Kad atvēru šo diskusiju, sapratu, ka diez vai visi dalīsies savā pieredzē bez savstarpējiem apvainojumiem, jo, kā esmu pamanījusi, šāda veida tēmās vienmēr izskan viedoklis, ka cilvēks, kurš tiek pazemots un/vai apsmiets, pats vien pie tā ir vainīgs. Taču laikam retais aizdomājas par to, ka ne visi cilvēki ir vienādi - visi nebūs pietiekami komunikabli, atraisīti. Citi gluži vienkārši nevēlēsies sekot baram.
Tad nu nolēmu atskatīties uz savu skolas laiku un aizdomājos par to, ka tas, ka kāds cilvēks tiek apsmiets vai pazemots, ne vienmēr pierāda paša cilvēka vainu. Kā piemēru varu minēt sevi. Pamatskolā biju neinteresantais bērns - nesmēķēju, neapmeklēju skolas diskotēkas, tāpēc tā vietā ar labāko draudzeni pēc stundām devos dažādās garās pastaigās. Daudz lasīju un, šķiet, ik dienas biju vietējās bibliotēkas apmeklētāju rindās. Mani interesēja māksla. Sāku klausīties alternatīvo mūziku un metālu. 8.klases sākumā mainīju ģērbšanās stilu. Tas viss noveda pie pazemošanas, pie apvainojumiem, pie reālas fiziskas iespaidošanas, pie tā, ka uz ielas tiku sasista, jo (citēju): "melnajiem (domāta apģērba krāsa) nav vieta starp normālajiem", "tu vienmēr esi ar savu draudzeni, jo tu esi lezbe" utt.utjp.
Jāsaka gan, ka tad, kad pamatskolas pēdējā klasē tieši klases dēļ mainīju skolu un uzsāku skolas gaitas vakarskolā, tādi starpgadījumi vairs nebija jāpiedzīvo. Es ātri iejutos klases vidē, mani pieņēma klasesbiedri, es pieņēmu viņus un jau nedēļas beigās visi kopā gājām no skolas mājās, jo man apkārt bija dažādu izglītības līmeņu un vecuma cilvēki, kurus neinteresēja otra ģērbšanās stils vai brīvā laika pavadīšanas veids. Tas bija labākais laiks manā mūžā, kuru atceros ar patiesu smaidu sejā.
Tas, ka pusaudži ir nežēlīgi, ir fakts, jo to, kurš nespēs iejusties populāro bariņā vai nemācēs pastāvēt par savu viedokli, ātri vien padarīs par klases melno avi. Un tas, ka šādos gadījumos vienmēr ir vainīgs tas, kuru apsmej, ir totālākās muļķības, jo apsmiešanai un fiziskai/emocionālai iespaidošanai NAV nekāda attaisnojuma, neatkarīgi no tā, kāds ir cilvēks, kas viņam ir mugurā vai kas skan viņa mūzikas atskaņotājā!