Stulbākie sabiedrības stereotipi

Reitings 1540
Reģ: 16.09.2014
Kādi ir, jūsuprāt, stulbākie/bezjēdzīgākie/kaitinošākie sabiedrības stereotipi, kādus esat dzirdējušas? :)
Mani piemēri:
*bez augstākās izglītības nevari dabūt labu darbu/ neesi gudrs u.tml.
*līdz n gadu skaitlim tev obligāti jābūt precētai
*līdz n gadu skaitlim tev jābūt bērnam
*ģimenē jābūt vismaz 2 bērniem
*visas sievietes mīl būt mātišķas un, ja nemīl, tad obligāti iemīlēs un kļūs par paraugmātēm pēc mazuļa..
Es nesaprotu, kāpēc sabiedrībā ir tik daudz dīvainu, uzspiedošu gandrīz vai ultimātu.
Tas taču ir tracinoši, ja sarunājies ar cilvēkiem un viss, ko viņi spēj uzjautāt, ir: "Nu, nu, kad precēsies? Kad būs bērns? Augstskolu nepameti? Kad plāno nākamo bērnu?" u.t.t.
Un, ja atbildi godīgi par sevi, taču šī taisnība nesakrīt ar sabiedrības ultimātu, tad paliek vien replikas: "Jā, jā tu tagad tikai tā saki...pagaidi, pagaidi.."
01.03.2017 16:18 |

Reitings 3267
Reģ: 20.05.2016
paulalala
Caloo - neiet runa vai es piekrītu vai nepiekrītu šim viedoklim.

Nuuu mani kkā garlaiko tāda vispārēja abstrakta runāšana. Uz to te forumā Ghost ir meistars. :D Ņemot vērā, ka Tu neizvelc neko konkrēti manis rakstīto, es varu secināt, ka par to, ko rakstīju, mūsu domas sakrīt? :D
Ja mātei ir lielāka atbildība par to vai bērns būs vesels, tad varbūt ir kādas jomas, kur tēvam ir lielāka atbildība? Un kā tas mūsu sabiedrībā reāli izpaužas par tēva lielāku atbildības daļu?

Ja Tu izsaki šādu pieņēmumu, tad noformulē līdz galam, iedod kādu piemēru un es pateikšu - piekrītu vai nē un kāpēc. :)
Bet nu viennozīmīgi un pamatoti nepiekrītu, domāju, ka abām pusēm ir svarīgs veselības stāvoklis. Sievietei šī atbildība ir lielāka uz grūtniecības periodu. Bet arī vīrietim ir atbildība šajā periodā, vismaz normālam. Pēc tam kad bērns ir piedzimis viņš cietīs gan no tēva, gan no mātes kaitīgajiem ieradumiem.

Tu varētu nepiekrist, ja es būtu rakstījis, ka tēva smēķēšana ir nekaitīga. :D Tā kā es to neteicu, tad sanāk, ka mūsu domas sakrīt. :D Tu piemirsi tikai tādu niansi, uz ko es norādīju, kā to, ka māte smēķētāja mazam bērnam blakus ir daudz ilgāk, nerunājot jau par barošanu. Un šajā periodā tā ietekme vispār pat nav salīdzināma!
Protams, jāpiebilst, ka daļai bijušo smēķētāju un pat esošo veselības stāvoklis ir krietni labāks par tiem, kuri nesmēķē. Par to, ka abiem veseliem vecākiem dzimst slimi bērni. Man liekas, lielākā daļa slimu bērnu vecāki nesmēķē. Es pieļauju, ka tā varētu būt, konkrēti nezinu.

Tas nav arguments, jo lielākā daļa vecāku nesmēķē, līdz ar to statistiski tā arī sanāk. Bet ja Tev ir statistika par slimu bērnu īpatsvaru smēķējošām un nesmēķējošām mātēm, es pieļauju, ka tā varētu būt galīgi ne par labu smēķētājām.
Nezinu, varbūt flower arī ir sieviete, bet tas nemaina faktu. Un kā pats domā - vai tas ir iespējams, ka sievietes krietni ātrāk noveco, bet dzīvo ilgāk kā lēnāk novecojušie vīrieši? Kur šeit ir loģika?

Tas ir neloģiski tikai tajā gadījumā, ja smēķējošās sievietes dzīvotu tikpat ilgi kā nesmēķējošās, ko es ļoti apšaubu. Kautkā ļooooooti maz es esmu redzējis 60+ tantiņas ar cigareti. Bet man šķiet, ka Tu runā par kopējo, ilgāk dzīvojošo sieviešu statistiku, pret kopējiem vīriešiem, kas ir ļoti pat loģiska. :D
Pati esmu smēķējusi vairākus gadus, arī atmetusi esmu bijusi uz vairākiem gadiem. Bet manām vienaudzēm jau daudzām sāk mesties acīm redzamas sejas ādas novecošanas pazīmes. Man - pilnīgi un godīgi varu pateikt, ka ļoti minimāli. Esmu pat dzirdējusi speciāli veltītus komentārus par ideālu ādas stāvokli. Man ir arī draudzene, kura gan smēķē, gan iedzer vairāk kā vajag - arī ideāla sejas āda. Protams, tas ietekmē, bet kā mēs zināma ārējā iedarbība uz dažādiem cilvēkiem ir dažāda.

Parā bildi! Pētnieciskiem nolūkiem, protams. :D Nopietni runājot, apsveicu, Tev ir paveicies gēnu loterijā un Tu vēl esi jauna. :) Bet kopējo tendenci tāpēc ignorēt nevajadzētu.
Tu stipri vienkāršoti uztvēri manis rakstīto, es rakstīju vairāk pēc būtības, ka vietā un bieži vien nevietā sievietei pieprasa augstākus morāles un uzvedības kritērijus un,ka tam ne vienmēr ir pamatojums.

Tas ir tāds vispārināts apgalvojums, kuram atsevišķos gadījumos var piekrist. :D Bet bez konkrēta piemēra vai situācijas nav jēgas. :) Vai cepiens ir par to, ka sabiedrība kopumā izvirza sievietei augstākus standartus specifiskā situācijā un Tev tas šķiet netaisnīgi? :) Iedod piemēru, paskatīsimies...
Vari teikt, ka esi izņēmums. Bet pārsvarā, lielākā daļa vīriešu tomēr sagaida ideālu saimnieci. Te es nerunāju par padomju laiku stereotipu "ka mīlestība iet caur vēderu". Jo tajā laikā vēl nebija minets. JOKS :D Anyway, vai tavuprāt, tas ir tik individuāli, ka nevar novērot šādas tendences?

Nop, man jau šķiet, ka kopumā tendence ir tāda , ka vīrieši ir tik pašpietiekami, ka sievietes loma viņu dzīvē (saimniecībā) ir mazāka nekā kādreiz.
Mājas darbi sīkums ir tiem, kuri ēd ikdienā kaut kādas absolūti vienkāršas lietas un par tīrību uzskata trauku nomazgāšanu aiz sevis un grīdas mazgāšanu reizi nedēļā. Tie, kuriem ir augstāki standarti diez vai piekritīs, ka tas ir sīkums Tas prasa laiku!

Ja viens ir kaut kāds alerģiskais tips, kurš šķauda par katru putekli no atvērtā loga, tad varbūt. Ņemot vērā, ka mūsdienās abi strādā un pieauguši cilvēki, atnākot mājās pēc darba, tomēr dara kko kopīgi un tā, nevis aizvanda māju, tad pat katru otro dienu izbraucot ar slapju lupatu cauri dzīvoklim, tur nav ko iespringt. Nu neprasa tas kaut kādu mega piepūli. Ar maziem bērniem ir savādāk, bet tad ir svarīgākas lietas par ko domāt, nekā vākt visu laiku mantiņas, kuras pēc brīža ir atkal aiznestas tur kur bērniem liekas pareizāk. :D
Man pašai ļoti patīk ņemties ar to, bet reizēm strādāju 12h dienā un tad to visu paveikt ir grūti. Brīvdienās es arī gribu atpūsties dažreiz, nevis gatavot pirmo, otro, trešo un dzenāt putekļus :D

Come on, Tevi kāds bija nopircis verdzībā? :D:D Un to visu var izdarīt kopā - iet 2x ātrāk un ir vairāk laika kopīgām lietām...
Labi, viss, pietiek palagot. :D
03.03.2017 13:08 |

Reitings 3127
Reģ: 02.06.2016
Caloo, palagam laiks ir, bet aptaujai nē. :-D
03.03.2017 13:29 |

Reitings 2995
Reģ: 22.06.2016
Nuuu, tas, ka melnādainie savdabīgi smaržo, nav nekāds aizspriedums, bet fakts. Vienkārši citi to sauc par smirdēšanu (kas uzreiz piedod negatīvu piesmaržu apgalvojumam), citi to sauc par smaržošanu. :-D
03.03.2017 13:35 |

Reitings 3127
paulalala, protams, ka man. 8-)
03.03.2017 13:43 |

Reitings 10509
Reģ: 13.12.2009
Kautkā ļooooooti maz es esmu redzējis 60+ tantiņas ar cigareti.

Es gan. Latvijā gan mazāk, jo reti kurš tantuks pīpā uz ielas, bet siltākās valstīs, kur tā pīpēšana ir brīvaka gan.
03.03.2017 13:43 |

Reitings 3127
Nuuu, tas, ka melnādainie savdabīgi smaržo, nav nekāds aizspriedums, bet fakts. Vienkārši citi to sauc par smirdēšanu (kas uzreiz piedod negatīvu piesmaržu apgalvojumam), citi to sauc par smaržošanu.

dr, tikpat traki kā ar bērzu sulu? :-D
03.03.2017 13:45 |

Reitings 10509
Par to smaržošanu un smirdēšanu.
Nu katram cilvēkam ir savs ķermeņa aromāts + tas ko viņš ēd un apkārtējās vides ietekme.
03.03.2017 13:45 |

Reitings 3127
Katrs cilvēks smaržo citādāk. Mūsdienās gan vairāk pēc smaržām, ko sapūš, bet tas tā. :D Daudz dod tas, kā dzīvo, kādas mājas utt. Kā jau katrām mājām ir savs aromāts. Arī gēnu līmenī, mūsu smadzenes neapzināti apstrādā arī šo informāciju, tas ''tiek ņemts vērā'' sākot attiecības, tuvojoties citam cilvēkam u.c.
03.03.2017 13:55 |

Reitings 2995
Nē, es ne par to. Par to, ka katram ir sava smarža es zinu jau no bērnudārza, kad viens regulāri smakoja pēc kakām, cits pēc puķēm. Es runāju par paša ķermeņa aromātu, un cik nu man sanācis paošņāt melnādainus cilvēkus, viņu ķermeņa smarža tomēr atsķiras no balto. Es noteikti to nesauktu par smirdēšanu (nezinu no kurienes tas radies, varbūt kādam/iem bijusi slikta pieredze), bet tomēr esmu novērojusi, ka melnie smaržo citādāk kā baltie. Un es te nerunāju par katra individuālo aromātu - ja nu vēlreiz vajag to kaut kā īpaši izcelt :-D
03.03.2017 14:06 |

Reitings 1859
Reģ: 08.09.2016
Uj beidzot es arī varu pievienoties..
Par cilvēka aromātu neko nekad nebiju aizdomājusies, bet kad sāku satikties ar draugu es jutu, ka viņš kā īpatnēji - man patīkami smaržo.
Tad nu ik pa laikam viņu apostu un pasaku, ka man patīk viņa smarža!
03.03.2017 14:11 |

Reitings 10509
Es gan parasti tā cilvēkus neostu, jo pārsvarā visi smaržo patīkami, bet nākamreiz kad apskaušos ar melnādaino neuzkrītoši paostīšu :-D
03.03.2017 14:16 |

Reitings 2995
Zīle, man ir ļooooooooooti izteikta oža. Tādēļ tas lielākoties nav speciāli :-)
03.03.2017 14:21 |

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Tantiņu ar cigaretēm nav, jo cigaretes ir dārgas. Mans draugs ir par mani vecāks un labi atceras padomju laikus, teica, ka ierasts skats ielās bija smēķējošas tantiņas.
03.03.2017 14:24 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Man darba , kaiminos un apkart smeke vairak tiesi kundzes pec 60 it...un labass cigaretes. Un divaini bet tas kas smeke ari neslimo. Vienigi ja smeke maja tikai vai ka ta, nekad publiski. Es ar ilsi smekeju, neslimoju nekad. Un kaitina jaunie skuki darba kas veseligi ed, sporto un nemitugi slimo un nesa lidzi kaudzem zales un rij tas tabletes ari, vel spiedina meritajs vienmer lidzi...nepipetajas ibio:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
03.03.2017 14:28 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Es\gan nos avs padomju berniabs un jauniba scik nu man bija astondesmito beigas Riga neveina sieviete uz ielas nekad nepipeja...varbut parka sturiti. :-P
03.03.2017 14:34 |

Reitings 1143
Reģ: 06.07.2013
Caloo, nevaru ar pāris teikumiem atbildēt :) tu paskaidroji un nav tā, ka es sēžu sašutusi un nikna par dzīves netaisnību vai diametrāli pretējām domām :D
Varbūt var reducēt līdz - smēķēt ir kaitīgi, gulēt ar ko pagadās nevajag, un katrs pāris cenšas vienoties kas viņu attiecībās ir taisnīga pienākumu sadale un kas nē, un man no sievietes pozīcijas ir bijusi cita pieredze :)
un vēl - iepriekšējā lapā bija rakstīta laba doma, ka vajag mazāk kultivēt stereotipus. Nebija tāds mērķis, no rīta mani brutāli pamodināja suns, kuru man uzticēja uz dažām dienām draugi :) varbūt biju neizgulējusies īgņa. un es neesmu tik laba rakstniece, varbūt tāpēc vietām manu domu nevarēja precīzi uztvert, šis tomēr ir rakstīts vārds :)
03.03.2017 14:57 |

Patīk
Reitings 151
Reģ: 07.02.2013
Nuuu mani kkā garlaiko tāda vispārēja abstrakta runāšana. Uz to te forumā Ghost ir meistars.

Ohoho... shots have been fired. Ja nav vēlmes iedziļināties apspriestajā tematā, nevaino citus.
03.03.2017 15:09 |

Reitings 3127
un cik nu man sanācis paošņāt melnādainus cilvēkus, viņu ķermeņa smarža tomēr atsķiras no balto. Es noteikti to nesauktu par smirdēšanu (nezinu no kurienes tas radies, varbūt kādam/iem bijusi slikta pieredze), bet tomēr esmu novērojusi, ka melnie smaržo citādāk kā baltie.

Kur tu viņus tā ošņā? :D
03.03.2017 16:56 |

Reitings 3267
Reģ: 20.05.2016
paulalala
Jauki - izklausās, ka mums nav par ko strīdēties. :)
Bet bildi pētnieciskiem nolūkiem noziedot negribēji, hmm, nāksies ticēt uz vārda... :D
Ghost
Es nevainoju. :) Jums ar Robertu baigi labi sanāca šitās sarunas, es, savukārt, tā nevaru. :D
03.03.2017 17:52 |

Reitings 5346
Reģ: 03.01.2012
Stereotipos, tāpat kā jokos ir daļa patiesības. Rīdziniece atkal sāk ar savu veselīguma propogandu. (t) Lai tak viņas ietur veselīgu dzīvesveidu, vismaz nodzīvos ilgāk par dažu labu.(t)
03.03.2017 18:36 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits