Man nešķiet, ka ir tāda viena universālā recepte. Ieteiktu tomēr doties pie ārsta (dermatologa) un mēģināt atrisināt tādā veidā. Ne vienmēr tās izdodas ar pirmo reizi, tāpēc ieteiktu apbruņoties ar pacietību. Bet nu padomā pati, otra alternatīva ir kaut ko pašai muļļāties bez reālas saprašanas, ja tur būs kaut kādi rezultāti, tad tā būs tikai un vienīgi veiksme.
Es kopš tīņa gadiem cīnos ar problemātisku ādu, tagad tikai ir palicis daudz labāk. Mani secinājumi:
- Nevajag pārspīlēt ar agresīvu attīrīšanu (spēcīgi putojošie līdzekļi u.tml.), nevajag arī mesties mazgāt seju tikko kā parādās kaut kāds spīdums - labāk nosusināt ar salveti. Jo vairāk atņem ādai sebumu, jo vairāk to ražo.
- Labāk apieties ar savu sejas ādu maigāk, attīrīšanai izvēlēties nesausinošus līdzekļus, uz sejas likt nomierinošus krēmus. Būtībā beidzu satraukties, ka āda taukojas. Tā pilnībā attīrītā, gurkstošā āda nav nekas labs, ja pēc tam tā vietām paliks sausa un iekaisīs.
- Ja āda ir problemātiska vai jutīga, jābūt uzmanīgai ar dabīgo kosmētiku. Man dabīgā kosmētika mēdz ļoti sakairināt ādu (man to dara praktiski visa Madara sērija, Nuxe utt.), īpaši tas attiecas uz eļļām. Man reāli ir bail mēģināt jaunus dabīgās kosmētikas produktus, jo no daudziem man tā sametušās pumpas, ka gribas apraudāties pie spoguļa. Tajā pašā laikā ir arī dabīgie līdzekļi, kas manai ādai ir perfekti, piemēram, Dr.Hauschka rožu sejas krēms un Organix nomierinošais nakts krēms.
- Nedrīkst pieļaut, ka āda kļūst dehidrēta. Ja lieto daudzus produktus, tad to panākt nemaz nav grūti. Labāk lieku reizi mitrināt sejas ādu ar krēmu, nevis sausināt seju ar želejām, losjoniem vai pat skrubjiem (t)
Protams, mana pieredze nav universāla. Es tikai gribu parādīt - cik cilvēku, tik viedokļu. Pumpām var būt tik daudz iemeslu! Labāk uzticēties ārstam.