Kāpēc es atteicos no gaļas.

Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Šis gads ir iestājies ar pavisam citu domāšanu un savu sajūtu apstiprināšanu.
Runa būs par to ko mēs ēdam un tieši par gaļu.
Cik sevi atceros man gaļa nav īpašu sajūsmu radījusi, kā jau kārtīgā latviešu ģimene, neiztikām bez gaļas celšanas galda nevienu dienu. Pat ja tu jūti, ka Tev negribas, Tev bija jāēd, jo tā taču vajag. Kotlešu smarža šķebināja,vienīgais, kas likās ēdami bija vistas karbonāde, apcepta vista un vistas šašliks, viss tas bija izmērcēts garšvielās, olā, miltos, līdz ar to garšas kārpiņām pieņemami.
Gadiem ejot un uzsākot dzīvot atsevišķi es pati par sevi nepirku un negatavoju, vienīgais tik kā ēdu, kad atbraucu ciemos, jo kā gan neēdīsi ko Tava mamma ar mīlestību ir taisījusi.
Šobrīd esmu atteikusies pavisam, es vairs nevaru sevi iedomāties ka ēdu gaļu, man gaļa liekas pretīga. Esmu lasījusi daudz informācijas, lai saprastu vai viss ir pareizi un cilvēks var iztikt bez gaļas, un jā viņš var. Daudzi gaļēdāji teiks, ka cilvēks ir visēdājs un tā ir dabā iekārtots, ka mums ir gaļa jāēd. Te būs nedaudz info salīdzināšanai ar dzīvnieku pasauli.
Gaļas ēdāji: asi, gari nagi plēšanai
Zālēdāji: nav nagu plēšanai
Cilvēki: nav nagu plēšanai
-
Gaļas ēdāji: nav ādas poras un svīst ar mēli
Zālēdāji: svīst caur ādas porām
Cilvēki: svīst caur ādas porām
-
Gaļas ēdāji: asi priekšējie zobi plēšanai, nav plakanu zobu gremošanai
Zālēdāji: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
Cilvēki: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
-
Gaļas ēdāji: zarnu trakts, kas ir tikai 3 reizes garāks nekā ķermeņa garums, lai gaļa, kas ātri bojājas var iziet cauri ātri
Zālēdāji: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz ķermeņa garumu
Cilvēki: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz savu ķermeņa garumu
-
Gaļas ēdāji: spēcīga sālsskābe kuņģī, lai sagremotu gaļu
Zālēdāji: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
Cilvēki: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
-
Gaļas ēdāji: siekalu dziedzeri mutē nav nepieciešami, jo uzturs nesastāv no graudaugiem un augļiem
Zālēdāji: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
Cilvēki: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
-
Gaļas ēdāji: skābas siekalas bez ptyalin fermenta, kas sagremotu graudus
Zālēdāji: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai
Cilvēki: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai (Balstīts uz AD Andrews diagrammas, Fit Food for Men (Chicago,1970))
Ir skaidrs, ka, ja cilvēki būtu domāti, lai ēstu gaļu, mums nebūtu tik daudz būtisku gremošanas līdzību ar dzīvniekiem, kas ir zālēdāji. Daudzi jautā: „Ja mums nebija paredzēts ēst gaļu, kāpēc mēs to darām?”. Tas ir tāpēc, ka mēs esam ieprogrammēti ēst gaļu. Arī ADA (Amerikas Dietologu Asociācija) atzīst, ka "lielāko daļu no cilvēces vēstures, cilvēki pārtika no vegānu vai lakto-ovo veģetāra uztura." Populārs apgalvojums no gaļas mīļiem,”Savvaļā dzīvnieki nogalina citus dzīvniekus pārtikai. Tā ir dabā iekārtots.” Pirmkārt, mēs neesam savvaļā. Otrkārt, mēs pavisam vienkārši varam dzīvot bez gaļas un nogalināšanas.
Pierādi, ka esi pārtikas ķēdes augšgalā – nomedī stirnu bez palīglīdzekļiem un apēd tur pat uz vietas, nevis lielveikalā nopērc līķa paciņu un uzcep uz pannas. Gaļa sāk pūt 4 stundas pēc patēriņa un paliekas pielīp pie zarnu sieniņām uz 14-21 dienām. Ja persona cieš no aizcietējumiem, sapuvusī gaļa var palikt zarnās vairākus mēnešus. Turklāt, kā jau minēts iepriekš, cilvēka siekalas ir sārmainas, bet gaļēdāju skābas. Sārmainā siekalas nereaģē pareizi ar gaļu, lai to pienācīgi pārstrādātu. Visi visēdāji un plēsēji ēd gaļu jēlu.
Kad lauva nogalina zālēdāju pārtikai, tā saplosa kuņģa apvidu, lai ēstu orgānus, kas ir piepildīti ar asinīm (barības vielām). Ēdot kuņģi, aknas, zarnas, lauva ēšanas procesā dzer asinis no mirušā dzīvnieka miesas. Pat lāči, kas ir visēdāji, ēd lasi jēlu. Cilvēki savukārt izjūt riebumu pat vien no tādas domas. Lai nesagaršotu miesas garšu, gaļa tiek apstrādāta un tai tiek pievienotas garšvielas un citas piedevas. Ja meža ugunsgrēkā sadegtu briedis, gaļēdāji neēstu tā miesu. Pat cirka lauvām jādod jēla gaļa, lai tās nebadotos līdz nāvei. Ja cilvēki bija patiesi piemēroti gaļas ēšanai, tad mēs varētu to ēst jēlu un asiņainu.Tas pierāda, kā mēs esam ieprogrammēti domāt, ka dzīvnieku gaļa ir mums labvēlīga un vajadzīga izdzīvošanai un veselībai. Ja mēs būtu patiesi gaļēdāji vai visēdāji, mēs varētu ēst dzīvnieku gaļu neapstrādātu.Cepot, vārot un apstrādājot ar garšvielām, sāli, kečupu, majonēzi, sinepēm vai mērcēm mēs noslēpjam šausmīgo gaļas garšu. Tas ir vienīgais veids, kā mēs kā cilvēki esam spējīgi ēst gaļu, jo mēs atsakāmies to ēst neapstrādātu un asiņainu, kā īstiem gaļēdājiem piedienas.
Ar šo visu es neko nesludinu un nemācu kā ir jādzīvo un dzīvē neafišēju nevienam. Tikai saskaros ar cilvēku izbrīnu darbā un skolā par to kā var neēst un no kā tad es vispār pārtieku.
Katrs pats izvēlas kā viņam labāk.
Un vēl ļoti iesaku noskatīties filmu "Zemieši" angliski "Earthline". Tur tiek parādīts par to kā tā pati vista nonāk veikalu plauktos, kā tiek testēts uz dzīvniekiem un viss pārējais. Filma ir smaga, bet viņa ir jāredz.
21.01.2018 14:56 |

Reitings 1817
Reģ: 26.04.2014
Lauku apstrāde, augļu, dārzeņu audzēšana, tāpat arī citu vegānisko produktu ražošana nav nekāda dāvana pasaule ar savu piesārņojumu. Tā kā var atslābt ar šiem argumentiem, ka, graužot svaigu barību, nu baigo pakalpojumu izdara visiem.

Ar savu nezināšanu nevajag lielīties.

25.01.2018 14:34 |

Reitings 388
Reģ: 19.12.2017
Zinas tante, tad tas laikam no ģimenes atkarīgs. Man bērnībā bija mājdzīvnieks trusis, tā kā uzskatīju to vienlīdzīgu ar suni (kas mums uz to brīdi arī bija). Kaut kad bija arī papagailis, tomēr man īsti putni kā mājdzīvnieki neiedvesmo, tāpat kā zivis. Tomēr mani vecāki katru ziemu taisa putnu būrīšus vairākus un piebaro arī pavasara sākumā, dara to regulāri. Dažādus putnus.
Es vēlētos domāt, ka saviem bērniem arī mācītu rūpēties par dažādiem cilvēkiem, pat ja tie baigo sajūsmu neraisa (nu kā man putni nešķiet kas apbrīnojams, toties labprāt tos barotu). To visu rakstu ar domu, ka es esmu augusi, ka ne tikai suņus un kaķus būtu jāsargā.
Tiesa, kaut kur esmu jau rakstījusi, ka man rados ir mednieks un mums bieži bija, ir mežacūkas utml gaļa, nu man vispār negaršo (vienreiz pamēģināju), bet viņi ēd. Mani vecāki nav nekādi vegani vai tml., tāpēc nav man izskalotas smadzenes.
25.01.2018 14:44 |

Reitings 1817
Reģ: 26.04.2014
Lai paēdinātu vegānu nepieciešams 674 m2 zemes gadā. Gaļas ēdāju-18x vairāk.
Vienam hamburgeram nepieciešamais ūdens daudzums= cik cilvēks izlieto dušā pa 2 mēnešiem.
Un pārējie fakti. Tā ka jā, tādi kā zaķis, kas taupa uz citām lietām, bet ēd gaļu, objektīvi dabai ir daudz kaitīgāki nekā gaļas neēdāji, bet elekrības netaupītāji.
http://www.phixation.co.za/wp-content/uploads/2016/03/vlcsnap-2016-02-22-09h07m36s92.png
Cilvēku paliek arvien vairāk un vairāk, un, ja katrs ēd gaļu katru dienu, lopu skaitam arī jāpalielinās, kas noved pie sekām. Atkritumu, elekrtrības taupīšanas nedod absolūti neko, ja ir pieprasījums pēc gaļas. Vairāk kā 90 % amazones mežu izciršana ir lopu agrikultūras dēļ.
25.01.2018 14:44 |

Reitings 388
A, tāpat mums ar ģimeni skaitās normāli ziemā iet barot pīles (tādā ziņā, ka tas nav vienreiz pa visu ziemu), arī tagad, kad esmu pati savā dzīvē, to esmu pārņēmusi.
25.01.2018 14:45 |

Reitings 388
*par dažādiem dzīvniekiem, nevis cilvēkiem, lol
25.01.2018 14:46 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Vienam hamburgeram nepieciešamais ūdens daudzums= cik cilvēks izlieto dušā pa 2 mēnešiem.
Un pārējie fakti. Tā ka jā, tādi kā zaķis, kas taupa uz citām lietām, bet ēd gaļu, objektīvi dabai ir daudz kaitīgāki nekā gaļas neēdāji, bet elekrības netaupītāji.

Tie ir tikai teorētiskie aprēķini, pie nosacījuma, ka visas augu kultūras varētu izaudzēt netālu no patērētājiem.
Un ja visi paliktu par vaģetāriešiem tad tās daudzveidīgās kultūtas kuras nepieciešamas pinvērtīgai pārtikai neaug mērēnā un ziemeļu joslās.
Ja ziemeļos dzīvojošaos vegānus patsāvīgi būtu jāapgādā ar svaigu pārtiku, loģistika palielinātos vismaz reizes 10 ar visu sekojošo piesārņojumu.
Ar ko tad mēslos, tās veģetāriešu plantācijas ? Organiskā mēslojuma vietā būs jālieto ķīmija. Cita varianta nav.
Ja cilvēce atteikos no dzīvnieku valsts produktiem, tad samazināsies vieni izdevumi, pieaugs citi
25.01.2018 15:02 |

Reitings 803
Reģ: 15.12.2015
Diemžēl agrikultūra nav nekādā baltā un skaistā. Ēdienu var izaudzēt vairāk, jā, bet piesārņojums ir tik pat liels - pesticīdi, notrulināta zeme, ka viņā nekas vairs neaug, liels daudzums ūdens. Un visam pa virsu 'lieliskā' palmu eļļa. Tā kā lietusmežus neizcērt lai tikai audzētu lopus. Tas viss ir bizness. Uz pasaules ir tik daudz cilveku, ka gribot negribot ir jāražo ēst. Diemžēl, vai par laimi mēs dzīvojam ļoti humānā pasaulē, kad slinkie āfrikāņi ir jāglābj no bada un visi slimie bērni jāārstē. Tikai tagad, kad pasaule sūdos līdz ausīm, ka visiem nepietiek ko ēst, nereāls piesārņojums no lopu un dārzeņu fermām, sāk kaut ko domāt par to, kā būtu labāk un pareizāk dzīvot, lai gan reāli, mēs cilveki esam nonākuši līdz tādam humānisma līmenim, kad cilvēku skaits netiek vairs kontrolēts (senāk tas notika dabiski - mira dzemdībās, no epidēmijām, karos), visi tiek glābti, tiek veidotas vairāk fermas, lai var visus pabarot, un tad brīnās, kāpēc kauj nost dzīvniekus, kāpec pasaulē ir piesārņojums - jo cilvēki vairojas, un vairosies tik ilgi, kamēr Zeme vairs nespēs mūs uzturēt, vai arī cilvēce pati uzlaidīs visu gaisā. No tā, ka visi pasaules iedzīvotāji kļūs par vegāniem labāk nepaliks, ēdiens tad visiem ir tāpat jāaudzē un par lētu naudu, lai aiz visa humānisma, nabagi var atļauties un pasaulē nevalda bads.
25.01.2018 15:07 |

10 gadi
Reitings 1319
Reģ: 30.06.2013
acidpauli, ceru, ka ne ar maizi baro pīles :D
25.01.2018 15:21 |

10 gadi
Reitings 1319
Reģ: 30.06.2013
Kas skar augu valsti - žēl bites. Tā tāda pašiznīcināšanās..
25.01.2018 15:25 |

Reitings 665
Reģ: 17.08.2017
Althea, viss ļoti skaisti, paturpināsim ar tavu nezināšanu (ceru, ka tikai izlikšanās).

Tas tāds jautrs fakts, kam tomēr objektivitātei varētu lūdzu pievienot kaut vai dažus aspektus, piemēram:
Vai visur varam audzēt ‘’vegānu paiku’’ - augļus, dārzeņus utt.? Nē. Tātad vai nu tā tiks piegādāta vai arī izmaksas, lai vispār kaut ko izaudzētu, būs tik dārgas, ka vegāni paši izzudīs - tas būtu dabai draudzīgākais variants ar tām lielajām izmaksām, kas noved pie smieklīga rezultāta pašiem dabas aizstāvjiem. Protams, lētais veids, bet nu tas nav ne cilvēkam, ne dabai labāks. Tā kā piesārņojums aug, nekāda līdzsvara nav.
Vai redzu, kur būtu ietverts tas kaitējums, ko nodara apstrāde (kas mūsdienās ir nepieciešama) pret visām puvēm, kaitēkļiem, mušām, tārpiem un citiem, kas vienkārši iznīcina pārtiku? Nē, atkal vienos vārtos. Ja vēl pievelk klāt iepriekšējo punktu, tad nu šis vispār simts reizes palielināsies, ja uz katra stūra mēģinās izaudzēt vēl vietai nepiemērotu augu (kaut vai piemērotu).
Vai šādā zemē vispār ilgstoši kaut ko varēs audzēt no kā baroties? Nē. Būs atkal ģenētiski modificēta pārtika, piepačkāta ar visu, lai tā spēj dzīvot un turēties kaut cik. Tas nav tā, ka ‘’izaudzēju pagalmā lociņu’’ – tie ir citi apmēri. Tā kā šī diagramma ir tikai viena fakta (sīka) atspoguļojums, ko izmanto tad, ja citu līdzekļu vairs nav, jo kopumu un izmaiņas nespēj izsecināt.
25.01.2018 15:38 |

Reitings 762
Te būs pavisam īss, bet ļoti uzskatāmi parādīts, kas notiktu ar planētu, ja mēs visi atteiktos no gaļas.
https://www.youtube.com/watch?v=sJxm9bti7Kw
Vienīgais šajā video nepiekrītu par darba vietām, jo gaļas iestāžu ēstuves aizstātu cita veida un līdz ar to būtu jaunas darba vietas.
25.01.2018 15:47 |

Reitings 665
Nu attiecīgās puses propaganda gan jau.
Bet par tām žurkām, suņiem, ko te minēja, vispār interesanti. Mēs te vairāk par saviem plašuma grādiem runājam un tā, bet tos arī ēd. Gaļēdājam brauc virsū, ka viņš neēd visu gaļu utt. Cilvēks izvēlas, kas viņam garšo, kas patīk, kas veselībai tieši viņam labāk, pašsajūtai utt. Tad kāpēc nav redzēts, ka kāds norādītu svaigēdājam, piemēram, ka viņš ne tos dārzeņus vai augļus ēd. Pirmais veids: selerijas esot negaršīgas, neēd. Tas nekas, ka ūdeni iztērēja, lai izaudzētu, pēc tam jau lai sapūst. Par to vairāk būtu uztraukušies. Otrais veids: visādas zāles, puķes, arī sauktās nezāles var mierīgi ēst. Visi šķinam riekšavām iekšā? Turklāt, tās aug dabiski! Izturīgākas, vairojas pašas (ne izrauj burkānu, tā vairs nav), bet kaut kā negribas un arī šķiro, kuru zāli ēst un kuru neēst. Tā kā viss ir abās pusēs, dārgie zaļummīļi.
25.01.2018 16:04 |

Reitings 1714
Reģ: 15.08.2012
Un nevienai prātā nenāk, ka liela daļa no tiem postiem, linkiem ir plika propaganda? Turklāt Gebelsa tradīcijās. Skaidrs, ka cilvēkam, kas govi redzējis tikai pa gabalu, var ieskaidrot jebko.
25.01.2018 16:04 |

Reitings 665
Kakaduu, uz viena viļņa. :D
25.01.2018 16:06 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Te būs pavisam īss, bet ļoti uzskatāmi parādīts, kas notiktu ar planētu, ja mēs visi atteiktos no gaļas.

Galvenais ir ticēt tam kam gribas ticēt.
Vēsturē ir bijuši piemēri, kā ar globālajām idejām padarīt pasauli labāku, var visu vēl vairāk sabojāt.
25.01.2018 16:10 |

Reitings 803
Reģ: 15.12.2015
Es gan nerunāju krieviski, bet arī tādu filmiņu varētu uztaisīt un propogandēt, jo strādaju par graf.dizaineri un varu paņemt info no interneta vai savā prātā uzburt. :D Es nesaku, ka gaļas industrija ir super laba un pozitīva cilvēcei, bet cilvēki gaļu ēdot dzīvo jau nez cik tūkstošus gadu, bet te joprojām ir sapņi un idilles, ka vegānisms izglābs cilvēci. :D :D
25.01.2018 16:12 |

Reitings 762
Nemaz citu reakciju negaidīju:-)
Var jau vispār kā strausi galvas iebāzt smiltīs un neparko neinteresēties.
25.01.2018 16:44 |

Reitings 675
Reģ: 07.09.2012
crimson, kura gada filma tā ir? imdb piedāvā 1998. gada un 2007. gada. Gribu noskatīties.
25.01.2018 16:47 |

Reitings 388
Theoalmeat, senāk, kad biju mazāka, ar maizi baroju, vēlāk uzzināju informāciju, ka labāk to nedarīt, tā kā nē, tagad baroju ar to, ko drīkst.
25.01.2018 16:49 |

Reitings 388
No filmām par pasauli man ļoti patika Samsara un arī citas tā režisora filmas. Nebūs īsti tikai par dzīvnieku, bet vispār pasaules atšķirībām kā tādām, arī dzīvnieki iekļauti. Ļoti skaista filma.
25.01.2018 16:52 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits