Mūsdienu skolēni

Reitings 1164
Reģ: 29.01.2009
Šodien pēc sarunas ar draudzeni, kura strādā skolā ar 3.klasi, radās pārdomas (uz bēdīgas nots) par mūsdienu bērniem, visatļautību un attieksmi pret pedagogu kā tādu.
Viņa teica, ka vienas mācību stundas laikā (mājturības vai vizuālās) daži skolēni nav pildījuši uzdoto darbu vai arī atraduši laiku starp to un viena meitene izgatavojusi vairākas uzlīmes ar tekstiem (es esmu stulbs, iesit man, u.t.t.) un vienu no tām "iesit man" pielīmējusi skolotājai pie muguras!

Atceros savus skolas laikus, zinu, ka bija šāds te zīmīšu periods puišiem, bet ne jau 3.kl. un ne jau skolotājai! Ja kāds manā laikā tā būtu izdarījis, dabūtu mājās zilu dir*su!

Vai jums arī ir nācies dzirdēt/ saskarties ar kādu nepieņemamu situāciju no skolēnu puses?:-/
02.12.2015 15:56 |

10 gadi
Reitings 1496
Reģ: 21.03.2009
Saku Tev īpaši vēlreiz. Liku uzsvaru uz sabiedrības attieksmi pret bērnu, kurš grib šokolādi. Nevis uz to, ka bērns grib šokolādi un kā rīkosies vecāki.
Jo esmu bieži novērojusi skatus Latvijā, ka mamma sāk bērnu bārt pie kases un vēl svešas tantes iejaucas ar replikām, kāds neaudzināts bērnelis un visi kopā kaunina bērnu, kuram gribas saldumu. Par tādu sabiedrības attieksmi es arī runaju. Bet Tu ieciklējies uz faktu par saldumu ņemšanu. Esmu pieradusi, ka tādas lietas nokarto civilizētā veidā.

Kādu reakciju tu sagaidi no sabiedrības? Mamma sīcim stāsta, ka nevar pats ņemt, vispirms ir jāpajautā atļauja, bet cilvēki apkārt "vai, kāds jaukums, vai tad žēl to šokolādi? tik jauks bērniņš, ai, super (l)" Tavuprāt, tā būtu labāk? Es piekristu vēl domai, ka, ja vecāks reaģē uz bērna neadekvāto uzvedību, pārējiem nebūtu jāiejaucas vispār, protams, ja vien runa nav par vardarbību, bet nu slavēt šādus izgājienus būtu rets stulbums.
03.12.2015 12:51 |

Reitings 957
Reģ: 15.11.2015
Okei :D
03.12.2015 12:53 |

Reitings 3925
Reģ: 23.10.2014
Jo esmu bieži novērojusi skatus Latvijā, ka mamma sāk bērnu bārt pie kases un vēl svešas tantes iejaucas ar replikām, kāds neaudzināts bērnelis un visi kopā kaunina bērnu, kuram gribas saldumu.

Tur kaut kas ir nogajis greizi audzinasana vai ari bernam karumus var atlauties tik reti, ka atbilde "ne" vienkarsi nestrada. Nav normali, ka reizi pareizei nevar bernam kadu gardumu nopirkt, bet ir vecaki kas to neavar atlauties.
03.12.2015 12:55 |

Reitings 3925
Reģ: 23.10.2014
Mamma sīcim stāsta, ka nevar pats ņemt, vispirms ir jāpajautā atļauja, bet cilvēki apkārt

Ja mamma izskatitos truciga, es tam bernam nopirktu karoto sokoladi, jo padomatu, ka mamm to vienkarsi nevar atlauties.
03.12.2015 12:57 |

Reitings 1121
Reģ: 14.05.2015
Jo esmu bieži novērojusi skatus Latvijā, ka mamma sāk bērnu bārt pie kases un vēl svešas tantes iejaucas ar replikām, kāds neaudzināts bērnelis un visi kopā kaunina bērnu, kuram gribas saldumu.

Uii, kadus piedzivojumus nakas Vacija noverot.. kliedz, gul uz gridas, plaukta sastavs tiek lidinats uz zemes, visadas taktikas.
Mani sokeja fakts kad radio dzirdeju, ka Vacija katrs 7 berns cies no vardarbibas...
Es ar vecakiem veikala, ne reizi neko nenemu un neludzu. Es tik paskatijos papetiju piedavajumu un man pietika :D vienkarsi bijam sapratigi berni, vecaki ari ipasi ar audzinasanu nenodarbojas, kaut mamma ari laiku bija majas. Lava pasiem attistities, izpetit lietas, iepazit.
03.12.2015 13:03 |

Reitings 957
Ja mamma izskatitos truciga, es tam bernam nopirktu karoto sokoladi, jo padomatu, ka mamm to vienkarsi nevar atlauties.

Ar šo gan uzmanīgi. Manam dēlam, piemēram, bija 2,5 gadu vecumā alerģija un saldumus nedevām praktiski vispār ne cik un paši needām, tikai, ja gadījās būt svētkos, kur visi ēda končas, bet viņam nedrīkst. Tad jā, ļāvu vienu-divas apaēst. Viņš pat Ziemassvētku vecītim lūdza šokolādi. Tik dikti gribējās, ka bail. Protams, pie kases, kur stāv kaudze šokolādes, viņam siekalas tecēja un lūdza to šokolādi, bet nācās katru reizi atteikt. Ja man blakus stāvoša tante "izpalīdzētu" un nopirktu viņam to šokolādi, es nebūtu laimīga. Ļautu apēst, ko tad nu vairs, bet tomer, iemeslu var būt daudz, kadeļ mamma atsaka to gardumu.
03.12.2015 13:08 |

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
Schoco, protams, svētā nevainība! :-D Nu, un ko tu gribi no šīs diskusijas? Lai "dumjās Skandināvu mammas" atzīst, ka bērns līdz elkoņiem veikala rosolā ir fui un nepareizi? Kā tev no tā paliek labāk?
Problēma jau ir tajā, ka šajā diskusijā ir 2 puses - "stingrā līnija", kura uzskata, ka bērnam pašam jau no dzimšanas jāzina kā uzvesties un ja nezina, tad vajag pa dibenu citādi izaug izlaidies un otrā puse, kura uzskata, ka bērni jāaudzina ar mīlestību, vārdiem un piemēru. Tikai pirmās puses pārmetumi un piemēri otrajai, gan lielākoties ir ar bērniņiem, kuriem acīmredzami nākas augt savā vaļā un uzmanību viņi var panākt tikai ar ekstrēmu uzvedību. Turklāt lielās tantes pat nemaz i nekautrējas bērnu vainot šajā situācijā, kura cēlonis ir viņa vecāki (t)
03.12.2015 13:11 |

10 gadi
Reitings 1496
Schoco, protams, svētā nevainība! Nu, un ko tu gribi no šīs diskusijas? Lai "dumjās Skandināvu mammas" atzīst, ka bērns līdz elkoņiem veikala rosolā ir fui un nepareizi? Kā tev no tā paliek labāk?
Problēma jau ir tajā, ka šajā diskusijā ir 2 puses - "stingrā līnija", kura uzskata, ka bērnam pašam jau no dzimšanas jāzina kā uzvesties un ja nezina, tad vajag pa dibenu citādi izaug izlaidies un otrā puse, kura uzskata, ka bērni jāaudzina ar mīlestību, vārdiem un piemēru. Tikai pirmās puses pārmetumi un piemēri otrajai, gan lielākoties ir ar bērniņiem, kuriem acīmredzami nākas augt savā vaļā un uzmanību viņi var panākt tikai ar ekstrēmu uzvedību. Turklāt lielās tantes pat nemaz i nekautrējas bērnu vainot šajā situācijā, kura cēlonis ir viņa vecāki

Iebrauci galējībās bez satura. Varbūt izkāp no fantāziju pasaules un izlasi, ko rakstu? :D
03.12.2015 13:15 |

Reitings 10987
Reģ: 12.07.2010
vecaki var but ari loti stingri pret savam atvesem, bet nu tas neko negarantee ka tapat nesapisies ar saucajamiem draugiem, klasesbiedriem un nenoies no cela..un ari jo vairak aizliedz, jo vairak gribas ko pameginat. Musdienas jau pavisam mazas klasites jau izmegina uzsmeket...piemers, sovasar redzeju ka policija savac uz ielas apdzerusos mazu meiteni kurai kadi 10-12 gadi vareja but vel alus pudele rokaa un si kliedza ka nedzerot..un tas draudzenei kas a ari blakus staveja un reiz bija gadijums kad siks puiselis vnk prasija cigareti..tads uz 8 gadiem..protams, neiedevu teicu tadam mazam nav ko pipaat..kad es biju taja vecumaa tad ne dzeru ne pipaju..
03.12.2015 13:21 |

Reitings 957
Tā jau daļai šķiet, ja turēs bērnu pavadiņā, neļaus teju vai elpot, tad bērns izaugs super paklausīgs un pašai šķiet, ka ir super mamma un ideāli "audzina" bērnu.
03.12.2015 13:27 |

10 gadi
Reitings 1496
Tā jau daļai šķiet, ja turēs bērnu pavadiņā, neļaus teju vai elpot, tad bērns izaugs super paklausīgs un pašai šķiet, ka ir super mamma un ideāli "audzina" bērnu.

Jā, bērna nepieskatīšana un robežu nenoteikšana ir tā īstā audzināšana, kuru pārvalda visi ideālie vecāki.
03.12.2015 13:32 |

Reitings 5533
Shcoco, es lasu, ko tu raksti - mal visu laiku uz riņķi par rosolu, olīvām un snikeru stendu pie kasēm. :-D Un es tev simtpiekto reizi var pretī pastāstīt, ka "aizrādīšana, lai tā nedara" ir pilnīgi bezjēdzīga, ja tā nenāk kopā ar plašu un garu, turklāt ne vienreizēju, bet visai biežu izskaidrojumu kāpēc
03.12.2015 13:34 |

10 gadi
Reitings 1496
Shcoco, es lasu, ko tu raksti - mal visu laiku uz riņķi par rosolu, olīvām un snikeru stendu pie kasēm. Un es tev simtpiekto reizi var pretī pastāstīt, ka "aizrādīšana, lai tā nedara" ir pilnīgi bezjēdzīga, ja tā nenāk kopā ar plašu un garu, turklāt ne vienreizēju, bet visai biežu izskaidrojumu kāpēc

Nu tad izlasi vēl 106. reizi un pasaki, kur esmu minējusi šo
uzskata, ka bērnam pašam jau no dzimšanas jāzina kā uzvesties un ja nezina, tad vajag pa dibenu citādi izaug izlaidies
Vai piefantazēt kaut ko klāt tev ir normāli? :D

Un kur es esmu minējusi, ka pietiek ar aizrādīšanu? :D Tu vispār lasi, ko citi raksta, vai tev būtiski tikai savu pateikt? :D
03.12.2015 13:38 |

Reitings 5533
Kas attiecas uz šokolādēm spilgtos papīrīšos, kurus profesionāli mārketinga speciālisti ir iepakojoši un novietojuši viskārdinošākajās pozīcijās mazam bērnam - jā, vaino vien divgadnieku par to, ka bērnam gribas kaut ko kas ir spilgts, krāsains, salds un garšīgs viņa acu augstumā, rokas stiepiena attālumā :-D

Bet tā kopumā, īpaši pēdējās replikas liecina vien par rūgtumu un tur nu mēs ar Askepott nevaram palīdzēt, ne ar savu pieredzi pedagoģijā, ne izglītību, ne pieredzi bērnu audzināšanā.
03.12.2015 13:39 |

10 gadi
Reitings 1496
Bet tā kopumā, īpaši pēdējās replikas liecina vien par rūgtumu un tur nu mēs ar Askepott nevaram palīdzēt, ne ar savu pieredzi pedagoģijā, ne izglītību, ne pieredzi bērnu audzināšanā.

O, tu esi arī psihiatrs? žēl, ka diletants, būtu te labus padomus devusi :D
03.12.2015 13:41 |

Reitings 957
Ar tevi, schoco, ķīniešu valodā jārunā? Varbūt tad Tu sapratīsi, ka neeksistē tikai 'bērns pie ķēdes' un 'bērns patvaļā bez robežām'. Un, cik redzu, neesi literatūru par bērnu audzināšanu, īpatnībām un uzvedību vecumposmos rokās nekad turējusi. Ja esi, tad, visdrīzāk, Padomjlaiku literatūru.
Ja būtu lasījusi, tad zinātu kā bērnam bez soda un skaļākas balss norādīt robežas bērnam saprotamā valodā, ņemot vērā viņa jūtas.
03.12.2015 13:46 |

Reitings 5709
Reģ: 29.01.2009
Tām, kuras kaitina tie mazie bērni visur, jums nešķiet, ka kaut kas LV (pārsvarā valdošajā) pieejā ir ļoti greizi, ja bērni sabiedriskās vietās jārausta un jāaizrāda? (t) Ka, acīmredzot, šādas metodes vienkārši nestrādā. Dānijā, piemēram, es ne reizi neesmu redzējusi raudošu bērnu veikalā (un viņi uz veikaliem ar bērniem, it īpaši brīvdienās, iet ļoti daudz). Un, protams, ne reizi neesmu redzējusi raustīšanu, bakstīšanu, vecāku dusmas... viss ir mierīgi. Nez kāpēc? :) Citi bērni tur ir, vai? ;)
03.12.2015 13:48 |

Reitings 5533
Es atzīstu, ka mana kļūda - diskusijā ar tevi vispār nevajadzēja ielaisties, jo viss kas no tavas puses nāk ir muļļāšanās pa to pašu rosola bļodu un mēdīšanās par to, ka "foršajiem bērniņiem jau neko nevajag aizliegt". Varbūt tiešām savā centībā sāku tev likt vārdus mutē, jo ar to, "ko tu raksti" nav iespējams diskutēt - tie vienkārši ir tukši uzdirsieni.
03.12.2015 13:48 |

10 gadi
Reitings 1496
Ja būtu lasījusi, tad zinātu kā bērnam bez soda un skaļākas balss norādīt robežas bērnam saprotamā valodā, ņemot vērā viņa jūtas.

Un tu arī, lūdzu, norādi, kur esmu minējusi, ka pret bērnu ir jāizturas vardarbīgi. Redzi, nevarēsi, jo nelasi, ko otrs raksta.
03.12.2015 13:49 |

10 gadi
Reitings 1496
Es atzīstu, ka mana kļūda - diskusijā ar tevi vispār nevajadzēja ielaisties, jo viss kas no tavas puses nāk ir muļļāšanās pa to pašu rosola bļodu un mēdīšanās par to, ka "foršajiem bērniņiem jau neko nevajag aizliegt". Varbūt tiešām savā centībā sāku tev likt vārdus mutē, jo ar to, "ko tu raksti" nav iespējams diskutēt - tie vienkārši ir tukši uzdirsieni.

Pierādi savu iepriekš apgalvoto, tad runā. Tagad esi sapratusi, ka nav, ko pretī likt, tāpēc ārdies. :) Konkrēti, kur esmu minējusi, ka pret bērnu vajag izturēties vardarbīgi un, ka bērnam kopš dzimšanas ir jāpārvalda sociālās normas? Kur? ;-)
03.12.2015 13:51 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits