Manai mammai ir VD, varu tikai pastāstīt, kā mums iet/gājis.
Kā mēs kopā ar to dzīvojam - viņa iet pie terapeita, lieto arī zāles, kuras viņš izraksta. Sākumā jau mums bija kopā (es viņu uzmundrināju, viņa jutās slikti) jātiek pāri tam, ka ir jāārstējas. Sabiedrībā joprojām valda stereotips, ka psihoterapeiti, psihologi - fu, fu, fu, tu uzreiz neesi normāls cilvēks. Ar mammu abas runājām par to, ka tas ir normāli un ka viņa nekādā veidā nav sliktāks cilvēks par pārējiem.
Kopā pavadām brīvo laiku, patīk to darīt aktīvi - vasarās braucam ar riteņiem, ziemās šķūrējam sniegu, kopā pastaigājamies, dodamies izbraucienos. Mammai sports ļoti palīdz. Iedrošināju viņu atsākt apmeklēt aerobikas nodarbības, viņa pati saka, ka jūtas daudz labāk :)
Kad mammai ir aktīvāki periodi darbā - cenšos daudz vairāk palīdzēt mājas solī (nedzīvojam kopā) - brīvdienās kārtīgi iztīru dzīvokli, pagatavoju ko ēst. Es jau pa telefonu jūtu laiku, kad viņai ir spriedze darbā, tad cenšos arī neuzspiest savas problēmas, bet palīdzēt vairāk viņai. Tad arī brīvdienās aicinu viņu kaut kur garā pastaigā vai doties darīt ko tādu, kas atslēgtu prātu.
Mamma ir ļoti emocionāla. Tad nu runāju ar viņu, ka katrs sīkums nav jāņem pie sirds. Viņa māk ikvienā dzīves sīkumā vainot sevi - piemēram, ja tētis pateiks, ka ir izsalcis, viņa jutīsies ļoti vainīga, ka mājās nav nekas svaigi pagatavots ēdams. Šis tāds populārākais variants, bet viņa tiešām ļoti vaino visā sevi. Es mācu tā nedarīt :D
Tad vēl viņa ik pa laikam saskumst par tām zālēm. Atkal runājam par to, ka neko darīt, ja tās būs jādzer arī visu mūžu. (Viņai tās devas ir šausmīgi mazas - nekad nav bijusi pilna, pat puse tabletes. Katru reizi ir kāda ceturtdaļa vai pat astotdaļa). Katrs tomēr esam citādāks, pasaulē nav divu vienādu cilvēku.