Latvija - iespēju zeme?

Reitings 80
Reģ: 10.12.2016
Kā tad īsti ir? Ir tā Latvija iespēju zeme vai nav? Citi saka, ka ir, daudzi saka, ka bedre. Kur slēpjas patiesība? Pameklējam pārmaiņas pēc kādu gaismas stariņu? Var uzskaitīt jebkuras jomas, lietas utt.
Personīgi iespējas redzu darba tirgū, saistībā ar demogrāfisko bedri kkā darba trūkumu nejūtu, un man kā jaunam cilvēkam dabūt solīdu darbu neliekas grūti, kas ārzemēs cik dzirdēts varētu būt kosmoss, tajā pašā Amerikā cik dzirdēts kā cilvēki rukā vaiga sviedros, lai sistos cauri utt. utt. strādā gadiem, lai tiktu uz ko normālu utt., bet šeit liekas, ja cilvēks ir kaut cik sakarīgs darbs viegli nāk. Piemēram, tāpat ir sanācis pastrādāt Rimi kādu laiku zemākajā pozīcijā, lai gan nepārbaudīju praksē, bet tajā laikā radās priekšstats, ka tur tikt uz augšu var gana ātri & labi, JA vien ir VĒLME sisties uz augšu... tas tā piemēram. Paturpinām?
29.12.2016 23:37 |

Reitings 2461
Reģ: 02.01.2010
Man tas neliekas normqli, ka man ir jāpriecājas pa to, ka es stradaju, ka man ir ienākumi, ka varu samaksat par māju, man ir masina... Tam vajadzētu but pašsaprotamqm

Personīgā māja un mašīna nav pašsaprotama pamatlieta, kuru jāspēj atļauties pat sētniekam. Pasaulē ir 7.5 miljardi cilvēku, nu nebūs katram pa privātmājai ar mauriņu, jauns auto un zelta retrīvers, tam fiziski nepietiek ne vietas, ne resursu. Vienmēr ir bijusi un būs cilvēku daļa, kura sevi nespēs vai negribēs nodrošināt un knapināsies. Arī UK ar minimālo vien nevar dzīvot, kur nu vēl iegādāties māju, minimālās saņēmēji jēdzīgi dzīvo tikai pateicoties dažādiem pabalstiem un atlaidēm no valsts puses, nekādu īpašumu viņiem nav (ja nav mantoti vai kredītā).
Neviens neliedz braukt prom un meklēt labāku dzīvi, bet fantazēt par kaut kādu utopiju, kurā visiem viss pienākas par to vien, ka viņi eksistē, ir muļķīgi.
Vēl muļķīgāk ir salīdzināt Latviju ar bagātajām rietumvalstīm - pilnīgi atšķirīgas vēstures un apstākļi.
30.12.2016 12:53 |

Reitings 243
Reģ: 02.10.2015
drostala Tas ir nopietni???? Si ir valsts kur nav jega neko macities vai censties, jo ne tu dabusi atbilstosu atalgojumu savam izmacitajam vai ari valdiba izdomas visu ko, lai tik siem pasiem butu vislabak, un tie cilveki kuriem visu ir pasniegusi uz paplates vecaki, var vispar pakluset, jo vinju viedoklis seit nu nav pilnigi njemams vera.
30.12.2016 13:32 |

Reitings 2995
Reģ: 22.06.2016
delusion, UK trūcīgajiem maksā pabalstus, piešķir sociālos dzīvokļus/mājas, kas bieži vien ir vēl labākas nekā tiem, kas īrē. Ar minimālo algu var gan izdzīvot, ja dala māju ar citiem vai ļoti paveicas ar labu īres piedāvājumu. Plus, NHS nodrošina bezmaksas medicīnisko palīdzību (jā, pat tiem, kuri nemaksā nodokļus/nestrādā/saņem pabalstus) un arī medikamentus. NHS recepte pašlaik maksā, ja nekļūdos nedaudz zem 9GBP. State nodrošina transportu bērniem uz skolu, ja vecāki sakārto šo jautājumu. Pieaugušajiem ir iespējas mācīties un saņemt sertifikātus, bez maksas - ne tikai tādu blakuskursiņi, bet reāli kvalifikācijas kursi. Atlaist no darba tur nav tik vienkārši, arī neievērot dažādus drošības un veselības standartus darba devējam nav viegli. Darbu ir ļoti daudz...gan mazkvalificēto, gan arī "normālu" un labu darbu. Jā, protams, ka tur arī ir savi trūkumi un problēmas, BET, es tomēr no personīgās pieredzes runāju, kā arī tur joprojām dzīvo daudz draugu un paziņu ar kuriem regulāri komunicēju. Man bija nenormāls šoks atbraukt atpakaļ un saskarties ar to briesmīgo bardaku, kas te valda! Te esmu strādājusi 2 LV uzņēmumos, jo jūdzos no garlaicības, neizturēju ne vienā, ne otrā vairāk kā 3 mēnešus, jo likās vienkārši absurds, ka es varu nostrādāt līdz 23 vakarā, bet 7 no rīta jau jābūt darbā (nē, es nestrādaju no 7-23, bet bija maiņas), prasības ir vienkārši smieklīgas, bet darba alga un apstākļi nebija spoži. Toties uz papīra amats un darba vieta izklausījās tīri neko...tikai ko tas dod? :-)
Un nav muļķīgi salīdzināt. Es nesalīdzinu no tāda skatupunkta, ka Latvija slikta, bet tā pati UK, piemēram, laba. Es salīdzinu no tā skatupunkta, ka - ja kaut kur ir tomēr labāki dzīves apstākļi, vai tas maz ir adekvāti nosodīt tos, kuri brauc prom?
30.12.2016 14:27 |

10 gadi
Reitings 2563
Reģ: 29.01.2009
Es domāju, ka, ja dara un neko negaida no valsts vai vienalga no kā, tad ir iespējams dzīvot diezgan labi. Ja, protams, vēlas. Lielākoties jau cilvēki nemaz to nevēlas. Man ir zināmas daudzas darbavietas ar labu atalgojumu, kur nevar atrast darbiniekus, jo cilvēki gluži vienkārši negrib strādāt. Tāpēc es tādus čīkstētājus neuztveru īsti nopietni. Jā, ļoti daudzas lietas mūsu valstī nav kārtībā, bet es par to nestresoju. Man prātīgāk šķiet paļauties tikai pašam uz sevi un no citiem (īpaši jau no valsts) negaidīt pilnīgi neko.
30.12.2016 14:55 |

Reitings 2995
Lovisa, bet ja tu maksā nodokļus, pietam, ne mazus.. vai tas arī neliekas pašsaprotami, ka no valsts ko gaidi? Vai, piemēram, ceļa nodoklis. Nu kāda velna pēc es maksāju 300eur ceļa nodokli gadā, ja man mašinai ik gadu tad riepas ir jāremontē, tad atsaites, tad sliekšņi un vēl kas.. un visi mehāniķi kā viens saka, ka tas ir pateicoties Latvijas superīgajiem ceļiem.
30.12.2016 15:05 |

10 gadi
Reitings 626
Reģ: 01.02.2015
Par tematu, nē, manuprāt Latvija nav iespēju zeme, kur katram ir iespējas izsisties. Nu nav. Ja nav atbalsta, resursu un/vai atbilstošu zināšanu - neizsitīsies par ar visu gribēšanu un varēšanu. Šeit iespēju ir jānopelna.
30.12.2016 15:05 |

Reitings 2995
Par bērnu naudu 11 eur apmērā es vispār neizteikšos.
30.12.2016 15:06 |

Reitings 1714
Reģ: 15.08.2012
+++ Wee, Delusion
Jo vairāk būs tik saprātīgi domājošu un uzņēmīgu cilvēku, jo ātrāk situācija Latvijā kļūs labāka.
Protams, kaut kur ir labāki dzīves apstākļi. Tikai - aizbraucot var uzlabot savus personīgos dzīves apstākļus, bet nekādi nevar uzlabot dzīves apstākļus šeit. Tā kā atbraucot nav ko šokēties, ka Latvijā labāk nepaliek, un ko tad šeit darīt.
Bet tādas absolūtās visu iespēju zemes nav vispār. Tas ir tāpat kā meklēt absolūto vīrieša/sievietes ideālu - katram būs savs.
UK trūcīgajiem maksā pabalstus, piešķir sociālos dzīvokļus/mājas, kas bieži vien ir vēl labākas nekā tiem, kas īrē. Ar minimālo algu var gan izdzīvot, ja dala māju ar citiem vai ļoti paveicas ar labu īres piedāvājumu. Plus, NHS nodrošina bezmaksas medicīnisko palīdzību (jā, pat tiem, kuri nemaksā nodokļus/nestrādā/saņem pabalstus) un arī medikamentus. NHS recepte pašlaik maksā, ja nekļūdos nedaudz zem 9GBP. State nodrošina transportu bērniem uz skolu, ja vecāki sakārto šo jautājumu.

Ā, un kādam šķiet, ka Latvija to visu var atļauties? Cik ilgi uz to gājusi Lielbritānija? Kādi tai ir resursi?
Kas man kremt - ka, lūk, valdībā sēžot, atbildības nekādas, bet nauda griežas.
30.12.2016 15:08 |

10 gadi
Reitings 626
Kas man kremt - ka, lūk, valdībā sēžot, atbildības nekādas, bet nauda griežas.

tas kremt visai sabiedrībai :-D
vajadzētu būt tieši pretēji, jo viņi taču pieņem lēmumus, kas skar visus iedzīvotājus. līdz ar to par nepareiziem lēmumiem viņiem vajadzētu atbildēt nevien atkāpjoties no amata (kas bieži vien netiek darīts), bet arī administratīvi sodot šos cilvēkus. citādāk jau var pieņemt dajebko un domāt - aijj, gan jau ka aizies.
vispār domāju paši deputāti uzskata, ka redz, viņi taču dara tik atbildīgu darbu, par visu iedzīvotāju nedienām jāatbild tieši viņiem, vienmēr viņi ir vainīgi, stress utt., tātad - alga nopelnīta :-D
30.12.2016 15:18 |

10 gadi
Reitings 2563
dr...,
Jā, loģiski tam tā būtu jābūt, ka maksājot nodokļus, tu kaut ko arī saņem pretī. Bet nu, kā redzams, šeit tā nenotiek. Un vispār kaut ko gaidīt varētu tad, ja visi maksātu nodokļus, nevis tikai kāda maza daļa.
30.12.2016 15:21 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Piekritīšu Kakaduu, tas ir tas, kas arī man kremt - pilnīga bezatbildība un pofigisms. Pārējo visu var izcīnīt un dzīvot labi. Pietrūkst tā, ka mazkvalificēti darbinieki arī var dzīvot, jo arī viņiem jāēd un jāiet pie ārstiem.
Kā arī es noteikti nedomāju, ka norma ir privātmāja un luksus automašīna. Nez, vai citās valstīs pārdevēji dzīvo privātmājā un ceļo katru gadu.
30.12.2016 15:23 |

Reitings 649
Reģ: 06.11.2012
Cik ilgi uz to gājusi Lielbritānija? Kādi tai ir resursi?

1) Lielbritānijai karš beidzās 1945tajā gadā un nevis 1991majā, kā Latvijai
2) Lielbritānija pēc kara pati nodrošināja sev iztiku, ceļot rūpnīcas un tai pat laikā arī ražojot jauno paaudzi. Ģimenes ar 4-5 bērniem bija norma. Šie bērni turpināja strādāt vecāku celtajās rūpnīcās un ir nodrošinājuši to pensiju, kuru mūsu valsts neredzēs gadus 40mit vismaz.
3) Imigranti. Tās pašas rūpnīcas, ceļus un infrastruktūru pēc kara cēla arī ļoti daudz imigrantu, tostarp, tie latvieši, kas ieradās Anglijā pēc kara. Ir kāda lieta, ar ko Anglija nelepojās. Tas, ka, atšķirīā no Kanādas, Austrālijas, vai Brazīlijas, tā bija uztaisījusi speciālu likumu priekš imigrantiem- ka viņi uzņem tikai spēcīgākos vīriešus un skaistākās/vaislākās sievietes. Tas bija apokopts reālā dokumentā.
Tas arī nav nekas jauns- Padomju savienības varenība tika būvēta izmantojot bezmaksas karagūstekņu, Gulaga cilvēku spēku. Tas nav nekas jauns.
4) Lielbritānijas impērija. Līdz par 70tajiem gadiem, Anglija joprojām bija pasaules vadošā valsts un kontrolēja gandrīz visu, kas saistīts ar naftu. Saūda Arābijas neatkarība bija milzīgs trieciens Anglijas ekonomikai. Bet tas nekas- Anglijai joprojām ir naftas lauki svešās zemēs. Arī tas nav nekas jauns. Itālijai ir Lībijā, ASV- Nigērijā, utt.. Visām lielvalstīm ir šādas "intereses".
5) Jauno laiku imigranti. Visi melnie, indieši un pakistāņi Anglijā dzīvo TIKAI 2trajā paaudzē. Viņi tur sāka ieplūst apmēram tajā pašā laikā, kad krievus sūtīja masveidā uz LAtviju. PIrms tam- pavērojiet vecās angļu filmas- imigrantu praktiski nebija. Un tas jau ir otrais vilnis- kas radās, lai aizpildītu krītošo demogrāfiju un augošo slinkumu pārākās- angļu nācijas veidolā! ;)
Tad nu rezumējot- 50 gadu darbs ir atmaksājies ar 20+ gadu dzīrēm, kad pensijām nauda nepietrūkst. Bet tas ir tikai laika jautājums, kad dzīres beigsies. Es dodu vēl pat ne gadus desmit- kad pensijas visiem 70to gadu imigrantiem jau vairs var nepietikt. UN tad sāksies dalīšana.. savējie un tie citi.. Tas jau sākas tagad - Brexits ir labs piemērs! :)
30.12.2016 15:31 |

Reitings 2995
Bet problēma ir tajā, ka cilvēki šeit nevar atļauties maksāt tik lielus nodokļus. Ja tu uz papīra saņem 700, tas JAU ir maz, bet pēc nodokļiem knapi zem 500. Par to 200 eur starpību, cilvēki sev apmaksā dzīvesvietu, bez kuras nu gan nevar iztikt neviens..Un par 200 eur Rīgā var dzīvokli noīrēt tikai ja ļoti paveicas, nu vai istabu un dalīt to ar citiem bēdu brāļiem. Bet viņi to naudiņu atdod nodokļos, par to neko pretīm nesaņem, bet tikai kārtējos draudus visu laiku, ka pacels to, atņems šito utt. Un tad uzliec uz svariņiem - nomaksāt nodokļos 200eur vai tomēr samaksāt par dzīvesvietu? Es nezinu daudzus, kuri būs par pirmo variantu un es ļoti labi saprotu kādēļ.
Es nemaksāju nodokļus LV no algas. Mani nodokļi aiziet citai valstij, kurā diezvai es kādreiz dzīvošu, bet nu ar viso to, es saņemu pietiekami labu algu. Bet...es maksāju PVN par visu ko pērku. Maksāju ceļa nodokli, maksāju īpašuma nodokli. Un, turpretīm, es neko neprasu no valsts. Ne bezmaksas izglītību, ne bezmaksas medicīnu. Par visu maksāju pati. Par savu īpašumu maksāju, par to, ka braukāju pa LV ceļiem maksāju, par to, ka lietoju produktus šeit nopērkamos maksāju nodokļus, vai ne tā? Tādēļ mani nosodīt par to, ka nesponsorēju liekēžu maka sastāvu, ir vairāk nekā absurds.
30.12.2016 15:32 |

10 gadi
Reitings 13809
Mūsu tuvāko cilvēku lokā kaut kā īpaši neviens nesūdzas, ka dzīve būtu smaga vai grūta. Iet un dara, tīri labi visi dzīvo. Daži tālākie paziņas, jā, čīkst, bet tāpēc, ka tā vieglāk, jo tad atbildība tiek novelta uz citiem, nevis - sevi.
30.12.2016 15:39 |

Reitings 2995
Man atkal šķiet, ka latviešiem ir tik ļoti jau iebarots, ka viņi paši pie visa vainīgi, ka viņi paši tam arī tic.. man ir baigi žēl noskatīties kā te cilvēki samierinās ar to, kas šeit notiek :-/
Runājot par to vai māja un auto ir norma - manuprāt, tā ir norma. Man tā ir norma atļauties dzīvot labos apstākļos (vienalga īrēts vai pirkts - te nu katram ir sava izvēle) un pārvietoties ērti ar personīgo transportu. Mēs nedzīvojam 3.pasaules valstī, lai gribēšana dzīvot pārtikušu un ērtu dzīvi būtu kaut kas neparasts. Kas nu kuram, bet ja es esmu studējusi, krājusi pieredzi strādājot un attīstot sevi, savas zināšanas un prasmes, man nešķiet pārdabiskas izjūtas, ka man pienākas par to attiecīgi arī labi dzīvot. Un ar labi es nedomāju braukāšanu pa pasauli ik pēc mēneša, dzīvošanu villā un braukāšanu ar jaunāko auto, bet gan stabilitātes sajūtu, labu mājokli par pieņemamu cenu, jebkādu puslīdz braucamu auto, atvaļinājumu ārzemēs 1-2x gadā un eiro neskaitīšanu maciņā mēneša beigās.
30.12.2016 15:56 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Tieši tā Tu saki - studējusi, krājusi pieredzi, attīstījusies. Bet vai visi to par sevi var teikt, ka tāda ir bijusi viņu dzīves gaita? Es domāju, ka kā Latvijā, tā arī ārvalstīs netrūkst tādu, kuriem visu šo minēto lietu nav, kuriem nav privātmājas, kuri nebrauc ar auto un ārzemēs neatpūšas. Nabagi ir visur.
30.12.2016 15:58 |

Reitings 2995
apple pie, nu bet loģiski, ka nabagi ir visur, tikai pie mums kaut kā rādās, ka to nabagu ir krietni par daudz un nejau pašu vainas dēļ...
30.12.2016 16:05 |

10 gadi
Reitings 626
Excite, paldies par aprakstu, uzzināju ko jaunu :-)
30.12.2016 16:06 |

10 gadi
Reitings 3281
Reģ: 18.01.2011
Mums ir tāds nebeidzamais aplis, principā visi ir vainīgi, darba devēji, kas nemaksā nodokļus, kā rezultātā, grozies kā gribi, valdībai ir jāceļ nodokļi un darba ņēmēji, kas piekrīt strādāt, nesaņemot par savu darbu sociālās garantijas. Visiem ir jāmainās:-|
30.12.2016 16:07 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
grozies kā gribi, valdībai ir jāceļ nodokļi un darba ņēmēji, kas piekrīt strādāt, nesaņemot par savu darbu sociālās garantijas

Valdība sataisījās uztaisīt minimālo soc nodokli, lai sociālās garantijas būtu visiem - ļaudis gandrīz ielās izgāja! Un piedraudēja emigrēt.
30.12.2016 16:14 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits