Dionysus, sistēma iet pa apli. Ja visi sāks maksāt nodokļus, valstij būs lielāki ieņēmumi, iedzīvotājiem būs lielāki pabalsti, valsts varēs samazināt nodokļu likmes, jo šobrīd maksātāji maksā arī par nemaksātājiem, attiecīgi pie mazākām nodokļu likmēm darba ņēmējs saņems lielāku algu, varēs atļauties vairāk, attiecīgi uzņēmums nopelnīs vairāk, varēs atļauties maksāt gan nodokļus valstij, gan algas darbiniekiem, gan peļņu uzņēmuma īpašniekam, attiecīgi, darbinieks saņems vēl vairāk, un hops, pēc gada esam ar algām Vācijas līmenī un nomaksātiem nodokļiem un stabilu sociālo sistēmu.
Kā man stāstīja paziņa/klients no Nīderlandes, pamēģini tik neiedot čeku par pakalpojumu, nīderlandietis uzreiz zvanīs savam VIDam, jo viņiem tā nav pieņemts, nemaksāt un šmaukties. Lai gan lēnām jau samaitājas ar imigrantu un nelegāļu pieplūdumu.
Bet tas process, līdz kuram jāizaug. Tas pats, kas ar minimālajām algām. Ja Jēkabpils gaterī būs cilvēki, kas strādās par minimālo un neoficiāli, tad nevienam 600 oficiāli nemaksās. Brīdī, kad neviens nebūs gatavs strādāt par minimālo algu un to pašu aploksnē, darba devējs maksās vairāk.
Tāpēc, piedodiet, jāsāk būs ar sevi. Nestrādājiet bez līgumiem, prasiet cilvēka cienīgu, atbilstošu algu par savu darbu un, lai kā man šī daļa nepatiktu, nomaksājiet nodokli.
Es tā arī daru. Strādāju oficiāli. Savā uzņēmumā arī darbiniekiem visu maksāju oficiāli, reizi mēnesī izplūstu asarās, pārskaitot valstij nodokļus.