Pārrakstīšana

Reitings 1540
Reģ: 16.09.2014
Ko Jūs domājat par to, ka skolās ir atļauts pārrakstīt pārbaudes darbus?
Agrāk, kā noprotu, nebija tādas iespējas nemaz, nācās saņemties uz nākamo kontroldarbu. Šobrīd es jūtu, ka skolēni nāk rakstīt jebkuru kontroldarbu ar apziņu - "nekas, ka neko nezinu, nekas, ka nemācījos, pārrakstīšu vēlāk"
Kā Jūs domājat, vai visas atzīmes jāļauj izlabot? Tai skaitā, 5 un uz augšu?
Esmu ievērojusi tendenci, ka skolēnu vecākiem ir pretenzijas pret jebko zemāku par 7, dažiem pat 8, tādēļ skolēni, saņemot 6, uzreiz skrien pārrakstīt šo darbu.
Manuprāt, šī sistēma nav īsti taisnīga pret tiem, kas apzinīgi mācās uz kontroldarbu pirmajā reizē.
Situācija no skolas dzīves:
Uz konsultāciju atnāk 7. klases skolniece, kas vēlas pārrakstīt pārbaudes darbu, kurā ieguva 5 balles.
Skolotāja: Labi, nāc, sēdies, tūlīt iedošu pārbaudes darbu.
Skolniece: NĒ! Es neesmu gatava, es neko par šo tēmu vispār nezinu un neatceros. Māciet mani labāk tagad vēlreiz!
Skolotāja: Vai tev ir kādas konkrētas neskaidrības?
Skolniece: Nē, man vajag pilnīgi visu.
Vai, Jūsuprāt, šādā situācijā ir joprojām jāļauj pārrakstīt darbs? Darbā iegūtas 5 balles, un skolēna zināšanas tajā brīdī vairs neatbilst pat tām, bet grib 9 vai 10, taču tik daudz, cik sagatavoties darba pārrakstīšanai, nevar :(
24.11.2016 19:02 |

Reitings 1540
Lasot var redzēt, ka daži skolotāji ir nevietā
Tāpēc, ka vēlos, lai skolēns pats kaut ko pamēģina, izlasa, izrēķina? Derētu taču pat tāds jautājums, kā, piemēram - kas vispār ir vektors? Tematā ar nosaukumu - Vektori.
Slikti paliek tad, kad tas ir no skolotāja SAGAIDĪTS kā obligāts pienākums.

Pilnībā pievienojos.
24.11.2016 22:05 |

Reitings 688
Reģ: 19.04.2015
Nu diemžēl, bt skolotāja darbs ir viens no tiem, kas diemžēl atņem ļoti daudz laika, ko normāli būtu veltīt savai privātai dzīvei. Ar to vienkārši jārēķinās. Tieši tāpēc, par mediķiem un skolotājiem saka, ka tā nav profesija, tas ir aicinājums. Protams, atalgojumam jābūt labam, bet tas pavisam cits jautājums.
24.11.2016 22:11 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Jāsaprot jau arī tas, ka skolotājs diemžel nevar visas zināšanas ar karoti mutē ieliet. Protams, skolēniem būs grūti saprast un risināt uzdevumus par tiem pašiem vektoriem, ja viņi pat pirms konsultācijas nejēdz pat izlasīt, kas tas īsti ir.. :-/
24.11.2016 22:14 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
mazpasaule, misijas sajūta un nulle privātās dzīves ir obligāta, bet atalgojums - pavisam cits jautājums? :D
24.11.2016 22:15 |

Reitings 16391
Man arī patīk no jebkuras profesijas pārstāvja saņemt kvalitatīvus pakalpojumus.. ejot pie kosmetologa.. vai dodoties uz banku, vai arī izsaucot santehniķi..
Kāpēc šīs prasības bezmaz jāattiecina tikai uz ārstiem un skolotājiem?
Skolās jau arī attīstās problēmas sakne.. skolēni, kas nepilda apzinīgi savu (visticamāk vienīgo) pienākumu - mācības..
24.11.2016 22:18 |

Reitings 2478
Reģ: 03.11.2016
Ja nu nekas diži nav mainījies kopš laika, kad es mācijos, tad mana pieredze rāda, ka viss ir atkarīgs no skolas. Pirmajā skolā, kurā mācījos atļāva labot tikai nesekmīgās. Ja ir 4 un uz augšu, labot vairs nevarēji. Tātad mācies, ej un raksti, bet ja izdalot ieskaiti saproti ka ir galīgi d**** un neko labu neuzrakstīsi, tad varēja nodot tukšu lapu un ej uz konsultācijām. Otrajā skolā, ja pareizi atceros, tad drīkstēja labot katrā priekšmetā vienu atzīmi, neatkarīgi no tā sekmīgi, vai nesekmīgi. No vienas puses šis stimulēja vairāk mācīties, no otras, bija priekšmeti kur mācies cik gribi, bet neko labu tajā ieskaitē neuzraksti, tad ir tāda čābīga sajūta, jo centies un vienalga nav labi, un nekā jau to semestra atzīmi uzlabot nevar.
Par konsultācijām - mums lika iet uz kosultācijām ar konkrētiem jautājumiem. Ja tādu nebija, un ieradās kāds no sērijas "es neko nesaprotu", tad deva no grāmatas pildīt visus uzdevumus pēc kārtas, līdz radās konkrēts jautājums.
Es pat nezinu kāds variants ir labāks. No vienas puses gribās jau tādas smukākas atzīmes uz liecības, bet sapratām arī skolotājus - cik tad variantus var veidot. Iespējams man patikt variants, ja skolēns vēlas uzlabot atzīmi, tad papildus darbs - piemēram eseja, referāts vai kaut kas tāds.
24.11.2016 22:22 |

Reitings 17280
cormeum, tak viss OK, santehniķis ar trešo reizi tev visu salabos!
24.11.2016 22:23 |

Reitings 16391
57days, arī ķirurgs var ar 3. piegājienu izoperēt kā nākas :D :D
24.11.2016 22:25 |

10 gadi
Reitings 3706
Reģ: 29.01.2009
Bet nezinu - jums visām tik super atzīmes bijušas un tik labi gājis, ka nesaprotat vai kas.

Jā, man gāja visai labi. Un ja negāja, tad sēdēju un mācījos. Reizēs, kad bija pavisam slikti, aizgāju uz konsultāciju. BET ļoti daudz darba ieguldīju pati. Nerunāšu tagad par sliktiem skolotājiem, bet tas, ka tev visu stāstīja no nulles, vairāk izklausās pēc tava slinkuma.
Es tieši iepriekšējā nedēļas nogalē runāju ar radinieku, kas mācās vidusskolā un mani arī pārsteidza tas, ka viņi var pārrakstīt jebkuru darbu. Nu pilnīgi nejēdzīgi. Es vispār uzskatu, ka tādai iespējai pamatā nevajadzētu būt. Ja esi vesels un skolā, tad resektē citu cilvēku laiku un raksti to darbu. Ja nevarēji, negribēji vai bija slinkums sagatavoties- skolēna problēma. Vienīgi būtu ok, ja piem.gada laikā var pārrakstīt piem.3 sliktākos darbus.
Un vispār, neredzu šito ņemšanos ar skolēniem. Nav gluži tā, ka lielajā dzīvē kāds kaut ko ļauj baigi pārrakstīt vai startēt uzreiz, piemēram, vēlreiz konkursā. Nejēdzi sataisīt labu piedāvājumu, samierinies un nākošajā reizē dari labāk!
24.11.2016 22:25 |

Reitings 16391
Varbūt mūsdienās ir kas mainījies, bet kad es mācījos.. skaistai liecībai nebija ļoti liela nozīme (lai tik ir sekmība, iespējams, dažos priekšmetos nedaudz vairāk kā 4).. universitātes pievērsa uzmanību pa lielam CE rezultātiem :)
24.11.2016 22:28 |

Reitings 1540
Tie, kas lasa manu čīkstēšanu par pārrakstītājiem un tiem, kas slinko, lūdzu, neiedomājieties, ka tie ir pilnīgi visi mani skolēni.
Kopš esmu sākusi strādāt skolā, lielākajai daļai ir paaugstinājušās atzīmes, katrā klasē skolēni "karo", lai tiktu pie tāfeles, mani skolēni ir ieguvuši godalgotas vietas novada matemātikas olimpiādē (pat tie, kas iepriekš nav piedalījušies tādās olimpiādēs).
Pie manis bija atnākusi skolēna mamma un stāstīja man par to, cik grūti viņas skolēnam ir gājis un cik ļoti viņam nepatikusi matemātika, ka viņš knapi vilcis ārā četrinieku, un sākumā es pat nesapratu, par kuru skolēnu ir runa, jo skolēns, ko es redzēju, bija dzīvespriecīgs, motivēts, nāca uz stundām patiešām mācīties, nāca pie tāfeles, atbildēja uz visu, un atzīmes viņam pie manis ir 8 un 9.
Es vienkārši vēlos redzēt atdevi no skolēniem.
24.11.2016 22:28 |

Reitings 594
Reģ: 03.03.2015
Neapstrīdēšu to, ka skolotāja darbs nav no vieglākajiem un prasa daudz laika, bet ir tik daudzi skolotājo, vismaz ar kuriem man nācās saskarties, kuri nesastādīja katru reizi jaunus kontroldarbus, gadu gadiem deva vienus un tos pašus kontroldarbus, tikai jautājumi vietām pamainīti. Daudzas mācību stundas bija tik garlaicīgas, nekādu praktisku uzdevumu, tikai stāv runā un raksta uz tāfeles un liek skolniekiem to pašu rakstīt kladēs. Protams, ne visi skolotāji būti tāds piemērsun jāpiekrīt, ka skolotājs ne visu var kā ar karoti mutē ielikt, bet, manuprāt, ne visi skolotāji prot labi un kvalitatīvi pasniegt mācību priekšmetu. Ja tu neinteresanti pasniedz vielu, kā skolnieks to visu uztvers un kādēļ, lai rastos interese to visu mācīties?
24.11.2016 22:32 |

10 gadi
Reitings 350
Reģ: 26.05.2013
Nē, tas, ka man stāstīja no 0 nozīmē to, ka mana pamatskolas ķīmijas skolotāja spaidīja savu iphonu visās stundās un jā, man ir grūti uztvert tikai izlasot grāmatā, man vajag, lai paskaidro, ķīmija un fizika nekad nav bijusi stiprā puse. Matemātikā tur citādāk, klasē diezgan zems līmenis bija un tad tā atzīmes bija labas, bet tā, lai forši eksi noliktu nebūtu bijis.
24.11.2016 22:35 |

Reitings 17280
Varbūt mūsdienās ir kas mainījies, bet kad es mācījos.. skaistai liecībai nebija ļoti liela nozīme (lai tik ir sekmība, iespējams, dažos priekšmetos nedaudz vairāk kā 4).. universitātes pievērsa uzmanību pa lielam CE rezultātiem

Es vēl aizķēru tos laikus, kad atsevišķās universitātes programmās uzņēma bez iestājeksāmeniem tos, kam bija labas atzīmes liecībā kaut kādos priekšmetos.
.
Bet es kaut kā neatceros, ka mums skolā būtu bijušas konsultācijas... Varbūt vienkārši neatceros :)
24.11.2016 22:35 |

Reitings 438
Reģ: 04.05.2013
ā, sorry, biju piemirsusi, ka ir skolotāji, kas kontroldarbus gatavo paši. manā laikā visos eksaktajos priekšmetos priekšmetos, par pārējiem neatceros, deva jau gatavus kontroldarbus, kas no kaut kurienes bija vienkārši nokopēti.
24.11.2016 22:38 |

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Bet desmitkārtīgā konspektēšana izklausās jau pēc represiju metodēm, citreiz tas skolnieks nemaz vairs nenāks klāt, palīdzību neprasīs un samierināsies ar to savu knapo atzīmi.

Es nepiekrītu! Tūkstoškārtīgi nepiekrītu! Labs konspekts ir pamatu pamats jebkurām studijām un mācībām, vienalga, vai tu mācies zīlēt ar taro kārtīm vai dramaturģijas teoriju vai integrāļus vai lielo tautu staigāšanu. Zinu vienu matemātikas skolotāju, kuras audzēkņiem ir zelta medaļas valstī, viņa katru jaunu tēmu sāk ar konspektu. Klase 20min. konspektē, lai vispirms iekustinātu smadzenes, iebrauktu tēmā, lai tajās mazajās galvelēs sāk griezties zobratiņi un viņiem pašiem rodas miljons jautājumu par tēmu, un tad skolotājs sāk šķetināt to kamolu un skaidrot, kas un kā un kāpēc.
Te ir runa par 7.-12. klasi, protams, ka pirmklasnieks neko neizkonspektēs.
RainyDay, Tu esi pedagogs. Pieļauju, ka Tev ir atbilstošs diploms, Tu esi pabeigusi valsts akreditētu studiju programmu un skolas vadība Tevi ir pieņēmusi darbā. Tev ir pilnas tiesības izvēlēties, Tavuprāt, piemērotāko pedagoģisko pieeju, lai skolēni apgūtu mācību priekšmetu pēc valsts izglītības standartiem. Rīkojies! Un nebaidies no vecākiem. :-)
24.11.2016 22:46 |

Reitings 5884
Kā skolēns var kaut ko saprast, ja viņš, pirmkārt, pats nav pacenties saprast?! Vispirms ir mācību grāmata, kurā tiek izlasīta pirmā apakšnodaļa. Nu kā minimums ievads! Tālāk sākas skolotāja darbs.
24.11.2016 22:49 |

Reitings 5884
uzskatu, ka nav svarīgi vai kontroldarbu labi uzraksta ar pirmo, otro, trešo vai kaut simto reizi, jo galu galā galvenajām vajadzētu būt iegūtajām zināšanām, ne atzīmei.

Un tad viņš izmācīsies par ārstu. Un operēs Tev nieri. Ja nesanāks ar 1. reizi, gan jau sanāks ar 100. Toties būs iemācījies.
24.11.2016 22:51 |

Reitings 1832
Reģ: 27.12.2012
Labs konspekts ir pamatu pamats jebkurām studijām un mācībām, vienalga, vai tu mācies zīlēt ar taro kārtīm vai dramaturģijas teoriju vai integrāļus vai lielo tautu staigāšanu.

PILNĪGI PIEKRĪTU!
Un mēs runājam par labu konspektu, nevis definīciju un izcelto vārdu pārrakstīšanu, rindkopu nokopēšanu un tamlīdzīgām lietām. Arī labs konspekts ir jāiemāca veidot, un, kad to māk, tad jebkurā dienā atverot jebkuru tēmu, ļoti ātri var atsaukt atmiņā un iebraukt tēmā.
24.11.2016 22:51 |

Reitings 2478
Reģ: 03.11.2016
Šī diskusija lika aizdomāties, cik patiesībā laikam biju apzinīgs skolēns. Uz vienas rokas pirkstiem varu saskaitīt, cik daudz reizes 12 gadu laikā biju konsultācijās pamācīties. Un apmēram 10 reizes 12 gadu laikā biju konsultācijās rakstīt nokvētu ieskaiti. Lai gan nemācijos izcili. Varbūt vienkārši biju slinka :-D
24.11.2016 22:55 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits