Paniskas bailes nodot asinis

Reitings 812
Reģ: 25.09.2013
Sveikas! Veidojot šo tēmu, jau rēķinos ar to, ka varu tikt norieta un nolamāta, jo problēma kā mazam bērnam (un pat bērni vieglāk ar to tiek galā :-D ). Veselības dēļ ik pa laikam katram ir vēlams nodot asins analīzes. Un vēl jo vēlamāk tas ir tad, kad parādās konkrētas sūdzības. Tad nu mans gadījums ir tāds, ka jau 2 gadus neesmu nodevusi asinis, bet izskatās, ka drīzumā var nākties. Un te sākas traģikomiskā daļa šajā visā...es nespēju. Jā, es ar prātu saprotu, ka tūlīt atskanēs teikumi no sērijas "pff, tak saņemies, galu galā kas tev svarīgāks - veselība vai muļķīgas iedomas?", bet tas ir jau tādā līmenī iegājies, ka es, pat iedomājoties vien par asiņu nodošanu, varu pēc tam vairākas dienas piedzīvot panikas lēkmes. Uznāk slikta dūša, liekas, ka visa dzīve jūk un brūk. Pirmā doma, kas jums ienāks prātā, noteikti ir tāda, ka man ir bail paskatīties uz asinīm kā tādām, bet, nē, no asinīm man bail nav, es baidos tieši no tā fakta, ka man tās atņems. Pat sagriežoties, es nekrītu panikā no tā, ka redzu asinis. No adatām bail nav, varu izturēt injekcijas, dūrienus. Šausmina pats fakts, ka man ņems asinis. Esmu mēģinājusi lasīt internetā, kā citi tiek galā ar šo problēmu, bet, pat palasot pāris teikumus vien, es JAU slēdzu ārā to visu, jo man pat no tā paliek slikti :-D Un, jā, ja kāda grasās uzrakstīt skarbāku komentāru, uzreiz varu pateikt, ka, jā, es lieliski apzinos, ka mana problēma skan muļķīgi un liekas pārvarama vieglāk par vieglu! Pamatot šīs bailes es īsti nespēju. Pie tam nodot nespēju asinis ne no vēnas, ne no pirksta. Kā es agrāk ar šo problēmu tiku galā? Ģībstot, panikojot un pēc tam mūžīgi cenšoties atlikt jebkāda veida asiņu nodošanu turpmāk. Ko es cenšos sagaidīt, veidojot šo diskusiju? Es vēlos uzklausīt, kā ar šo problēmu tiek galā citi.
16.09.2016 10:32 |

Reitings 2558
Reģ: 01.04.2014
Godīgi sakot šoreiz gribas teikt, ka padomi jāmeklē nevis cosmo, bet pie psihologa vai psihoterapeita. Ja tiešām ir tik traki kā aprakstīji.
16.09.2016 11:40 |

Reitings 12651
Reģ: 29.01.2009
wee, bet nav tā, ka asinis no vēnas jānodod tukšā dūšā?

Man ir sanācis nodot visādu iemeslu dēļ ~ 1x gadā, bet ne reizi man nav teikts, ka pirms tam nevar ēst. Tā kā nedomāju, ka tas ietekmē..
16.09.2016 11:40 |

Reitings 231
Reģ: 26.05.2015
Es parasti mēģinu noskaņoties uz "Jādara tas, kas jādara!" - tas gan neatceļ to, ka esmu atsaukusi pāris reizes vizītes :-D Bet palīdz saņemties...ar laiku
16.09.2016 11:44 |

Reitings 751
Reģ: 02.12.2015
Drastiskākais ieteikums. Sagaidi, kad veselība streikos tā, ka nevarēsi izturēt simptomus, tad pati ar prieku skriesi nodot analīzes, lai noskaidrotu, kas tev kaiš un izārstētu.
Man nav tādas panikas no asins nodošanas, bet nu patīkami nav. Pēdējo reizi, kad nācās nodot, māsiņa jautāja, vai man bail no adatām, man ir bail, bet es tobrīd par to pavisam nedomāju, jo mana pamatproblēma, kādēļ vajadzēja nodot asinis, bija daudz sāpīgāka un nepatīkamāka, ar kuru negribēju sadzīvot.
16.09.2016 12:12 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Man ir sanācis nodot visādu iemeslu dēļ ~ 1x gadā, bet ne reizi man nav teikts, ka pirms tam nevar ēst. Tā kā nedomāju, ka tas ietekmē..

vispār taisnība ir , jo grūtniecības laikā šķiet skatās arī cukura līmeni vai ko citu , ko var ietekmēt ēšana ... tā kā šīs bija manas pirmās un vienīgās analīzes , man ir tikai šāda pieredze :)
16.09.2016 12:20 |

Reitings 7827
Reģ: 17.05.2012
Man vienmēr uznāk panikas lēkme un raudu kā maz bērns. Vienmēr ņemu līdzi vai nu draudzeni vai draugu un eju uz vienu konkrētu Gulbja labaratoriju - tur strādā ļoooti saprotoša ārstīte, kurai dēls ir tāds pats nīkulis kā es. Beigās vienmēr tieku arī pie končas :D
Aiziet man nav bail, vienmēr nosolos, ka beigšu sevi pazemot un uzvedīšos kā normāls cilvēks, bet līdz ko žņaugs ir uzlikts, tā viss - jumtiņš aizbrauc un asaras līst pašas no sevis. Vispār briesmīgi.
16.09.2016 12:26 |

Reitings 469
Reģ: 03.07.2012
Oi, kā es tevi saprotu. Man ir šausmīgas bailes un panika tieši no duršanas vēnā. Kādreiz bērnībā asinis ņēma durot pirksta galā - tas arī bija nepatīkami, pat sāpīgāk, bet priekš manis ne tik traki, varēju pieciest. Vienmēr, kad bija jānodod asinis, izdīcu, lai ņem no pirksta labāk. Bet reiz nebija variantu un nācās dot no vēnas. Nu nevarēju neko sev padarīt - sākās panika - sāku drebēt, nekontrolēti raudāt, gandrīz noģību. Māsiņa iedeva man ožamo spirtu, mēģināja man novērst uzmanību ar ikdienišķām sarunām un galu galā jau paņēma tās asinis, ka pat nejutu. Labi, ka Gulbja laboratorijā ļoti profesionālas, foršas un saprotošas māsiņas. Man bija 25 gadi, bet no asins ņemšanas iznācu tā noraudājusies kā nekad no medicīniskām procedūrām un vēl ilgu laiku biju tādā kā pusnemaņā, ka pat īsti nesapratu, kas apkārt notiek, un neatceros, kā uz darbu aizgāju. Un otrajā reizē, kad man nācās nodot asinis, atkārtojās viss tas pats. Lai gan tad jau zināju, ka nekas traks tas nav un nesāp. Līdz brīdim, kamēr atloku piedurkni, varu būt mierīga un iestāstīt sev, ka nav ko stresot. Bet kolīdz māsiņa sāk sagatavot vēnu duršanai, tā viss - panika klāt, galva vairs nestrādā, sevi kontrolēt nevaru.
Tā kā diemžēl nevaru tev īsti neko ieteikt, kā vienkārši kaut kā pārdzīvot tās dažas minūtes. Es sevi pēc tam atalgoju ar kādu našķi, ko ikdienā nevaru atļauties.
16.09.2016 12:29 |

Reitings 1832
Reģ: 20.01.2012
Mjā,lasu un brīnos... Man laikam to visu nesaprast|-)
16.09.2016 14:30 |

Reitings 1603
Reģ: 07.02.2011
Lasu un katru reizi tik kratu galvu,jā jā,man tāpat :-D Tas ir šausmīgi,kad nevar adekvāti aiziet un izdarīt to savas veselības vārdā :-( un nevar arī sev ieskaidrot,jo tās bailes ir pārākas par visu.
16.09.2016 20:29 |

Reitings 3450
Reģ: 06.06.2015
Tas nav nekas briesmīgs,ka baidies..Es tev ieteiktu pirms ej nodot analīzes iZdzer kādu nomierinošu miksturu,neskaties kad ņem asinis, nedomā par to.
16.09.2016 20:39 |

Reitings 2290
Reģ: 19.10.2013
Dīvaina problēma, bet, ka tā var būt, saprotu par visiem 200%.
Man kādeiz tā bija ar zobārstu, nereālas bailes, tieši tā kā saki, pat lasīt neko par to tēmu nevarēju, sāku pinkšķēt. Kļuva slikti un visa diena bija pagalam, ja dzirdēju kādu stāstam par zobārsta apmeklējumu.
Gadus piecus atpakaļ radās problēmas, bija jāiet, ļoti ilgi meklēju labu ārstu, aizgāju pie patīkama ārsta un bailes zuda momentā.
Cerams, ka Tev arī notiks kāds klikšķis un beigsi baidīties. Varbūt mēģini iet uz citu vietu, ne to kur pirms tam gāji.
16.09.2016 20:52 |

10 gadi
Reitings 13520
Tev nav kāda bērnības trauma sakarā ar asins nodošanu? Varbūt tev kādreiz baigi sāpīgi iedūra, ka tev viss šis process liekas nepatīkams?
man pašai 1x dzīvē ļooti sāpēja, kad ņēma asinis no vēnas, pirms tam man vēl māsiņa 5x neveiksmīgi iedūra, bet asins nenāca (laikam netrāpīja vēnā vai kā) un man kādu laiku bija diezgan lielas bailes. Bet nu ne jau tā, lai es vispār nekad vairs netaisītu asins analīzes. :-| Tā tomēr ir tava veselība un bailes ir jāpārvar! :-P
Tagad grūtniecības laikā eju nodot asins analīzes katru mēnesi un neko, viss cool :) Ļoti profesionāla māsiņa, vispār neko nevar sajust!(l) Es, protams, daru tā, ka neskatos tajā brīdī, kad dur, vnk pagriežu galvu projām, lai man tas viss nav jāredz... :) Man tas palīdz. Bet tev vnk jāsaņemās un jāizdara, tas nav nekas traģisks un ja laba māsiņa, tad vispār nekas nesāpēs! :)
16.09.2016 20:58 |

Reitings 812
Paldies par viedokļiem un pieredzes stāstiem, meitenes (l) Palasot šeit par bailēm no zobārstiem, varu jūs arī pilnībā saprast. Pati gan eju pie zobu daktera bez fobijām, bet vienalga, kad man tur mutē kaut ko bakstās, sēžu pielipusi pie krekla, rokās salveti pāržņaugusi un visa pārsvīdusi :-D
16.09.2016 21:00 |

10 gadi
Reitings 674
Reģ: 09.01.2015
Cik lieliski es tevi saprotu.
Man pat paliek slikti,kad kāds stāsta par asins nodošanu:'-(
Man ir paniskas bailes no adatām, infekcijām, no dūrieniem.
Pie ārstiem eju pēc iespējas retāk,labi,ka veselība tā ļauj. Visu dienu esmu tādā stresā.
Pēdējo reizi,kad piespiedu kārtā vajadzēja nodot asinis, tad viena māsiņa mani turēja, glaudīja galvu, otra lēja asinis nost. Protams nekas nesāpēja, bet visu čakarē manas domas un iedomas.
16.09.2016 21:02 |

Reitings 812
Brazil, hmm, nē, man nebija īpašu traumu šajā ziņā. Vienīgā nepatīkamā lieta, ko atminos no bērnības, ir tāda, ka, ņemot asinis tieši no pirksta, vienmēr to pirkstu baigi spaidīja un mocīja. Tas man izraisīja nelabumu jau bērnībā (tieši tā pirksta ņurcīšana, nevis asiņu redzēšana).
Bet, ja tā padomā, man vispār ir kaut kāda slimīga attieksme pret daudz ko, kas saistīts ar vēnām, pieskaršanos tām, kur nu vēl duršanu tajās, lai gan adatas nav manu fobiju sarakstā pavisam nemaz. Bet adata vēnā + asiņu ņemšana ir pārbaudījums maniem nerviem un vesels izaicinājums :-D
16.09.2016 21:04 |

10 gadi
Reitings 674
Reģ: 09.01.2015
un man nenormāli kaitina tie, kas man saka - būsi stāvoklī, tad vajadzēs katru mēnesi nodot asinis.(s)
16.09.2016 21:05 |

10 gadi
Reitings 13520
vienkarsinav
Ko tur kaitināties? :D Būs vien jānodod asinis, lai zinātu, vai viss kārtībā...
Man piemēram ir bail no dzemdībā un ko nu?? :D :D Jādzemdē tak ir tik un tā! ;)
16.09.2016 21:08 |

Reitings 812
vienkarsinav, ooo, jā... Par būšanu stāvoklī es vispār baidos iedomāties :-D Bet es jau tāda vārgule esmu šajā ziņā, ka man pat laikam nav ieteicams palikt stāvoklī, kamēr nesavākšu perfektā kārtībā savus nervus un domāšanu. Es laikam būtu traki nervoza grūtniece, nemaz jau nerunājot par dzemdībām. Lai gan, ja gaidītu mazo, protams, asinis mēģinātu nodot, nebūtu jau izvēles, jo gribētos, lai mazajam cilvēkam viss ir kārtībā.
16.09.2016 21:09 |

Reitings 1603
Reģ: 07.02.2011
Mani vairāk kaitina tie,kas saka,ka tas taču nav nekas īpašs,kā var baidīties,saņemies,domā labas domas un viss izdosies :-D nope,ne velna,tas nepalīdz un nedarbojas :-D
16.09.2016 21:10 |

Reitings 812
Laimīte_, jā, man vēl dažreiz māsiņas saka, ka ko es uzvedoties kā mazs bērns :-) Bet, būdama bērns, es biju daudz drosmīgāka visādās ar medicīnu saistītās lietās. Gāju un darīju, ko lika :-D Pieaugot pašai, arī tarakāni galvā pieauga :-D Bet katram jau ir savas bailītes. Viens baidās no čūskām, vēl kāds no asiņu nodošanas vai asinīm kā tādām...
16.09.2016 21:14 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits