Vai būt māņticīgai ir labais tonis?

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
Šodien paralēli notiek vairākas diskusijas par koku apskaušanu un domu materializēšanos, kas lieliski papildina vispārējo trendu, kur horoskopa zīme tiek lietota kā arguments, taro sniedz atbildes uz visiem jautājumiem, kā arī par jebkuru problēmu tiek sniegts kaudzēm padomu ala "mirušu cilvēku vārdiem/mantām piemīt enerģija, tapēc...".
Katra cilvēka ticība un māņticība ir viņa paša darīšana, bet cik daudz no tā, kam ticat, jūs varat pamatot? Cik daudz no šīm lietām jūs esat mēģinājušas izprast un/vai apskatīt kritiski? Cik daudz no tam jūs ticat, jo esat nonākušas pie tā pamatojoties uz apkārtējās pasaules izzināšanu un cik daudz tapēc, ka tas ir modē un sabiedriski akceptēts?
05.12.2016 18:07 |

Reitings 7682
Reģ: 31.01.2013
Neticu zilniecem, raganam un ekstrasensem. Jaa,interesanti paklausities, bet kautka "neaiziet".
Bet mana dzive ir bijusi tik daudz dazadi gadijumi kurus mav isti iespejams izskaidrot, pat nemaz nemeginu. Nezinu vai ta ir manticiba,mistika katra zina ir.
07.12.2016 12:51 |

Reitings 7682
Par horoskopiem ir ta interesanti. Nekad neesmu speciali lidzi sekojusi, bet divreiz muza izlasot horoskopu kurs ir nedelu vecs, es paliku uz pzaudes jo precizak aprakstit to iso manas dzives periodu (jau pagajuso nedelu) nebija iespejams. Sakritiba?Gan jau, bet tapat interesanti.
07.12.2016 12:55 |

Reitings 7682
Vispar interesanti jo esmu dzirdejusi dazas frazes no izglitotam sievietem un nespeju noticet, ka vinas kam tadam tic. Abas dzirdetas frazes bija no grutniecem. Viena par to, ka grutniecibas laika nedrikst griezt matus jo bernam pratu nogriezis. Otra pat to, ka berna mati dedzina kungi. Man tur nebija ko teikt..
07.12.2016 13:02 |

Reitings 7682
Es nezinu kapec, bet man personigi, cilveki kuri ir tik kategotiski, vienmer skitusi garlaicigi. Tur prataa ir tikai A un tikai B.
07.12.2016 13:08 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Interesanti, ka cilvēks, kurš nostājas zinātnes pusē, ar citiem runā par ticību :-) Kas tad tas ir par zvēru?! Uzskatīt par patiesu kaut ko, ko nevari pārbaudīt. Ja vari, tā vairs nav ticība, bet zināšana.
Jā, es arī agrāk ļoti grēkoju ar ticībām, piederībām svešām idejām utml. Tagad ar Skolotāju palīdzību .. ir citādi. Tik žēl, ka daudzas mani interesējošās "ticības" nevaru pārbaudīt šai saulē.
08.12.2016 00:56 |

Reitings 638
Reģ: 29.01.2009
Manī mājo gļēvā agnostic pozīcija, tomēr ar noslieci uz ateismu. Gļēva, jo - un šis ir galīgi subjektīvs un uz emocijām balstīs viedoklis - man vnk nešķiet, ka cilvēks ar saviem maņu orgāniem un to iespējām var aprakstīt 'objektīvo realitāti'. Smadzenes ir lieliks orgāns, tomēr cilvēka kābūtnes spējas ir limitētas, kamēr vide ap mums ir nebeidzami plaša. Šie cipari varbūt nav precīzi un referenci nemeklēšu, bet .. smadzenes ik mirkli saņem ~ 10 000 informācijas impulsu, no kuriem izvēlas analizēt ~ 4 000. Šeit arī ieslēdzas subjektivitāte attiecībā pret visu.
Nu un tādēļ, ka mēs nezinam tik ārkārtīgi daudz, esmu atmetusi kategorismu. Pasaciņām, kur precīzi aprakstīti iedomu draugi un to piedzīvojumi gan izvairos ticēt bet to, ka ir cilvēki, kas dzird savādākos dB un redz cits toņu gammās un informāciju uztver citādi, gan atstāju kā iespēju :)
Par māņticību - neticu, un tomēr šadi tādi paradumi ir tradīcija bez racionāla argumenta, drīzāk rūpju izrādīšana ne - vārdiskā veidā.
08.12.2016 12:03 |

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
grecia, redzi ticība ir un paliek ticība. Es ticu zinātnei, citi cilvēki tic new age mācībām vai Jēzum. Pats psihiskais mehānisms jau ir viens un tas pats. Man ir svarīgi tas, ka zinātne spēj aprakstīt lietu dabu objektīvi (pat, ja mums to ir grūti aptvert) un neatbild uz jautājumiem uz kuriem atbildes vēl nezina. Īpaši New Age ticību lielā problēma ir gara un plaša runāšana par dažādiem fenomeniem, kuriem nav nekādu pierādījumu. Konfrontējot racionālākā atbilde, kuru var dabūt ir "gan jau kādreiz zinātnieki atklās, ka eksistē tas un tas". Jā, varbūt eksistē un varbūt atklās. Bet kapēc spekulēt ar nepamatotām fantāzijām nevis mēģināt kaut ko atklāt un izpētīt?
Un vispār, man ļoti sagribējās ielikt te šo filmiņu par Big Bang :-)
https://m.youtube.com/watch?v=wNDGgL73ihY
08.12.2016 12:57 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits