kā jau kārtīgā latviešu ģimene, neiztikām bez gaļas celšanas galda nevienu dienu. Pat ja tu jūti, ka Tev negribas, Tev bija jāēd, jo tā taču vajag. Kotlešu smarža šķebināja,vienīgais, kas likās ēdami bija vistas karbonāde, apcepta vista un vistas šašliks, viss tas bija izmērcēts garšvielās, olā, miltos, līdz ar to garšas kārpiņām pieņemami.
Gadiem ejot un uzsākot dzīvot atsevišķi es pati par sevi nepirku un negatavoju, vienīgais tik kā ēdu, kad atbraucu ciemos, jo kā gan neēdīsi ko Tava mamma ar mīlestību ir taisījusi.
Šobrīd esmu atteikusies pavisam, es vairs nevaru sevi iedomāties ka ēdu gaļu, man gaļa liekas pretīga. Esmu lasījusi daudz informācijas, lai saprastu vai viss ir pareizi un cilvēks var iztikt bez gaļas, un jā viņš var. Daudzi gaļēdāji teiks, ka cilvēks ir visēdājs un tā ir dabā iekārtots, ka mums ir gaļa jāēd. Te būs nedaudz info salīdzināšanai ar dzīvnieku pasauli.
Gaļas ēdāji: asi, gari nagi plēšanai
Zālēdāji: nav nagu plēšanai
Cilvēki: nav nagu plēšanai
-
Gaļas ēdāji: nav ādas poras un svīst ar mēli
Zālēdāji: svīst caur ādas porām
Cilvēki: svīst caur ādas porām
-
Gaļas ēdāji: asi priekšējie zobi plēšanai, nav plakanu zobu gremošanai
Zālēdāji: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
Cilvēki: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
-
Gaļas ēdāji: zarnu trakts, kas ir tikai 3 reizes garāks nekā ķermeņa garums, lai gaļa, kas ātri bojājas var iziet cauri ātri
Zālēdāji: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz ķermeņa garumu
Cilvēki: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz savu ķermeņa garumu
-
Gaļas ēdāji: spēcīga sālsskābe kuņģī, lai sagremotu gaļu
Zālēdāji: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
Cilvēki: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
-
Gaļas ēdāji: siekalu dziedzeri mutē nav nepieciešami, jo uzturs nesastāv no graudaugiem un augļiem
Zālēdāji: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
Cilvēki: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
-
Gaļas ēdāji: skābas siekalas bez ptyalin fermenta, kas sagremotu graudus
Zālēdāji: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai
Cilvēki: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai (Balstīts uz AD Andrews diagrammas, Fit Food for Men (Chicago,1970))
Ir skaidrs, ka, ja cilvēki būtu domāti, lai ēstu gaļu, mums nebūtu tik daudz būtisku gremošanas līdzību ar dzīvniekiem, kas ir zālēdāji. Daudzi jautā: „Ja mums nebija paredzēts ēst gaļu, kāpēc mēs to darām?”. Tas ir tāpēc, ka mēs esam ieprogrammēti ēst gaļu. Arī ADA (Amerikas Dietologu Asociācija) atzīst, ka "lielāko daļu no cilvēces vēstures, cilvēki pārtika no vegānu vai lakto-ovo veģetāra uztura." Populārs apgalvojums no gaļas mīļiem,”Savvaļā dzīvnieki nogalina citus dzīvniekus pārtikai. Tā ir dabā iekārtots.” Pirmkārt, mēs neesam savvaļā. Otrkārt, mēs pavisam vienkārši varam dzīvot bez gaļas un nogalināšanas.
Pierādi, ka esi pārtikas ķēdes augšgalā – nomedī stirnu bez palīglīdzekļiem un apēd tur pat uz vietas, nevis lielveikalā nopērc līķa paciņu un uzcep uz pannas. Gaļa sāk pūt 4 stundas pēc patēriņa un paliekas pielīp pie zarnu sieniņām uz 14-21 dienām. Ja persona cieš no aizcietējumiem, sapuvusī gaļa var palikt zarnās vairākus mēnešus. Turklāt, kā jau minēts iepriekš, cilvēka siekalas ir sārmainas, bet gaļēdāju skābas. Sārmainā siekalas nereaģē pareizi ar gaļu, lai to pienācīgi pārstrādātu. Visi visēdāji un plēsēji ēd gaļu jēlu.
Kad lauva nogalina zālēdāju pārtikai, tā saplosa kuņģa apvidu, lai ēstu orgānus, kas ir piepildīti ar asinīm (barības vielām). Ēdot kuņģi, aknas, zarnas, lauva ēšanas procesā dzer asinis no mirušā dzīvnieka miesas. Pat lāči, kas ir visēdāji, ēd lasi jēlu. Cilvēki savukārt izjūt riebumu pat vien no tādas domas. Lai nesagaršotu miesas garšu, gaļa tiek apstrādāta un tai tiek pievienotas garšvielas un citas piedevas. Ja meža ugunsgrēkā sadegtu briedis, gaļēdāji neēstu tā miesu. Pat cirka lauvām jādod jēla gaļa, lai tās nebadotos līdz nāvei. Ja cilvēki bija patiesi piemēroti gaļas ēšanai, tad mēs varētu to ēst jēlu un asiņainu.Tas pierāda, kā mēs esam ieprogrammēti domāt, ka dzīvnieku gaļa ir mums labvēlīga un vajadzīga izdzīvošanai un veselībai. Ja mēs būtu patiesi gaļēdāji vai visēdāji, mēs varētu ēst dzīvnieku gaļu neapstrādātu.Cepot, vārot un apstrādājot ar garšvielām, sāli, kečupu, majonēzi, sinepēm vai mērcēm mēs noslēpjam šausmīgo gaļas garšu. Tas ir vienīgais veids, kā mēs kā cilvēki esam spējīgi ēst gaļu, jo mēs atsakāmies to ēst neapstrādātu un asiņainu, kā īstiem gaļēdājiem piedienas.
Ar šo visu es neko nesludinu un nemācu kā ir jādzīvo un dzīvē neafišēju nevienam. Tikai saskaros ar cilvēku izbrīnu darbā un skolā par to kā var neēst un no kā tad es vispār pārtieku.
Katrs pats izvēlas kā viņam labāk.
Un vēl ļoti iesaku noskatīties filmu "Zemieši" angliski "Earthline". Tur tiek parādīts par to kā tā pati vista nonāk veikalu plauktos, kā tiek testēts uz dzīvniekiem un viss pārējais. Filma ir smaga, bet viņa ir jāredz.
21.01.2018 14:56 |

Reitings 388
Reģ: 19.12.2017
Mana mamma pēdējos gados gavē, viņa ir pareizticīgā, bet, šķiet, vairāk to dara diētas dēļ :D es šogad domāju pievienoties, divi zaķi ar vienu šāvienu, i ticībai pievērsos, i ķermenim labi :D
26.01.2018 09:05 |

Reitings 806
Reģ: 18.01.2018
Asins aina perfekta

Es ēdu gaļu 2 līdz 3 ēdienreizes dienā (kopā ap 200-250 gramiem gaļas dienā) - arī asins aina perfekta.
maybe, cilvēki ir dažādi. Ja kādam cilvēkam patiešām ir problēmas ar organismu, kurš nespēj uzņemt gaļu (nez - grūtības pārstrādāt dēļ fizioloģiskām iekšējo orgānu nepilnībām, fermentu trūkums vai da jebkas cits), tad viņam nav jāēd gaļa. Bet ir lielākais % sabiedrības, kam nav šādu problēmu un viņi droši ēd gaļu.
Varbūt tad tā arī ir jāpozicionē savi uzskati, vēršoties pie gaļēdājiem, kam novēroti simptomi uz gaļas pārstrādes problēmām vai nu kādi Jums tur viņi ir.
Un gaļēdājiem jāsaprot, ka ir cilvēki, kas varbūt nepanes gaļu, tāpat kā ir cilvēki, kam vēders nepanes pienu, miltus utt...
26.01.2018 09:18 |

Reitings 951
Reģ: 16.12.2014
bigsister,
Un ja runājam konkrēti par to ko es no bērnības atceros, Tad kāva tiešām uz svētkiem un taukus katru dienu neviens nestūma. Pagrabā uz ziemu savs no dārza izaudzētais, arī konservu veidā.
Tākā uz trim ziemas mēnešiem bez kvantuma pieejamās pārtikas neviens kājas neatstiepa, Tad arī gavējot(kaut vai piespiedu kārtā) nekas slikts nenotika.

Alexxa taču smuki bija uzrakstījusi savos komentāros un citātos pat gadsimtus attiecībā uz katru no ēšanas paradumiem. Tu taču tagad necentīsies apgalvot, ka esi kalnietis un dzīvoji arī pirms 19.gadsimta? :)
26.01.2018 09:21 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Muļķīgi ir uzpūst gaļas kaitīguma burbuli.
Visam pamats ir veselīga diēta, bez pārmērībām un visiem kaitīgiem ieradumiem.
Tā pat, kā var dzīvot veselīgi, lietojot dzīvnieku valsts produktus, kā arī bojāt veselību ar nepareizi pagatavotiem veģetāriem produktiem
Bieži vien veģetārieši ievēro arī veselīgu dzīvesveidu kopumā, kas arī uzrāda labākas analīzes un citus rādītājus.
Ja veģetāriešiem nezinot pie ēdiena pievieno kaut ko no dzīvnieku valsts produktiem, ko nevar ne sagaršot, ne sajust, viņi dzīvos ar savu pārliecību tālāk un nekas nemainīsies.
26.01.2018 09:58 |

Reitings 23
Reģ: 16.03.2013
bigsister
Izlasīju tavu tēmas pieteikumu. Galvenā kļūda tavā argumentācijā ir tā, ka tā ietver aplamus pieņēmumus, kurus izskatās, ka tu līdzdali ar tiem, kurus vienlaikus tiecies kritizēt:
-
1. Ja kaut kas ir dabisks (t.i., tāds, kas ir bieži novērojams vai satopams dabā), tad tas ir labs (vēlams, veselīgs, ētisks un tml.).
2. Mēs varam noskadrot to, kāds uztura veids cilvēkam šobrīd ir veselīgs, atsaucoties uz cilvēka dabisko izcelsmi un attīstību.
-
Pirmais pieņēmums ir vienkārši argumentācijas kļūda. https://yourlogicalfallacyis.com/appeal-to-nature Dažas no lietām, kas ir dabiskas, ir arī labas, dažas tādas nav. Piemēram, ēst burkānus ir dabiski un veselīgi; ēst nemazgātus dārzeņus ir dabiski, bet veselībai bīstami. Reizēm ir vēlams izvēlēties to, kas ir dabisks, reizēm ir vēlams izvēlēties to, kas ir pretdabisks. Tātad tas, vai kaut kas ir dabisks, nedabisks vai pat pretdabisks, absolūti nepalīdz noskaidrot, vai tas ir jelkādā ziņā labs.
-
Runājot par otro pieņēmumu, to vēl varbūt varētu izmantot tad, ja mums nebūtu precīzāku metožu, kā izvērtēt uztura veselīgumu cilvēkam, t.i., tas būtu slēdziens pēc analoģijas: fizioloģiskās pazīmes liecina, ka x veida uzturs bija cilvēkiem evolūcijas gaitā vēlams, tātad x veida uzturs arī šodien ir vēlams. Taču, pirmkārt, tā ir kļūdaina analoģija. Evolūcijas gaitā cilvēki ēda to, kas bija pieejams, bet nebija pieejami nedz kultūraugi, nedz pārtikas tehnoloģijas, tāpat arī visādā citā ziņā dzīvesveids biji stipri atšķirīgs. Tas, ka kaut kas ir bijis evolucijas gaitā relatīvi noderīgs, nenozīmē, ka tāds tas ir arī šodien, kad ir pilnīgi citi apstākļi.
-
Otrkārt, un vēl svarīgāk - mums ir precīzākas metodes par spekulatīvām analoģijām, kā pētīt šo jautājumu. Mēs zinām, ka cilvēkam ir jāuzņem noteiktas uzturvielas, un zinātnieki ir noskaidrojuši, ka visas nepieciešamās uzturvielas cilvēks var uzņemt bez dzīvnieku izcelsmes produktiem. Viss, kas tev bija jāizdara, lai savas tēzes labad, bija jāiedod links uz uzturzinātnieku konsensusu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886704
-
Attiecīgi tavi spriedelējumi par nagiem, zobiem un tml. tāpat kā atsauces uz barības ķēdi te absolūti nav svarīgi, lai noskaidrotu, vai gaļu ēst ir veselīgi vai kādā citādā ziņā pieņemami. Pat ja cilvēkiem būtu, piemēram, gari nagi plēšanai, tad tas labākajā gadījumā varētu liecināt, ka evolucionārās attīstības gaitā tie ir bijuši noderīgi nogalināšanai un citu apēšanai, bet absolūti nepierādītu, ka citu apēšana šodien mums ir veselīga vai vēlama. Atsaukšanās uz šādām fizioloģiskām pazīmēm modernās zinātnes kontekstā un laikā, kad ir pieejami kultūraugi un pārtikas tehnoloģijas, ir viekārši smieklīga. Ja kāds uzturzinātnieks mēģinātu zinātniskā konferencē izmantot šādu argumentāciju, tad viņu vienkārši izsmietu.
-
-
Earthling patiešām ir laba filma, tomēr jāatzīmē, ka filmas saturam ir maz sakara ar tavu komentāru. Filmā netiek piedāvāta informācija vai argumentācija saistībā ar to, vai cilvēkam ēst gaļu ir dabiski vai veselīgi. Filma demonstrē, kā dažādas ekstrēmas un vienlaikus plaši akceptētas dzīvnieku izmantošanas prakses dzīvniekiem smagi kaitē, un tās ir akceptētas gan pateicoties tam, ka informācija par dzīvnieku izmantošanas praksēm tiek slēpta, gan arī pateicoties iracionālai ideoloģijai, kas līdzīgi rasismam un seksismam pieņem, ka mēs varam nonivilēt kāda morālo vērtību, atsaucoties uz bioloģisko piederību (piem., sugu) vai dabiskumu. Tātad filmas fokusā ir ētika, nevis veselības apsvērumi.
27.01.2018 19:09 |

Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Atteikšanās no galjas nebija fiziologisku apsvērumu dēlj, bet gan sekošanai savām sajūtām.
Tāpēc To visu sasaistīt, nebija domāts. Tā arī bija dažāda veida informācija, kas uz doto momentu veidojot diskusiju, likās man vissspilgtākā.
Starp citu nu jau kā mēnesis ir pagājis un mani liekie kilogrami ripo, pat neko nedarot :D :)
28.01.2018 11:02 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Cilvēks, kas ir pārliecināts par savu viedokli (ēst vai neēst gaļu) nemeklēs domubiedrus, bet darīs tā, kā uzskata par pareizu.
Spriest par veselības stāvokli pēc asinsainas ir komiski :D Var jau, protams, izmērīt temperatūru un asinsspiedienu un secināt, ka čipsu diēta ir veselīga :D Starp citu, lielākajai daļai gan veselu, gan hroniski slimu cilvēku ir ideāla asinsaina :)
Bet par veģetārismu runājot- nekā kaitīga vai veselīga tur nav. Citi neēd dārzeņus, citi neēd putras, citi zivis, citi gaļu, citi saldumus. Katram sava gaume. Muļķīgi ir bāzt citiem acīs, ka tas ir kaut kas veselīgs vai pareizs.
30.01.2018 15:17 |

Reitings 23
Viedā Minka
Tad, kad tu kaut ko nosauc par muļķību, tad jau tu kā reiz bāz citiem acīs to, ka tas, ko tu sauc par muļķību, ir kaut kas nepareizs, t.i., kaut kas tāds, ko nevajadzētu darīt. Un tas nudien ir muļķīgi darīt to, ko vienlaikus pati atzīsti par muļķību. Sevišķi muļķīgi tas ir šajā diskusijā, jo šāda muļķība nepamato absolūti neko saistībā ar gaļas ēšanas veselīgumu vai morālo pareizumu vai to, vai mums vajadzētu vai nevajadzētu to bāzt citiem acīs.
31.01.2018 01:38 |

Reitings 638
Reģ: 29.01.2009
Mūžsenā tēma.
Gaļu neēdu kādus gadus 5 (?), piemo reizi atteicos 7 gadu vecumā. Par veselīgu savu dzīvesveidu noteikti nesauktu, pārmērīgi mīlu saldumus (šodien 3. diena bez cukura, pat augļu formā). Aktīvi un regulāri sportot, šobrīd, arī slinkums, bet galīgs dīvāna deldētajs arī neesmu. Ar velo pārvietojos ikdienā.
Ar visu šokolādi un slinkumu .. nu, mīlīši, izskatos krietni labāk par tiem, kas man lasa n-tās morāles par gaļas nepieciešamību cilvēka organismā. Gadiem ejot novērotā tendence - gaļēdāji, kas nav izteikti neveselīgi, arī uz veģetārismu neraugās kā izlepuša meitēna smagu kļūdu un saprot samērīguma būtību.
Kas mani pašu 'uzvelk' ir lopkopības industrijas cietsirdīguma un kaitīguma videi noliegšana un ignorēšana. Par cilvēka uztura preferencēm strīdos taisnība nedzims, viss ir case specific. Tomēr aktīvi noliegt to, ka visa industriālā dzīvnieku audzešana ir zaņķis, gan ir bezgala .. stulbi? Nerunāju par mazajām saimniecībām, bet to pašu balticovo un ķekavas vistām. Un to, cik zemes un ūdens nepieciešams kilogramam dzīvnieku izcelsmes proteīna.
31.01.2018 13:33 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Spriest par veselības stāvokli pēc asinsainas ir komiski

Vispār ārstu ikdiena ir komiska, jo asinsaina var norādīt pat uz dzīvībai bīstamu veselības stāvokli :)
31.01.2018 23:36 |

Reitings 2185
Reģ: 22.01.2018
Man personiigi ir dazhi cilveeki zinaami kas uzsaaka vegaanu dzivesveidu peeksnji vienaa dienaa , baigie dziivnieku glaabeeji , un peec 2 meeneshi padodaas un stuukjee aiz vaiga vistu spaarnus.

man, lasot šādus, uzreiz atmiņā ataust Viktors no Limuzīns Jāņu nakts krāsā, kas klāsta gadījumus iz dzīves... nē, tas nav kompliments :P
01.02.2018 18:39 |

Reitings 1817
Reģ: 26.04.2014
Man personiigi ir dazhi cilveeki zinaami kas uzsaaka vegaanu dzivesveidu peeksnji vienaa dienaa , baigie dziivnieku glaabeeji , un peec 2 meeneshi padodaas un stuukjee aiz vaiga vistu spaarnus.

Mēs visi esam tikai cilvēki, un paradumus, atkarības ir grūti mainīt :) Tāpat kā ar apņemšanos sportot, atmest cigaretes utt- daļa padodas ātri, daļa tomēr pārmaina dzīvi. Nekas apsmiešanas vērts, ja cilvēks apņemas dzīvot labāk.
04.02.2018 19:36 |

Reitings 2185
un ko vispār persona vēlējās īsti pateikt - nu, ir Tev paziņas, kas izdomāja, ka viņiem dzīvē svarīgāki par visu ir vistu spārniņi. ko šāds piemērs vispār parāda/pierāda? ja ne vien pie sevis apmierinātu grudzēšanu, ka reku tie idioti tak vistu grauž
04.02.2018 21:54 |

Reitings 2185
tām varenajām gaļēdājām - nu kā jūs traucē cilvēki, kas to vairs vai citādi nedara? kāpēc jums tik svarīgi attaisnoties?
04.02.2018 21:56 |

Reitings 77
Reģ: 23.01.2018
tām varenajām gaļēdājām - nu kā jūs traucē cilvēki, kas to vairs vai citādi nedara? kāpēc jums tik svarīgi attaisnoties?

Atbildēšu kā varenā gaļēdāja, kura savulaik arī 2 gadus bijusi veģetāriete - mani nekādā veidā netraucē cilvēki, kuri ir veģetārieši vai vegāni, tik ilgi, kamēr man netiek bakstīts ar pirkstu, sakot, ka esmu briesmonis, jo ēdu gaļu. Mani draugi-gaļēdāji, nekad mūžā, kad biju veģetāriete, man nelīda virsū ar jautājumiem vai ieteikumiem, vai vēlmi iebāzt savu degunu manā šķīvī. Viņi ēda šašliku, es savus salātus, sēdējām visi pie viena galda un nekādu problēmu, jo es, lai gan tolaik gaļu neēdu, pat ne sekundes simtdaļu nepieļāvu domu, ka tagad varētu sākt saviem draugiem lasīt morāli, sakot, ka man ir pretīgi atrasties viņu kompānjā tikai tāpēc, ka viņi ēd gaļu. Vegāni un veģetārieši (nerunāju par visiem, bet sev zināmajiem), savukārt, laikam uzskata par pienākumu līst manā šķīvī, manā ledusskapī un manā dzīvē, sakot klāstīt, cik gaļa ir briesmīga, kā cieš dzīvnieki, cik vardarbīgā veidā vistām tiek atņemtas olas, govij piens un bitēm medus. Tuva draudzene, kļūstot par vegāni, vienā mirklī kļuva par ienaidnieci, jo paziņoja, ka vēlas pārtraukt ar mani jebkādu saziņu tikai tāpēc, ka viņai dzerdzas doma, ka man ledusskapī stāv piens, siers un biezpiens. Tāpēc, jā, man traucē, ka citi cilvēki uzskata, ka viņiem ir tiesības man norādīt, ko es drīkstu vai nedrīkstu ēst. Es nevienam virsū nebāžos, sakot, ka gaļa ir jāēd, ka gaļa ir lieliska un ka gaļa ir labākais, kas pasaulē eksistē, tāpēc es ļoti priecātos, ja arī man neviens nenorādītu uz to, cik drausmīga, pretīga un visādā citādā ziņā ļauna persona esmu, tikai tāpēc, ka uzturā lietoju vardarbīgi atņemto pienu, olas un medu. Sorry, bet man nereti tiešām šķiet, ka, kļūstot par vegānu, cilvēkam kaut kas galvā sagriežās ne tajā virzienā. Manis pieminētā draudzene agrāk Fb dalījās ar sev tīkamām dziesmām, dažādiem video, bildēm utt., bet, kļūstot par vegāni, viņas lapa tika pārpildīta ar asiņainām bildēm un video, kuros redzami nokauti lopi, strutojošas rētas, jēlas, pūstošas gaļas utt., utjp.. Jā, ir forši, ja cilvēks grib citus painformēt par to, ka uztur veselīgu dzīvesveidu utt. bet ja tās kautķermeņu bildes tiek liktas katru dienu pa 10 reizēm dienā jau divus gadus no vietas, man rodas pamatotas aizdomas, ka ar cilvēka psihi kaut kas ir ne tā, kā vajag.
04.02.2018 22:42 |

Reitings 23
Stella.
Tavas argumenta loģiskā forma ir sekojoša:
Es daru X un nesaku, ka tie, kas nedara X, dara kaut ko nepareizi. Tātad arī tiem, kas nedara X, nevajadzētu teikt, ka es kaut ko daru nepareizi.

Racionāli pārbaudīsim šo argumentu, ieliekot X vietā konkrētas vērtības.

X = "lasu Voltēru"
Es lasu Voltēru un nesaku, ka tie, kas nelasa Voltēru, dara kaut ko nepareizi. Tātad arī tiem, kas nelasa Voltēru, nevajadzētu teikt, ka es kaut ko daru nepareizi.

Pirmais piemērs neliek domāt, ka argumentā ir kāda problēma. Otrs piemērs: X = "izvaroju bērnus"
Es izvaroju bērnus un nesaku, ka tie, kas neizvaro bērnus, dara kaut ko nepareizi. Tātad arī tiem, kas neizvaro bērnus, nevajadzētu teikt, ka es kaut ko daru nepareizi.

Acīmredzami otrais piemērs parāda, ka šāda veida arguments ved pie absurda. Tātad no tā, ka tu nenosodi vegānus, absolūti nav atkarīgs tas, vai vegāniem vajadzētu vai nevajadzētu tevi nosodīt. Tas ir atkarīgs vienīgi no tā, vai nevajadzīga kaitēšana dzīvniekiem ir morāli attaisnojama. Ja dzīvnieku produktu lietošana tāpat kā Voltēra lasīšana ir morāli pieņemama, tad tiem, kas to nedara patiešām nevajadzētu jaukties tavās darīšanas. Bet, ja dzīvnieku ēšana tāpat kā bērnu izvarošana nav morāli pieņemama un skar citus, tad tas vairs nav tīri tavā privātā darīšana.

Un pat ja vegāni nevietā uzbāžas, tev jebkurā gadījumā vajadzētu būt pret to iecietīgākai, ja vienlaikus vēlies uzskatīt, ka vajadzētu būt iecietīgiem pret kaut ko daudz ļaunāku, t.i., pret rīcību, kas saistīta ar citu pakļaušanu mokām un nāvei. Acīmredzami pret lielāku ļaunumu drīzāk vajadzētu būt iecietīgiem nekā pret mazāku ļaunumu.
05.02.2018 01:41 |

Reitings 23
Pēdējais teikums bija domāts: Acīmredzami pret mazāku ļaunumu drīzāk vajadzētu būt iecietīgiem nekā pret lielāku ļaunumu
05.02.2018 01:42 |

Reitings 624
Stella. -
+++++
Tieshi manas domas.
05.02.2018 11:35 |

Reitings 624

Shis joks jau dazhas dienas celjo apkaart pa FB.
Protams, atverot bildi - Tur vegaani uzdarbojaas ar saviem nicinoshajiem komentaariem, bildeem kur vistas ir iesprostotas buuros utt.
Visi tik sensitiivi, vairs pat pajokot nevar jau bruuk virsuu. :-D
05.02.2018 11:39 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits