Kas notiek ar tīņiem? Resnuma kults?

Reitings 276
Reģ: 05.01.2011
Sveikas! Nesen uzzināju un biju šokā par to, ka mūsdienās ir tīņi, kas apceļ dēļ tā, ja esi tieva. Konkrētā meitene manā skatījumā nebija tieva, bet vienkārši normālas miesasbūves (kā lielākā daļa tīņu deviņdesmitajos). Problēma ir tajā, ka viņas klasē vairums ir resnu meiteņu un ka resnums tagad skaitās normāli. Pavērojot apkārt jauniešus, esmu šokā - 15 gadīgas meitenes izskatās daudz, daudz sliktāk, nekā sievietes ap 30 un 40 gadiem. Es nesaprotu, kas tas par resnuma kultu un kopš kura laika tas tiek uzskatīts par pieņemamu. Nesaprotu arī, kā vecāki var kaut ko tādu nodarīt saviem bērniem, nerūpējoties par viņu uzturu un dzīvesveidu.
Līdz šim nebiju tam pievērsusi uzmanību, bet nu saistībā ar konkrēto apcelšanas gadījumu sāku iedziļināties un tiešām esmu šokā. Kā jums liekas - kādēļ ir iegrozījies tā, ka mūsdienās resnums tiek uzskatīts par normālu parādību, nevis problēmu?
07.08.2016 10:50 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Kad piedzimu, svēru 1,4kg. Tie, kas piedzimst ļoti mazi, šaubos, vai paliek baigi milzīgie.
07.08.2016 13:35 |

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Tikai kaulainās tik ļoti cenšas būt kaulainas, ka apvainojas, ja viņām aizrāda, ka nu ir galējība, jo jūtas nenovērtētas - nav novērtēti pūliņi būt kaulainai.

Pilnīgas muļķības. Es padsmit gados biju slimīgi tieva, ar saviem 174cm es 19 gadu vecumā svēru 49kg, jo hormoni bija sagājuši sviestā. Raudāju, kad mani apcēla tievuma dēļ, jo mājās katru dienu ēdu cūkgaļu, eļļainus kartupeļus, Hesītis bija ikdiena; izmisīgi mēģināju pieņemties svarā, bet bez rezultātiem. Vielmaiņa bija kā pīlei, varēju paēst, bet pēc dažām stundām tas viss iznāca ārā. Pie kam diaerja man nebija - kopumā gremojās viss labi, vienkārši nenormāli ātri.
07.08.2016 13:36 |

Reitings 1584
Reģ: 29.05.2016
Daenerys1 tagad tev vielmaiņa normāli strādā? Pati no sevis?
07.08.2016 13:45 |

Reitings 5884
Protams, ka ne pati no sevis, pagāja gadi 10, kamēr sakārtojās hormoni.
Tagad man ir tipiska sievietes vielmaiņa - ja piedomāju pie tā, ko un cik ēdu, esmu slaida, no vienas čipsu pakas neresnēju, bet, ja palaižos, tad liekie kg nāk klāt.
Bet es labāk piedomāju pie tā, ko ēdu, nevis atgriežos tajā murgā, kas bija padsmit gados, kad varēju ēst jebko, bet pastāvīgi bija slikti, vājums, nespēks, no minimālas fiziskas slodzes metās melns gar acīm, utt.
07.08.2016 13:48 |

Reitings 2350
Reģ: 03.05.2016
raven Manējais piedzima mazdrusciņ smagāks. Ķermeņa uzbūve atkarīga no gēniem un dzīvesveida nevis no tā, cik smags piedzimst.
07.08.2016 13:54 |

Reitings 263
Reģ: 20.07.2016
Diemžèl, mūsdienu bèrni, pusaudži sirgst ar lieko svaru un pie vainas ir dažàdu našku pàràk liela pieejamība. Man ir 29 gadi,bet es izskatos daudz labàk un veselīgàk kà daudzas 16-20 gadus jaunas meitenes,saviem bèrniem noteikti neatłautu tà naškoties un èst neveselīgu pàrtiku biežàk kà reizi nedèłà.
07.08.2016 15:13 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Daenerys1, Tev ir izņēmuma gadījums - gadījumi, kad hormoni sajūk prātā, nav ikdienišķa parādība.
07.08.2016 15:14 |

Reitings 103
Reģ: 29.01.2009
saviem bèrniem noteikti neatłautu tà naškoties un èst neveselīgu pàrtiku biežàk kà reizi nedèłà.

Nereti tieši tā arī rodas aptaukošanās! Protams, mazu pirmsskolas vecuma bērnu šādi var pasargāt no aptaukošanās, bet lielākam bērnam ierobežošana tieši novedīs pie tā, ka "norausies" pie pirmās iespējas. Nedos mamma mājās picu vai šokolādi, skolā visu savu kabatas naudu iztērēs saldumos un kolā. Nedot kabatas naudu? Tā kā visiem dod kādu EUR nedēļā jau no mazajām klasēm, tad tas, kuram nedod, būs atstumtais. Ir jāizglīto bērns un jāiemāca viņu mīlēt veselīgas lietas, bet konkrēta aizliegšana varētu strādāt tikai uz bērnudārzniekiem.
07.08.2016 15:19 |

Reitings 208
Reģ: 29.06.2016
kas vainas sasiskiem?
07.08.2016 15:22 |

10 gadi
Reitings 4365
Reģ: 03.08.2009
Nu nezinu vai tā ir. Tikko biju nometnē par skolotāju ar 100 bērniem un uz visiem 100 laikam bija 1bērns, ko varētu nosaukt par resnu.
07.08.2016 15:27 |

Reitings 2350
Reģ: 03.05.2016
Ir jāmāk atrasts zelta vidusceļš starp visatļautību un pārlielu lielu kontrolēšanu.
07.08.2016 15:28 |

10 gadi
Reitings 4365
Reģ: 03.08.2009
Īstenībā šodien iedomājos, ka kaut kādā brīdī uznāk tas tievuma kults. Šodien skatījos vecās bildes, apmēram 6 gadus vecas. Un tur man ir gandrīz tāda pati miesasbūve kā tagad. Normāls 38 izmērs. Nu labi, tagad puncīts pēc bērna ir drusku mīkstāks :D Un tajā laikā es vispār nedomāju par to kā izskatās mani gurni peldkostīmā vai vēl kkā. Bet tagad kaut kā man ir ticis klāt tas tievuma kults un man visu laiku gribas pārliecināties, ka izskatos normāli, lai gan pāris dienu laikā jau nekas nemainītos... :D
07.08.2016 15:33 |

Reitings 87
Reģ: 11.04.2016
Manā klasē vienmēr bija meitenes,kas sūdzas par svaru,bet turpina katru starpbrīdi ēst līdzi paņemtās bulciņas..Tauki tiešām bija,bet,tas netraucēja viņām iespīlēties apspīlētos apgērbos.:-D
07.08.2016 16:04 |

Reitings 751
Reģ: 02.12.2015
Domāju, ka konkrētajā gadījumā, par ko tika izveidota diskusija, ne tievums ir tas, par ko apceļ. Meitene ir vājas dabas un nav īsti par ko citu apcelt vai tievums ir pirmais, kas apcēlējiem ielēca acīs. Tikpat labi tie varētu būt vasarraibumi, rudi mati, lielas ausis vai jebkas cits. Bērni apceļ par visu.
Man nav dižas saistības ar bērniem, bet tā ejot pa ielu neesmu diez ko redzējusi daudz resnu bērnu, man tas vairāk liekas kā mīts, ka LV ir daudz resnu bērnu.
07.08.2016 18:29 |

Reitings 751
Reģ: 02.12.2015
Mūsdienu problēma ir tā, ka normāla miesasbūve tiek uzskatīta par resnu un kaulainās - tās lūk esot tās tievās un smukās, lai gan patiesībā galējības nekad neizskatās labi - ne pārāk resnas, ne pārāk tievas. Tikai kaulainās tik ļoti cenšas būt kaulainas, ka apvainojas, ja viņām aizrāda, ka nu ir galējība, jo jūtas nenovērtētas - nav novērtēti pūliņi būt kaulainai.

Ļoti piekrītu Alexxa viedoklim! Ļoti bieži normāla miesasbūve tiek saukta par resnu.
07.08.2016 18:31 |

Reitings 1868
Reģ: 25.05.2014
Jautājums, manuprāt, ir ļoti plašs un neviennozīmīgs.
Pirmkārt, liela daļa sabiedrības un mediju nez kāpēc koncentrējas uz anoreksiju un bulīmiju, lai arī patiesībā daudz lielāku postu rada tieši liekais svars un aptaukošanās. Nez kāpēc valda stereotips, ka tievās modeles uz žurnālu vākiem un "mēles" destruktīvi ietekmē jaunās meitenes un liek tām badoties. Paskatoties apkārt, dažbrīd rodas sajūta, ka lielai daļai meiteņu nudien netraucētu kāda anoreksijas "kūre", teiksim, 2 nedēļu garumā.
Otrkārt, es pilnīgi piekrītu, ka mūsdienu jaunieši (vairāk šeit runāju par meitenēm; puišu ārienei līdzi nesekoju) kļūt mazkustīgāki un apaļāki. Domāju, ka tās ir sekas pārtikai.
Treškārt, ir kaut kāda modes tendence izvairīties no taukiem (tik daudzi pārtikas produkti tiek reklamēti kā beztauku vai ar zemo tauku saturu), taču satur lielu daudzumu cukura. Es domāju, ka drīzāk jācīnās pret cukuru, nevis taukiem.
Ceturtkārt, lai arī fiziskā slodze, sports un kustības ir ļoti nepieciešamas un veselīgas, tomēr maz ietekmē cilvēka svaru. Bijuši daudzi pētījumi, kas paliecina, ka arī pamatīga fiziskā slodze apvienojumā ar nepareizu ēšanu nedod gaidītu efektu.
Piektkārt, jāsaprot, ka visi cilvēki nav vienādi, un tas ir ļoti labi. Pazīstu dažas meitenes, kuras ir apaļīgas un, ziniet, viņām tas apaļīgums patiešām piestāv. Protams, nerunāju šeit par patoloģisku svaru, bet tikai sievišķīgu ārieni. Ir cilvēki, kuriem labāk piestāv būt tievākiem; ir tādi, kuriem piestāv mērens apaļums - dažādība ir laba un nepieciešama.
Vēl daudz aspektu, bet man nav pacietības tik daudz rakstīt.
07.08.2016 18:55 |

Reitings 184
Reģ: 02.07.2016
Pēc manas pieredzes tieši nepiekrītu Alexxa viedoklim, jo "apaļīgās" tiek dēvētas par "normālajām", savukārt "normālās" par "kaulu kambariem". Skolas laikā tas bija īpaši izteikti, ka gan sporta skolotāja, gan medmāsa parasti visas tievas meitenes kaunināja- ēdiet vairak, ko var būt tik tieva, bērnu nevarēs iznēsāt utt. , lai gan īpaši skeletaini tievas mums klasē vispār nevienas nebija!
Bet tagad arī nepārtrauktās reklāmas sieviešu žurnālos no sērijas :"iemīli sevi", "pieņem sevi tādu kāda esi" un priekšā 42+ izmēra modele, kura nemaz ar tik veselīga neizskatās, stāsta, kā kādreiz bijusi vēl lielāka, bet tagad nometusi līdz lielai un cukurs līst ne vien no viņas kafijas, bet arī vārdiem.
Bet par tēmu, uzskatu, ka pusaudži tadi ir. Ja neapsaukās par tievumu/resnumu, apsaukās par matiem/ādu, garumu/īsumu utt. Parasti tur ta psiholoģija darbojas, ja noliksi citu, nepamanīs kāds pats esi...un ja atradīsi sev pēc parametriem vēl domu biedrus vispār supper.
Par bērnu barošanu, piekrītu, mūsdienās tas jau aizgājis galējībās. Gandrīz neviens/a mājās vairs negatavo. Nav trīs ēdienreizes bērnam, ar lauku labumiem...visbiežāk ir pusfabrikātu sakasījumi un ātrās uzkodas, vai izlaistas ēdienreizes un pieēšanās + vēl dažādo laiku ēšana- ēd kad un kur grib.
Tā pamatvērtība, iespējams, nodriskātā klišejiskā, bet vajadzīgā ir jāsaglabā, brokastis visiem kopējas no rīta, pustdienas līdzi kastītē pārliecībā, ka apēd tos zaļumus un dārzeņus arī pa dienu, un vakariņas visai ģimenei vienā laikā.
07.08.2016 19:11 |

Reitings 1868
Reģ: 25.05.2014
Baidos, ka "resnums", "tievums" un "normālums" ir ļoti subjektīvi jēdzieni. Iedomāsimies divas vienāda garuma (teiksim, 175 cm) meitenes. Vienas skelets, locītavas ir nelielas, vizuāli trauslas, arī muskuļu nav daudz, kamēr otra ir ar vērā ņemamiem muskuļiem un masīvu augumu. Ja pieņemam, ka arī abu svars ir vienāds (teiksim, 75 kg), kura meitene izskatīsies "apaļāka"?
Svaru rada ne tikai tauki, bet arī skelets un muskuļi.
Piekrītu, ka pārmērīgu tievu meiteņu ir ļoti maz, kamēr pārmērīgi apaļo skaits ir liels. Ko no tā varam secināt?
07.08.2016 19:22 |

Reitings 58
Reģ: 06.03.2013
Protams. Šī ir aktuālākā problēma tagad. Un modē Kardašjanas ar savām resnajām dirsām :) Pēc pāris gadiņiem mazās skries šīm pakaļ, lai gan... tas notiek jau tagad
07.08.2016 19:43 |

Reitings 5884
Bet kura vecuma kategorijai Kardašjana ir elks?
07.08.2016 19:50 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits