Feminisms?

Reitings 2
Reģ: 13.09.2016
Sveikas meitenes!
Vēlējos uzzināt jūsu viedokli kādā jautājumā.
Es pati ļoti ticu sieviešu vienlīdzībai, uzskatu sevi par feministi, taču nereti saņemu dažādas reakcijas, kad atklāju šo faktu citiem. Tāpēc vēlējos jautāt, kā ir ar jums?
Vai ticat dzimumu vienlīdzībai?
Vai uzskatāt sevi par feministēm un kāda ir Jūsu pieredze šajā jautājumā?:-)
14.09.2016 13:49 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Nezinu datus par Latviju, bet Norvēģijā pensijas un ienākumu atšķirība vīriešu un sieviešu starpā ir 40%.

Jo pensija tiek aprēķināta pēc samaksātajiem nodokļiem. Sievietes senāk izvēlējās palikt mājās un audzināt bērnus, tāpēc viņām sanāca izlaist laiku no darba, par ko netika maksāti nodokļi.
Mūsdienās arvien vairāk var sastapt vīriešus, kas izvēlas palikt mājās ar bērniem tāpēc pēc gadiem 30 varētu sākt pamanīt izmaiņas šajā jomā.
Tepat forumā var bieži lasīt domu - ja vīrietis nepelna vairāk kā sieviete, viņš ir jāpamet, vai ar tādu attiecības vispār nevar veidot, jo kas tas par vīrieti.
Ja sieviete izvēlas ģimeni un bērnus, viņai nāksies tam ziedot daudz sava laika un enerģijas, ko daudzi no viņas vīriešu kārtas kolēģiem vēl joprojām var atļauties netraucēti novirzīt karjeras veidošanai.

Ja sieviete izlemj palikt mājās ar bērnu, tad vīrietim nav izvēles - viņam jāiet strādāt, jo citādāk ģimenē nebūs ienākumu. Vai visas sievietes piedāvā otrajai pusītei palikt mājās, kamēr viņas strādātu?
15.09.2016 22:23 |

10 gadi
Reitings 2916
Reģ: 27.08.2009
Tātad - ne visi, kas ir par vienlīdzību, ir feministi.

Haha. Arī. :) Bet to var uztvert vienkārši kā vēlmi nepiederēt konkrētajai "birkai". Kas nav slikti. Kamēr netiek noliegts, ko šīs "birkas" aizsācējas vēsturē paveikušas.
Realitāte ir - visskaļākās "feministes" mēdz paust idejas, kas robežojas ar marazmu.

Un tu runā tā it kā marazmu pasaulē paustu tikai radikālās feministes. :D Esi dzirdējusi kādu Trampa runu? Nebūt nav feminists, bet tāpat marazmātiķis. Man nav līdz galam saprotams, ko tu mēģini pateikt.. To, ka pasaulē ir radikāli cilvēki? Ticībā, uzskatos, rīcībā? Jā, paldies, es zinu. Tad man tagad teikt, ka es neesmu feministe, jo pasaulē ir radikāli feministu atzari? Labi, es maskēšos zem segvārda un teikšu, ka esmu nevis feministe, bet burkāns. Kas nozīmēs to pašu - es uzskatu, ka abi dzimumi ir uzskatāmi par vienlīdz cilvēkiem ar visām no tā izrietošajām tiesībām un pienākumiem. Jēga ta'?
15.09.2016 22:24 |

10 gadi
Reitings 2916
Ja sieviete izlemj palikt mājās ar bērnu, tad vīrietim nav izvēles - viņam jāiet strādāt, jo citādāk ģimenē nebūs ienākumu.

Nē, viņam ir izvēle - aiziet prom un nemaksāt alimentus. Par ko sabiedrība paīd, bet pieņem kā samērā pašsaprotamu. Kamēr sievietei tā būtībā ir sociāla pašnāvība.
15.09.2016 22:27 |

10 gadi
Reitings 2916
Tepat forumā var bieži lasīt domu - ja vīrietis nepelna vairāk kā sieviete, viņš ir jāpamet, vai ar tādu attiecības vispār nevar veidot, jo kas tas par vīrieti.

Ja tiktu izvilkta statistika no "naudas" diskusijām un šīs diskusijas, tad visticamāk būtu augsta korelācija starp tevis minēto uzskatu un jušanos piederīgai feminisma pretiniecēm. ;)
15.09.2016 22:31 |

Reitings 3647
Šis mani uzjautrināja! Vai vari minēt kādu piemēru?
=

Pāris pētījumi:
http://www.huffingtonpost.com/2012/09/11/men-women-prison-sentence-length-gender-gap_n_1874742.html
The study found that men receive sentences that are 63 percent higher, on average, than their female counterparts.

https://www.law.umich.edu/newsandinfo/features/Pages/starr_gender_disparities.aspx
15.09.2016 22:32 |

10 gadi
Reitings 309
Reģ: 02.08.2014
Tāpēc piemēram, medmāsas saņem mazāku atalgojumu nekā celtnieki.

Tad man ir jautājums cik medmāsas mirst vai iegūst smagas darba traumas darbā salīdzinot ar celtniekiem? Es uzskatu ka tas būtu tikai normāli ka maksātu vairāk tiem kam ir dzīvībai bīstamāks darbs nekā pārējiem kas strādā tādu darbu kas neapdraud viņu dzīvības.
Par to ka sievietes saņem mazāku algu tas lielākoties ir tikai uzpūsta problēma ko veiksmīgi izmanto radikālās feministes. Lielākā daļa sieviešu izvēlas mazāk atmaksātus darbus tādēļ arī veidojas tāda statistika.
Ja sieviete strādā tik par daudz un padara to pašu ko vīrietis, abi saņem vienādu algu.
15.09.2016 22:33 |

Reitings 1868
Reģ: 25.05.2014
Nemaz nerunāsim par ienākumu atšķirībām, kas pastāv vēl joprojām. Un nevajag tagad teikt, ka sievietes ir dumjākas vai strādā sliktāk, un tāpēc saņem mazāku algu un respektīvi pensiju.

Cik sieviešu izvēlas studēt, piemēram, inženierzinātnes un IT? Vai tiešām RTU un LU diskriminē sievietes, neuzņemot tās šajās programmās? :-)
Ja sieviete izvēlas ģimeni un bērnus, viņai nāksies tam ziedot daudz sava laika un enerģijas, ko daudzi no viņas vīriešu kārtas kolēģiem vēl joprojām var atļauties netraucēti novirzīt karjeras veidošanai.

Ja vīrietis izvēlēsies audzināt bērnus un pametīs novārtā darbu, kādu atalgojumu saņems viņš? Uzskatu, ka karjeras cīņā nepastāv dzimuma jēdziena. Turklāt neviens cilvēkam - vīrietim vai sievietei - ģimeni un bērnus neuzspiež. Ja cilvēks izdara brīvu izvēli, tad viņš rēķinās ar sekām.
15.09.2016 22:37 |

Reitings 3647
Kas nav slikti. Kamēr netiek noliegts, ko šīs "birkas" aizsācējas vēsturē paveikušas.

Šīm sievietēm ar daudzās mūsdienu "feministēm" nav nekāda sakara. Es nosoda nevis stiprās sievietes, kas panāca reālas pārmaiņas, bet gan skaļāko čīkstošo vairumu, kas diemžēl mūsdienās ir vispamanāmākās, kam vienīgās problēmas ir tas, ka vīrieši papleš kājas sabiedriskajā transportā, vai tas, ka vārdā histoy tiek interpretēts kā his story ignorējot faktu, ka šis vārds ir no latīņu historia. Vienlaikus viņas necīnās par sievietēm, kam feminisms reāli ir vajadzīgs - sievietes musulmaņu valstīs, jo tad tas būtu uzskatāms par rasismu.
Nē, viņam ir izvēle - aiziet prom un nemaksāt alimentus. Par ko sabiedrība paīd, bet pieņem kā samērā pašsaprotamu. Kamēr sievietei tā būtībā ir sociāla pašnāvība.

Uz kuras planētas tā notiek? Lai gan, es nevarētu spriest, visi vīrieši, ko zinu, maksā alimentus. Tas laikam atkarīgs no sabiedrības, kurā uzturamies ;-)
Tas nozīmēs to pašu - es uzskatu, ka abi dzimumi ir uzskatāmi par vienlīdz cilvēkiem ar visām no tā izrietošajām tiesībām un pienākumiem.

Tas vairāk izklausās pēc humānisma, nevis feminisma. Vārds "feminisms" sevī ietver tikai vienu dzimumu, jo feminisms kā kustība neaizstāv vienlīdz abas puses - tātad nav par vienlīdzību.
15.09.2016 22:46 |

10 gadi
Reitings 2916
Reāli, kāpēc vīrieši (īpaši cosmo nabadziņi) 21. gs. ir tik ļoti pret feminismu, man vispār nav skaidrs - nu tā ka blows my mind. :-|
Ar feministēm kopā būt ir reāli vieglāk nekā ar 21. gs. "es neesmu feministe". Feministe visticamāk maksās pusi par sevi, strādās un pati spēs sevi uzturēt, dalīs mājas darbus uz pusēm un arī visādi citādi sadzīviski būs čut-čut racionālāka nekā ne-feministe, zinās, ka arī viņai ir tiesības izbaudīt seksu un nekautrēsies no tā utt. utjpr. Pretī prasa - to pašu atalgojumu par to pašu darbu, tiesības aiziet uz vēlēšanām reizi divos gados (nu varbūt biežāk, ja sanāk), tiesības vadīt auto, pašai izvēlēties sev vīru un valkāt bikses. Ok, lietot kontracepciju un taisīt abortu (kas gan atvieglo arī vīrieša dzīvi šad un tad). Un vēl lai viņu nesit un neizvaro daily, un gadījumā, ja to dara, lai viņai ir tiesības par to kādam sūdzēties.
Savukārt 21. gs. "es neesmu feministe" uzskatīs, ka vīrietim ir jāpelna vairāk, jādara vairāk un jāmaksā vairāk, jo viņa ir Sieviete un viņai ir jābūt sievišķīgai (un par viņas sievišķīgumu vīrietim attiecīgi arī jāsamaksā), un strādāt viņa neies, jo nav jau feministe, un sievietes misija ir sargāt pavardu. Taču, nemelojiet sev, viņa nekad nepieļautu, ka jūs viņai atņemtu tiesības vadīt auto, sāktu "audzināt paklausību", šad tad uzšaujot pa ausi vai izdomātu apņemt vēl 3 sievas. Tad "es neesmu feministe" it nemaz vairs nebūs tā ēteriskā būtne.
Ok, es, protams, ar lielu ironiju, bet diez vai jūs man dikti varēsiet oponēt. ;)
15.09.2016 22:47 |

10 gadi
Reitings 2916
feminisms kā kustība neaizstāv vienlīdz abas puses - tātad nav par vienlīdzību

Nu, redzi, ar šo arī vajadzēja sākt. Mums ir pilnīgi atšķirīgas zināšanas/izpratne par to, kas ir šī kustība jeb pārliecība in general. ;)
Uz kuras planētas tā notiek? Lai gan, es nevarētu spriest, visi vīrieši, ko zinu, maksā alimentus. Tas laikam atkarīgs no sabiedrības, kurā uzturamies

Es dzīvoju Latvijā. Un tā ir ne vien Latvijā. ;)
15.09.2016 22:50 |

Reitings 1868
Es nosoda nevis stiprās sievietes, kas panāca reālas pārmaiņas, bet gan skaļāko čīkstošo vairumu, kas diemžēl mūsdienās ir vispamanāmākās, kam vienīgās problēmas ir tas, ka vīrieši papleš kājas sabiedriskajā transportā, vai tas, ka vārdā histoy tiek interpretēts kā his story ignorējot faktu, ka šis vārds ir no latīņu historia. Vienlaikus viņas necīnās par sievietēm, kam feminisms reāli ir vajadzīgs - sievietes musulmaņu valstīs, jo tad tas būtu uzskatāms par rasismu.

Pilnībā piekrītu!
15.09.2016 22:51 |

10 gadi
Reitings 2916
vienīgās problēmas ir tas, ka vīrieši papleš kājas sabiedriskajā transportā, vai tas, ka vārdā histoy tiek interpretēts kā his story

Es pat nezināju, ka tādas problēmas eksistē. Laikam jau atkarīgs no informācijas avotiem, kādus izvēlamies. ;)
15.09.2016 22:53 |

Reitings 503
Reģ: 30.10.2014
Neesmu feministe un nekad nebūšu. Un man nav vajadzīga nekāda vienlīdzība ar vīriešiem, man ir vajadzīgs stiprs vīrietis, atbalsts, mīlestība un harmonija. 8-)
Feminismam - nē. 8-)
15.09.2016 23:02 |

10 gadi
Reitings 2916
Vēlme pēc atbalsta un harmonijas kaut kā neiet kopā ar nebūšanu feministei, bet oh well.. :D
15.09.2016 23:04 |

Reitings 854
Reģ: 07.03.2015
Te sākumā bija jādod definīcija un īss ievadkurss par to, KAS IR feminisms. Un tikai pēc tam jājautā, kura sevi uzskata par feministi. :-D
15.09.2016 23:09 |

10 gadi
Reitings 3734
Reģ: 09.02.2014
Reāli, kāpēc vīrieši (īpaši cosmo nabadziņi) 21. gs. ir tik ļoti pret feminismu
Te jau tiek cilāts jautājums par to, lai sievietēm tiktu piešķirtas lielākas tiesības nekā vīriešiem. Ja izvēlējāties veidot bērnus, tad viņiem ir arī tēvs, kurš viņus apgādās.
15.09.2016 23:11 |

Reitings 901
Reģ: 17.03.2016
Vēlētos, lai visas sievietes, kas sevi neuzskata par feministēm, atsakās no savām tiesībām. Manuprāt, tās jūs neesat nopelnījušas. Tas ir feministu nopelns, ne jūsējais. Ja nebūtu feministes, jūs būtu jūsu vīru īpašumi un jūs nevarētu ne balsot, ne izšķirties no vīra, neko, kas jums tagad liekas pašsaprotams. Skumji no malas uz to noskatīties.
Vai nu jūs nesaprotat feminisma būtību un esat stulbas vai sekojat medijiem, kas feministes rāda negatīvā gaismā. Ir atšķirība starp vīriešnīdējām un feministēm, bet, ja neredz atšķirību, tad jau nav par ko īsti diskutēt.
15.09.2016 23:12 |

Reitings 1868
No Wikipēdijas:
Feminisms (franču: féminisme, atvasināts no latīņu: femina — 'sieviete') ir pārliecība, ka visiem dzimumiem pienākas vienādas politiskās, sociālās, seksuālās, intelektuālās un ekonomiskās tiesības.

Ja sekojam šai definīcijai, tad esmu absolūts feminists. :-)
15.09.2016 23:13 |

Reitings 854
Reģ: 07.03.2015
No tās lamātās un peltās Wikipēdijas:
Feminism is a range of political movements, ideologies, and social movements that share a common goal: to define, establish, and achieve political, economic, personal, and social rights for women that are equal to those of men. This includes seeking to establish equal opportunities for women in education and employment.
Feminist movements have campaigned and continue to campaign for women's rights, including the right to vote, to hold public office, to work, to earn fair wages or equal pay, to own property, to receive education, to enter contracts, to have equal rights within marriage, and to have maternity leave. Feminists have also worked to promote bodily autonomy and integrity, and to protect women and girls from rape, sexual harassment, and domestic violence.

Kur te ir runa par lielākām tiesībām?
15.09.2016 23:16 |

Reitings 1868
Vēlētos, lai visas sievietes, kas sevi neuzskata par feministēm, atsakās no savām tiesībām. Manuprāt, tās jūs neesat nopelnījušas. Tas ir feministu nopelns, ne jūsējais. Ja nebūtu feministes, jūs būtu jūsu vīru īpašumi un jūs nevarētu ne balsot, ne izšķirties no vīra, neko, kas jums tagad liekas pašsaprotams.

Man aizdomas, ka daļa sieviešu ir infantilas un neattīstītas kā personības, tādēļ ar lielāko prieku mainītu savas tiesības un personisko suverenitāti pret iespēju nestrādāt un tikt apgādātām. :)
15.09.2016 23:20 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits