Mūsdienu skolēni

Reitings 1164
Reģ: 29.01.2009
Šodien pēc sarunas ar draudzeni, kura strādā skolā ar 3.klasi, radās pārdomas (uz bēdīgas nots) par mūsdienu bērniem, visatļautību un attieksmi pret pedagogu kā tādu.
Viņa teica, ka vienas mācību stundas laikā (mājturības vai vizuālās) daži skolēni nav pildījuši uzdoto darbu vai arī atraduši laiku starp to un viena meitene izgatavojusi vairākas uzlīmes ar tekstiem (es esmu stulbs, iesit man, u.t.t.) un vienu no tām "iesit man" pielīmējusi skolotājai pie muguras!

Atceros savus skolas laikus, zinu, ka bija šāds te zīmīšu periods puišiem, bet ne jau 3.kl. un ne jau skolotājai! Ja kāds manā laikā tā būtu izdarījis, dabūtu mājās zilu dir*su!

Vai jums arī ir nācies dzirdēt/ saskarties ar kādu nepieņemamu situāciju no skolēnu puses?:-/
02.12.2015 15:56 |

Reitings 957
Reģ: 15.11.2015
Ja sados pa dibenu, tas viņu nepasargās no draugu idejām citas pasaules izzināšanas, ne tās labākās. :)
02.12.2015 20:01 |

Reitings 1121
Reģ: 14.05.2015
Viņa teica, ka vienas mācību stundas laikā (mājturības vai vizuālās) daži skolēni nav pildījuši uzdoto darbu vai arī atraduši laiku starp to un viena meitene izgatavojusi vairākas uzlīmes ar tekstiem (es esmu stulbs, iesit man, u.t.t.) un vienu no tām "iesit man" pielīmējusi skolotājai pie muguras!

Man vienigai sis neliekas nekas baigi sausmigs. Protams nav zolidi utt, bet so joku cik zinu biezi izspele, un protams neviens nesit skolotajai.
Ko lai dara, ja daudzas multenes sadas lietas rada, tajos pasos Simpsonos vairakas reizes :D

Ko tik musu klase nedarijam par blenam, lai pakaitinatu skolotajas. Bet tie jau bija citi laiki.
No dika nesa vardes un lika skolotajai uz kresla. Maizukus lika atvilkne, vienreiz pele viens no laukiem atlaida un palaida klase :D
Bet bija jazin pie kuras skolotajas vareja ko tadu atlauties.
Vel visadi uzdevumi, ka, nevar ar skolotaju rnat, kurs pirmais saks rnat no katra pa pendelei, un tas stulbibas, tagad atceroties liekas trakums. Bet vismaz ir ko atcereties un nebija launi domats.
Man ar bija miseklis gadijies. Puisi meitenes spriceja ar spricitem, lai izskatitos, ka apcurajies. Es sadusmojos, iepildiju kruze udeni, un taisijos uz vienu ar atvezienu liet, sis paspruk mala un skolotaja nak pa durvim, un uz vinu, labi, ka nebija daudz, un es vinai patiku, jo labi macijos :D
Sakum skola dazreiz dabuju dazreiz sturi pastavet, par runasanu, vai kadiem niekiem.

Te novirzijusies tema par vardarbibu.
Esmu pret jebkadu, gan psihologisko, gan fizisko, vardarbibu skola un gimene!
02.12.2015 20:06 |

Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
Njā, māte rāj un per, bet bērns "spēlējas" tāpēc, ka viņu interesē fizika un ķīmija. Baisi, ne? Es teiktu, būtu priecājusies, sūtījusi uz fizikas pulciņu un izaugtu zinātnieks. Nevis sabļauj un ieper, lai izaug dumjš un nobijies.

KUR TU DZIĻOS LAUKOS ATRADĪSI FIZIKAS/ĶĪMIJAS PULCIŅUS??? Šādas spēlēšanās jau tieši tiek piekoptas laukos starp puišeļiem, ne jau pilsētā.

Ja sados pa dibenu, tas viņu nepasargās no draugu idejām citas pasaules izzināšanas, ne tās labākās.

Nē es savās mājās neatbalstīšu ka bērns pašdarbnieks taisa spridzekļus.. Runātu, audzinātu, bet ja kas tāds notiktu tad jā dabūtu sutku lai tad mājaš tādas lietas vairs vismaz neredzētu.
02.12.2015 20:09 |

Reitings 6040
Reģ: 09.03.2012
Man vienigai sis neliekas nekas baigi sausmigs. Protams nav zolidi utt, bet so joku cik zinu biezi izspele, un protams neviens nesit skolotajai.
Ko lai dara, ja daudzas multenes sadas lietas rada, tajos pasos Simpsonos vairakas reizes

Domaaju, ka viss janoraksta uz to, ka skolotaaji pazaudeejushi humora izjuutu :D Tas jau tadas bleenjas driizaak.... :D

Mes istenbaa arii bijaam ljauna klase, sodien atceroties - nu, shausmas!!!
02.12.2015 20:11 |

Reitings 957
NordicBelle, kā naglai uz galvas! :D

Nesen lasīju rakstu par to, ka bērns piedzimst ar savu 'bagāžu' un potencialu, bet vecāki to 'nosit' ar savu attieksmi, visa aizliegšanu, savas pasaules uztveres uzspiešanu un tādējādi audzinot bērnu par tādu, kāds viņš nav. Rezultātā izaug pilnīgi nekāds, bez interesēm un, kas to lai zina, varbūt arī par padauzām, kā te teica :D
02.12.2015 20:12 |

Reitings 17203
Jā protams, bērnam nepiemērotos apstākļos neuzraudzīti veidot sprāgstvielas vai ar tām spēlēties ir baigia labi un ieteicams. .

Pasaules un sevis izzināšana un interešu atklāšana ir viena lieta un laba lieta, bet bīstamu situāciju radīšana kur var palikt bez rokas, acs vai jumta virs galvas nav pieņemami un ja tādi pulciņi apkārt nav kur iesaistīt bērnu tad nu arī ir kā ir.
02.12.2015 20:15 |

Reitings 957
Tieši tāpēc Tu bērnam izskāstīsi, kas notiek, kad bērni spēlējas ar sprāgstvielām, nevis sadosi pa dibenu. :D domā, ja sadosi sukas, tad interese pazudīs? Manuprāt, uzskatāmu piemēru došana ir daudz efektīgāka kā mātes roka. Var dot zinat sekas un sadot pa dibenu, bet tas nav nepieciešams :D
Ja nu galīgi neklausa, noziedo vienu dienu un aizved pie kada piromāna,lai izstāsta, kadas var but sekas. Gan jau viņu uzklausīs ar interesi :D
02.12.2015 20:19 |

Reitings 1534
Reģ: 28.04.2015
Ja bērnus drīkst sist, lai viņus 'iemācītu', varbūt jūsu mammu, brāli, svešinieku uz ielas arī var sist, lai viņam dalec? Varbūt jūs pašas var sist, jo kautkas nav pareizi, vai man nepatīk? Ar ko bērns atšķiras no citiem cilvēkiem? Ar to, ka viņš ir mazāks un nevar iedot pretī, tāpēc nestabili pieaugušie uz viņu br izgāzt dusmas?
02.12.2015 20:21 |

Reitings 17203
Askepott Jā māte izstāsta kas un kā un cenšas kā labāk, bet tad atnāk kaimiņu puika un saka ka viņš zina labāk :D

Es vienkārši saku, ka es savās mājās tādas lietas nevarētu pieņemt un viss. Katram ir sava norma un tāda ir mana, ka mājās spridzekļus un ieročus neatbalstu, kur nu vel paša taisītus.
02.12.2015 20:25 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Bērns nepiedzimst ļauns. Punkts.
Pateikt, ka bērns var piedzimt ļauns, ir aprobežotības kalngals. Jebkurš bērniņš piedzimst mīļš. Nejauks un ļauns viņš paliek vēlāk - tādu viņu padara apkārtējā vide.
Bērns, kas bāž rokas veikala salātu traukos, ir neaudzināts. Viss. Mums ir pilns ar mammītēm, goda vārds, kaitina tādas, kas mājās bērnam visu atļauj, lai tikai būtu klusums un tad, kad bērns sāk veikalā uzvesties tāpat, sāk viņu audzināt tur, jo pašai kauns no sabiedrības. Bet pēc bērna sejas ir redzams, ka viņš ir neizpratnē - kāpēc pēkšņi šito nedrīkstēs? Tādas mammas pašas izlamāt gribās. Bērns ir jāaudzina mājās un no pirmās dienas. Tad viņš ir paklausīgs un viņam pat nenāks prātā doma, ka veikalā kaut kas jāķer, jāgrābj vai kaut kur rokas jābāž.

Dažas te jauc skandināvu audzināšanas metodes ar pilnīgu audzināšanas trūkumu. Skandināvu metode nozīmē runāt ar bērnu un skaidrot, kamēr viņš saprot, nevis kamēr apnika skaidrot.

Man piemērs tepat pa grīdu dzīvojas. Puikam pēc dažām dienām gads. Vēl man ir kaķis. Kaķim ir ēdiena trauciņi bērnam salīdzinoši viegli pieejamā vietā - virtuves stūrī uz grīdas. Virtuvei nav aizveramu durvju - ir tikai arka. Bērns pārvietojas uz turieni pavisam brīvi. Loģiski, ka tad, kad viņš tikko iemācījās pats nokļūt virtuvē, šie trauciņi (spīdīga metāla) viņu ļoti interesēja. Sēdēju uz grīdas blakām, stāstīju, ka tos nevar aiztikt, jo tur kaķim ir ēdiens. Ka kaķim ir savs ēdiens un cilvēkiem savs un, ka ja viņš trauciņus izgāzīs, kaķītim nebūs ko ēst. Parādīju, ko viņš citu var darīt tā vietā, lai aiztiktu kaķa traukus. Protams, ne jau viena tāda saruna mums bija, jo 6 mēnešus vecam bērnam tomēr rodās vēlme pamēģināt vēlreiz, ja nu tomēr atļaus. Sēdēju, skaidroju atkal. Tā vairākas reizes. Tagad arī ciemos nav jābaidās, ka kādam dzīvnieciņam trauku izgāzīs. Un tā ar daudzām lietām. Sēžu, skaidroju. Reizēm vairākas reizes dienā vienu un to pašu. Reizēm jau apnicis, bet joprojām skaidroju. Bet ir rezultāti. Dažas Cosmo dāmas ir bijušas pie manis ciemos un redzējušas, ka šim bērnam nav jāskraida pakaļ un jāsatraucās, ka tikai kaut ko nesastrādās. Viņš ļoti labi zina, ko drīkst, ko nē. Un tas ir panākts ar runāšanu un tikai.
Bērnam ir ne tikai jāpaskaidro, ko viņš nedrīkst un kāpēc, bet arī to, ko viņš tā vietā varētu darīt. Tur jau tā lielākā problēma tām runātājām - liela daļa aizmirst bērnam parādīt un pastāstīt, ko viņš varētu darīt. Vieni vienīgi "nedrīkst" bērnam neder. Viņš nedarīs to vienu, darīs ko citu. To atkal nedrīkst? Nākamā ideja! Atkal nē? Nu nesēdēs bērns kā lelle, viņā ir par daudz enerģijas. Rotaļlietas apnīk un gribās ko citu, gribās būt kā pieaugušajam. Nu tad ļaujiet tam bērnam darīt kaut ko, kas ļaus viņam justies nedaudz pieaugušākam, bet viņu nesavainos - viņiem tas viss interesē un gribās pamēģināt kaut ko arī pašiem. Manējais gadu vecs palīdz zeķes krāmēt no bļodas veļasmašīnā un tīrās no bļodas atvilknē.
Baisi paliek domājot par to, kā viņu varētu samaitāt bērnudārzs un vēlāk skola. Tas būs pats grūtākais. Ja viņš nonāks vidē, kur vairākums bērnu savas problēmas risina ar kulakiem vai bļaustīšanos (Šeit es jau pieskaitu arī audzinātājus un skolotājus), būs grūti viņam ieskaidrot, ka tā nav pareizi. Te sāksies bērna apjukums par to, kāpēc ir jāklausa skolotāja, ja viņa dara nepareizi, vai kāpēc viņš mājās nevar uz visiem bļaut, ja jau skolotāja skolā tā dara. Man vēl ir laiks izdomāt, ko teikt, vai atrast kādu veiksmīgu paraugu tam, kā atrisināt bērna neizpratni par to, kāpēc mājās un sabiedrībā ir tik dažāda uzvedība.

Kas attiecas uz piemēru, kur tēvs ir narkomāns un meita tāda pati, tad, manuprāt, tur ar gēniem maz sakara. Zinu ne vienu vien tādu, kas no nelabvēlīgas ģimenes, kur gan māte, gan tēvs tādi. Jā, ir kaut kāda daļa, kas ir galīgi noklīduši no taciņas, bet lielais vairums kaut kā jau turās uz ūdens. Pēc maniem novērojumiem (Esmu mācījusies internātskolā, attiecīgi vērojamais materiāls ir kaudzēm), no taciņas nost ir tie, kurus itkā audzināja pareizi, bet tomēr nepareizi. Tieši omītēm parasti tas niķis nāca ārā, teikt "Nu ja, no tāda tēva, ko tad te var gribēt!" Sabiedrībā jau ne, nekad ne ciemiņu klātbūtnē. Pieaugušo ciemiņu. Citi bērni neskaitījās, tos neņēma vērā. Un te nu tagad viņi ir - pieauguši cilvēki ap 30. Ir tie, kas tajā skolā bija nonākuši tāpēc, ka no nabadzīgām ģimenēm vai ģimenēm, kur tikai viens no vecākiem dzer vai kā citādi izpildās, bet audzināti ar "Ja pacentīsies, Tev sanāks" - daļai tiešām ir sanācis un piekam tīri labi sanācis, tad ir viena daļa, kurus audzināja ar "Paskaties - citi var, tad Tev arī jāvar!" (Te nu ir sajaukums no visādiem - gan nabadzīgajiem, gan alkoholiķu, gan narkomānu bērni), tiem iet kā nu kuriem, bet tos dažus, ko zinu, kas audzināti ar "Ko tad te var gribēt", no viņiem tiešām nav sanācis nekas, jo ko tad no viņiem var gribēt - pašvērtējums zem nulles un tā arī dzīvo.
02.12.2015 20:27 |

Reitings 2062
Reģ: 31.10.2015
Ja bērnus drīkst sist, lai viņus 'iemācītu', varbūt jūsu mammu, brāli, svešinieku uz ielas arī var sist, lai viņam dalec? Varbūt jūs pašas var sist, jo kautkas nav pareizi, vai man nepatīk? Ar ko bērns atšķiras no citiem cilvēkiem? Ar to, ka viņš ir mazāks un nevar iedot pretī, tāpēc nestabili pieaugušie uz viņu br izgāzt dusmas?

laikam nesajeedz , ka ir atshiriiba starp sveshinieku turklaat pieaugusho un savu beernu , kuru ir jaaudzina ?
Un audzinaashana ieklauj sevii taadas metodes , lai taas buutu efektiivas , nevis tikai ai ai , nedari taa , bet beerns veelaak iesplauj tev sejaa . ;-)
02.12.2015 20:28 |

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
Pirmkārt, Mis Joker, tu nedzīvo laukos un pat ja dzīvotu - arī laukos ir fizikas skolotāji un mācību grāmatas. Gudri vecāki un audzinatāji visādās blēņās saskata bērnu talantus un zina kā šo enerģiju produktīvi ievirzīt.
Es atļaušos izstāstīt stāstiņu no kura daža nokritīs ģībonī, bet nu riskēsim :-D Man dārziņā ir viens puika, kurš ir tīrais negals - viņš ir skaļš, neērts, skrien un dauzās un mūžīgi visiem pieaugšajiem čamdās gar dupsi un krūtīm. Tajā pat laikā viņš ir arī ļoti gudrs un talantīgs bērns. Un tā kā viņam patīk sriet, tad mēs ar viņu kopā skrienam un dauzamies laukā, daudz un katru dienu. Un viņš ir motoriski lieliski attīstīts, veikls un izmanīgs. Savukārt tad, kad izrāda interesi par ķermeni, tā vietā, lai kauninātu, kopā lasām anatomijas grāmatas un runājam par muskuļiem, asinsriti, sirdi un plaušām. Un puika tagad zina daudz vairāk nekā viens otrs piektklasnieks. Un tā "nevēlamā uzvedība" ir praktiski novērsta, jo viņš redz, ka pieaugušajiem ir laika priekš viņa, viņš ir novērtēts un uz viņa jautājumiem tiek atbildēts. Turklāt mācās atpazīt savas emocijas un tās kontrolēt - zina, ka tagad ir nemierīgs, jo daudz enerģijas vai dusmīgs, jo izsalcis. (l)
02.12.2015 20:32 |

Reitings 957
MJ, nu, ja mamma vienmēr runās taisnību, nemanīsies un nečakarēs bērnu un viņas teiktais vienmēr piepildīsies, tad mammai ticēs vairāk kā sētas puikam, jo mamma nekad nekļūdas. :D
Esmu ļāvusi savam puikam 'apdedzināties', kad mani neklausa un parbauda manu mēru, protams, tā, lai netraumētos, bet ja saku, ka būs bumsis, tad būs! Un viņś ir!!! Un mamma zin, kad viņš būs! :D nu jau, ja saku, ka būs sāpīgi, ja tā darīs, tad zin, ka tā arī būs un trīsreiz nav jaaizrada un neviens Jānītis viņam nepierādīs, ka man nav taisnība. Vismaz es tā domāju. :D
02.12.2015 20:32 |

Reitings 957
Alexxa, varbūt, ka Tev taisnība par to meiteni, bet nu tur viss ir copy paste. Izgajieni tadi paši. Es arī uzvedībā esmu ļoti līdzīga vectēvam un mammas bralim, kurs ir vectēva dēls, bet audzinaja mani citādāk. Bet tomēr esmu mantojusi vectēva raksturu, dark ko gribi, viņš ir tāds, kāds viņš ir.
Protams, būtu tā meitene audzināta citādi, būtu, iespējams, labāka izaugusi, bet vecāku rakstura īpašības pārdzimst un daļu no tām izmainīt var tikai ar lielu paša gribu. Tā es domaju.
02.12.2015 20:40 |

Reitings 6040
Alexxa

Lasiju taa it kaa par sevi! Vards varda pilnigi tev piekriitu!!! Un es ari savam bernam nedeljas 2-3 sedeju blakus un skaidroju,ka pukes nedrikst plest un zemi no puku poda nedrikst est. Ta pat ar kamina ogleem. Viss, neaiztiek! Neinteresee... Sakumaa baigi parbaudija muus ar viiru - redzeja, ka neesam salauzhami un neiet klat, kur nelaujam. Tagad tikai play station pults interesee, parapo pie tv galdinja apsezas, paskatas uz mums, pasmaida, atkal pierapo tuvak, atkal pasmaida un pierapo pavisam tuvu - jau krata galvu, ka nee nedrikst - grib nemt, bet nenem. Reali parbauda, cik mums taa pacietiba liela.
02.12.2015 20:43 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Story, mums ir cita veida pārbaudes - par dažām lietām vajag uzzināt, vai to pašu teiks arī tētis. Bet pietiek, ka tētis vienu reizi pasaka to pašu, ko mamma, kā viss - neinteresē. :-D
TV pultis, telefoni, vēl visādi verķi, manu datoru ieskaitot, stāv vietās, kur viņš tās var aizsniegt. Viņš neņem, jo viņam sen jau ir izskaidrots, kāpēc tas nav jāaiztiek un ko var aiztikt tā vietā.
02.12.2015 20:52 |

Reitings 6040
Alexxa

Mums ir taa patas kaa tev un ja kads man teiks, ka 9 men. vecam bernam nevar iemaacit, ka nedrikst kaut ko aiztikt un ari vins neaiztiks, tad varu pateikt, ka tas ir muljkjibas. Tas pats ar edienu, sezh smuki un eed, nav nekadas kjepashanas, metashanas, bakstishanas.

Tas viss drizak ir vecaaku pacietibas parbaudijums, labi, ka man ir liela pacietiba! Un tas atmaksajas
02.12.2015 20:59 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Ļoti interesanta diskusija. Kārtējo reizi var redzēt, kuri ir diezgan spītīgi bez pamatojuma cilvēki un redz tikai galējības.

Sanāk ar bērniem tagad ikdienā ļoti bieži sastapties, 99% bērna uzvedība ir atkarīga no vecākiem. Tāpat arī ietekmē vecāku garastāvoklis. Bija pagājušajā nedēļā ļoti nepatīkama situācija, kuras laikā tikai atkal pārliecinājos par to pašu.. vecāki iemācījuši sīkajam manipulēt, piesolot visu ko par `labu uzvedību`, taču, kad uzvedības nav, piedraud ar mantas neiedošanu. Un tāpat iedod. Mazie ir ļoti gudri. Pāris gadu laikā progress attīstībā ir tik milzīgs, ka pat dažreiz paliek bailīgi :D Uz manu aicinājumu parunāties un saprast, kāpēc ir šādas problēmas, bērns pilnīgā ignorā tik turpināja savā pasaulīte tusēties. Vēlāk, protams, uzzināju, kādēļ tā, ko vecāki arī neteica sākumā, bet nu tas jau ir cits stāsts.

Sišana, spiešana un stingrā audzināšana noved pie vēl vairāk problēmām biežāk kā vēlamā rezultāta, kurš ir ilgnoturīgs un vērtīgs.

Es pievienojos Skandināvu audzināšanas pulciņam. Savi man nav un vēl aizvien uzskatu, ka nebūs, taču sabiedrībā var elementāri redzēt, kāda ir ģimene, vecāki un iekšējā vide bērnam, lai saprastu, kā tas tiek audzināts vairāk vai mazāk. Un man pat nevajadzēja pusgadu, lai nonāktu pie šādiem novērojumiem.
02.12.2015 21:21 |

Reitings 1325
Reģ: 10.08.2015
Neviens, NEVIENS bērniņš nepiedzimst ļauns. Bērni vēlas mīlēt un būt mīlēti.
Kā arī, mantot no vecākiem, vecvecākiem var raksturu, bet ne jau to, vai kļūst par labu/sliktu cilvēku.
02.12.2015 23:30 |

Reitings 9202
Reģ: 13.03.2011
Es šeit pārstāvēšu ļoti nepopulāru viedokli, bet uzskatu, ka viegla uzšaušana pa dupsi vai stingrāka paraušana aiz rokas nav nekas tāds, par ko ir jāšausminās un jābrīnās. Neuzskatu, ka ir normāli veikalā bērnam ļaut ņemt visu pēc kārtas un priecāties, ka mīļais bērniņš atradis sev nodarbi, un vēl pasist sev pa plecu, jo bērnam tiek dota iespēja iepazīt pasauli :D

Es gan ikdienišķās situācijās esmu pret bērna emocionālu un fizisku iespaidošanu, bet daļa no šeit rakstītā arī ir mazliet par traku 8-)
03.12.2015 07:30 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits