Kāpēc es atteicos no gaļas.

Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Šis gads ir iestājies ar pavisam citu domāšanu un savu sajūtu apstiprināšanu.
Runa būs par to ko mēs ēdam un tieši par gaļu.
Cik sevi atceros man gaļa nav īpašu sajūsmu radījusi, kā jau kārtīgā latviešu ģimene, neiztikām bez gaļas celšanas galda nevienu dienu. Pat ja tu jūti, ka Tev negribas, Tev bija jāēd, jo tā taču vajag. Kotlešu smarža šķebināja,vienīgais, kas likās ēdami bija vistas karbonāde, apcepta vista un vistas šašliks, viss tas bija izmērcēts garšvielās, olā, miltos, līdz ar to garšas kārpiņām pieņemami.
Gadiem ejot un uzsākot dzīvot atsevišķi es pati par sevi nepirku un negatavoju, vienīgais tik kā ēdu, kad atbraucu ciemos, jo kā gan neēdīsi ko Tava mamma ar mīlestību ir taisījusi.
Šobrīd esmu atteikusies pavisam, es vairs nevaru sevi iedomāties ka ēdu gaļu, man gaļa liekas pretīga. Esmu lasījusi daudz informācijas, lai saprastu vai viss ir pareizi un cilvēks var iztikt bez gaļas, un jā viņš var. Daudzi gaļēdāji teiks, ka cilvēks ir visēdājs un tā ir dabā iekārtots, ka mums ir gaļa jāēd. Te būs nedaudz info salīdzināšanai ar dzīvnieku pasauli.
Gaļas ēdāji: asi, gari nagi plēšanai
Zālēdāji: nav nagu plēšanai
Cilvēki: nav nagu plēšanai
-
Gaļas ēdāji: nav ādas poras un svīst ar mēli
Zālēdāji: svīst caur ādas porām
Cilvēki: svīst caur ādas porām
-
Gaļas ēdāji: asi priekšējie zobi plēšanai, nav plakanu zobu gremošanai
Zālēdāji: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
Cilvēki: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
-
Gaļas ēdāji: zarnu trakts, kas ir tikai 3 reizes garāks nekā ķermeņa garums, lai gaļa, kas ātri bojājas var iziet cauri ātri
Zālēdāji: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz ķermeņa garumu
Cilvēki: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz savu ķermeņa garumu
-
Gaļas ēdāji: spēcīga sālsskābe kuņģī, lai sagremotu gaļu
Zālēdāji: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
Cilvēki: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
-
Gaļas ēdāji: siekalu dziedzeri mutē nav nepieciešami, jo uzturs nesastāv no graudaugiem un augļiem
Zālēdāji: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
Cilvēki: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
-
Gaļas ēdāji: skābas siekalas bez ptyalin fermenta, kas sagremotu graudus
Zālēdāji: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai
Cilvēki: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai (Balstīts uz AD Andrews diagrammas, Fit Food for Men (Chicago,1970))
Ir skaidrs, ka, ja cilvēki būtu domāti, lai ēstu gaļu, mums nebūtu tik daudz būtisku gremošanas līdzību ar dzīvniekiem, kas ir zālēdāji. Daudzi jautā: „Ja mums nebija paredzēts ēst gaļu, kāpēc mēs to darām?”. Tas ir tāpēc, ka mēs esam ieprogrammēti ēst gaļu. Arī ADA (Amerikas Dietologu Asociācija) atzīst, ka "lielāko daļu no cilvēces vēstures, cilvēki pārtika no vegānu vai lakto-ovo veģetāra uztura." Populārs apgalvojums no gaļas mīļiem,”Savvaļā dzīvnieki nogalina citus dzīvniekus pārtikai. Tā ir dabā iekārtots.” Pirmkārt, mēs neesam savvaļā. Otrkārt, mēs pavisam vienkārši varam dzīvot bez gaļas un nogalināšanas.
Pierādi, ka esi pārtikas ķēdes augšgalā – nomedī stirnu bez palīglīdzekļiem un apēd tur pat uz vietas, nevis lielveikalā nopērc līķa paciņu un uzcep uz pannas. Gaļa sāk pūt 4 stundas pēc patēriņa un paliekas pielīp pie zarnu sieniņām uz 14-21 dienām. Ja persona cieš no aizcietējumiem, sapuvusī gaļa var palikt zarnās vairākus mēnešus. Turklāt, kā jau minēts iepriekš, cilvēka siekalas ir sārmainas, bet gaļēdāju skābas. Sārmainā siekalas nereaģē pareizi ar gaļu, lai to pienācīgi pārstrādātu. Visi visēdāji un plēsēji ēd gaļu jēlu.
Kad lauva nogalina zālēdāju pārtikai, tā saplosa kuņģa apvidu, lai ēstu orgānus, kas ir piepildīti ar asinīm (barības vielām). Ēdot kuņģi, aknas, zarnas, lauva ēšanas procesā dzer asinis no mirušā dzīvnieka miesas. Pat lāči, kas ir visēdāji, ēd lasi jēlu. Cilvēki savukārt izjūt riebumu pat vien no tādas domas. Lai nesagaršotu miesas garšu, gaļa tiek apstrādāta un tai tiek pievienotas garšvielas un citas piedevas. Ja meža ugunsgrēkā sadegtu briedis, gaļēdāji neēstu tā miesu. Pat cirka lauvām jādod jēla gaļa, lai tās nebadotos līdz nāvei. Ja cilvēki bija patiesi piemēroti gaļas ēšanai, tad mēs varētu to ēst jēlu un asiņainu.Tas pierāda, kā mēs esam ieprogrammēti domāt, ka dzīvnieku gaļa ir mums labvēlīga un vajadzīga izdzīvošanai un veselībai. Ja mēs būtu patiesi gaļēdāji vai visēdāji, mēs varētu ēst dzīvnieku gaļu neapstrādātu.Cepot, vārot un apstrādājot ar garšvielām, sāli, kečupu, majonēzi, sinepēm vai mērcēm mēs noslēpjam šausmīgo gaļas garšu. Tas ir vienīgais veids, kā mēs kā cilvēki esam spējīgi ēst gaļu, jo mēs atsakāmies to ēst neapstrādātu un asiņainu, kā īstiem gaļēdājiem piedienas.
Ar šo visu es neko nesludinu un nemācu kā ir jādzīvo un dzīvē neafišēju nevienam. Tikai saskaros ar cilvēku izbrīnu darbā un skolā par to kā var neēst un no kā tad es vispār pārtieku.
Katrs pats izvēlas kā viņam labāk.
Un vēl ļoti iesaku noskatīties filmu "Zemieši" angliski "Earthline". Tur tiek parādīts par to kā tā pati vista nonāk veikalu plauktos, kā tiek testēts uz dzīvniekiem un viss pārējais. Filma ir smaga, bet viņa ir jāredz.
21.01.2018 14:56 |

Reitings 388
Reģ: 19.12.2017
Un es pašlaik ne iestājos nevienā frontē, vienkārši, manuprāt, galedaju argumenti nonāk līdz tadam absurdumam, ka jāsmejas.
Cilveks var ēst gaļu, var neēst galu, var pirkt kažoku, var nepirkt kažoku - viņa labsajūtu (patiešām to svarīgo, nevis prieka faktoru) tas neietekmē un ja ir iespēja dzīvot dabai draudzigi, ir apsveicami, ka cilvēks izvēlas to darīt.
Cilveks pieņem zāles vai nepieņem - lielākoties tomēr cilvēku ietekmē un citas izvēles nav.
Veganisms nav reliģija, kur aizliegts pārliet asinis. Cilvēkiem veganisma ir smadzenes un nav tas nozombetas.
OK, no diskusijas atklanos. Uzskatu, ka galedaji ir agresīvi šajā gadījumā un daudzos citos liekot tas bildes un dodot piemērus par lietām, no kā atkarīga cilvēka dzīvība.
24.01.2018 14:27 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Nav jau tālu no tā izaudzētu mākslīgas dzīvnieku muskuļu šķiedras, kas pēc struktūras un uzbūves ir kā gaļa.
Nebūtu jāaudzē dzīvnieki ēšanai.
Bet rezultāts būs tāds pats kā ar augu GM
24.01.2018 14:28 |

Reitings 1714
Reģ: 15.08.2012
JO arī par to, ka mēs ar savu pārpatēriņu un pārtikas produktu standartizēšanu nodaram būtisku kaitējumu videi!

Cik lasītas līdzīgas diskusijas, sajūta, ka vegāni par šo neaizdomājas. Laikam tas ir pārāk globāli, neredz tās asaras acīs. Patiesībā skumji.
24.01.2018 14:29 |

Reitings 388
Reģ: 19.12.2017
Un tajos pirmajos piemēros par 5 bērnu VS sava bērna glābšanu tieši bija ietverts tas, ka vienā no izvēlēm kāds nomirs - tavs bērns vai 5 citi bērni.
Es zinu, ka šis jautājums ir vairāk nekā stulbs, bet tieši tā izklausās tava moralizēšana par zālēm, govi un ka tāpat govs tiks nogalināta.
Viss, es off.
24.01.2018 14:30 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
acidpauli, liec mierā bezjēdzīgas nāves, kā piemēru ar uzbrukumu, un ej izglītoties - cilvēkam ar narkozes nepanesamību vai kādām citām komplikācijām vai nu neļaus kļūt par donoru, vai arī tas būs viņa paša lēmums, par ko man atbildība nekāda nav jāuzņemas, neatkarīgi no tā, vai niere domāta manam bērnam vai man personīgi. Tā ir viņa niere un viņa lēmums.
Govs tiks nogalināta vai nu kaulu, vai gaļas dēļ, bet beigās viņa tik un tā būs beigta, jo cilvēkam, neatkarīgi no tā, vai viņš ēd vai neēd gaļu, kaut kāda iemesla pēc būs vajadzīgi tie dzīvnieku izcelsmes produkti. Tas nav analogs bezjēdzīgai slepkavībai. Govi nogalinās, jo no viņas kaut ko vajag un tur jau vairs nav starpības, vai tie ir kauli želatīnam vai gaļa steikam. Ir starpība vai Tu man liec izvēlēties KURU nogalināt, vai KĀPĒC nogalināt, jo otrajā gadījumā viens un tas pats radījums būs līķis neatkarīgi no izvēles. Nevis līķis būs viens no diviem, atkarībā, ko es izvēlēšos. Tāpēc tie nav adekvāti salīdzinājumi.
24.01.2018 14:35 |

Reitings 806
Reģ: 18.01.2018
bigsister
mazās aizdomas....man šķiet, ka gaļēdāji tā uzkurinājušies, jo viņus daļēji kaitina tas garais palags, kurš katreiz jāskrullē augšā, lai ieraudzītu jaunos komentārus tēmā, kurā gaļēdāji ir iesaistījušies :D Cilvēkiem tā jau nepatīk, ja citādi domājošie sludina kautko, kā jauno patiesību vai pareizību, bet te vēl eseja priekšā, kas jāskrullē.
Jaunais LILIT varētu ieviest tādu nieka opciju "rādīt vairāk".
24.01.2018 14:40 |

Reitings 762
Nu par to es arī saku, ja speciāli tiek tonnām "ražoti" dzīvnieki un pēc tam nederīgie mesti ārā kā tādi sapuvuši burkāni, tad mēs nekur arī tālu netiksim.
-
Un vel viena atkāpe, ja, piemēram, kā es nevēlos ēst gaļu, tad tas nenozīmē, ka man uzreiz ir jāpārvelk svītra pāri un jāuzliek zīmogs, ka es tagad gribu, lai visi ir tādi. Manis pēc Jūs variet kaut vai akmeņus ēst. Ar info dalīšanos viens otram, manuprāt, nav nekas slikts. Un, ja vēl var to apgāzt vai kā citādi papildināt, tad jau arī abas puses ir ieguvēji.
24.01.2018 14:42 |

Reitings 762
Jaunais LILIT varētu ieviest tādu nieka opciju "rādīt vairāk".

Ja tas citiem atvieglotu dzīvi un nebūtu kā kārtēja provokācija vai "kaut kā" secinājums, tad jā, kāpēc gan ne:-D
24.01.2018 14:45 |

Reitings 806
Reģ: 18.01.2018
Es gan esmu pamanījis, ka ir gadījumi, ka pie liela sakāmā autors ieraksta sarunā "čau" un tad pirmajā komentārā kopē eseju. Tas diezgan prātīgi. Bet iespējams tā vairos to komentāru skaitu, kas komentē neizlasot tekstu.
24.01.2018 14:51 |

Reitings 7408
Cilvēkiem tā jau nepatīk, ja citādi domājošie sludina kautko, kā jauno patiesību vai pareizību

Viss ir atkarīgs no pasniegšanas formāta. Viena lieta ir pasniegt to jauno kā kaut ko pozitīvu un ar pozitīvu noskaņu mēģināt cilvēkus tam pievērst, pavisam cita - uzbrukt tiem, kas nepiekrīt un no sajūsmas nespiedz. Tā vegānu tipiskā uzbrukšana gaļēdājiem par to, ka viņi ēd līķus utt, ziniet, tas tikai samazina cilvēka vēlmi interesēties par to, kas tad tas jaunais ir un izvērtēt, vai tas ir tā vērts.
Paēdis cilvēks ir laimīgs cilvēks, bet tā vegānu agresija liek domāt, ka viņi no pusbada ārdās par to, kas citam šķīvī.
24.01.2018 14:52 |

10 gadi
Reitings 1319
Reģ: 30.06.2013
Kā būtu ar laimīgu lopiņu kaušanu, nevis stresā un sāpēs dzīvi pavadījušo, kas savukārt ietekmē gaļas kvalitāti? Nesen lielākā daļa te zvērējās pirkt tikai brīvībā audzēto vistu olas, jo redzēja kādos apstākļos vistas savu dzīvi pavada un kā tās olas nonāk uz mūsu šķīvjiem. Ir taču starpība, vai Tu ēd laimīgu lopu vai nomocījušos? vai arī tiešām vienalga? Kāva un kaus tos lopus, bet dzīves apstākļus gan būtu vērtīgi uzlabot. Es personīgi labprātāk ēdu no paziņām pirktu gaļu, zinot ka tā cūka labi dzīvi nodzīvojusi, nekā veikalā pirkto, kura dzīvi pavadījusi cenšoties pārgrauzt restes.
24.01.2018 14:54 |

Reitings 762
Viss ir atkarīgs no pasniegšanas formāta

Diemžēl katra galva neieilīdisi un neizsecināsi kā tagad pareizāk būtu jāuzraksta.
Varbūt nākmreiz ir jāsāk-"Augstu godājamie cosmieši/lilitieši, Vai drīkst jūs traucēt šajā rīta stundā?Vai Jums nekas nebūtu iebilstams, ja es padalīšos ar savām domām?Un vai drīkstu uzrakastīt garāk nekā parasti? Jau laicīgi atvainojos par sagādātajām neērtībām":-D
(neprovocēju, tikai pasmejos)
24.01.2018 14:58 |

Reitings 951
Reģ: 16.12.2014
bigsister, domājams, ka būtu pieticis ar pirmo Tava stāstījuma daļu, jo to visu pārējo copy-paste no Googles visi jau tāpat ir redzējuši dažādos rakursos un salīdzinājuma pakāpēs. Ja Tev būtiski bija padalīties, ka Tu esi spērusi šādu soli un apmainīties pieredzē, tad bez tā mierīgi varēja iztikt, IMHO.
24.01.2018 15:05 |

Reitings 7408
"Augstu godājamie cosmieši/lilitieši, Vai drīkst jūs traucēt šajā rīta stundā?Vai Jums nekas nebūtu iebilstams, ja es padalīšos ar savām domām?Un vai drīkstu uzrakastīt garāk nekā parasti? Jau laicīgi atvainojos par sagādātajām neērtībām"

Bet nevajag arī tā, ka "Eu, b*a, nu ka visi šite skatās! Teicu gaļu neēst! Ko pieķeršu, kas ēd, tam uzreiz pa jeb**u!"
24.01.2018 15:06 |

Reitings 665
Reģ: 17.08.2017
acidpauli, :D
bigsister, nu nav visi te stulbi un akli, ka neredz, ko raksti. Kaut vai tikko viens šeit piemērs:
es nevēlos ēst gaļu, tad tas nenozīmē, ka man uzreiz ir jāpārvelk svītra pāri un jāuzliek zīmogs, ka es tagad gribu, lai visi ir tādi. Manis pēc Jūs variet kaut vai akmeņus ēst

Bla bla bla un tad:
Tamdēlj Es vēlreiz silti iesaku noskatīties manis ieteikto filmu vai vismaz kaut ko, kur parāda kā notiek galjas bizness. Kā tiek aplauzti spārni dzīviem esot, turēti būros, kā tiek “ražoti” cālji, kā vinjus atsijā speciāli konveijeri, sievieškārtas cālēni tiek paturēti un vīrieškārtas izviesti miskastē kā tādas mēslu čupas. Vai, kad restorānos neapēsto galju met tonnām ārā.
Vienkārši uzdodiet sev jautājumu, vai Es ēdu katru dienu galju tāpēc, ka man garšo, vai tāpēc, ka prasās? Un jā ,ja ēdiet, Tad tiešām kvalitatīvu.

Pa vidu atkal bla bla, bet nemāci, negribi iespaidot utt., bet tikai pamāci, izsaki ciniskus komentārus un atkal un atkal mal kaut kādu herņu uz tiem, kas ''ak vai'' atļaujas ēst gaļu un grib to ēst un garšo. Nu skaties filmas par dārzeņiem, kurus uzšķērž un viņi kliedz - uztvert ar humoru - pilns ar multenēm, tieši tavai auditorijai būs laba šausmu filma. Nu viens zina, kā tas notiek, cits nezina, cits pats audzē, cits no radiem ņem, cits vēl kaut ko, samierinies reiz, ne izsakies, cik liels kauns, un bet bet bet vēl kaut kas.
24.01.2018 15:13 |

Reitings 762
Aether
24.01.2018 15:22 |

Reitings 665
Pat ja tas būtu ''nevainīgs, ļoti selektīvas informācijas un pasekls informatīvs materiāls, jo tik ļoti gribēju publicēt savu dienasgrāmatu'', tad nezinu kāpēc uzvelcies, ka labo teikto un norāda uz ļoti daudz nepilnībām, tāpat jautājumiem, jo tas ir provokatīvs materiāls, jā, tikpat sekls gan, bet kur nu būtu redzējusi gaļēdāju palagus par to, kur aicinātu ēst gaļu, cik tas labi, derīgi, ko noteikti jāņem vērā un jāskatās, kas jālasa un kur jālasa, un cik garšīgi var pagatavot, receptes u. c. Tā kā akmeņi tiek mesti pareizā virzienā, nav ko brīnīties un tad vēl sākt taisnoties.
24.01.2018 15:26 |

Reitings 762
Piedot, asterete, bet tavu viedokli gan es neņemšu nekādīgi vērā.
Tukša muca tālu skan
24.01.2018 15:37 |

Reitings 762
Un vēlreiz atkārtošos- Es nevienu neaicinu.
24.01.2018 15:38 |

Reitings 665
:-D
24.01.2018 15:41 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits