Mamma - vācēja. Ko darīt?

Reitings 441
Reģ: 11.05.2017
Agrāk to tik izteikti nebiju pamanījusi, bet nu jau man šķiet, ka ir par traku. Nav gluži tā kā šovā "Vācēji", bet tik un tā nedaudz dīvaina izturēšanās no mammas puses.
No vecāku mājām gribēju izmest visas vecās un nevajadzīgās mantas, piemēram, cauras, novalkātas drēbes, vecus zābakus, darba burtnīcas, pierakstus, kas glabājušies gadiem ilgi no skolas laika un citus krāmus, lai mājā neaizņem vietu. Tā nu visus krāmus saliku maisos un teicu, lai vēlāk izmet. Tā bija vienu reizi, otru, trešo, līdz pamanīju, ka visi šie maisi krājas divās neapdzīvotajās istabās. Aizbildinājums ir tāds, ka tās visas mantas ir pirktas par naudu un izmest nedrīkst, ja nu kādreiz noder. Vēlāk maisu saturs tika revidēts un šis tas atgriezās skapī, man nezinot. Tas pats ir ar vecajām Krievu laiku mēbelēm - izmest nedrīkst, jo labākas nekur neatradīs, tas nekas, ka māja jau piebāzta ar visādiem krāmiem.
Vienu dienu meklēju tīrīšanas līdzekli, bet skatos, ka viena pudele tukša, otra tukša. Paņēmu un izmetu visu tukšo ārā, lai nejauc galvu. Pēc tam saņēmu rājienu, jo plauktiņā taču smuki izskatās, ka stāv visādas pudelītes, ar izēstām konfekšu kastēm tas pats.
No ārpuses sveši cilvēki nepateiks, ka mājās kaut kur dziļi, dziļi ir bardaks, jo uz plauktiņiem ir minimālisms - ziedi un konfekšu trauks, bet kādas atvilknes dziļā stūrī ir samesti visādi mēsli, kuri, ticiet man, nevienam nekad nebūs vajadzīgi.
Man šo situāciju kontrolēt nav iespējams, jo nedzīvoju pie viņas, bet beidzot tas ir jāatrisina. Pamazām sāku tos maisus, kas bija sakrājušies, vest pie sevis un izmest tur, bet uzreiz jau vietā atradusies vieta citiem krāmiem. Kādu laiku atpakaļ tika nopirkts jauns dīvāns, bet vecais vēl jo projām nav izmests.
Ko man darīt? Nevar taču tā dzīvot. Kā pārliecināt, ja visam vienmēr ir attaisnojums ar "ja nu . . . "?
05.11.2017 14:10 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
vācēja.
te ari atbilde, tur nez vajag labu psihologu. Paludz mos vienu istabu un izremonte, iztiri - saki ka ciemos gribi bieak braukt! Neizmet vecas mebeles ,bet atjauno...la redz ka ar sadi var dzivot, sakopta vide.Nu tadi mani 2 ieteikumi.
https://pagesalive.wordpress.com/category/kumode/ piemers
05.11.2017 19:25 |

Reitings 441
Reģ: 11.05.2017
Es gribu, lai šīs lietas izmet ārā viņa pati un saprot, ka bez tām arī var iztikt.
Nedzīvoju pie viņas tikai pus gadu, bet daļēji ir cietusi arī mana istaba, kuras viens stūris ir noliktava.
05.11.2017 19:38 |

Reitings 23705
Es gribu, lai šīs lietas izmet ārā viņa pati un saprot, ka bez tām arī var iztikt.
tev jasaprot ka tas tas nenotiek. Aapaksteis raidijumu par krajejiem ts nav tik vienkarsi, tur ar viniem nak paliga psihologs un telpas sakopj kads kas ir parak perfekts... nu tur ar novirze.
05.11.2017 19:44 |

Reitings 23705
vel viena ideja uzdavini vecakie abiem vai mammai ar draudzeni atputu diennakts spa vai kur Talina celojumu piem, pa t laikuizved vecas mantas u iztaisi generalo tirisanu. Nu oki menesi padusmosies bet bus ok.
05.11.2017 19:59 |

Reitings 3521
Reģ: 25.06.2017
menesi padusmosies bet bus ok

Pēc tam domā nevāks visu ko jaunu, šķietami ļoti noderīgu? Vāks. Lai attīrītu vidi, gan jau der, bet, ka tik trieku neķer, atgriežoties.
05.11.2017 20:01 |

Reitings 23705
paskaties raidijumu parr krajejiem... ar ves eliabs del tas ir jaizveic, lai nekrajas infencijas un tarakani.;-)
05.11.2017 20:18 |

Reitings 3521
Esmu informēta no raidījumiem un ziņām, nevajadzēs. :D
05.11.2017 20:20 |

Reitings 23705
nu tad saproti tada vide veselibai kaitiga. Un aradits ka pierod gultasvelu mainit lab ja 2 reiz menesi, traukus vakar nemazgat, dusa iet labi ja reiz nedela...tie klust par nelagiem slinkuma ieradumiem. Un ja vel vide ka krajejam;-)
05.11.2017 20:25 |

Reitings 1055
Reģ: 04.07.2012
Varbut var kaut kā sarunāt, ka kopā iziet dažam atvilknēm cauri, un lietas tiešām bez vertības, mest ārā. Pa kluso nebūtu smuki, bet cilvēkam dzīvot starp mantām, kuras pilnas putekļu arī nav labi.. papīrus var nodot makulatūrā, tad nebūs gluži miskastē, bet izmantos otrreizējai parstrādei, varbut tas neliksies tik sāpīgi.. ar labiem nolūkiem. Un izdomāt pamatojumu, ka tas tiešām ir nepieciešams..
Paziņu lokā ir gadījums, kad cilvēks ir apsēsts ar pagalma apstādīšanu.. un tur ir visadi krūmiņi, kociņu, puķītes.. Un tur vairs nav nekā skaista, jo ur ir džungļi. Liels pagalms, bet nav pat kur patusēties ģimenei vasarā... kāds bija kko pa kluso izracis, tad bija tāds skandāls :D
05.11.2017 20:31 |

Reitings 3521
pierod gultasvelu mainit lab ja 2 reiz menesi, traukus vakar nemazgat, dusa iet labi ja reiz nedela

Šo neizlasīju autores teiktajā.
05.11.2017 20:33 |

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Man ģimenē ir divi vācēji, vectēvs un vīramāte. Un vēl viena paziņa, kaķutante. Pati par laimi esmu veiksmīgi izvairījusies no iesaistes tajās peripētijās, bet redzu, zinu to, ka, ja piedāvāsi kaut ko izmest, būsi ienaidnieks nr. 1. Ir tikai divi scenāriji: 1) ignorēt un neiesaistīties, aiztaupīsi sev nerbus, jo tas ir kā pret sienu. 2) Ņemt un to visu brutāli izmēzt ārā un aizvest prom. Rēķinies, ka Tev blakus visu laiku stāvēs lietu īpašnieks un brēks, ka tu viņu aplaupi, ka to nedrīkst vākt prom, ka viņa NEĻAUJ šādi izrīkoties!!! Kādu laiku var būt arī nerunāšanas fāze. Svarīgi sakūdīt kādus citus radusi, kuri pēc šīs ģenerātīrīšanas vācēju uzmundrinās, pateiks, ka redz cik labi te viss izskatās, utml.
06.11.2017 01:24 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Ir kaut kāds raidījums amerikāņiem par šādiem cilvēkiem. Tur var pasmelties idejas, bet pamatā tiek pieaicināts psihologs, kurš tad nu visādi meklē veidus, kā šādu cilvēku pierunāt atvadīties no tiem krāmiem. Talkā nāk visi, kuri var kaut kā palīdzēt izmest un sakārtot to haosu... Vienā sērijā man atmiņa palika viena frāze, kuru pajautāja šādam cilvēkam - ja tagad notiktu kaut kāds ugunsgrēks, kuras lietas tu glābtu pirmās un kāpēc?... Tā sieviete izvēlējāskaut kādu sīkumu - bildi, ja pareizi atceros. Un tad uz šī pamata tad viņai iestāstīja, ka pārējās lietas nav tik vērtīgas un katrreiz, kad viņa sāka pretoties krāmu izmešanai, viņai atkal tika atgādināts par lietu patieso vērtibu. Bet nu... Man kaut kā liekas, ka tas nav īsti tā viegli un ātri ārstējams. Ok, vienu reizi visu izmetīsi, bet tas cilvēks tāpat tak izdomās ko un kāpēc krāt, un vnk turpinās...
06.11.2017 07:45 |

Reitings 737
Reģ: 26.10.2014
Pilnībā saprotu autores situāciju. Arī manai mātei un krustmātei ļoti patīk krāt dažādus krāmus. Manuprāt tās ir psiholoģiskās sekas no laikiem kad visas lietas bija deficīts, viss nāca ļoti grūtā darbā, tādēļ arī ir izveidojusies emocionāla pieķeršanās šīm lietām. Kā ar to cīnīties - ir ļoti grūti, ar runāšanu, bieži vien kašķiem un vienkāršu lietu izmešanu miskastē... pirms gada izmetu miskastē veselu skapi ar vecām grāmatām, saglabāju varbūt 10%, kam bija kāda sentimentāla vai literāra vērtība. Pirmais šoks bija pamatīgs. Kā tā var mest ārā grāmatas, bet kad cilvēks aprod ar faktu ka šo lietu vairs nav, jutās pat atvieglots.
06.11.2017 18:08 |

Reitings 2290
Reģ: 19.10.2013
Nesaprotu kā var ieteikt izmest citu mantas no dzivesvietas? Manuprāt, ko tādu darīt aiz muguras ir pielīdzināms zādzībai. Ja cilvēks psihiski nepieskaitāms un sāk vilkt mājās no miskastēm, tad savādāk, jāiesaista profesionālļi.
Man viena kolēģe ir kaut kas līdzīgs vācējai, stiepj uz ofisu to, kam mājās nav vieta, tur gan nezinu kā lai cīnās, šo to pa klusam izmetu.
06.11.2017 19:17 |

Reitings 1832
Reģ: 27.12.2012
Es saprotu, ka uztraucies par saviem vecākiem, un būtu skumji, ja tā nebūtu.
Tomēr ir grūti pateikt no malas, vai tiešām tava mamma ir vācēja, vai viņai vienkārši ir kāda emocionāla piesaiste lietām, kas dzīves laikā ir grūti iegūtas.
Vācēji ir cilvēki ar dažāda veida un dažādas izcelsmes psiholoģiskām problēmām, un es nesteigtos uzstādīt cilvēkam šādu diagnozi, tomēr Tu vari parunāt ar mammu un uzklausīt, kādi ir tie īstie iemesli, kāpēc viņa negrib mest ārā mantas. Parakt nedaudz dziļāk par "gan jau kaut kad noderēs" atbildēm, un tikai tad izdarīt secinājumus.
Garīgās veselības problēmas atstāt bez ievērības noteikti nevar, tomēr nevajag traumēt vēl vairāk cilvēku un bez viņa atļaujas mest ārā mantas. Pieej šai lietai saudzīgi, jo tomēr nav pareizi mest ārā mantas, kas nav tavas un nav pat tavā mājā, turklāt, ja to īpašnieks pret to iebilst.
06.11.2017 19:30 |

Reitings 23705
Vienu dienu meklēju tīrīšanas līdzekli, bet skatos, ka viena pudele tukša, otra tukša. Paņēmu un izmetu visu tukšo ārā, lai nejauc galvu. Pēc tam saņēmu rājienu, jo plauktiņā taču smuki izskatās, ka stāv visādas pudelītes, ar izēstām konfekšu kastēm tas pats.
tas jusuprat ir mantas?
06.11.2017 20:14 |

Reitings 615
Reģ: 19.05.2014
Tomēr ir grūti pateikt no malas, vai tiešām tava mamma ir vācēja, vai viņai vienkārši ir kāda emocionāla piesaiste lietām, kas dzīves laikā ir grūti iegūtas.

kolekcionē izlietotās matu lakas un tonālā krema iepakojumus, kā suvenīrus krāj arī citus sadzīves atkritumus?

Domāju, ka te neiet runa tikai par lietām, kurām var būt kāda emocionāla vērtība. Vēlmi nemest āra gramatas, mēbeles uc senāko laiku vērtības, varu saprast, bet.. matu lakas pudele? :-/
Laikam tomēr sliecos pievienoties meitenēm, kas saka, ka rīcības variants varētu būt mammu kaut kur aizsūtīt paciemoties vai atpūsties un tikmēr izmest ārā tās lietas, par kurām esi 100% droša, ka tām tiešām nav ne materiālas, ne emocionālas vērtības.
Piemēram, attīrot vienu istabu, iespējams, mamma redzēs, ka, lūk, cik labi tagad izskatas istaba un pašai radīsies vēlme turpināt tikt galā arī ar pārējām telpām.
08.11.2017 13:32 |

Reitings 737
Reģ: 26.10.2014
Problēma ir tajā ka arī tukšas matulakas pudeles, sapelējušas grāmatas, kaudzēm veco žurnālu, tukšas konfekšu kastes, tiek uzskatītas par glabāšanas vērtām.
08.11.2017 14:02 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Piekrītu Rīdziniecei, tukšie līdzekļu flakoni nudien nav pieskaitāmi pie mantām, bet atkritumiem..
Un es vēl domāju, ka mana mamma ir vācēja (nē, šoreiz nav runa par psihiskām novirzēm), bet par to, ka viņa krāj visādas mantas, iestumj dziļākajos skapja plauktos. Viss jau būtu labi, ja nesūdzētos par vietas trūkumu. Kādreiz cīnījos, un tad atmetu ar roku.
08.11.2017 14:17 |

Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
tā kā te freya un varbūt vēl kāda minēja, mūsu vecāki ir auguši citos laikos. Pamazām radinu savējos pie domas, ka nevajag bēniņos krāt mantu maisus, taupīt drēbes utt. Pa laikam uztaisām revīziju, atdodam nevajadzīgās mantas tiem, kam viņas vairāk vajag. Un laukos tādu cilvēku ir daudz.
Varbūt arī Tu ar mammīti mierīgi aprunājoties vari piedāvāt, ka nevajadzīgās lietas var kādam ziedot vai atdot, jo tā tīri ārā mest arī man daudz ko ir žēl. Labi, tukšās pudelītes nekrāju, bet apģērbi, mēbeles, kuras savu ir nokalpojušas, vecas mājlietas...
08.11.2017 14:18 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits