Lustrācija

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Šorīt izlasīju delfos rakstu ar dzejnieka Jāņa Rokpeļņa atzīšanos:
http://www.delfi.lv/news/national/politics/dzejnieks-janis-rokpelnis-atzist-sadarbibu-ar-ceku.d?id=49586949
Kādas ir jūsu domas par lustrāciju, atbalstāt vai neatbalstāt? Vai personīgi pazīstat kādu, kas bija "stukačs"? Man no personīgi pazīstamajiem laikam nāk prātā tikai viens cilvēks, manā skolā viena skolotāja (labi, vismaz viena) bija stukačs un visi to zināja.
27.12.2017 11:19 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Vismaz tā man stāstīja tiesību vēsturē. Būtu jāceļ augšā klades utt, lai visu precīzi izstāstītu.

Nu tad būs vienu daļu no visa stāsta tikai vēstījis.
27.12.2017 21:08 |

Reitings 8847
Jaunlatvieši arī ir bišķiņ kaut kas cits.
27.12.2017 21:10 |

Reitings 8847
Vai arī ļoti kaut kas cits drīzāk.
27.12.2017 21:10 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Tiesa, no galvas neatceros uzvārdus, bet jaunlatvieši nemaz nebija domājuši par tādu neatkarīgu LV, bija cerēts uz lielākām tiesībām, bet psrs sastāvā. Pēc tam kāda daļiņa atdalījās un izvirzīja radikālo ideju par neatkarīgu valsti.
Vismaz tā man stāstīja tiesību vēsturē. Būtu jāceļ augšā klades utt, lai visu precīzi izstāstītu.
bet si ir reala perle....tiesam. Galva pilnigs stuksums cilvekam...:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
27.12.2017 21:11 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
barikades it iapsi naktis kadsava nepilnadigie nepiedalijas...

Neviens jau dokumentus neprasīja.
Ja neizskaties pēc bērna, tad nav problēmu, ej un piedalies.
27.12.2017 21:11 |

Reitings 23705
Kanālmalas apstādījumos nošāva milici Sergeju Konoņenko, skolnieku Ediju Riekstiņu, kinooperatorus Andri Slapiņu un Gvido Zvaigzni. Smagi ievainoja operatoru Vladimiru Brežņevu. Kauja ilga apmēram stundu un ēku ieņēma no augšstāva, kur pretojās Latvijas Iekšlietu ministrijas valdības apsardzes darbinieki.
mes citreiz atceramies vinus janvari...Un TO janvari kad Rigas doma bija spontana medicians klinika izveidota.... un tas lodes...ta skana...
27.12.2017 21:14 |

Reitings 23705
Neviens jau dokumentus neprasīja.
Ja neizskaties pēc bērna, tad nav problēmu, ej un piedalies.
tue si vecaks par mani, ta siznak pec tevis teikta...tev tagad kur 50 aptuveni..
27.12.2017 21:15 |

Reitings 3665
Reģ: 23.06.2016
Nu, man tēvs stāstīja, ka izvērtās barikādes diezgan jautri, tur kur bija viņš , bet tad, kad viņš izvēlējās iet, viņa iemesli nebija “tusiņš” un viņš bija sagatavojies stipri sliktākam ‘scenārijam’. Pēc viņa domām viss varēja izvērsties savādāk, kas, manuprāt, ir diezgan loģiski (pēc kara jau visi gudri - ir tāds teiciens). Un nevajag aizmirst, ka bija arī bojā gājušie.
27.12.2017 21:17 |

Reitings 23705
Atceros, ka mans skolotājs vidusskolā, vēstures doktors, teica, ka Helsinku kustība bija izrādīšanās, muļķības.
Mans tētis piedalījās barikādēs. Teica, ka tusiņš.
Tas nu tā..
ari perle... kas galva daras cilvekam?
Tusinos nesauj un necinas par savu tevzemi..ja dziedaja, ja smiekli ari bija...bet visi zinaja ka ...var atkal bus 40 it gads...un 49...
27.12.2017 21:20 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Tiesa, no galvas neatceros uzvārdus, bet jaunlatvieši nemaz nebija domājuši par tādu neatkarīgu LV, bija cerēts uz lielākām tiesībām, bet psrs sastāvā. Pēc tam kāda daļiņa atdalījās un izvirzīja radikālo ideju par neatkarīgu valsti.

Patiesībā neatkarību LV ieguva tikai kad PSRS sabruka, ātrāk tas nebūtu noticis.
Tāpat kā pirmo LV neatkarību ieguva kas Krievijas Impērijas sabruka.
Tie ir vēsturiski brīži, kad impērijas sabrūk, tad pakļautās nācijas var izveidot savas valstis.
27.12.2017 21:20 |

Reitings 23705
Atceros, ka mans skolotājs vidusskolā, vēstures doktors, teica, ka Helsinku kustība bija izrādīšanās, muļķības.
lidzig NKVD krievi vislak citiem teica,bet pasaules prese domaja citadi.....ari idiotisms pateiktais
27.12.2017 21:21 |

Reitings 23705
Patiesībā neatkarību LV ieguva tikai kad PSRS sabruka, ātrāk tas nebūtu noticis.
Tāpat kā pirmo LV neatkarību ieguva kas Krievijas Impērijas sabruka.
Tie ir vēsturiski brīži, kad impērijas sabrūk, tad pakļautās nācijas var izveidot savas valstis.
tu ta m bernam labak paskai ka jaunlatviesie ar PSRS nav it nekad sakara....gadsimts ( gandriz ) starpa...:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
27.12.2017 21:23 |

Reitings 8847
Ir filma par Slapiņu un Zvaigzni, kur stāsta, kā šāva uz kameru gaismiņām, kas notika tajos laikos, kādi pārdzīvojumi utt. Jura Podnieka darbs, kas stāsta par konkrēto cilvēku, bet tajā pašā laikā arī par visu posmu. Emocionāla un tiešām laba filma.
27.12.2017 21:25 |

Reitings 23705
Atceros, ka mans skolotājs vidusskolā, vēstures doktors, teica, ka Helsinku kustība bija izrādīšanās, muļķības
kada kustiba?:-O:-O:-O
GRUPA Helsinki86...\
https://lv.wikipedia.org/wiki/Helsinki-86
Helsinki-86 bija Latvijas cilvēktiesību aizstāvības grupa, ko 1986. gada jūnijā Liepājā nodibināja Linards Grantiņš, Raimonds Bitenieks un Mārtiņš Bariss, ar mērķi sekot, kā tiek ievērotas latviešu tautas ekonomiskās, kultūras un indivīda tiesības. Uz ārzemēm tiek nosūtīta 17 personu protesta vēstule pret PSKP CK un Latvijas KP CK, kā arī Helsinki-86 dibināšanas dokumenti, kas izraisa plašu rezonansi.
1987. gada 14. jūnijā grupa organizēja ziedu nolikšanas ceremoniju komunistiskā terora upuru piemiņai pie Brīvības pieminekļa Rīgā.
1987. gada 23. augustā grupa organizēja demonstrāciju Molotova-Rībentropa pakta nosodījumam. Tā paša gada 18. novembrī Helsinki-86 svinēja Latvijas neatkarības proklamēšanas dienu.
1988. gada 14. jūnijā pirmo reizi Latvijas pēckara vēsturē demonstrācijas laikā grupas "Helsinki-86" biedrs Konstantīns Pupurs cauri visai Rīgai, no Brīvības pieminekļa līdz Brāļu Kapiem, iznesa Latvijas sarkanbaltsarkano karogu.
1989. gada 23. augustā - "Baltijas ceļš". Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji, sadevušies rokās no Tallinas līdz Viļņai, demonstrēja savu vienotību valstu neatkarības atjaunošanā.
27.12.2017 21:25 |

Reitings 211
Reģ: 29.11.2015
Bet es arī ļoti piekrītu Pasadenai. Lai cik inteliģents cilvēks arī nebūtu, iekārta ir tāda, kāda tā ir, un, ja skatās no tīri egoistiskā skatu punkta, tad iekārtā ir jāprot izgrozīties. Vai es pati kļūtu par stučītāju, ja būtu dzimusi 50 gadus agrāk? Diez vai, jo mani politika nekad nav interesējusi, pareizāk sakot, ļoti ceru, ka nē, ka mani nesavervētu, bet es ļoooti labi saprotu cilvēkus, kuri par tādiem kļuva. Ne jau visi cilvēki ir tādi patrioti, ka ar roku uz sirds un asarām acīs dzied himnu un ir gatavi ar pastalām kājās sagaidīt neatkarību. Piemēram, mani radi nesadarbojās ar VDK, bet arī nepretojās režīmam un kopumā bija visai apmierināti ar toreizējo iekārtu, kā prata, tā dzīvoja. Arī latvieši. Un, ja cilvēkam ir kaut kādas ambīcijas dabūt priviliģētāku statusu vai izveidot politisko karjeru.... te nu viņš ir pie VDK durvīm. Arī inteliģence tolaik nedomāja un pat nesapņoja, ka Latvija atgūs neatkarību.

Manuprāt, ar patriotismu tiešas saistības šeit nav. Jautājums ir vienīgi par to, vai cilvēks par kaut kādu sīku pašlabumu izvēlēsies kļūt par stukaču un savu dzīvi būvēt uz tā rēķina, ka aktīvi graus citu cilvēku dzīves. Tos, kuri bija gatavi citus pakļaut pat izsūtīšanas riskam, jo tādējādi atlektu kāds gabals karjerā, empātiskā līmenī vismaz man saprast nav iespējams, lai vai cik daudzi šajā diskusijā arī rakstītu, ka ''tolaik tā domāt bija normāli, visi bija stukači!'' Ļoti daudzi cilvēki, pat visparastākie zemnieki mēdza riskēt ar savām dzīvībām, lai režīma vajātajiem palīdzētu, tādēļ arī paši bieži tika izsūtīti, nošauti u.tml. Bet kāds cits pats it kā esot upuris un attaisnojams, jo rīkoties pret citu interesēm bija vienīgais veids, kā personiski iegrozīties siltā vietā? Piedošanu, bet farss.
Rokpelnis ir cits stāsts, jo neko darījis nav (es vismaz ticu viņa vārdiem, ka nav), bet kaitina šāda dramatiska pelnu kaisīšana sev uz galvas, pārspīlētas metaforas ar līķiem un slepkavām, turklāt ar 30 gadu noilgumu. Vienīgā motivācija, kurai es šeit ticu, ir motivācija glābt savu reputāciju no spekulācijām nākotnē.
IceCream, erm... jau vairākas stundas Tev ir bijusi iespēja argumentēti atbildēt uz jebko, kam manos komentāros nepiekrīti. Ja Tu raksti, ka bez mana jā/nē Tev nav ko argumentēt, tad es secinu, ka Tavs vienīgais arguments ir ''tikai mans viedoklis par PSRS ir patiess, jo tikai es esmu PSRS dzīvojusi!'' Man tiešām nav skaidrs, kādēļ cilvēki mērķtiecīgi iesaistās diskusijās, ja diskutēšana viņus ļoti acīmredzami neinteresē.
27.12.2017 21:26 |

Reitings 273
Reģ: 29.01.2009
Daenerys, es tieši brīvdienās izlasīju "Sarkano Dzīvsudrabu", man ļoti, ļoti patika. Kā Tev? Vispār man patīk XX gadsimta sērijas grāmatas, cita vairāk, cita mazāk, bet gribu nopirkt un izlasīt visas.
27.12.2017 21:27 |

Reitings 8847
Vēl palicis atmiņā teiktais par vainu, sajūtām, kad OMON un citi uzbruka, ''blakus nošauj draugu un visu mūžu nevari pārdzīvot, ka lode nebija domāta tavam draugam''.
27.12.2017 21:28 |

Reitings 23705
http://www.lsm.lv/raksts/dzive--stils/vesture/trisdesmit-gadi-kops-grupas-helsinki-86-dibinasanas.a194206/
ūlijs Latvijas jaunāko laiku vēsturē ierakstīts kā Latvijas cilvēktiesību aizstāvības grupas “Helsinki-86” dibināšanas mēnesis. Pirms 30 gadiem izveidotā grupa bija pirmā, kas atklāti sāka cīņu ar okupācijas režīmu, par savu mērķi izvirzot varas maiņu. Helsinkiešu drosme iedvesmoja sabiedrību neatgriezeniskām pārmaiņām un neatkarības atjaunošanai. tiesi ta tas ari bija
27.12.2017 21:28 |

Reitings 8847
Pašlabums nebija vienīgais iemesls - un pašlabuma jēdzienā arī var iedziļināties, jo tas nenozīmē tikai ''ak, būs man vadītāja postenis vai ieriebšu kādam'', notrulināta vēsture.
27.12.2017 21:32 |

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Tos, kuri bija gatavi citus pakļaut pat izsūtīšanas riskam, jo tādējādi atlektu kāds gabals karjerā, empātiskā līmenī vismaz man saprast nav iespējams

Es gan saprotu. Ļoti labi saprotu. Kad sities un peries pa dzīvi kā māki, dzen kandžu pagrabā, gadiem staigā caurās kurpēs, vari atļauties ēst tikai kartupeļus un pēc tiem pašiem 3 stundas rindā jāstāv, cilvēkam tiešām ieslēdzas pilnīgs pofigisms uz to, ko izsūtīs un ko nē.
Mūsdienās jau notiek tas pats, paskatieties uz nodokļu nemaksātājiem, kontrabandas tirgotājiem. Viņu dēļ daudzi pensionāri dzīvo zem iztikas minimuma. Var jau teikt, ka tas jau nekas nav, tā jau tikai nauda, tie jau ir sīkumi. Bet pēc 50 gadiem cilvēku domāšana (cerams) mainīsies un tas būs pamatīgs kauna traips.
27.12.2017 22:25 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits