Feminisms?

Reitings 2
Reģ: 13.09.2016
Sveikas meitenes!
Vēlējos uzzināt jūsu viedokli kādā jautājumā.
Es pati ļoti ticu sieviešu vienlīdzībai, uzskatu sevi par feministi, taču nereti saņemu dažādas reakcijas, kad atklāju šo faktu citiem. Tāpēc vēlējos jautāt, kā ir ar jums?
Vai ticat dzimumu vienlīdzībai?
Vai uzskatāt sevi par feministēm un kāda ir Jūsu pieredze šajā jautājumā?:-)
14.09.2016 13:49 |

Reitings 1584
Reģ: 29.05.2016
Hippie Chick nu tā ir tava izvēle, tad nav ko ņerkstēt;-)
........................
Ja es kļūdos, tad atzīstu savas kļūdas. Negribīgi, bet atzīstu. Cenšos citiem palīdzēt ar padomu, kā nu māku.
........................
Neesmu nevienam prasījis par to tāpēc nevaru komentēt, bet vairākums no jums atzina, ka nav pareizi, ka ir atšķirīgi normatīvi.
........................
Piekrītu, lielākā daļa var, bet ir arī diezgan daudzi tādi kā es, caurbiras kuriem ja gribi zināt muskuļi nāk klāt ar krietni krietni lielāku piepūli. Piemēram ja manām māsām uz kājām viegli muskuļi nāk klāt, man nē. Un te nav sakars ar dzimumu, bet gan ģenētiku. Un neesmu es tāds viens. Bet lai tu nepārprastu...bet vispārīgi es kā vīrietis vienalga būšu spēcīgāks/izturīgāks nekā vidusmēra sieviete (mūsdienu).
.......................
Nepiesārņojiet topiku, tēma nav par mani!
14.09.2016 20:36 |

Reitings 969
Reģ: 21.08.2016
Man nepatīk sevi likt kaut kādos rāmjos, tāpēc sev feminismu nepiedēvēju, bet esmu par to, ka visiem ir vienādas iespējas, neatkarībā no dzimuma, rases vai kāda cita kritērija. Man tas ir ieaudzināts jau no bērna kājas, vēlāk to nostiprināja universitāte un nu es to pielietoju darbā katru dienu.
Pēc iespēju dažādības, tālāk jau mēs katrs varam izdarīt izvēli. Manuprāt, mūsdienās robeža starp vīrieti un sievieti ir ļoti izplūdusi, ir sievišķīgi vīrieši un ir vīrišķīgas sievietes. Ja runājam par sadzīvi, te vienīgais priekšnoteikums ir atrast to, kas pašam sirdij tuvāks, bet likuma priekšā mums tomēr visiem jābūt vienādiem (un jāuzsver, ka vienādiem, nevis sieviete, kura itkā sludina feminismu, vēlas lielākas priekšrocības kā vīriešu kārtas pārstāvji). Tā, lai arī sievišķīgie vīrieši varētu sevi realizēt un vice versa.
Es pati esmu saskārusies gan ar diskrimināciju, gan ar priekšrocībām sava dzimuma dēļ, neviens no variantiem mani neapstiprināja, jo darbā es esmu pirmām kārtām darbinieks, nevis sieviete.
14.09.2016 21:00 |

Reitings 969
Reģ: 21.08.2016
mani neapstiprināja

mani neapmierināja
dzimumu vienlīdzībai nebūt nav janozīmē dzimumu vienādību

Ļoti precīzi.
14.09.2016 21:03 |

Reitings 1584
Reģ: 29.05.2016
Es pati esmu saskārusies gan ar diskrimināciju, gan ar priekšrocībām sava dzimuma dēļ

+1 vispār tavam viedoklim piekrītu.
14.09.2016 21:08 |

Reitings 484
Reģ: 15.01.2016
Ja par tēmu:
dzimumu vienlīdzībai nebūt nav janozīmē dzimumu vienādību.

+++
Katrā diskusijā par šo tēmu uzrodas kāds, kurš paziņo, ka vīrieši un sievietes jau nekad nevar būt vienlīdzīgi, jo vīrieši var noskriet 100 metrus ātrāk. Kāds tam vispār sakars ar dzimumu līdztiesību... (t)
14.09.2016 21:09 |

10 gadi
Reitings 2916
Reģ: 27.08.2009
Es esmu feministe, es no tā ne kaunos, ne ar to kaut kā īpaši plātos. Bet nu jāpiemin, ka es esmu feministe pēc būtības, tās sagrozītās feminisma interpretācijas, kas šajā diskusijā uzpeldējušas, nav manā prātā.
14.09.2016 21:50 |

Reitings 231
Reģ: 26.05.2015
http://calis.delfi.lv/forums/tema/18337609-esmu-feministe-vai-to-drikst-teikt-skali/
Rakstiņš top par tēmu, kur autore nozūd neapgaismojot ne par savu viedokli attiecībā uz feminismu, ne sniedz atbildes uz uzdotajiem jautājumiem :-D
15.09.2016 09:41 |

10 gadi
Reitings 2563
Reģ: 29.01.2009
Neesmu feministe un man ir vienaldzīga visa tā cīņa par vienlīdzību un sievietes tiesībām, jo gluži vienkārši man tas viss nav vajadzīgs. Man ir labi tā kā ir, nejūtos kaut kādā ziņā nevērtīgāka tikai tāpēc, ka esmu sieviete, tieši otrādi - uzskatu to par privilēģiju. Man patīk būt sievietei - sievišķīgai sievietei un feministes tādas nav. Un man patīk, ka man blakus ir vīrišķīgi vīrieši nevis vīrieši - lupatas, par kādiem viņus ir padarījušas feministes.
Bet saprotu, ka ne visas ir vienādas un daudzām tiešām ir svarīgi būt vienlīdzīgām karjeras ziņā un visur citur, nu tad lai jau viņas cīnās. Žēl tikai, ka tas nelabvēlīgi iespaido pārējās, kas nav tik kareivīgi noskaņotas.
15.09.2016 11:09 |

Reitings 63
Reģ: 04.02.2015
Kļūstot vecākai pamazām saprotu, ka vīrietim fiziski tomēr jāvar vairāk kā man. Sakiet, ko gribiet, bet meitenēm ir sevi jāsaudzē, jo berni tomēr jādzemdē mums:-). Vēl piedevām es tiešām jūtu, ka tajos mēnešos, kad ir bijusi lielāka fiziskā slodze arī MR man ir sāpīgākas. Gluži vienkārši dzīvojot laukos un darot darbus es redzu, ka,teiksim, aitas saķeršana, vai govs noturēšana no manis prasa vairāk kā no brāļa, kas ir 3 gadus par mani jaunāks.
Varat to saukt par diskrimināciju, bet tas ir mans uzskats.
15.09.2016 11:15 |

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
Man žēl lasīt tik virspusējus, apgrābstītus un nekādā veidā nepamatotus viedokļus. Te daudzām derētu palasīt kādas grāmatas. (t)
Kas attiecas uz fizisku spēku - tiesiska vienlīdzība nevar tikt garantēta uz tā pamata, "kurš stiprāks", turklāt tas ir pilnīgi nevajadzīgi. Ekstrapolējot no dažu labu lietotāju uzskatiem visstiprākajiem būtu jābūt visvairāk privilēģiju, savukārt vājākajiem - nekā. No sērijas "nav rociņu, nav saldējuma". Paldies dievēm, mūsdienu sabiedrība tā nefunkcionē! :-D Kas attiecas uz smago maisiņu un pievilkšanos sēriju - vīriešiem ir par ~40% vairāk spēka ķermeņa augšdaļā nekā sievietēm (V veida uzbūve un pastiprināta muskuļu augšana ir viens no testasterona efektiem), tapēc proporcionāli ar tādu pašu piepūli veči var pacelt, pastumt, pavilkt un panest par 40% vairāk. Un ar diskrimināciju tam nav nekāda sakara.
Kas attiecas uz būšanu feministei - protams, ka es esmu feministe! Man ir svarīgi, lai mani bērni un bērnu bērni varētu dzīvot sabiedrībā, kur viņus vērtē pēc viņu spējām, nevis pēc viņu dzimuma. Un nē, nekaunos to arī kādam stāstīt, jo gari gadi šajā nometnē man ir iemācījuši, ka tie, kuri rauc degunu par feminismu to dara zināšanu trūkuma dēļ.
15.09.2016 11:39 |

Reitings 2861
Reģ: 11.10.2014
+++ NordicBellei
15.09.2016 12:04 |

Reitings 3031
Reģ: 26.02.2010
Ir tik pat daudz citu diskriminējošu faktoru.
Tā pat tiek diskkriminēti cilvēki- seksuālās orientācijas, ādas krāsas, fizisku ierobežojumu, reliģiskās un politiskās piederības, utt dēļ.
Es drīzāk iestājos par vispārēju vienlīdzību un iespējām cilvēkiem...
15.09.2016 12:07 |

Reitings 5533
Carpe Diem, visas šīs "cīņas pret nevienlīdzību" jau viena otru neizslēdz. Turklāt visbiežāk ir tā, ka katra individuālajai nevienlīdzīgajai situācijai ir kompleksi cēloņi - īpaši uzskatāmi tas redzams nabadzības un zemas izglītības apburtajā lokā, kur dzīves kvalitāti pasliktina arī sliktāka veselība, lielāks atkarību risks un biežāka ciešana no kriminālām darbībām. Šī nav "vai nu, vai nu" situācija. Feminisms un cīņa par dzimumu līdztiesību ir lielā mērā uzlabojušas arī vīriešu dzīves apstākļus jau sākot no bērnības, tapēc man skumji par spļaušanu kāpostos.
15.09.2016 12:15 |

10 gadi
Reitings 2563
NordicBelle, bet nevar taču noliegt, ka feminismam ir arī savas sliktās puses. Klaviatūra to ļoti labi uzrakstīja. Skandināvijā un Ziemeļvalstīs tas īpaši labi redzams par ko pārvērtušās sievietes un vīrieši.
15.09.2016 12:24 |

Reitings 3031
Reģ: 26.02.2010
NordicBelle, es nedomāju, ka tas izslēdz un nedomāju, ka tas ir pilnībā nevajadzīgi vai pat nosodāmi. Bet kad redzu par ko šobrīd cīnās daudzas šīs kustības aktīvistes, man mute paliek vaļā. Burtiski! Ok, laikam saskārusies esmu ar "grāvja" galu, bet visam tomēr ir saprātīgas robežas, un neuzskatu, ka tikai par sieviešu tiesībām ir jācīnās, ka tas ir kas būtiskāks, kā citas iepriekš manis minētās. Tas arī viss. ;-)
15.09.2016 12:25 |

Reitings 5533
Jebkam ir savas sliktās puses, jo neviena ideoloģija jau nav nekas "dabisks", tas ir cilvēku radīts sociāls konstrukts. Mēdz būt riebīgas un vīriešus nīstošas feministes, jā. Bet tāpat mēdz būt labsirdīgi un cēlsirdīgi vergturi. Turklāt ņemot vērā to, ka verdzība ir pastāvējusi savus 10 000 gadu, to labsiržu bija ievērojams daudzums, varbūt pat lielākā daļa. Bet tas jau nenozīmē, ka vergturība tāpēc ir lieliska. Tāpat arī tas, ka jums nepatīk visi feministi, nenozīmē, ka feminisms kā ideoloģiska sistēma ir nekam nederīgs.
Kas attiecas uz briesmīgajiem Ziemeļvalstu sievietēm un vīriešiem, es nesaprotu par ko tu runā. Vēlāk iziešu ārā uz ielas un paskatīšos, bet es esmu diezgan pārliecināta, ka tāpat neredzēšu nevienu, kas "būtu par kaut ko pārvērties". :-D
Tava lielākā problēma, manuprāt, šajā visā ir vīrišķības un sievišķības koncepti. Nezinu vai tu to atskārtsti, bet šie koncepti nav universāli un bioloģiski, tie ir kulturāli. Un kulturāli relatīvi. Bioloģiski tu esi mātīte. Vienīgais, kas tevi pa īstam atšķir no tēviņa ir bērnu dzemdēšana. Kulturāli savukārt tava sievišķība ar bērnu dzemdēšanu ir saistīta daudz mazākā mērā, īpaši, cik saprotu tavā individuālajā gadījumā. Kas tad ir tas, kas to tavu sievišķību tavuprāt definē - nespēja ieskrūvēt skrūvi un lakoti nagi?
15.09.2016 12:44 |

10 gadi
Reitings 2563
Tu pati saproti, ko Tu uzrakstīji? :)
Nedomāju, ka man ir kāda problēma. :D Kā jau teicu, es jūtos labi tā, ka man ir un man nav vajadzības izcīnīt kaut kādas tiesības. Netēlosim tagad muļķītes, sievišķība vispār ir abstraksts jēdziens un katrs to saprot savādāk, tāpēc bezjēdzīgi par to diskutēt. Bet nedomāju, ka tam ir kāds sakars ar bērnu dzemdēšanu.
Tas, kas man nepatīk tajā visā, ir, ka sievietes tēlo večus, ka neļauj atvērt durvis, nest viņas vietā smagumus un tādā garā. Un vīrieši tā arī dara - smagos maisiņus dod nest sievietei, pa durvīm iet pa priekšu un pat neiedomājas, ka varētu palaist sievieti. Ļoti bieži to esmu novērojusi Ziemeļvalstīs (esmu dzīvojusi gan Zviedrijā, gan Somijā). Bet Tu jau redzi tikai to, ko gribi redzēt.
15.09.2016 13:37 |

Reitings 5533
Pilnīgi piekrītu, ka muļķītes mums nav jātēlo, jo es neesmu muļķe, savukārt tev nav jātēlo.
15.09.2016 13:47 |

Reitings 17
Reģ: 10.09.2016
Bez feminisma mēs tagad nemaz nevarētu apspriest- būtu vai nebūtu sieviete durvīs jāpalaiž pa priekšu.
15.09.2016 13:56 |

Reitings 5497
Reģ: 31.01.2013
Ahahahaha :D
Pilnīgi piekrītu, ka muļķītes mums nav jātēlo, jo es neesmu muļķe, savukārt tev nav jātēlo.

Nokritu no krēsla :D
15.09.2016 14:04 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits