Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Ievārījums!

 
Reitings 3450
Reģ: 06.06.2015
Sveiciens šajā jaukajā dienā. :-)
Manā īpašumā ir nonākuši ķirši un jāņogas! Tad nu vēlos lūgt padomu virtuves guru parzinēm, kā pareizi vārīt ievārījumu ? Un kā sasaldēt ogas?
:-)
19.07.2016 11:15 |
 
Reitings 9596
Reģ: 06.03.2012
Man negaršo jāņogu ievārījums, tāpēc te palīdzēt nevarēšu. Bet saldēt jāņogas arī nevajadzētu, jo tās satur daudz ūdens un atsaldējot pārvērtīsies pļurā.
19.07.2016 11:18 |
 
Reitings 3450
Reģ: 06.06.2015
Man arī negaršo jāņogas, bet draugam gan, tad nu žēl mest ārā, bet ir kādi padomi par ķiršiem? :-)
19.07.2016 11:21 |
 
Reitings 500
Reģ: 03.03.2014
Pievienošos ar jautājumu, vai zināt, kā saldēt gailenes? Kā viņas ir jāsagatavo?
19.07.2016 11:24 |
 
Reitings 4339
Reģ: 01.06.2014
Ķiršus vāru ar banāniem. Liku tā uz 1kg ķiršu 4 banānus. Vāru ar ievārījuma cukuru.
:-)
19.07.2016 11:24 |
 
Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Jāņogu ievārījums ne kuram katram garšo - daudz mazu kauliņu. Vairāk meinstrīma recepte būtu jāņogu sīrups/sula vai želeja.
Ķiršus es saldētu - nomazgā, izņem kauliņus (baigā ķēpa, bet saldēt ar kauliņiem ir stulbi), saliec plastmasas kastītēs (mazās, pa vienai porcijai) un saliec saldētavā.
19.07.2016 11:25 |
 
Reitings 4339
Reģ: 01.06.2014
miamo, obligāti apvāri, vai sutini uz pannas. Savādāk nebūs ēdamas. Pirmajā gadā saliku vnk ledusskapī. Ziemā viss bija rūgts :'-( izmetu visu.
Esot jāpavāra un pēc tam ledusskapī. Vai jāsutina uz pannas, kamēr ūdens iztvaicē. (pati šogad likšu tā )
Baravikas gan var pa tiešo likt saldētavā :)
19.07.2016 11:27 |
 
Reitings 500
Reģ: 03.03.2014
Kristīna, paldies. :) Sāli arī jāpiemet?
19.07.2016 11:30 |
 
Reitings 688
Reģ: 19.04.2015
Gailenes un jebkuras citas sēnes es no sākuma apcepu un tad saldēju - gan mazāk vietas aizņem un arī nebūs nekāda rūgtuma. Nu baravikas es citreiz tāpat mēdzu sasaldēt, vai zupām kaltēju.
No jāņogām - sīrups vai želeja. Želeja ir laba. Tikai diezgan daudz parastā cukura vajag, stingrākai un noturīgākai konsistencei masai var pievienot to piedevu - pektīnu un Co (nu man vismaz šķiet, ka tur vēl kaut kas klāt), mana pilsētā pārdod vienā bodītē tirgū, tādos kubiņos, nu apmēram kā buljona kubiņi (lielāki, ja nemaldos)..
19.07.2016 11:33 |
 
Reitings 12651
Reģ: 29.01.2009
No ķiršiem var pagatavot ievārījumu - http://prieksgatavot.lv/2014/08/kirsu-bananu/ :-)
19.07.2016 11:36 |
 
Reitings 4339
Reģ: 01.06.2014
miamo, es sāli nelieku :)
19.07.2016 11:38 |
 
Reitings 3450
Reģ: 06.06.2015
KristīnA! Vari pateikt lūdzu soli pa solim kā top ievārījums tavs? Nekad mūžā neesmu vārījusi ievārījumu un nezinu pat ar ko sākt. Tik daudz kā notīrīt ogas( ķiršus no kauliņiem) zinu, bet ko tālāk? :-D
19.07.2016 11:41 |
 
Reitings 688
Reģ: 19.04.2015
Tas, protams, gaumes jautājums, bet man drausmīgi negaršo ievārījumi ar banāniem. Brrrrrrr....
19.07.2016 11:42 |
 
Reitings 4416
Reģ: 08.10.2013
Man nenormāli garšo jāņogu želeja un to arī katru gadu gatavoju gan sev, gan vīra ģimenei.
Lieku 1,5kg nomazgātu jāņogu ar visiem kātiņiem, ja negribas tos ņemt nost, katlā. Ieleju kādus 100ml ūdens un ļauju uz lēnas uguns sautēties līdz visas ogas kļuvušas mīkstas. Ņemu otru katlu, lieku pāri metāla sietu, kur leju iekšā jāņogas un visu kārtīgi izberžu cauri. Izberzto masu lieku atpakaļ uz lēnas uguns, pievienoju viena liela vai 2 mazu citronu svaigi spiestu sulu un 1kg cukura. Maisu un karsēju līdz cukurs ir izkusis. Tad lieku sterilizētās burciņās. :)
19.07.2016 11:46 |
 
Reitings 4339
Reģ: 01.06.2014
Sognare, es daru tā.
1. salieku katlā ķiršus, pavāru. (nezinu kādas 20 - 30min.)
2. Piegriežu banānus. Vēl pavāru kādas 10 min. (man patīk, ka banāni neizjūk, ja grib izjukušus, tad liec uzreiz pie ķiršiem).
3. Pielieku ievārijumu cukuru. Pavāru kādas 10-15 min.
4. Leju burciņās. (burciņas vnk izmazgāju, neko nekarsēju utt).
Tā apmēram, bet visu daru uz čuju! :D
19.07.2016 11:48 |
 
Reitings 503
Reģ: 29.01.2009
Tieši vakar izvārīju ķiršu ievārījumu, laukos salasīju ogas.
Izņēmu kauliņus, liku katlā, nosvēru. Tad uz lēnas uguns vāru ķiršus, viņi jau tur vārīsies savā sulā, pavāru apmēram kādas 20 min, kamēr ķirši atdod visu sulu un pašas ogas jau ir pajukušas.
tad lieku klāt ievārījuma cukuru, pusi no ogu svara, ja ogas ir 2 kg, tad ievārījuma cukuru ņemu 1 kg.
Ieberu cukuru uz novārītajām ogām katlā un gaidu kamēr uzvārīsies vēlreiz, maisot.
Tad kad uzvārās, tad uz lēnas uguns ne vairāk kā 10 min pavāru.
Slēdzu uguni nost un leju tīrās, izkarsētās burkās, lieku novārītus vākus un salieku uz galda, lai dziest.
Ķiršu zapte sanāk želejīga, tāpēc patīk tas ievārījuma cukurs, jo nav tāda cukuraina un šķidra pļura kāda bieži citiem sanāk, vārot no parastā cukura.
Par gailenēm, jā, meitenes jau pareizi saka, noteikti vajag apcept uz pannas, tad lieku kastītēs un saldētavā iekšā. Ziemā tad izņemu, lieku uz pannas un tad jau pielieku sīpoliņu un visu pārējo.
Jāņogas taisu tāpat kā ķiršus, tikai pirms lieku cukuru klāt, visu jāņogu masu izlaižu caur sietu vai marli, lai nav tās mizas un mazie kauliņi - sēkliņas. Tad sanāk garda jāņogu želeja.
19.07.2016 11:49 |
 
10 gadi
Reitings 493
Reģ: 29.01.2009
No jāņogām es taisītu želeju. Ķiršus gan neesmu vārījusi, bet ieteiktu Tev nebaidīties no eksperimentiem, kaut nelielos daudzumos. Šogad vārīju rabarberus ar banāniem. Interesanti, lai arī neesmu liela rabarberu fane, taču banāni manās acīs šo ievārījumu tikai uzlaboja.

Vai šeit ir kāda, kurai ir bijusi darīšana ar upenēm?
Upenes var likt bez apstrādes maisiņos un saldētavā? Domāju arī sablenderēt ar cukuru un sapildīt trauciņos. Mellenes pirmo reizi ieliku maisiņos un saldētavā. Ar upenēm varētu tāpat.
19.07.2016 11:51 |
 
Reitings 4339
Reģ: 01.06.2014
Aizmirsu pateikt, ka pirms lej burciņās, ir jānoņem ievārījuma putiņas :) Atceros bērnībā, ka vnm gaidījām, kad mamma noputos un mēs uz maizes to noēdīsim :D
19.07.2016 11:52 |
 
Reitings 62
Reģ: 21.05.2016
miamo Gailenes tā pat kā baravikas un apšukungi pirms saldēšanas jāapcep sviestā. Atdzesē, sadali pa porcijām un saldētavā iekšā. Es sāli nelieku.
19.07.2016 12:07 |
 
Reitings 62
Reģ: 21.05.2016
Leta Es upenes sablendēju ar cukuru (bet ne putrā, tā lai ir saberztas ar cukuru). Veselas ogas nesaldēju, jo negaršo, bet var saldēt veselas, tā pat kā mellenes. Saldējot mellenes nedalu tās porcijās, saberu lielajos saldēšanas maisiņos, kad vajag izberu cik daudz vajag.
19.07.2016 12:11 |
 
Reitings 1724
Reģ: 01.02.2013
Jāņogas garšo sulās, bet tur tad nepieciešams tvaicētājs.
Jāņogas tiešām daudz? Agrāk daudz cepu kaut kādus jāņogu pīrāgus, visiem garšoja vienmēr. Vari braukt ciemos un dāvināt :D
19.07.2016 12:48 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!