Integrācija, sabiedrība, sveša valsts

Reitings 555
Reģ: 22.04.2015
Sveikas!
Pirms pāris dienām diskutēju ar kādu krievu tautības pārstāvi (ne no Latvijas mazākumtautības) par integrāciju kā tādu. Mani izbrīnīja viņa viedoklis, ka cilvēkam svešā valstī nav vajadzīga integrācija. Viņš drīkst nemācīties ne valodu, ne kultūru - neko un dzīvot kā grib.

Kādas ir jūsu domas par integrāciju?

Man integrācija ir ļoti svarīga. Es personīgi nevaru pieņemt, savā pasaulē ieslīkušus cilvēkus, kuri ne cik necenšas integrēties sabiedrībā.
03.11.2015 16:12 |

Reitings 1534
Reģ: 28.04.2015
Ja tu dodies dzīvot uz citu valsti, protams ka jāiemācās valoda, jāciena kultūra un nav jāuzstāda savi noteikumi. Tu esi iebraucējs, tu arī pielāgoties, nevis tēlo princesi uz zirņa. Tas attiecas gan uz krieviem, kas desmitus gadus dzīvojot ni bum bum latviski, gan latviešiem, kas Anglijā sēž uz pabalstiem vai nezina vairāk par hello, gan musulmaņiem kuri esot svešā valstī bļauj, ka nepatīk kā sievietes ģērbjas. Un man šķiet dīvaini vainot iezemiesus pie tā, ka Hasans nav integrejies, jo ar viņu nedraudzejas. Tieši tāpat tās pašas meitenes klubā var būt pasuvusas arī pašus latviešus, ne tikai Hasanu. Ja Hasans zin valodu un ciena kultūru, problēmām nevajadzētu būt.
03.11.2015 17:59 |

Reitings 1534
Reģ: 28.04.2015
Kāds būšanai introvertam sakars ar valodas apgūšanu un cieņu pret valsti, kurā atrodies? :D
03.11.2015 18:06 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
K.C., ir daudz vieglāk integreties, ja tev ir vietējie draugi. Gan valodu vieglak apgūt, kan izjust Līgo svētkus, samācīties vietējos stereotipus (man ir daži ārzemju paziņas, kas no latviešu darba kolēgiem samācījušies, ka "krievi ir tādi un šitādi"), gan apprecēt vietējo un uztaisīt 7 latviešu bērniņus.

Ja ar Hasanu no Afganistānas, Pjēru no Francijas un Mariju no Portugales vietejie nedraudzēsies, tad viņai būs daudz, daudz grūtāk izjust Latviju kā savu zemi.

Un ir starpība, vai tevi atšuj, jo tu izskaties pēc iereibuša pamuļķa, vai arī tāpēc, ka tu esi arzemnieks (pat ja skaidrā un esi gatavs apspriest savu doktora disertāciju).

Es nesaku, ka neviena sekstūrista Rīgā nav, es tikai saku, ka mēs neesam tā svesiniekiem visatvērtākā tauta (ka jau ziemeļnieki).
03.11.2015 18:23 |

Reitings 2152
Reģ: 08.05.2014
Man liekas jocīga nevēlēšanas integrēties, bet pilnībā saprotu, kā bez tās var iztikt. Strādāju Latvijā starptautiskā uzņēmumā, kur iepazinu puisi no Austrālijas, runājam angliski, viņš visur izmanto angļu valodu, visur viņu saprot. Par tradīcijām un latviešu dzīves ziņu šo to saprot un pietiek. Varbūt ilgāk padzīvos un iemācīsies arī latviski vairāk par "lūdzu" un "paldies", bet, godīgi sakot, valoda nekādā veidā viņam netraucē.
03.11.2015 18:37 |

Reitings 555
Reģ: 22.04.2015
volandemort

tā kā esmu no Daugavpils puses esmu ntos tādus redzējusi, kuri nevis nemāk bet nevēlas integrēties. Ja ir runa par Latvijas mazākumtautībām, tad tādus neintegrētus zinu daudz vairāk nekā normālus, integrētus cilvēkus.
Padzīvo Daugavpilī... pāris reizes aizejot uz kādu iestādi runājot latviski, tev vēl atcirtīs pretī, ka nesaprot ko no viņas gribi. Palūgsi, lai ar tevi runā latviski un var gadīties ka atteiks un viss.
Protams ir arī pieklājīgi un izglītoti cilvēki, kuri kaut vismaz cenšas.
03.11.2015 19:21 |

Reitings 41
Reģ: 24.09.2015
Normals cilveks. Ja vins ir tur, lai macitos, tad kapec vinam jazina kura gada piemer Francija dibinata un kad tie svin neatkaribas dienu, :D Cilveks iet uz savu merki un neskatas apkart! Ta ari vajag1
03.11.2015 19:40 |

Reitings 41
Reģ: 24.09.2015
Un kada sakara jaapgust valoda? Anglu valodu neviens neatcela
03.11.2015 19:40 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Es uzskatu, ka cilvēkiem vajadzētu integrēties... kaut vai sevis dēļ. Iemācoties to pašu valodu indivīds jutīsies daudz komfortablāk valstī.

Asimilācija gan, manuprāt, nav nepieciešama.. :)
03.11.2015 20:03 |

Reitings 10509
Reģ: 13.12.2009
Nu Krieviem ir sava " izpratne " vēsturi un pārākumtautības sindroms.
03.11.2015 20:13 |

Reitings 2152
Reģ: 08.05.2014
Un kada sakara jaapgust valoda? Anglu valodu neviens neatcela

Esot valstī, kur oficiālā valoda nav angļu, nevienam nav pienākums Tev darbā visu sagādāt angliski vai kaut vai uz ielas atbildēt angļu valodā. Un ko iesāks tad, kad nokļūs situācijā, kur neviens, izņemot viņu pašu, ne bū, ne bē angliski? Smieklīgs Tavs jautājums jau pašā saknē.
03.11.2015 20:16 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (2)