Stulbākie sabiedrības stereotipi

Reitings 1540
Reģ: 16.09.2014
Kādi ir, jūsuprāt, stulbākie/bezjēdzīgākie/kaitinošākie sabiedrības stereotipi, kādus esat dzirdējušas? :)
Mani piemēri:
*bez augstākās izglītības nevari dabūt labu darbu/ neesi gudrs u.tml.
*līdz n gadu skaitlim tev obligāti jābūt precētai
*līdz n gadu skaitlim tev jābūt bērnam
*ģimenē jābūt vismaz 2 bērniem
*visas sievietes mīl būt mātišķas un, ja nemīl, tad obligāti iemīlēs un kļūs par paraugmātēm pēc mazuļa..
Es nesaprotu, kāpēc sabiedrībā ir tik daudz dīvainu, uzspiedošu gandrīz vai ultimātu.
Tas taču ir tracinoši, ja sarunājies ar cilvēkiem un viss, ko viņi spēj uzjautāt, ir: "Nu, nu, kad precēsies? Kad būs bērns? Augstskolu nepameti? Kad plāno nākamo bērnu?" u.t.t.
Un, ja atbildi godīgi par sevi, taču šī taisnība nesakrīt ar sabiedrības ultimātu, tad paliek vien replikas: "Jā, jā tu tagad tikai tā saki...pagaidi, pagaidi.."
01.03.2017 16:18 |

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Ā, par vienu stereotipu kolēģis uzvilkās. :-D Viņam piedzima bērns un viņš uzreiz nopirka sportisku jaunu mašīnu - sedanu, viņam visi lauku radi nāca virsū šausminādamies, ka viņš nenopirka ar universālo virsbūvi (to garo), jo nu kā, ir taču bērns!! Bērns jāvadā!!! Par to viņam bija cepiens, viņš saka: man ir piecvietīga mašīna, kā mans 5kg smagais bērns var aizņemt vairāk vietas nekā 3 pieaugušie? :-D Tagad taču ir visādi saliekami un salokāmi rati, kuri elementāri ietilpst jebkuras mašīnas bagažniekā.
02.03.2017 13:48 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Lūk, bet es tiešām (par ģērbšanos varu piekrist), bet par skaļumu... es tik ļoti daudz skolnieces esmu pamanījusi, kas nekad nevienu vecāku cilvēku nepalaiž apsēsties, vulgāri un skaļi runā pa visu transportu. Nu varbūt paaudze tagad tāda, 4 gadus jau Rīgā dzīvoju, pa šo laiku varbūt visi tādi palikuši arī laukos. :D
02.03.2017 13:49 |

Reitings 1677
Reģ: 19.04.2011
Protams, daudziem stereotipiem kaut kur ir tā nodevīgā spalvainā aste. Es arī zinu pāris fanātisku dzīvnieku mīļu sieviešu gados un bez bērniem, zinu arī māmiņas, kas gadiem nav nekur strādājušas un īsti no mājas ārā nelien, tāpat zinu cilvēkus, kas ir diskriminējoši izteikušies pret citas ādas krāsas cilvēkiem utt. Problēma sākas tad, ja cilvēki uz tā pamata cieš, piedzīvo nepatīkamas emocijas, nepamatotas nievas un izjūt diskomfortu, jo tiek pasniegts kā "tā dara VISI, tādi ir visi, kas....dara, domā vai uzvedās tā un tā..."
Daenerys, man atkal šķiet, ka tieši lauku cilvēki ir mazdrusciņ bailīgāki un nedrošāki, nevis skaļāki. Bet varbūt tas arī ir mans stereotips:-D Piemēram, man vismaz viens šeit nosaukts stereotips piemīt - es nevienai draudzenei un tuviniekam īpaši publiski nestāstu (kaut nav jau arī nekas slēpjams), ka dažkārt esmu cosmo, jo no tā kautrējos, jo uzskatu, ka tas nav īpaši gudrs un prātīgs laika pavadīšanas veids manā 30+ vecumā:-D:-D:-D Kautrējos pati no sevis:-P
02.03.2017 14:02 |

Reitings 5884
Par lauku cilvēku skaļumu - pirms nedēļas biju Igaunijā SPA, kur atbrauca vesels autobuss ar latviešiem no kaut kāda pagasta, neatceros, kura, bet viņi tur pieminēja to vietu. Ak šausmas! Man bija kauns, ka esam no vienas valsts. Kādu viņi tur tirgu taisīja! Sievietes 50-60 gadu vecumā, sastājas barā pie baseina, nelaiž citus, skaļi rēc, koķetē ar vīriešiem, skaļi stāsta savas problēmas, sakliedzas savā starpā. (t)
________
Protams, es tā nedomāju par visiem cilvēkiem no laukiem, nebūt nē. Vienkārši no šejienes tas stereotips.
02.03.2017 14:05 |

Reitings 2995
Reģ: 22.06.2016
Man gan tieši patīk cilvēki no laukiem! Nu ir tādi "pāķi"...kur noteicošais nav vai esi no laukiem, bet ka domāšana "lauku" - prasta un sekla. Bet tā vispār - lielākā daļa foršāko cilvēku, ko pazīstu..ir tieši no mazpilsētām vai laukiem :-)
Par automašīnām arī murgs...es pag. gad braukāju ar milzīgu apvidnieku, man visu laiku kaut kādus jokus meta ārā. Neviens laikam neiedomājas, ka arī meitenēm patīk lielas un jaudīgas mašīnas :-D
02.03.2017 14:07 |

Reitings 5884
"Lauķis" - tas nav dzīvesvietas apzīmējums, tas ir braukšanas stils. :-D Es zinu rīdziniekus, kuru braukšanas stils saucas "totāls lauķis".
02.03.2017 14:09 |

10 gadi
Reitings 659
Reģ: 10.03.2012
Par māmiņām, kas tup mājās, runājot, lielu artavu viņu dirnēšanā ieliek apkārtējie jau grūtniecības sākumā, uzskatot to par slimību un diskriminējot viņu - neielūdz uz pasākumiem vai kopīgām aktivitātēm, domājot: "Ko tad viņa darīs pie mums ar savu punci, ne viņa dzer, ne varēs pakustēties, droši vien nebūs ērti, būs kašķīga utt." Cilvēki gados vispār grūtniecību uzskata par slimību, ka bezmazvai vajadzētu sēdēt zem segas un slēpties no visas pasaules. Ir aktivitātes, kuras grūtniece pati vēlēsies izlaist vai pasākumi, kurus neapmeklēt, bet to izlemj viņa pati pēc sajūtām, nevis citi kaut kādu aizspriedumu, nezināšanas vai spriežot pēc citas šiem cilvēkiem zināmas grūtnieces darbībām. Ja grūtniece tiek atdalīta no kompānijas un "spējīgās" sabiedrības jau pirms bērniņa piedzimšanas, tad nav brīnums, ka pēc tam cilvēkam ir mazāka vēlme kaut kur doties, it īpaši konkrētajā sabiedrībā. Zinu grūtnieces un jaunās māmiņas, kas patiesībā dara ļoti daudz, vienkārši par to citiem nestāsta vai izlaiž aktivitātes ar konkrētiem cilvēkiem, kuri bārstīsies ar pārmetumiem pa tiešo vai aiz muguras. (t)
02.03.2017 14:25 |

Reitings 2995
Reģ: 22.06.2016
Man aiz tāda viena "lauķa" pag. nedēļ gandrīz trolejbuss sānā iebrauca :-D
02.03.2017 14:27 |

Reitings 1677
Vēl - viedokļu līderu un autoritāšu rīcību un domas apšaubīt nav pieklājīgi, par to vari tik kaunināts un apkušināts. Tas nekas, ka sabiedrībā zināms zinātnieks reklamē zāles, kurām nav klīniski veiktu pētījumu (bet viņam taču ir vairāki apbalvojumi!), tāpat tā nelaimīgā Vairas Vīķes Freibergas kapavieta, kur ārā pa visām vīlēm spraucās tāda arogance (bet klusējiet tak, viņa tik daudz laba ir izdarījusi!). Latvijas Radio lsm.lv bija ļoti labs raksts par šo tēmu - par pārprasto toleranci, kur tā nav nepieciešama.
02.03.2017 14:28 |

Reitings 484
Reģ: 15.01.2016
Tu neredzi starpību? Nav runa par to, ka viņa var iegūt visus vīriešus, ir runa par to, ka viņu var iegūt visi vīrieši!

Nu bet par to jau es arī runāju! :-D Sievietei sekss ir kaut kas slikts - viņu kāds iegūst. Viņa kaut ko zaudē. Viņai jābūt "aizslēgtai". Ja sievietei ir bijuši daudzi seksa partneri, viņa noteikti ir kaut kāda nodzērusies bāba ar kaudzi STS. Viss negatīvās krāsās. Sanāk, ka sieviete nekad nedrīkst gribēt seksu bez saistībām vai īslaicīgu sakaru. Sievietei jāgrib tikai taupīties savam īstajam un vienīgajam, jo tad viņa būs vērtīgāka. Es vienkārši neredzu īsti to iemeslu un pamatojumu - kāpēc izlemt cita vietā, ko viņam gribēt vai negribēt. :-)
02.03.2017 14:33 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Es zinu dazus ka ta brauc Ridziniekus, un tapec ka ir ta sauktie vasaras brauceji. Ziema nebrauc ar auto. Un lidz ar to iznak ka iznak...
Vel viens stereotips Ridzinieki neko nemak, par darza darbiem nemaz nerunajot. :-D
02.03.2017 14:34 |

10 gadi
Reitings 659
Reģ: 10.03.2012
Ja sievietei ir bijuši daudzi seksa partneri, viņa noteikti ir kaut kāda nodzērusies bāba ar kaudzi STS. Viss negatīvās krāsās.

Par šo Rešetins skaisti un smieklīgi izteicās Svingeros. Pašu filmu neesmu redzējusi, bet treilerī ir tas jociņš par atslēdziņām un slēdzenēm. :-D
02.03.2017 14:36 |

Reitings 23705
Vairas Vīķes Freibergas kapavieta, kur ārā pa visām vīlēm spraucās tāda arogance (bet klusējiet tak, viņa tik daudz laba ir izdarījusi!). Latvijas Radio lsm.lv bija ļoti labs raksts par šo tēmu - par pārprasto toleranci, kur tā nav nepieciešama.
cali par so bija kaskis, bet kas izradiajs ka Nils Usakovs saviem vecakiem izkartojis turpat un tada pasa stila kapavietu mutes daziem bija ciet../.:-D:-D:-D:-D jo slikti jau tikai latviesi....:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
02.03.2017 14:37 |

Reitings 231
Reģ: 26.05.2015
Hmm, lasīju un sasmējos par dažādākajiem stereotipiem, atcerējos arī vienu
*Visi vīrieši - frizieri ir geji*
Tā man ne reizi vien ir jautāts, kad dodos pie sava paziņa (kuram ir meitene) griezt matus. :-D
02.03.2017 14:39 |

Reitings 23705
Karoc ja vecim ir simtiem seksa partrenes, un tadu ir ne mazums, vina pipele ir zelta vertee.
Ja sievietei ir dazdesmit patneri pat ja rupji izveleti jo n evelas nopietnas attiecibas bet sekss patik vians vavere ir nelietojama...
VIDUSLAIKI TE DAZAM GALVAA!
Tadi apsi ka pipet slikti nakama bernam matei, bet nakamam tevam ir ok. TAS KA BERNU RADA ABI...UN NO ABIEM ATKARIGA NAKAMA BERNA VESELIBA DAZAM TE NEPIELEC!
02.03.2017 14:39 |

Reitings 23705
ja rupji izveleti jo
BLIN..rupigi izveleti
02.03.2017 14:40 |

Reitings 12990
Bet tas stereotips par rīdziniekiem un dārzu arī, tapat kā visi, nav no pirksta izzīsti, zinu meitenes no Rīgas, kas nezina ne nātres, ne suņuburkšķus, ne to, kā izskatās nesen izdīdzis burkāns. :D
02.03.2017 14:42 |

Reitings 12990
Lai gan sev pretargumentu varu pateikt, ka drauga māsīcas visas vasaras laukos pavada (16 un 10 gadi) arī neko nejēdz no dārza darbiem, jo neviens neliek vienkārši, absurds.
02.03.2017 14:43 |

Reitings 23705
Zinu vairakus mazpilestu iedzivotajus kas neko nezin par darza darbiem, bet savukart vairakiem Ridziniekiem ir savi darzi un zin visu! Ari laukos dzilos zinu tadus kas dzivo , bez darna bet piemajas darzu neiekopj jo slinki. ;-)
02.03.2017 14:45 |

Reitings 1677
cali par so bija kaskis, bet kas izradiajs ka Nils Usakovs saviem vecakiem izkartojis turpat un tada pasa stila kapavietu mutes daziem bija ciet../. jo slikti jau tikai latviesi..

Nu, protams, sliktām īpašībām nav tautības:-) Tas ir tāpat kā domāt, ka tikai bagātajiem ir labas manieres, bet tie, kam mazāka rocība, sēž ar mūžam nošmulētu muti pie galda.
02.03.2017 14:48 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits