Bērnu vecumam neatbilstoša pucēšana

Reitings 19
Reģ: 11.08.2016
Kaut gan neesmu mamma vēl, atceros savā laikā, kad mācījos skolā, bija mātes, kas jau ļoti agrā vecumā klasesbiedrenes sāka pārspīlēti pucēt. Nerunāju par skaistām kleitām un frizūrām, bet gan nagu lakām, augstpapēžu kurpēm utml.
Šobrīd varu pateikties vecākiem, ka viņi man ļāva dabiski pieaugt un ka dažkārt neadekvāta vecuma vēlmēm (krāsoties, piemēram) pateica nē. Taču atceros, ka pirmajā un otrajā klasītē bija meitenes, kurām jau bija krāsoti nagi, lūpu spīdums, ieveidotas lokas. Piektajā klasē jau sāka vilkt uz skolu augstpapēžu zābakus. Protams, tolaik puiši pievērsa viņām uzmanību un šķita, ka arī man to vajag.
Bet tagad atskatoties uz to, šķiet, tas savā ziņā nepareizi, tāda kā nevajadzīga seksualizēšana - kāda velna pēc bērnam pirmajā klasē ir uz skolu jādod līdzi lūpu spīdums un jākrāso nagi?
Tā ir vecāku apzināta izvēle, lai jau mazākajās klasītēs savai meitai izpelnītu klases puišu uzmanību, vai arī vecāku izdabāšana bērnu kaprīzēm - ja jau bērns grib sarkanus nadziņus, tad neteikšu nē?Kādas jums pārdomas par šo tēmu?
18.09.2016 20:58 |

Reitings 413
Reģ: 29.05.2016
Kāpēc latvieši tik ļoti savus bērnus grib pataisīt par pelēkām pelēm, kuriem neko nevar un nevajag.

+++
Pat deviņdesmitajos gados es jau no 4.klases lakoju nagus pat zilās krāsās un nagi bija dubultgari, bet neviens pasniedzējs man neko nevarēja aizrādīt :) Un priecājos, ka es to visu izmēģināju tad, nevis, kad jau biju pieaugusi un tas izskatītos smieklīgi. Mērķis nebija puiši, bet gan pašai sev patikt, kā arī mērīšanās ar citām klasesbiedrenēm. Visi tie oriflame, avon žurnāliņi ir kā foršas skolas atmiņas. Un tiklīdz tikām pie kādas mammas pūru lādes... Uhhh :D
19.09.2016 15:19 |

Reitings 2357
Reģ: 17.02.2016
luīzeluīze es nevienā vietā neapgalvoju, ka akurāti saģērbts = gudrāks, bet nu šī patiešām bija reize, kad vajadzēja piedomāt par to ko velk. Ja bildēs tik ļoti neizceļas, tad ziņu video materiālā varēja vien "nopriecāties" par tērpa izvēli :-D
19.09.2016 15:35 |

Reitings 63
Reģ: 04.02.2015
Nezinu mana mamma man ļāva eksperimentēt un prieks par to.
Visspilgtākā bērnības atmiņa ir par to, ka es trešajā, vai ceturtajā klasē aizgāju uz skolu ar lakotiem sarkaniem nagiem. Un ziniet, kas sacēla traci? Ne jau skolotāja, bet man klasesbiedrene, kā es tā varēju uz skolu atnākt ar sarkaniem nagiem :-D. Vēl es atceros, ka teicu nu kāda atšķirība, iepriekš man bija rozā nagi. Meitene man atbildēja, ka tas ir savādāk un, ka tādus drīkst, bet sarkanus redz nevar :-D.
19.09.2016 15:36 |

Reitings 2728
Reģ: 29.01.2009
Es ceru, ka mana meita negribēs piedauzīgi ģērbties nekādā vecumā :D
Bet nagu laka, lūpu balzams/spīdums, ielokoti mati, manuprāt, ir skaisti. Arī SARKANA nagu laka bērnam ir ok - jābrīnās, kas darās to ļaužu prātiņos, kas šāda toņa nagu laku ar seksu saista. Labāk ir atļaut bērnam šādus nieciņus ikdienā - lai taču uzlako nagus, uzliek to spīdumiņu, uzvelk tās ādas bikses un crop topu (ja augums atļauj), būs bērns priecīgs un varēs koncentrēties uz citām lietām dzīvē.
Personīgi man tā ir neliela trauma - man nebija spīdumu, nagu laku un reāli ap 19 gadiem man "aizbrauca jumts" - vienu brīdi bija ap 100 nagu lakām un 30 lūpu spīdumiem.. tik daudz nejēdzīgi iztērētas naudas un laika to visu pērkot. Tikai pēc 10 gadiem esmu nomierinājusies un man ir tik, cik VAJAG, nevis tik cik GRIBĀS.
Es vispār meitai neko neliedzu arī pašlaik - ne rotaļlietu skaita ziņā, ne apģērba daudzuma ziņā - ja grib legingus ar ponijiem, kas ir 3x dārgāki par "parastiem" - lūdzu, ja tas sagādā prieku. Grib 4. piramīdu - lūdzu, ja ar to spēlējas. Man šķiet, ka, jo vairāk aizliedz, jo vairāk bērns tiecas pēc aizliegtā, vajag dot, ko bērns grib un drīz tas nebūs aktuāli un kļūs par fonu ikdienai - būs vairāk laika un enerģijas koncentrēties uz pulciņiem, mācībām.
19.09.2016 16:12 |

10 gadi
Reitings 379
Reģ: 29.01.2009
Nesaprotu kādēļ tas Tevi satrauc, ja
1) Tev nav bērnu. Kas nozīmē, ka Tu īsti neizproti abas iesaistītās puses- vecākus un bērnus. Tas, ka pati reiz biji bērns īsti neskaitās, jo neesi bijusi vecāks.
2)kādēļ tas Tevi vispār satrauc, ja bērns nav Tavs.
Man ir meita un jau pieaudzis dēls. Ikdienā esmu saistīta ar skaistumkopšanas jomu, tāpēc mana meita (2 gadi + ) ir redzējusi pietakami daudz kas un kā notiek ( sākot ar meikapu, manikīru, pedikīru utt ). Un viņai jau ir bijuši lakoti nagi, iedomājies!! Bet Tu nespēj iedomāties kāds prieks ir nolasāms no bērna sejas, kad mamma viņam uzlako nagus (protams, ar visneitrālāko toni), jo lakoja pati sev, vai arī uzkrāso lūpas, tas nekas, ka lūpukrāsa tiek noēsta :). Bet vai tas jelkādā veidā ietekmē mana bērna bērnību? Nē! Un kas vainas smuki sapucētam bērnam ? Protams, it visam ir normas. Bet es pieņemu,ka tas nav war paint ar ko staigā Tevis aprunātā bērnu daļa un liekie 3cm nagi...
Atceros, ka pati pa māju klumburēju ar mammas papēž kurpēm kājās un uzkrāsotām acīm.
Par to, ko dari citi vecāki ar saviem bērniem, es nesatraucos. Un ieteiktu arī Tev. Neesi tā daļa no sabiedrības, kam ir ,kas sakāms par visu! Mēs katrs dzīvojam savu dzīvi.
19.09.2016 16:15 |

Reitings 3743
Reģ: 31.01.2009
Līdz kādiem 14-15 gadiem vecāki neļāva īpaši krāsoties. Skolā arī regulāri lika mazgāt nost "skropstu tušu" (man tumšas un garas skropstas). Nagus tajā laikā neviens nelakoja, jo vienkārši nebija tādas nagu lakas uz katra stūra un kosmētika arī nebija katrā veikalā. Pat pieaugušas sievietes nelakoja nagus. Matus gan vecāki ļāva veidot kā vien ienāk prātā, gulēt uz ruļļiem, pīt bizes utt.
Man vienalga ko citi dara - lai jau audzina savas meitas par bimbo - kam tas reāli interesē?! Protams, uzskatu, ka uzkrāsojušās sīkaļas ar nolakotiem nagiem izskatās smieklīgi, nevis smuki. Manuprāt, bērnam ir jāļauj izbaudīt bērnība, kad par kaut kādām kosmētikām un nadziņiem var nedomāt.
19.09.2016 16:33 |

Reitings 19
Reģ: 11.08.2016
Negaidīju, ka šī tēma tik daudzas aizvainos.
Atkārtošos, nerunāju par pamatsskolu vai vidusskolu, bet konkrēti par kādu 1.-2.klasi, kamēr bērnam tomēr seko vecāki līdz, ko viņš velk un ko liek uz sejas, ādas.
Par matu lokošanu nebija domāta šausmināšanās kā paša procesa dēļ, bet vairāk tieši līdzekļu dēļ - matu lakas, putu utt.
Un tās, kuras brūk virsū ar to "kāda man daļa", protams,- nekāda. Izveidoju diskusiju, lai citas padalītos ar saviem uzskatiem, taču dažas uzreiz uztver kā personiskus apvainojumus....
Konkrēti šajā gadījumā "šausminos" ne jau par pašu procesu, spēlšanos ar mammas kosmētiku un augstpapēžu kurpēm pa māju, bet gan vecāku visatļautību laist bērnus neadekvātā izskatā uz skolu. Atkārtošos, nesaku par pamatskolu, kad bērns jau pats ir spējīgs pieņemts patstāvīgus lēmumus, bet tieši 7-8 gadu vecumā. Sauciet mani par vecmodīgu, bet neuzskatu, ka 7 gadīgam bērnam jāapmeklē skola ar sarkaniem nagiem, zilām acu ēnām, skropstu tušu un sasmaržinātam ar mammas Gucci smaržām.
19.09.2016 16:41 |

Reitings 377
Reģ: 29.11.2012
Interesanta diskusija izvertas. Interesanti palasit. Manai trisgadniecei ari loti interese pucesanas, manas kurpes un kosmetika. Atlauju vinai majas savu reizi lupas uzkrasot, smarzas iepust. Nagus ari esmu lakojusi, bet uz darzinu ejot nemu nost.
19.09.2016 18:14 |

Reitings 87
Reģ: 11.04.2016
Man ir māsa 16gadi,reizēm brīnos,jo viņa ļooti labi prot uzkrāsoties (bronzeri,tonālie) kaut arī ikdienaa īpaši necacojas:-D
Pati atceros savu bērnibu,kad mamma neļava uz skolu iet izlaistiem matiem,bet tāpat skolā esot mati tika izlaisti..Tagad skatoties foto,saprotu,ka izskatijos kā maza raganiņa.
19.09.2016 19:07 |

Reitings 112
Reģ: 22.08.2016
Manuprāt, atšķirība ir tajā vai bērns tiek ģērbts un pucēts tā, lai izskatītos seksuāli pievilcīgs (kā tas notiek jau piesauktajā amerikāņu tv šovā) vai tiek uzpucēts tā, lai bērna ārējais izskats nebūtu spilgts un kliedzošs. Līdz ar to, ņemot vērā to, ka dzīvojam 21.gadsimtā, vairs neredzu neko neparastu tajā, ja arī 1. un 2. klasīšu skolnieces grib uz lūpām uzziest lūpu spīdumu, nokrāsot mazos nadziņus vai uzvilkt kurpītes uz papēdīša. Galu galā, runa neiet par kliedzošām lūpu krāsām, zili-melni-zaļiem mākslīgajiem nagiem un 15cm augstām kurpēm. Jebkurš aizliegums beigu beigās var novest pie pretreakcijas no bērna puses. Atceros, ka es savos 13 gados ļoti gribēju nokrāsot matus. Precīzāk - iekrāsot tikai dažas šķipsnas. Vecāki bija kategoriski pret. Toreiz sadumpojos un visus matus nokrāsoju ogļu melnā krāsā. Ne vienmēr aizliegumi ir tā pareizākā rīcība. Un ne vienmēr bērna pucēšana nozīmē atvases padarīšanu par modes upuri vai seksuālu objektu.
20.09.2016 00:28 |

Reitings 3925
Reģ: 23.10.2014
janemary, es shad tad redzu loti jaunaam meiteneem nagu laku uz skolu kaut arii skolaa ir noteikts dresskods ar skolas formu un rotaslietas un meikaps nav atlauts. Kameer tas viss ir ar meeru un rotalju liimenii, skola to atlauj un ja mazai meitenei zem formas kraadzinjas ir krelliites skolotaja var pat taas uzlikt virs kraadzinjas, lai visi redz smukaas krelliites. :D Probleema saakas tad kad nevainiigu beernu rotalju ar puceeshanos pieaugushie sabojaa to seksualizeejot kaa bildee ko ielika 57days. Gruuti gan aprakstiit to robezhu starp nevainiigu rotalju un rotalju ar seksualizeetu zemtekstu.
P.S. Vells, kur taam mammaam ir laiks savas saakumskolnieces baigi puceet ikdienaa? Mums laiks ir tikai aatri uzmaukt skolas formu, sapiit bizi un tad hops uz ritenja un prom uz skolu. Man beerns ir paaraak aiznjemts ar maaciishanos un briivajos briizhos ir interesantaakas lietas ko dariit kaa luupas kraasot.
20.09.2016 01:35 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Vatsons, par to laiku... Atkarīgs no valsts un izglītības sistēmas. LV bērni skolās ir pārslogoti no pašām pirmajām klasēm. Kanādā, piem., pirmās klases daudz neatšķiras no bērnudārza - priekšmetu kā tādu īsti nav, turpinās spēles un nepiespiesta lasīt un rakstītprasme (un nedaudz matemātika). Mājasdarbu nav, skola beidzas 15:00 un visi iet mājās. Pieņemu, ka ASV ir līdzīgi, tad nu nav jābrīnās, ka vecākiem un bērniem atliek gana daudz laika sastrādāt visātas muļķības dažādos šovos...(t)
20.09.2016 04:51 |

Reitings 3925
Neons, mājas darbu iztrūkums nenozīmē mazāku slodzi. Atrašanas izglītības iestādē kurā it kā tikai spēlējas ir ne mazāk nogurdinoša kā nopietnā mācīšanas Latvijā. Patiesiba bērns var mācīties daudz produktīvāk majas, individuāla nodarbībā vai mazā grupā, bet tiklīdz bērns ir lielā barā tā viss- krītas produktivitāte, ir lielāks stress un nogurums. Mājas darbi savukārt ļauj vecākiem būt labāk iesaistītiem berna mācību procesa un redzēt cik patiesiba bērns ir iemācījies nekā vispārēja reportāža no skolotāja mācību gada beigas. Daļa latviesu diasporas latviešu vispār ir dziļās ilūzijas par bērna patiesajām sekmēm skolā. Latvijā ir problēmas skolās, bet tie nav majas darbi un "nopietnā" mācīšanas skolā. Par cik man bērns maziņš, es vel paspēju saglābt to ko skola lidz 15.00 kur tikai spēlējas bija ielaidusi bērna mācību vielā un man meloja par patiesajām berna sekmēm, bet daudzi vecāki attapsies kad bus jau par vēlu.
20.09.2016 10:18 |

10 gadi
Reitings 4416
Reģ: 08.10.2013
Manai 3,5 gadus vecajai meitai ir pašai savs koferītis ar ēnām, vaigu sārtumiņu, vegānu higēniskajiem lūpu balzāmiņiem ar maigu tonīti. No manis piesavinājusies laika gaitā visādas otiņas :D meitai ir pašai savas vieglas smaržiņas (veikalā abas kopā meklējām un viņa izvēlējās), kuras uzūšam uz jaciņas pirms iziešanas no mājām (viņa taču redz, ka gan es, gan tētis sasmaržojamies un arī vēlas). Viņai ir krellītes, rokassprādzītes, galvas rotas, vairākas rokassomiņas. Viņai ļoti patīk klteitas un svārki. Mājās uzvelk tilla svārkus, pati sazieķē sev vaigus sārtus, uzliek sev pielīmējamos auskariņus un stāsta, ka ir princese. :)
Man patīk, ja meitenes izjūt nepieciešamību sapucēties. Man patīk vērot kā meita uz mani raugās un cik ļoti vēlas man līdzināties. Ja es uzvelku kleitu, arī viņai vajag (l)
Uz ielas arī, ja ierauga līgavu, tad skaļi man saka :" Mammu, skaties, rekur princese!" (l) Cik reizes jau šādi nācies iepriecināt topošās sieviņas :D
Ja redz kādu skaisti ģērbu sievieti, meiteni, bērnu, arī rausta man roku un saka, lai apskatos, cik skaisti! :D
Man svarīgi, ka meitai pucēšanās un rūpēšanās par sevi, savu ķermeni, higiēnas ievērošana būs vienkārši pašsaprotams. Mēs dzīvojam tādā vietā, kur sievietes pa lielam ir ļoti nolaistā paskatā. Man uzvelkot vasarīgu kleitiņu, lai aizbrauktu iepirkties un ar meitu apēst saldējumu, jau daudzos izraisa jautājumu, vai man esot svētki (t)
20.09.2016 10:50 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Es ceru, ka mana meita negribēs piedauzīgi ģērbties nekādā vecumā

Bērni par piemēru ņem vecākus, tā kā, ja pati neģērbsies tā un pa tv visu laiku neskatīsies tos realitāte mēslus (šovus), tad vajadzētu būt ok.
...
Ja kas, mātēm ir jāuzmanās arī ar sava ķermeņa kritizēšanu, piemēram, ja mamma stāvēs spoguļa priekšā un ar pretīgumu čamdīs pāris cm lieko tauciņu ap punci, arī meita kopēs tādu pašu neveselīgu attieksmi pret savu ķermeni.
...
Par krāsošanos runājot - skropstu tušas un acu ēnas bojā ādu un skropstas, lakošana ar karstām lokšķērēm bojā matus, papēži bēnudārzā - var uz kādu pasākumu, bet ne jau ikdienā - bērniem tā jau ir smagas somas un viņi pārsvarā sēž, kas ietekmē mugurkaulu. Nav brīnums, ka tik daudziem ir problēmas ar mugurkaulu, tāpēc nav ko radīt papildus problēmas.
12 gadīgas modes ekspertes sasēdušas bariņā skolas vestibilā un "noliek" citas skolas biedrenes par to kā var savilkt kopā to jaciņu ar tām botām. Šķiet, ka ir lielākas vērtības ko ieaudzināt savam bērnam šajā vecumā, nevis vērtēt otru pēc apģērba un aksesuāru daudzuma, vai 'špakteles' daudzuma uz sejas.

Tas jau vairāk attiecas uz audzināšanu. Un pēc tam brīnās, kāpēc sievietes pelna mazāk :-D Varbūt tāpēc, ka skolas laikā viņas vairāk rūpēja apģērbs un kosmētika, ko saskaņot ejot uz skolu, nevis mācības.
Kāpēc latvieši tik ļoti savus bērnus grib pataisīt par pelēkām pelēm, kuriem neko nevar un nevajag.

Ja kāda māte nekrāso bērnu, bet skaisti saģērbj, tas arī skaitās "pataisīšana par pelēko peli"?
...
Nav brīnums, ka tagad tik daudzas tīnes izskatās pēc sievietēm ap divdesmit...
Meitene arī bez make up var izskatīties pēc mazas dāmītes - kopti mati, kleita, bante matos, lakotas kurpītes bez papēža, utt:

20.09.2016 11:52 |

Reitings 3925
Favel briinishkjiigi aprakstiija piemeeru, kad mazu meitenju puceeshanaas ir slikta. Tas ir taisnaakais celjs meitenei uz probleemam ar pashveertejumumu un paarlieciibu par sevi. Mazai meitenei nav jaamaaca pieaugushas sievietes trikus kaa sevi padariit seksuaali pievilciigaaku, mazliet paaugsies un vinja nespees no maajas iziet pirms vinja sevi nebuus padariijusi pietiekoshi labu, lai izietu cilveekos.
Mees, austrumeiropietes, iedomajamies, ka sapuseeties izejot iznest miskasti vai uz veikalu tas ir labas kultuuras kalngals, bet par sho muusu kulturaas iipatniibu citi pamatiigi iesmiin un uzskata driizaak par khmmm ..... labas kultuuras truukumu gluzhi kaa taas padomju armijas virsnieku sievas naktskreklos ballee. No manas klases "peleekajaam peleem" izauga skaistas un gaumiigas sievietes, kas lieliski zina ko un kur vilkt.
P.S. Kaa vispaar beernu var iedomaaties nosaukt par peleeko peli?
20.09.2016 13:07 |

Reitings 7827
Reģ: 17.05.2012
Un, ja bērns grib pucēties un lien pie mammas bruļikiem un lūpenes? atņemt un ieslēgt skapī to visu?pie reizes arī nobārt par nepiedienīgo uzvedību?
Kas man daļas gar citu kultūru, kura smej par mani, austumeiropieti? no tā, ka bērnībā tiku pie bērnu smiņķiem, smukām kleitām un kurpēm, rotiņām un lokām seja nav novītusi un kompleksaina nestaigāju.
Savukārt kaimiņu Anniņai gan nebija nekā, tā laikam tā īpašā, ļoti audzinātā, tagad laikam ar mega pašvērtējumu.. žēl tikai, ka viņas vecāki nezin, ka pa kluso uz manu māju skraidīja un tādas lietas darīja, ka vecāki no šoka zaļi paliktu.
20.09.2016 13:36 |

Reitings 3925
Ja berns visu dienu ir ieurbies planshetee, to arii nenjemt nost? Ja berns karoteem eed saldejumu no lielas kastes, arii nenemt nost? Ja Janiitis pa kluso aiz stuura piipee, varbuut vecaakiem vinjam cigaretes izsniegt??? Tam ir vecaki lai izveerteetu kas, kad un cik bernam ir labi un kas nav.
20.09.2016 13:50 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Un, ja bērns grib pucēties un lien pie mammas bruļikiem un lūpenes? atņemt un ieslēgt skapī to visu?pie reizes arī nobārt par nepiedienīgo uzvedību?
Kas man daļas gar citu kultūru, kura smej par mani, austumeiropieti? no tā, ka bērnībā tiku pie bērnu smiņķiem, smukām kleitām un kurpēm, rotiņām un lokām seja nav novītusi un kompleksaina nestaigāju.
Savukārt kaimiņu Anniņai gan nebija nekā, tā laikam tā īpašā, ļoti audzinātā, tagad laikam ar mega pašvērtējumu.. žēl tikai, ka viņas vecāki nezin, ka pa kluso uz manu māju skraidīja un tādas lietas darīja, ka vecāki no šoka zaļi paliktu.

Izklausās, ka tevi kaut kas grauž un tu mēģini attaisnot šeit kaut ko ko dari ;-)
...
Smukas kleitas, kurpes un rotas nebojā ādu vai matus :-D Jau no bērnības var mācīt meitu izveidot savu stilu, izmantot aksesuārus, bet tāpēc nav jābojā bērna āda un stāja.
20.09.2016 14:08 |

Reitings 538
Reģ: 02.02.2015
amor90_la,
Bet vai viņam netiek stāstīts, ka viņš ir puika un puikām ir puiku drēbes, un ka tās cakainās drēbes ir priekš meitenēm?
20.09.2016 14:13 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits