Krievu valoda- IR VISUR?

Reitings 489
Reģ: 17.04.2015
Sveikas.
Patreiz kad esmu darba meklējumos,manī derdzās viena lieta..Krievu valodas zināšanas!
Vai tiešām nevar atrast normālu un labu darbu ja nezinu krievu valodu?!
Atbilstu visām citām prasībām,taču tā krievu valoda mani patreiz ļoti iegāž. Saprast, es saprotu viņu,bet lasīt vai rakstīt tajā nemāku, un viss jau ir aizmirsies jo visu laiku komunicēju latviešu/angļu valodā..

Vai tiešām šīs valodas nezināšana ir liela barjera lai atrastu darbu?
29.03.2016 17:05 |

10 gadi
Reitings 936
Reģ: 01.10.2009
Man tas liekas absurds jaukt kopā valodu un politiku....zinu vairākas valodas. Varbūt pirms apguves vajadzēja painteresēties par politisko situāciju? Tāpat kā krieviem nemācīties latviešu valodu principa pēc ir stulbi, tāpat latviešiem nemācīties krievu valodu principa, ir stulbi...
29.03.2016 20:32 |

Reitings 1129
Reģ: 19.04.2015
MazaisBumbiš, vārdi šerpie izvēlēti, bet piekrītu. Citās zemēs, kur ekonomika ir labāka un konkurence ir vēl lielāka, daudzi apkalpojošā sfērā nerunā angliski. Saskāros ar to Diseldorfā. Varbūt Berlīnē, Drēzdenē ir citādāk, bet tur vairums restorānos, veikalos angliski nerunā. Saprot, bet nerunā. Un nevarētu teikt, ka tas dēļ mazās konkurences, jo veikali, restorāni utt. centrā tur ir viens aiz otra. Mani tas neuztrauca, projām tāpēc neskrēju pie konkurenta, jo rezultāts tika panākts :-D, bet krievs jau varbūt, ka apvainotos gan, ka tur nerunā ar viņu krieviski, vismaz Tenerifē šamie tā darot :-D Tāpat arī dzirdēti līdzīgi stāsti arī par citām valstīm - Francija, Itālija.. Vaina tomēr ir mūsu domāšana un žēl, ka tāda tā ir izveidojusies. Domāju, ka pēc gadiem 15-20 tas gan būs mainījies, jo jaunie krievi vairums mācās latviešu val., jaunie latvieši nerunā krieviski (vairums skolās to vnk nemāca!!), vecie krievi ar lielo kašķi būs jau citos medību laukos.

Bet nu labi, tēma ir par ko citu. :-) Pati arī labprāt brīvajā laikā pamācītos krievu val. priekš sevis. Starp citu, dažus mēnešus mācījos krievu val. un biju apmierināta, daudz bija runāšanas, daudz mājasdarbu, tā ka šos kursus var droši ņemt, ja vien nav kas mainījies pa pēdējiem gadiem 3: http://www.durbe.edu.lv/lv/valodu-kursi-riga/krievu-valoda
29.03.2016 20:35 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Negribi mācīties krievu valodu, vari apgūt IT, fiziku, farmāciju... Izņemot apkalpojošo sfēru, ir daudz citas opcijas darba tirgū!

Es krieviski saprotu, runāju, lasu (ja baigi vajag), bet nerakstu, t.i., rakstu, bet ar baigam mokām un šķībi greizi nepareizi. Bet tas nevienu krieviski runājošu klientu ne mazākajā mērā nesatrauc. Domāju, ja saproti un daudz maz māki runāt, tad droši piesakies uz sludinājumiem, kur prasa krievu valodu! Sliktākajā gadījumā tevi vienkārsi nepaņems. Bet nu, ja tu pat CV neaizsūtīsi, tad jau točna nepaņems. Ta ka, izņemot druscīti pašapziņas, nekā daudz nav ko zaudēt!
29.03.2016 20:39 |

Reitings 915
Reģ: 07.09.2011
Pirms vairākiem gadiem man piedāvāja darbu apkalpojošā sfērā. Es teicu, ka nemāku krievu valodu un domāju, ka man momentāli atteiks. Bet vadītājs pats saprotot krievu valodu, tajā nerunāja. Nekad nebiju dzirdējusi, ka viņš runā krievu valodā. Teica, ka tas nekas, ka nemāku. Ar laiku iemācījos sarunvalodas līmenī, bet atbildēju vienmēr latviski vietējiem krievvalodīgajiem, jo neuzskatu ka man ar viņiem būtu krievu valodā jāsarunājas, vadītājs pilnīgi mani atbalstīja. Ir krievi, kas zin latviešu valodu, bet vienkārši negrib tajā runāt. Citi pārslēdzās uz latviešu valodu, citi nosodīja mani. Ne jau runa par to, ka mēs atrodamies blakus dižajai Krievijai, bet par etnisko sastāvu un latviešu attieksmi.
29.03.2016 20:42 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Ja krieviski runājošais nav tūrists no ārvalstīm, tad uzskatu, ka ir normāli, ka ar šo cilvēku varētu runāt latviešu valodā. Mani nemulsina situācijas, kur cilvēki runā dažādās valodās, katrs tajā, kurā ērtāk, bet tomēr viens otru saprot.
Nesen bijām paēst ārpus mājas kopā ar draugiem, kas saprot latviešu valodu, bet labāk izvēlas runāt krieviski - nekādu problēmu. Katrs runāja tajā valodā, kas ērtāk, citi atkal mainīja valodu atkarībā, ar ko sarunājās, bet nekādu problēmu nebija.
Runājot par tūristiem - daudzi vecāka gājuma vācieši, austrieši un šveicieši runā tikai vācu valodā, paveicas, ja nesāk runāt savā dialektā :D Kā arī, daudzi francūži runā tikai franču valodā. Bet kaut kā taču tiek galā arī restorānos, viesnīcās. Tikai krievi kaut ko izlepuši :-/
29.03.2016 21:11 |

Reitings 4481
Reģ: 03.01.2014
man vienreiz veikala pie kases bij japartulko anglu valoda teksts pārdevejai ko pircejs teica, visur prasa krievu valodu var but jebkada situacija kura nejaushi tas uzpeld. Man bij jāzin arī vacu valodu itka , saprotu bet ne lidz galam . vnmer atbildēju angliski
29.03.2016 21:14 |

Reitings 1588
Reģ: 09.06.2015
Bet vispār švaki mūsdienu jaunatnei ar to krievu valodu, mana 30-gadnieku paaudze laikam ir pēdējā

Tas sanāk diezgan loģiski, šobrīd personas līdz 25 gadiem nav dzīvojušas zem padomju varas, kur viss bija krieviski.
Es skolas līmenī krievu valodu pratu, bet reāli dzīvē nē. Nekad neesmu saskārusies ar krievvalodīgo vidi, dzīvoju vislatviskākajā reģionā, nekad neesmu bijusi krievvalodīgo valstīs...

Es domāju, ka tur arī slēpjas tā sāls, ka daudzi šāda vecuma jaunieši neprot komunicēt krieviski, jo reālas pieredzes nav bijušas + šobrīd visa digitālā vide ir pārsvarā angļu valodā.
29.03.2016 21:28 |

Reitings 1321
Reģ: 03.11.2015
Zinu abas valoda un uzskatu, ka visiem būtu arī jāzina abas. Man nav problēmu runāt krievu valodā ar krieviem, kas principiāli nerunā latviešu valodā. Vienkārši es zinu, ka gudrākais piekāpsies. Tāpat ir arī latvieši, kas, zinot krievu valodu, tajā nerunās. Man ar šo visu nav problēmu. Uzskatu, ka valodu zināšanas ir mana priekšrocība, un tā ir tikai un vienīgi otra cilvēka vaina, ja viņš nespēj iemācīties kādu no valodām. Man tas nav nekāds principa jautājums, bet uzskatu, ka darbadevējam ir pilnīgi pieņemami pieprasīt abas šīs valodas. Un parasti attieksme gan pret latviešiem, gan pret krieviem no darbadevēju puses ir vienāda. Nav svarīgi, vai tu esi krievs, kas nerunā latviski, vai latvietis, kas nerunā krieviski, darbu tev ir grūtāk dabūt jebkurā situācijā. Un vispār, nerunāt kaut kādā valodā principa pēc, manuprāt, ir stulbuma kalngals.
29.03.2016 21:59 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Dianna, man liekas, ka tas, ja krievs nerunā latviski, ir pilnīgi nepieņemami un loģiski, ka darbu būtu grūti atrast, jo šeit ir Latvija. Nekorekts salīdzinājums, manuprāt.
29.03.2016 22:01 |

Reitings 649
Reģ: 06.11.2012
Zinu abas valoda un uzskatu, ka visiem būtu arī jāzina abas. Man nav problēmu runāt krievu valodā ar krieviem, kas principiāli nerunā latviešu valodā. Vienkārši es zinu, ka gudrākais piekāpsies.

Tipisks- "nabaga latvietis", kas sevi sauc par "gudrāko", bet patiesībā tas ir diezgan nožēlojami un ir kārtējais solis ceļā uz iznīcību. Es ne reizi vien esmu "pieķēris" latviešus, kas savā starpā runā krieviski, jo DOMĀ, ka otrs, vai kāds no bariņa ir krievs. Nožēlojami. Te nav runa par gudrību, bet par mugurkaulu.

Es personīgi ar visiem krieviem runāju latviski. Es nevienu nespiežu runāt latviski, bet MAN NAV AR VIŅIEM JĀRUNĀ SVEŠĀ VALODĀ. Tas,ka Latvijā nezina krievu valodu- piedodiet nav un tai nav jābūt mūsu problēmai.

Kas ir interesanti, ko es ikdienā esmu novērojis- ja ar krieviem runā latviski, tad sākumā viņi atbild krieviski. Pēc tam arī- bet pie trešā teikuma (tikai) viņi saminstinās un palēnām cenšās pāriet uz latviešu valodu. Es arī ļoti bieži esmu dzirdējis, ka krievi jau nemaz nevar Latvijā iemācīties latviešu valodu, jo neviens jau ar viņiem latviski nerunā- visi žigli, žigli "piekāpjās"...

Cieniet sevi un runājiet latviski. Mums ir sava valsts- ir jābūt arī kaut kādai pašcieņai.
29.03.2016 22:07 |

Reitings 1321
Reģ: 03.11.2015
Es neesmu latviete. Latviešu valodu iemācījos pašmācības ceļā, ja kas. :)
29.03.2016 22:11 |

10 gadi
Reitings 2746
Reģ: 03.02.2015
Es 25 gadiga paaudze :-D un varu teikt, ka mani skolas biedri, vienaudzi daudzi zin krievu valodu, kka skola vai nu macijas vai ari pirmie darbi tadi, kur vajadzeja. Pati ari saku stradat bez krievu valodas zinasanam. Smiekligi un gruti sakuma gaja, toties tgd jau smuki runaju un lasu, tik rakstit nemaku.
Skaties filmas, trenejies skali lasit, muziku klausies - ietrene meli.
29.03.2016 22:12 |

10 gadi
Reitings 2746
Reģ: 03.02.2015
Excite tu jau atkal ar savu slimigo patriotismu. Te par darbu ir runa un tikai normali, ka apkalpojosa sfera vai citur,kur klientura ir krievu runajosie, ka prasa krievu valodu. Trollejbusa tantinam vai kasieritei savu patriotismu pataupi :-D
29.03.2016 22:14 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
jūs tam klientam pasi prasat un izziņu par dzīvesvietas deklarāciju, ka varat droši apgalvot kurš ir lokālais krievs un kurš iebraucējs ? :D
Es sarunu parasti turpinu tajā valodā kurā mani uzrunā , neatkarīgi tā ir latviešu, krievu angļu vai vēl kāda , kuru iespējams pārvaldu tikai ļoti sliktā sarunvalodas līmenī. Man nav aizspriedumu , pret valodām ,it īpaši darbā , random tantes uz ielas , gan var saņemt pašerpu atbildi , bet tas jau ir pavisam cits stāsts
29.03.2016 22:17 |

Reitings 12990
Wee, tici man.. iebraucēju var ļooooti atpazīt no vietējā krieva, ļoti. Iebraucēji bieži vien vispār pajautā, vai runā krieviski un vai labāk nebūtu angļu valodā.
29.03.2016 22:19 |

Reitings 3647
Tāpat ir arī latvieši, kas, zinot krievu valodu, tajā nerunās.

Ir latvieši, kas saprot krievu valodu ideāli, bet kautrējas runāt dēļ akcenta un mazās pieredzes. Un viņiem netraucē, ja kāds nerunā latviešu valodā, galvenais, LAI SAPROT, KO VIŅIEM SAKA LATVIEŠU VALODĀ. Krievvalodīgajiem pat neprasa, lai viņi runā latviešu valodā, bet, lai vismaz to saprot..

Un kā tūristu vietās rīkojas, ja viesi runā tikai vācu/franču/spāņu/utt valodās?
29.03.2016 22:20 |

Reitings 3647
wee, ja nav noslēpums, cik valodās runā?
29.03.2016 22:22 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Wee, tici man.. iebraucēju var ļooooti atpazīt no vietējā krieva, ļoti. Iebraucēji bieži vien vispār pajautā, vai runā krieviski un vai labāk nebūtu angļu valodā.

man mājās pēdējā gada laikā ir ievākušās 3 ģimenes no krievijas , pat mašīnas stāv ar Pēterburgas un Maskavas numurzīmēm , nekādu atšķirību nejūtu ...
Kad vēl nebiju dekrētā sanāca apkalpot futbola kluba fanus , pat ielas bija bloķētas jo baidījās no futbola huligāniem , tieši tas pats nekāda atšķirība ...
Nu protams , ka urlu treņikos var atšķirt , bet es te domāju mazliet savādāku kontingentu ....
29.03.2016 22:24 |

Reitings 649
Reģ: 06.11.2012
Es neuzskatu, ka Latvijā nerunāt svešā valodā, ir slimīgs patriotisms. Aizbrauc uz JEBKURU sevi cienošu valsti*- kur vēl ir kas tāds redzēts, ka ir TIK MILZĪGA, sauksim to par pretimnākšanu, citai tautai un valodai? Ja 1995tajā būtu pieņemta izglītības reforma, kas pārtrauktu finansēt Citu tautu skolas no valsts budžeta- mums TAGAD nebūtu nekādu problēmu. Toties tagad, kad ir izaudgusi jauna paaudze gan tiem, kas klanās, gan tiem, kas materiāli dzīvo vienā valstī, bet ar sirdi- citā- rodas šādas bejēdzīgas problēmas.

JO ātrāk Latvijā aizmirsīs krievu valodu, jo ātrāk Krievija aizmirsīs Pribalķiku. UN man nav nekas pret krieviem. Es arī gribētu aizbraukt uz Maskavu un runāt latviski. Ja viņi ar mani tur runātu latviski- es noteikti tā vien tur runātu. Bet jebkurā sevi cienošā valstī par tādiem izgājieniem drīzāk par muti varētu dabūt, kā kaut kādas prasības uzstādīt.

*Somija ir izņēmums, bet, atšķirībā no Latvijas, viņa neriskē ar savu nākotni un neatkarību.
29.03.2016 22:25 |

Reitings 12990
Wee, es atšķiru arī tādus, kuri ir normāli krievi, jo darba vietā jau redzu, kāda bankas karte, kāda mašīnai numura zīme, cik ātri izlemj, ko sūtīs (es konkrēti par savu darba vietu ne citām, ne arī par bomžiem)
29.03.2016 22:26 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits