alternatīva dzīve

Reitings 418
Reģ: 16.03.2016
Ko domājat par alternatīviem dzīves modeļiem, tādiem, kas neatbilst standartam ''pilnas slodzes darbs, nauda visa notērēta varbūt nedaudz uzkrāta, ģimene/ģimenes plānošana''?
01.04.2016 18:44 |

Reitings 5497
Reģ: 31.01.2013
Nekad neesmu strādājusi noteiktu darba laiku un netaisos to darīt. Un ja man tā būtu jādara, es justos dziļi nelaimīga. Man slikti kļūst un ļooti jāpiespiežas, ja man jāierodas kaut kur noteiktā laikā. Es tā nemāku. Un arī strādāt es varu, tad kad es gribu, nevis tad, kad man liek. Piespiežoties un darot kaut ko sakostiem zoboiem, nekādu labo rezultātu es nespēju gūt.
Protams, ar šādu dzīves modeli es nevaru rēķināties ar vienmērīgiem ienākumiem. Tie arī ir atkarīgi no manis pašas un tā, cik daudz es gribu darīt. Arī plānot brīvo laiku bieži vien ir pagrūti. Un vispār, kaut ko plānot. Un nereti gadās, ka es strādāju krietni vairāk, nekā tad, ja mans darba laiks būt normēts.
Bet par visu svarīgāka man ir brīvība un iespēja darīt tā, kā pašai patīk. Un nedarīt tad, kad negribās.
04.04.2016 14:15 |

Reitings 960
Reģ: 04.02.2016
Tad jūsuprāt man būtu jāturpina esošais dzīvesveids, bez laika maniem hobijiem, toties ar kaudzi naudas, kurā man nav vajadzīga?

Es nedomāju, ka kāds tev šeit var pateikt, kas tev ir vai nav jādara.. Galu galā, ja nejūties apmierināta, kaut kas tomēr ir jāmaina.
Par to kaudzi naudas.. Nu nezinu, tu minēji, ka tev nav dzīvokļa. Es tomēr izvēlētos to kaudzi ieguldīt dzīvoklī, mašīnā, ja ir nepieciešams. Paliekošās lietās.. Un kādi ir tavi hobiji? Jeb tu vēl esi sevis meklējumos? Jo ir, piemēram, hobiji, kas maksā daudz un ir hobiji, kas nes ienākumus. Arī šis būtu jāizvērtē. Bet kopumā domāju, ka var atrast darbu ar normāli darba grafiku, normālu algu un normālām brīvdienām, lai viss ir balansā.
04.04.2016 14:21 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
modernnomad
Ieteiktu sākumā paņemt atvaļinājumu un paskatīties vai jau atvaļinājuma laikā neapnīk,ka ir daudz brīva laika, nodarboties ar hobiju. .
04.04.2016 14:29 |

Reitings 2258
Reģ: 21.02.2015
Daenerys1, es domāju, kādās tieši jomās. Maiņu darbs ir arī oficiantei. Šaubos, ka viņa pelna ap vai virs 1000 euro.
Man atkal visi pazīstamie strādā 8 h darba laiku/ 5 dienas nedēļā. Izņēmumi ir policisti, skaistumkopšanas jomas pārstāvji, apsargi, pārdevēji utt. vai tie, kam ir savs biznesiņš. Taču tās jomas mani neinteresē un savu biznesu pagaidām netaisos taisīt, jo nav īsti ideju.
04.04.2016 14:31 |

Reitings 285
Reģ: 29.01.2009
Tas gan laikam no personības atkarīgs, bet liels brīva laika daudzums ir ļooti nemotivējošs. Jo vairāk dari, jo vairāk tiešām paveic. Ja nav konkrētu lietu, kas jāizdara, var nonākt līdz tam, ka izrāpšanās no gultas vien ir pietiekami liels sasniegums vienai veselai dienai. :D

Daudzi domā, ka tad, kad viņiem būs daudz brīva laika viņi pievērsīsies hobijiem, mācīsies svešvalodas, attīstīs savus talantus, nodibinās savu firmu vai nodarbosies ar sportu. Realitātē ļoti bieži no tā netiek izdarīts gandrīz nekas, jo cilvēks bez jebkāda plāna un pienākumiem vnk kļūst slinks.

Jebkas, kas cilvekam ir par daudz, zaudē savu vērtību. Brīvais laiks tai skaitā :)
04.04.2016 15:03 |

Reitings 285
Reģ: 29.01.2009
Tas man atgādina grāmatu un filmu About a Boy, kur galvenais varonis bija bagāts dīkdienis. Tā viņš pavadīja savas dienas:

I find the key is to think of a day as units of time, each unit consisting of no more than thirty minutes. Full hours can be a little bit intimidating and most activities take about half an hour. Taking a bath: one unit, watching countdown: one unit, web-based research: two units, exercising: three units, having my hair carefully disheveled: four units. It's amazing how the day fills up, and I often wonder, to be absolutely honest, if I'd ever have time for a job; how do people cram them in?

:-D
04.04.2016 15:06 |

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Daenerys1, es domāju, kādās tieši jomās. Maiņu darbs ir arī oficiantei. Šaubos, ka viņa pelna ap vai virs 1000 euro.

Kā reize oficiantes pārsvarā pelna virs 1000EUR, jo tur ir labas dzeramnaudas, draudzene strādāja Tokyo City un pelnīja uz rokas 1500-2000 latu mēnesī.
Jomas: biznesa pakalpojumi, juridiskie pakalpojumi, konsultācijas, enerģētika, skaistumkopšana, veselības aprūpe, pētniecība, IT - šīs ir tās jomas, kur mani paziņas un draugi strādāt nestandartu un pelna virs 1000.
Svarīga ir prasme iekārtoties, prasme paprasīt attiecīgu ciparu, kā arī prasme pašam organizēt savu darbu, jo ir tādi cilvēki, kas to neprot, kas ir stumdāmi un bīdāmi, viņš atnāk uz darbu un gaida, kad priekšnieks atnāks un pateiks, kas jādara - kā šāds cilvēks var strādāt nestandartu?
04.04.2016 15:38 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Ja tu esi pārak jauna dzīvokļa pirkšanai, tad tu absolūti neko nezuadē, ja pāris gadiņus iemēģināsi "nestandarta" dzīvi.

Bet par brīvo laiku, piekrītu tam, ka tad, kad tā ir padaudz, tam sāk zust vērtība.

Es nekad īsti neesmu strādājusi tādu 9-5 darbu, bet... kaut kā sāk gribēties. Apnicis brīvais laiks (kura nav pietiekami, lai pa kursiem vazātos), apnicis tas, ka visas dienas šķiet vienādas (nulle prieka par svētkiem, brīvdienām, piektdienām...), apnicis tas, ka tagad man, piemēram, jāsadzeras kafija un jāsāk strādāt (lai rītdien būtu gatavs tas, kam jābūt gatavam).

Nestandarta darba laikam ir plusi, bet neaizmirsti, ka ir arī mīnusi.
04.04.2016 17:42 |

Reitings 1093
Reģ: 02.11.2011
Es 2 gadus nostrādāju teju bez brīvdienām (savs uzņēmums), tagad jau 3 mēnešus nestrādāju vispār. Brīžiem uznāk problēmas ar brīvā laika aizpildīšanu, bet es pēc dabas esmu cilvēks, kas nespēj mierā nosēdēt, man vajag nepārtrauktu kustību un, ja tādas nav, sāku izdilt, jūtos ļoti slikti gan morāli, gan fiziski. Tāpēc man lielākoties nav garlaicīgi un patiešām daudz sportoju, lasu, ceļoju, gatavoju ēst, mācos, izklaidējos, utt, utt. Es pat ceļos max 8.00 :D Bet šāds dzīvesstils pavisam noteikti nav domāts visiem, ir jābūt lielai pašdisciplīnai, jo būtībā jau nekas nav jādara, jebko var atlikt uz vēlāku. Arī manam vīrietim ir nestandarta darba grafiks šobrīd un 2 nedēļas mēnesī kopā pavadām "nedarot neko" :) Bet man vispār nekad dzīve nav bijusi "normāla", es laikam pat nezinātu kā tādu dzīvot :D
04.04.2016 18:35 |

Reitings 1826
Reģ: 06.02.2016
Vispār jau nestandarta darba grafiks ir jomās kur ir neliels atalgojums- pavāri, apsargi utt.
04.04.2016 18:41 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Nu, ne tikai pavāri un apsargi.

Arī tulki, tulkotāji, kāzu vadītāji, kāzu fotogrāfi, web lapu izstrādātāji-frīlanseri, utml.
04.04.2016 18:47 |

Reitings 1093
Reģ: 02.11.2011
Tā nu pavisam noteikti nav. Tiem pašiem uzņēmējiem, sportistiem arī ir nestandarta darba laiki. Kuģniecībā, aviācijā u.tml arī.
04.04.2016 19:24 |

Reitings 5497
Vispār jau nestandarta darba grafiks ir jomās kur ir neliels atalgojums

Es teiktu, ka ir gluži pretēji.
04.04.2016 19:29 |

Reitings 5884
Arī ražošanā un klientu apkalpošanā parasti ir maiņu darbs un var samainīties ar kolēģiem. Ja vēlme vairāk nopelnīt - pieteikties uz sarkanajiem datumiem. Tas nav tas pats, kas ierēdnim pa 400EUR mēnesī dirnēt darbā no 9 līdz 17 un stiept gumiju, kad ārā +30 un saule, lai gan birojā arī darīt nav ko.
04.04.2016 19:31 |

Reitings 5884
Statistiku neesmu stādījusi, bet pašas piemērs un apkārtējo cilvēku piemērs parāda, ka tie, kas strādā nestandartu, nopelna vairāk par tiem, kam klasisks darba laiks. Nerunājot par tiem, kas strādā uz pusslodzi utml.
04.04.2016 19:33 |

Reitings 688
Reģ: 19.04.2015
Emm. Tad jau sanāk, ka man arī ir alternatīvs dzīves modelis. Negāju uz to mērķtiecīgi, tā sanāca. Bet esmu pārlaimīga, ka sanāca tieši tā. Man gan pietiek laika kursiem, hobijiem un arī lai nopelnītu naudu tad, kad tas ir nepieciešams. Reizēm šķiet, ka gribētos tādu darbu, kur no 8 līdz 17 tu esi darbā, tad mājās utt. Tas no vienas puses disciplinē. Bet man tas neļautu izbaudīt dzīvi. Pat kaut kādos sīkumos.
04.04.2016 19:49 |

Reitings 5497
Bet ko dod šāda disciplinētība? Dzīve ir tikai 2 dienas nedēļā. Visu atlikušo laiku ir tikai darbs. Katru rītu celies konkrētā laikā, lai ierastos darbā. Un nav variantu pagulēt stundiņu ilgāk, vai spontāni nolemt doties uz jūru, piemēram. Jo darbs taču sauc. Un jāiet, bez variantiem. Lai šīs divas brīvās dienas varētu atpūsties. Un, ja darbs vēl nav mīlams, tad ir pavisam bēdīgi.... :-/
04.04.2016 20:00 |

Reitings 796
Reģ: 09.08.2015
Inga88, ++
04.04.2016 23:14 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits