angļu valoda

Šodien izlēmu patrenēties angļu valodas eksāmenam runāšanas daļai.
Man nav spēcīgas zināšanas angļu valodā. Lieta tāda, ka ir biļetes, nav nekādu rakstāmo, ir 2 minūtes laiks lai sagatavotu runu. Pateikt es nevaru neko, spļauju ārā nesakarīgus, gramatiski nepareizus teikumus un vienu teikumu saku dažādos veidos. Apstājos gandrīz pēc katra vārda. Kāda ir laba stratēģija, lai normāli norunātu? galva izslaucīta kā balta lapa un nenāk pilnīgi nekas prātā kad jārunā. Izmēģināju 3 biļetes, visās biļetēs viens un tas pats - nesakarīgi un nepabeigti teikumi, apstāšanās un valodas raustījums. Eksāmens ir pavisam drīz, pēc 3 nedēļ\am bet neesmu totāli gatava.
Ja esiet kārtojušas vsk eksāmenu, tad varbūt variet ieteikt kādu labu stratēģiju, lai norunātu kaut cik sakarīgi 3 minūtes? Es uztraucos, ka nenokārtošu angļu valodas eksāmenu
24.02.2016 22:54 |

10 gadi
Reitings 343
Reģ: 16.06.2013
Tās biļetes jau atkārtojas. Varbūt ir kādas dažas nomainījušās, taču pa lielam ir vai nu tādas pašas, kas iepriekšējos gados vai ļoti līdzīgas. Vismaz tā bija manā gadā. Mēs visi mācījāmies no iepriekšējo gadu biļetēm, mēs paši viens otram palīdzējām un gājām runāt. Tu arī vari tā ar klasesbiedriem sarunāt. Ja atlikušās 3 nedēļas kopā šādi gatavosieties, neticu, ka tad var būt slikti rezultāti! Veiksmi! :)
24.02.2016 23:38 |

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
Es apskatījos eksāmena uzdevumus - mutiskā daļa sastāv no 3 uzdevumiem: 5 jautājumi no eksaminatora, lomu spēle pēc instrukcijas un runājamais gabaliņš par 5-6 teikumu garu, bla, bla tekstiņu. Tam visam var sagatavoties iepriekš. Lai veicas! :-)
24.02.2016 23:49 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Nu jā, baigi laicīgi attapies, 3 ned. pirms eksāmena :) Tagad lasīt grāmatas un skatīties seriālus ir daudz par vēlu.

Mēģini ņemt veco gadu biļetes, sastādīt gatavas atbildes, un zubrīt. Un cerēt, ka paveiksies ar daudz maz līdzīgu tekstu. Atrodi kādu draudzeni (vai māsu, privātskolotāju, jebkuru patiesībā) ar ko kopā trenēties runāt, un kas tevi mazliet palabos.

Labs veids kā zubrīt šāda veida atbildes, ir savu gatavo tekstu ar text-to-speech pārtaisīt par audiofailu robotiski-autentiskā izrunā un klausīties non-stopā mūzikas vietā. Kā no rīta ieslēdz, tā visu nedēļas nogali iet uz riņķi.

http://www.text2speech.org/
http://www.fromtexttospeech.com/

un daudz citas lapas.

Kad izbeidzas pagājušo gadu jautājumi, pilns internets ar TOEFL Speaking Sample Answers

piemēram:
http://www.goodlucktoefl.com/free-TOEFL-speaking-samples.html
25.02.2016 06:25 |

10 gadi
Reitings 2547
Reģ: 29.01.2009
Pirmkārt, ļoti laicīgi esi ''pamodusies''. Ja tevī nav iekšā vārdu krājums un gramatiskāš struktūras, tad trijās nedēļās nesadzīsi.

Ieteiktu, atbildēt vismaz primitīvās teikumu struktūrās, izmnatojot to vārdu krājumu, kuru zini, vismaz savācot kādus punktus.

Vidusskolā jāapgūst 15 lielās tēmas: valodas, skola, veselība, ceļošana, globālās tendences, sabiedrība utt. Tad novisām šīm tēmām arī tiek veidoti jautājumi intervijai, dialogam un monologam.

Ilgtermiņā, lai uzlabotu savas runas prasmes, jāskatās filmas, jālasa literatūra/ziņas, jākomunicē, stundās jāiesaistās runāšanā, jo diemžēl mūsu platuma grādos diezgan pagrūti atrast tādu, kuram valoda ir native un lai varētu komunicēt. Ja nav ar ko, tad jārunā vienatnē ar sevi, jādomā jau teikumi automātiski angļu valodā (jo tulkojot no lv uz eng pazaudē laiku), var runāt skaļi spoguļa priekšā, utt. Internetā var atrast arī tādas saites, kurās sniedz padomus How to speak in English.
25.02.2016 07:52 |

Reitings 394
Reģ: 02.09.2014
Iemācies frāzes, kuras noderēs vienmēr. Un arī vārdiņus, kuri var sasaistīt tekstu, tādu ir vesela kaudze, noderēs arī domraksta rakstīšanā. Piemēram- nevertheless, for instance, to my mind u.t.t. Tā, lai, piemēram, "pēc manām domām" vari pateikt vairākos veidos, nevis visu laiku I think. Tādi ir daudzi piemēri, pameklē internetā, noteikti būs.
25.02.2016 07:56 |

Reitings 394
Reģ: 02.09.2014
Piemērus vari ņemt no NordicBelle attēliem.:-)
25.02.2016 07:59 |

Reitings 223
Reģ: 28.06.2014
Stabili mācies ieporiekšējo gadu tēmas tām biļetēm, tur vai atkartojas vai ir ļooti līdzīgas!
Lai veicas! Atceries, ka nav pasaules gals. ;)
25.02.2016 08:07 |

10 gadi
Reitings 3818
Reģ: 06.05.2014
Vai man vienīgai liekas, ka pēdējā laikā liela daļa vidusskolēnu nejēdz angļu valodu pat vidējā līmēnī? Vienmēr, kad tuvojas eksāmeni, šeit uzpeld diskusijas par šo tēmu. Ko visus 3 gadus jūs darījāt? Man vidusskolas klasē mācījās puisis, kam bija savas problēmas - negāja viegli ar saprašanu un mācīšanos, bet, ja viņš pat 12.klasē mācēja runāt (nu labi, nejau perfekti), tad kādas problēmas ir veselam cilvekam? Es vienkārši vēlētos uzzināt, kāda ir mācību programma tagad, ja ir tik briesmīgi, ka nevar atbildēt uz nolāpītu biļeti, kur netiek prasītas ķīmijas vai fizikas zināšanas.
25.02.2016 09:53 |

Reitings 285
Dari ko darīdama tikai vispirms nesaceri atbildes latviski un nemēģini tās pārtulkot angliski. Centies domāt par uzdoto tēmu uzreiz angliski, protams sameklē nepieciešamos vārdus/izteicienus vārdnīcā. Daudzi uzskata, ka es tik uzrakstīšu tekstiņu latviski un tad pārtulkošu... Nē un nē un nē. Cilvēkam jābūt augstākā līmeņa valodas zināšanām un speciālām iemaņām, lai kaut ko sakarīgi pārtulkotu. Tiem, kuriem nav šādu zināšanu tādā veidā tikai ielaiž vēl neskaitāmas papildus kļūdas, nedabiskas konstrukcijas, utml., ko viņi nekad nepieļautu, ja nedomātu caur latviešu valodu. Tas ko spējam pateikt dzimtajā valodā nu nekādi nav salīdzināms ar to, ko varam pateikt svešvalodā, kuru zinām viduvēji. Tā teikt katrā valodā ir sava loģika un tajā jāiemācās domāt, lai valoda būtu tiešam tekoša.
Kā jau teikts līdz šim, skatīties filmas un lasīt grāmatas tev tagad ir par vēlu un nepalīdzes sagatavoties eksāmenam. Tie ir ļoti labi ieteiktumi, bet tiem tev jāseko pēc eksāmena. Bet 3 nedēļu laikā tu vari sagatavot atbildes uz ierastajiem jautājumiem, tās kārtīgi samēģināt un iemācīties no galvas.
Good luck! :-)
25.02.2016 10:09 |

10 gadi
Reitings 13520
Nu bet ja tev ir tik ļoti mazs vārdu krājums, ka nevari sakarīgi pateikt pat veselu teikumu, tad nezinu kādu īsti stratēģiju tu meklē? (t)
Varbūt labāk paņem vārdnīcu un mācies vārdiņus? Un vispār, to protams, ka vajadzēja darīt sen sen atpakal, nevis 3 nedēļas pirms eksāmena...Diezvai tagad pēkšņi kko samācīsies.
Man diemžēl eksāmenā runāšanas daļā arī gāja diezgan slikti, īsti nezināju ko teikt, ar visu to, ka gāju pie privātskolotājas 1 gadu. Tgd, protams, angļu valoda ir labākā līmenī.
25.02.2016 10:28 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (1)