Darbs un dzīvošana Norvēģijā

Reitings 34
Reģ: 10.11.2011
Sveiki, sveiki!
Ļoti ceru uz atsaucīgiem cilvēkiem. Tēma - darbs Norvēģijā.
Vasarā plānojam ar manu otro pusīti doties strādāt uz Norvēģiju (Oslo vai Bergen).
Aktīvi sākām ievākt informāciju, taču māte Google neko daudz nestāsta. :-/
Man vidējā izglītība, ir sertifikāts darbam par manikīri lv un angļu valodā, angļu valoda sarunvalodas līmenī, 21 gads. Draugam - nepabeigta vidējā, tiesības B kategorija, angļu - sarunv.līm. 23 gadi.
Ar ko jāsāk? Cik naudu vajag pirmajam laikam? Kādi dokumenti jākārto? Kā tikt pie darba un kāda? Kādas algas? Kādas izmaksas (īre, pārtika, komunālie)?
Man ir teikts, negādā gadījumā nemeklēt darbu no Latvijas aģentūrām, jo tās it kā apšņāc. Vai ir iespējams jau esot Latvijā sazināties un sarunāt darbu un īri.?:-)
16.02.2016 14:44 |

Reitings 1230
Reģ: 30.01.2015
Man tagad iet 2. gads Norvēgijā.. Esam šeit ar vīru divatā.
1. Darbu Norvēgijā atrast łoti grūti, it īpaši bez Norvėgu valodas, jo to vińi šeit pieprasa.
Es personiski sedeju majās pusgadu, kaut gan vīrs jau strādāja bet nevareja mani iekartot.
2. Algas šeit labas, bet tagad ir łooti nokrities kurss Norvēgu kronai.
3. Dzīvošana ( Oslo apkārtne) uz diviem, kā minimums 900euro/ mēn., ja īrē istabu kopā ar citiem iedzīvotajiem tad var atrast nedaudz letak;
4. Pārtika un visi pakalpojumi šeit łoti dārg ( piens 3euro, maize 3 euro utt.)
5. Iesākumam jums vajag lielu budzetu :
* nauda dzīvošanai par mēn. pluss depozīts 1 vai 2 mėn. apmērā;
* ēšana, degviela, saimniec. preces ( ja gribi zinat sikakas cenas, vari man atsutit vestuli);
* nav zināms kad atradīsiet darbu, tapec jarekinas un lielam naudam;

Ja velies vel ko jautat raksti vestuli ;-)
16.02.2016 19:17 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Rīdziniece man tev iedot kontaktus, vai palūgt lai speciāli priekš tevis īres līgumu ieskenē un atsūta, lai tev mute aizverās ciet? ka tiešām par pus māju vini maksā 1000 eur? GIRTS DARI TA! tu jau kuro reizi uz sito iekriti, jo vienmer soli ko atsutit un nesuti:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
16.02.2016 19:17 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Silvija Balalaika, es tev reāli uzrakstīju padomus, bet tu tos uztvēri kā agresiju? Tādā gadījjumā tev neviens nevarēs palīdzēt.

Un kā ar tiem draugiem? Draugi varētu palīdzēt tavam puisim atrast darbu celtniecībā. Kādu laiku viņam vajadzētu padzīvot sava veida kojās, ko bieži nodrošina darba devējs, pa to laiku tu mācītos norvēģu valodu esot Latvijā. Puisim sāktu veidoties draugi Norvēģijā, un iespējams, viņi palīdzētu tev atrast darbu. Puisim vajadzētu atrast dzīvesvietu jums abiem. It īpaši, ja plāno bērnu, jo ne visās mājās var dzīvot ģimenes. Tālāk - tu dodies uz Norvēģiju, jau ar kaut kādām valodas zināšanām un atrastu dabu.
16.02.2016 19:20 |

Reitings 34
Kas par GIRTS DARI TA ? ko tas vēl nozīmē? vnk wtf?
Nu ja gribas palamāties, lūdzu ejiet uz citu diskusiju.. tiešām, meklēju iespēju izdzīvot. meklēju vietas kur pastrādāt.

Par paziņām - kā jau teicu, tie, kas no Oslo, tie vairs nedzīvo tur, jo sapelnīja ļoti pietiekoši, un atgriezās Lv ar personīgo dzīvokli un vēl visādām extrām. ;-) tie kas UK, tie patiešām cērpj aitas, vai dīrā vistas, vienai bij paveicies, tika ar juvelieru akmeņiem strādāt ( bez pieredzes un valodas, visu apguva pusgada laikā).
16.02.2016 19:24 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
Lielākā daļa jau nenoniecina, bet iesaka nolaisties uz zemes, nevis cerēt uzreuz uz labu darbu tikai ar angļu valodas zināšanām un uz lieliem pabalstiem.
Ja draugiem ir tik pozitīva pieredze, lai draugi arī palīdz ar informāciju.

Reitings 3647
Kā jau 1000x jautāju, tad sen jau varējāt ieteikt kādu sludinājumu vietni, vai es nezinu, kur tur var atrast darbavietas Oslo. Kā piemēram LV darbu var ļoti viegli atrast: cvvp.gov.lv , viss ļoti skidri un gaiši aprakstīts. Labāk kaut ko tādu, būtu ieteikušas, nevis bruktu virsū

tādi saiti tika jau iedoti -
finn.no
nav.no
Jobbnorge.no

Reitings 1717
Reģ: 24.05.2013
izvadāja avīzes, un pilnībā pietika uzturēt pus māju noīrēto pa 1000 eur, un uzturēt savu meiteni, kas tēlo mājsaimnieci. ! Atšķirība liela1. Apšaubāmi lēta īre.2. Tad viņam jāstrādā neskaitāmās maiņās

Būs jauzprasa savējam. Mans vīrietis agrak strādaja un īreja tur dzivokli. Vel uztureja vienu dārzeni, kura negribēja ne maju sakartot, ne iet stradat, ne valodu macities.
16.02.2016 19:26 |

Reitings 34
raven: paldies par linkiem. :) bet kā jau teicu, par celtniecību, tur viņam vairs neesot paziņas un pats vairs nevar iekārtoties. vai viņš sakašķējās ar kādu, nezinu.. varbūt vienkārši negrib ieteikt, tas tāds dīvainis. :D

chocco1: bet vai ir iespēja kaut kā atrast jau darbiņu un sarunāt dzīvesvietu jau laicīgi, pirms vēl esam aizbraukuši? Vienkārši, lai anv tā, ka tiešām visu naudu esam iztērējuši nekurienē un atbraucam atpakaļ? :(
16.02.2016 19:29 |

Reitings 3647
Silvija Balalaika, lai zinātu, kādas cenas, varu iedot veikalu mājaslapas, kur var redzēt cenas.
https://coop.no/
https://www.rema.no/
https://kiwi.no/
http://bunnpris.no/
https://spar.no/
16.02.2016 19:33 |

Reitings 34
Sākumā ļoti interesējos par Uk strādāšanu, bet visi teica, ka tur neizdodas iekrāt...
Draudzene bija Genzijā, bet tur ļoti vēlama profesija, puišiem darbu grūti atrast.
Tad ieteica Norvēģiju, un izklausījās ļoti pieņemami. Tagad, visas uzbruka man virsū, tā, ka šķiet visas šeit tik gudras un veiksmīgas, ka pati vairs neticu sev... It kā jums visām būtu šika dzīve.
16.02.2016 19:33 |

Reitings 3647
Silvija Balalaika, ja paziņu nav, tad nekas cits neatliks, kā aģentūra Latvijā. Viņi mēdz būt diezgan briesmīgi - savāc visu naudu, neizmaksā atvaļinājuma naudu, utt. Pēc tam var no tās tikt vaļā un, ja labi strādās, norvēģu firma slēgs līgumu pa taisno ar tavu puisi.
16.02.2016 19:35 |

Reitings 1230
Nu iespēja darbu ir atrast caur cilvēkiem ( iekārtotājiem), zinu tādu vienu pārbaudītu. Iespejams ari dzivesvieta iekłauta ( atkariba no darba).
Par citiem nezinu.
Savādāk variantu neredzu, jo kā jau saku ka tas ir grūti, atrast darbu un dzīvesvietu.
Bez pazińām pat teiktu diezgan nereāli!

Starp citu Jūsu situācijā ieteiktu braukt uz UK!
16.02.2016 19:37 |

Reitings 34
Ir piedāvāts variants, strādāt bārā, un dzīvot dzīvoklī ar citiem darbiniekiem, bet katram sava istaba, un kafejnīcas īpašniece itkā nopērk biļetes, un iedod dzīvesvietu (laikam vēl noņem no algas, protams), jāstrādā 2 nedēļas, un pēc tam 2 nedēļas atpūta. Izklausās daudzsološi, bet baisi, kurš tāpat vien ietu un tērētu savu naudu biļetēm un par brīvu dotu dzīvokli.? ?Un man tas arī īsti neder, jo esmu ar puisi. Piedāvāja braukt sākumā vienai, beeeet, nu mēs ar draugu ja brauksim, tad tikai divatā. ja nē, tad nē. :-/
16.02.2016 19:38 |

Reitings 23705
Man ir parasta nesika dzive LV. Ar radiem, berniem, mazberniem, draugiem.

Ko tu man ieteiktu? Slikta anglu valoda, laba krievu, augstaka izlitiba ieguta Attistiba ir tada , tad barmenis Turiba, Tad sekretare referente ar spejam stenografet kas vairs nav vajadzigs, un maza biznesa studijam. kUTA MAN PODATSA LAI KLUTU PAR MILJINARI? pirmspensijas vecumaa! A vel esmu labs fotografs, bet ar nozagtu tehniku! ;-);-)
16.02.2016 19:39 |

Reitings 1230
raven

Viņi mēdz būt diezgan briesmīgi - savāc visu naudu, neizmaksā atvaļinājuma naudu, utt.

Ja strada oficiāli ar visiem papīriem, tad vińi nevar tā izdarīt...
16.02.2016 19:40 |

Reitings 3647
Tad ieteica Norvēģiju, un izklausījās ļoti pieņemami. Tagad, visas uzbruka man virsū, tā, ka šķiet visas šeit tik gudras un veiksmīgas, ka pati vairs neticu sev... It kā jums visām būtu šika dzīve.

Nevis gudras un veiksmīgas, bet redzējušas realitāti. Sankciju dēļ Norvēģijai Krievijas tirgus ir slēgts, tā kā darbu rūpnīcās, tagad vairs nav tik viegli atrast. Tiek slēgtas ražotnes un naftu vairs nepumpē. Celtniecības nozarē tik daudz imigrantu, ka oficiāli darbiniekus ņem mazāk.

Vari mēģināt darbu pansionātā. Caur paziņām varētu atrast apkopējas darbu.

Reitings 796
Reģ: 09.08.2015
UK ir melnais darbs. Tur paziņas dīrā vistas -20 grādu temperatūrā pa 12 h dienā, ar atsalušām rokām, un tas nav tikai viens piemērs, arī daudz lasīts, vai siltumnīcās ogas lasa. Nekritīšu tik zemu,

Atvainojos, bet par šo gan es gardi pasmējos. Tātad pēc loģikas sanāk, ka UK iebraucēji strādā tikai melno darbu, kamēr Norvēģijā tie paši iebraucēji jau pirmajā dienā tiek pie augstiem amatiem prestižās darbavietās. Ir jāzin konkrētās valsts valoda, jābūt labai izglītībai vai ļoti labam speciālistam kādā konkrētā jomā un tad būsi kaut kas gan UK, gan Norvēģijā, gan Mozambikā. Ja angļu valodas zināšanas ir tikai so-so līmenī + vēl nepabeigta vidējā izglītība, nekādi augstskolu diplomi vai vismaz vērā ņemama darba pieredze, būsi vidējais strādnieciņš kā Anglijā, tā Īrijā. Un ja cilvēks, kuram lāgā nav ne valodu zināšanas, ne izglītība, var vēl izteikties, ka "nekritīšu tik zemu", tad ieteiktu vispār palikt Latvijā. Es drīz došos uz UK. Man ir labas angļu valodas zināšanas, izglītība un vērā ņemama pieredze viesnīcu biznesā, taču es nedodos prom ar domu, ka strādāšu pieczvaigžņu viesnīcā. Jau tagad ir sarunāta vieta fabrikā un man patiešām tas neliekas nekas pazemojošs. Cilvēki ar augstskolu diplomiem nereti raujas fabrikās, šeit divi jaunieši sadomājušies, ka ar pamata angļu valodu Norvēģijā pelnīs tūkstošus. Iesaku mazliet nolaisties uz zemes un nebrukt virsū meitenēm - te neviena nesaka neko sliktu un virsū nebrūk, tikai cenšas kaut ko nedaudz iebilst, citādi sēžot Latvijā un sapņojot par ideālo dzīvi Norvēģijā, viss, diemžēl, liekas daudz rožaināk kā mirklī, kad nāksies sastapties ar realitāti.

Reitings 1230
kads amats darbam bārā?dīvains piedavajums bez NO valodas.
16.02.2016 19:42 |

Reitings 3647
Ja strada oficiāli ar visiem papīriem, tad vińi nevar tā izdarīt...

Tagad arvien vairāk norvēģu firmas nolīgst uzņēmumus A-Eiropā un darbinieki skaitās komandējumā Norvēģijā, nodokļus maksā savā valstī. Tā tagad norvēģiem ir izdevīgāk.
16.02.2016 19:43 |

Reitings 23705
a un vel skaitas ka studeju pedagogiju Daugavpili :-D tiesam skaitas tagad jau pec 2 kursa un liela partraukuma. Laikam viss! Autorei ir draugfi lai nem mani darbaa! Uk ar der :-P:-D
16.02.2016 19:44 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits