Darbs un dzīvošana Norvēģijā

Reitings 34
Reģ: 10.11.2011
Sveiki, sveiki!
Ļoti ceru uz atsaucīgiem cilvēkiem. Tēma - darbs Norvēģijā.
Vasarā plānojam ar manu otro pusīti doties strādāt uz Norvēģiju (Oslo vai Bergen).
Aktīvi sākām ievākt informāciju, taču māte Google neko daudz nestāsta. :-/
Man vidējā izglītība, ir sertifikāts darbam par manikīri lv un angļu valodā, angļu valoda sarunvalodas līmenī, 21 gads. Draugam - nepabeigta vidējā, tiesības B kategorija, angļu - sarunv.līm. 23 gadi.
Ar ko jāsāk? Cik naudu vajag pirmajam laikam? Kādi dokumenti jākārto? Kā tikt pie darba un kāda? Kādas algas? Kādas izmaksas (īre, pārtika, komunālie)?
Man ir teikts, negādā gadījumā nemeklēt darbu no Latvijas aģentūrām, jo tās it kā apšņāc. Vai ir iespējams jau esot Latvijā sazināties un sarunāt darbu un īri.?:-)
16.02.2016 14:44 |

Reitings 34
Olīvija4 tieši to pašu arī mēģinu pateikt, ka labāk, lai neraksta vispār neko. Nekā tikai aizvainot un braukt augumā, apēram 80% no šiem komentāriem ir miskaste!
16.02.2016 17:59 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Aizbraucot pati sāksi just to atšķirību,kad par dzīvokli 300eur vietā maksāsi 1000eur. Tas pats attiecībā uz ēdienu un transportu Viss izlīdzinās!

Tas vēl ir lēti, ja negribas dzīvot tipiskos imigrantu dzīvokļos, kur tev ir tikai istaba un pārējais jādala.
Oslo un Bergena ir pilna ar imigrantiem, tāpēc tur vienlaicīgi ir vairāk darba vietu, bet arī vairāk konkurences. Vieglāk darbu atrast būs tiem, kas zin norvēģu valodu, jo lielākā daļa imigrantu runā vairākās valodās, ieskaitot angļu.
Ieteiktu braukt tikai tad, kad vismaz vien no jums jau darbu ir atradis. Citādāk ļoti ātri atbrīvosieties no iekrājumiem un nekādas jēgas no braukšanas uz Norvēģiju nebūs.
Kā arī - ir liela atšķirība - Oslo vai Bergena, jo dialekti ļoti dažādi. Ja norvēģu valodu mācīsies Latvijā, ieteiktu vismaz sākumā Oslo, jo aizbraucot uzreiz uz Bergeni, neko nesapratīsi, kad kāds runās.
Nezinu, vai tavu sertifikātu atzīs. Vari mēģināt iegūt notariāli apstiprinātu tulkojumu pirms braukšanas.
Kā manikīrei tev būtu vieglāk, ja tur būtu paziņu loks, kas varētu būt tavi klienti. Bet konkurentiem šaubos, vai palīdzēs.
16.02.2016 18:00 |

Reitings 1323
Reģ: 04.03.2012
Kāpēc domā nav izglītības, vai ka esmu spējīga tikai ogas lasīt?

Jo pati teici, ka
Man vidējā izglītība, ir sertifikāts darbam par manikīri lv un angļu valodā, angļu valoda sarunvalodas līmenī, 21 gads. Draugam - nepabeigta vidējā, tiesības B kategorija, angļu - sarunv.līm. 23 gadi.

Šis ir standarta komplektiņš mazkvalificētiem strādniekiem. Un sezonas darbs iesākumā nebūtu nemaz tik slikts starp citu - būtu uz vietas, vieglāk varētu gan likumus, gan darba vietas un iespējas apzināt un, ja nekas nesanāktu, sezonas beigās ar nelieliem iekrājumiem varētu atgriezties dzimtenē vai doties laimi meklēt kur citur.

Bet vispār esmu neiecietīga pret stulbiem cilvēkiem, jo mūsdienās VISU var atrast internetā. Tu nenāc ar konkrētiem jautājumiem, bet vēlies lai visu nepieciešamo informāciju tev pasniedz uz paplātes.
16.02.2016 18:04 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Zini, ja Tev liekas, ka Cosmo forums sniegs izsmeljoshaaku informaaciju par Norveegjiju nekaa Google, tad labaak nekur nebrauc. Skaidas smadzenju vietaa. bingo!

Cali, draugos, FB ir domubiedru grupas. Vel es ta domaju jazin pat sarunvalodas limeni normegu valoda! Un vienam no jums sakuam jabrauc pastradat un iekartoties. Musu pazinu vidu viena sieviete un parejaos gadijumos tie ir viriesi, ar profesiju un zelta rokam! Tavs draugs ko mak?
16.02.2016 18:12 |

Reitings 34
Labi, bet piemēram strādāt kādā no Oslo skaistumkopšanas saloniem par manikīri/pedikīri? Neietu krastā? Sertifikātam un diplomam taču ir tie visi reģistrācijas kodi utt, ir gan sertifikārs, gan diploms anģlu valodā.:-P
16.02.2016 18:12 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
manikīre/pedikīre bez vietējās valodas zināšanām? Varbūt kļūdos, bet vai tad ta nav profesija, kurā vajag stipri daudz komunicēt ar klientu?
16.02.2016 18:15 |

Reitings 23705
Labi, bet piemēram strādāt kādā no Oslo skaistumkopšanas saloniem par manikīri/pedikīri? Neietu krastā?
Norge bez norvegu valodas :-O:-O un vai tev ir STARPTAUTISKI atzits DIPLOMS? veselibas aplieciabs un etc.? Zini ka Riga reti kuyra salona nem tadas kas kaut kadus kursus beigusas?

Vari citadak meginat, velak kartot ka mazo biznesu. Norges latrvietem piuedava pakalpojumus aizies uz uraa ar labu reklamu. Bet tikai ja nagi plus esi friziere, palsa profila specuks! tad jaaa
16.02.2016 18:17 |

Reitings 23705
Varbūt kļūdos, bet vai tad ta nav profesija, kurā vajag stipri daudz komunicēt ar klientu?
Norge valoda ir jazin! Tur ar to stingri.Un ka vina ar klientem nekominices vai?:-D:-D
16.02.2016 18:19 |

Reitings 1323
Tu esi noskaidrojusi vai tavs sertifikāts ir starptautiski (vai vismaz Eiropas līmenī) atzīts un atpazīstams? Tas, ka ir izprintēts arī angliski, neko nenozīmē. Un tas, ka uzsver diploma esamību, ne pieredzi, arī par kaut ko liecina, manuprāt. Kā arī izskatās, ka esi aizmirsusi, ka taisies braukt uz Norvēģiju nevis Angliju, ar angļu valodu sarunvalodas līmenī (A1, A2, B1?) vien cauri netikt, ja vēlies strādāt apkalpojošā sfērā.
16.02.2016 18:19 |

Reitings 23705
Un kapec ne UK? Norvegu valoidas jums nav, algas tur minimala sakuma ir ciesama bet baisas cenas. UK vieglak tomer!
16.02.2016 18:21 |

Reitings 34
Rīdziniece : hahaha, savu darbu es zinu, un jā, ir visas veselības apliecības un veiktas pārbaudes katru pusgadu, ar to nav problēmu :-D:-D Es pašlaik strādāju jau vienā salonā Rīgā, un vēl divi saloni gaida manu piekrišanu, takā, jā es ZIN?U, cik "grūti" ir dabūt darbu Rīgā :-D:-D:-D

Par manikīres darbu es tikai izminējos, jo ir sertifikāts un PIEREDZE arī 2 gadi neskaitot mācīšanās procesu. Tāpēc jau es jautāju, lai ZINĀTU!!! Kāpēc tik agresīviem jābūt? Jūs taču forumos esat lai palīdzētu, nevis lai uzspļautu visam un paņirgātos.
16.02.2016 18:27 |

Reitings 23705
Es neesmu agresiva! Tikai pasaku to ko tev pateiks pilnigi visas domubiedru grupas ar Norgi saistitas! ;-) Meginat UK. Bet saloni ari tur tevi nenems. Iesaku izmeginat biznesu ka teicu.
16.02.2016 18:29 |

Reitings 1323
Jūs taču forumos esat lai palīdzētu, nevis lai uzspļautu visam un paņirgātos.

Kā tu zini kāpēc es esmu forumā? :D
16.02.2016 18:30 |

Reitings 34
Rīdziniece : UK ir melnais darbs. Tur paziņas dīrā vistas -20 grādu temperatūrā pa 12 h dienā, ar atsalušām rokām, un tas nav tikai viens piemērs, arī daudz lasīts, vai siltumnīcās ogas lasa. Nekritīšu tik zemu, taču Norvēģijā draugu ģimene strādāja viens puisis, izvadāja avīzes, un pilnībā pietika uzturēt pus māju noīrēto pa 1000 eur, un uzturēt savu meiteni, kas tēlo mājsaimnieci. ! Atšķirība liela :)
16.02.2016 18:30 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
man paziņa vadāja imigrantus uz mežu ogas lasīt
16.02.2016 18:31 |

Reitings 23705
Tada tavu draugu pieredze. Manejo cita darbs viesnica, ka frizierei bet organzieti ar nodokliem lai nav saize, noliktavas, skola un etc.;-)
16.02.2016 18:32 |

Reitings 23705
izvadāja avīzes, un pilnībā pietika uzturēt pus māju noīrēto pa 1000 eur, un uzturēt savu meiteni, kas tēlo mājsaimnieci. ! Atšķirība liela
kad sapno aizver acis! :-D
16.02.2016 18:33 |

Reitings 965
Reģ: 14.08.2015
UK ir melnais darbs. Tur paziņas dīrā vistas -20 grādu temperatūrā pa 12 h dienā

Kad fantazē, to vēlams darīt pie sevis. Kā diez tā vistu dīrāšana -20 grādos izskatās? Šķiet tiešam gaidiet, ka kāds kaut ko atmetīs, iekārtos... "Tik zemu es nekritīšu..." C'mon, Tev ir 21 gads, pabeigta tikai vidusskolas, kas ārzemēs neko nenozīmē, īsti pat sev nepieciešamo info nevari saņemties un uzzināt, bet viņa, redz, zemu nekritīšot. :D Paldies par uzjautrinājumu. Laimīgu taciņu, ar tādu attieksmi, tici man, nebūs labi ne te, ne tur, ne Āfrikā.
16.02.2016 18:37 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Rīdziniece : hahaha, savu darbu es zinu, un jā, ir visas veselības apliecības un veiktas pārbaudes katru pusgadu, ar to nav problēmu

Norvēģijā tos papīrus tev nepieņems. Es saprastu, ja tu gribētu nelegāli taisīt imigrantu sievietēm manikīru, jo, ja būs jāmaksā nodokļi, tavi pakalpojumi būs pārāk dārgi. Par tādām summām pie tevis neviens neies. Kā jau teicu - ja nav tur paziņu, nebūs klientu bāzes.
Bet oficiālā norvēģu salonā bez norvēģu vai norvēģu apstiprināta diploma darbu neatradīsi. Tagad Oslo pilns ar Āfrikas imigrantiem, tiem kursi ir bezmaksas, viņiem arī vieglāk pēc tam dabūt darbu. Konkurēt ar viņiem būs grūti.
izvadāja avīzes, un pilnībā pietika uzturēt pus māju noīrēto pa 1000 eur, un uzturēt savu meiteni, kas tēlo mājsaimnieci. ! Atšķirība liela

1. Apšaubāmi lēta īre.
2. Tad viņam jāstrādā neskaitāmās maiņās
16.02.2016 18:44 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits