Cik daudz

Reitings 107
Reģ: 26.09.2014
Ar draugu izmantojām zelta rudens brīvdienas apbraukājot tuvākus un tālākus radus dažādos lauku nostūros.
Pabraukājām ar dažiem radiem lai parāad kas jauns apkārtnē jo ļotis en kā nēesam taipusē bijuši. Pavēraš ļoti bēdīgs skats. Neskaitāmas viensētas palikušas jau tukšas kur pirms 10-20 gadiem dzīvoja pat veselas ģimenes, vēl dažās palikuši vairs tikai 1-2 vecie cilvēki bet visi jaunie prom. Pat veselas sādžas kur dzīvoja 30-40 cilvēki tagad vairs 5-10. Kautkāds trakums. Pat lielākas pislētas kur dzīvo tūsktoši kļuvišas mazapdzīvotas

Jums nešķiet ka ir pa traku tas viss? Ja paskatās statistiku 1990 gadā Lv iedzīvotāji 2.75M.. tagad zem 2M
28.10.2015 16:00 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
++++Wintera
30.10.2015 14:36 |

Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
teika_spolite Rudenī jāvāc kartupeļi un ziemā var ārdīties pa sniegu kā mazi bērni :D
30.10.2015 14:39 |

Reitings 3934
Nerea
Vispār jau pilsētas eksistēja ievērojami pirms elektrības ieviešanas. Pilsētā vienmēr dzīvoja izglītotākie cilvēki-amatnieki, bet laukos-zemi un lopus kopa sabiedrības neizglītotākā daļa. Tā tas ir bijis vienmēr. Un arī mūsdienās nekas nav mainījies.
30.10.2015 14:41 |

Reitings 3934
Nezinu, kur tu dzīvo, bet mums LV pēdējos gados sniega tikpat kā nav. Un es domāju, ka cilvēkam pēc 20 gadu vecuma nebūs intereses ārdīties pa sniegu visus darbdienu vakarus un brīvdienas.
30.10.2015 14:44 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
teika_spolīte, nevar taču salīdzināt, cik daudz cilvēku dzīvoja pilsētās agrāk un tagad! Bet jebkurā gadījumā mēs, latvieši, esam cēlušies no šīs "neizglītotākās daļas", tāpēc cienīsim savus senčus un necelsim degunus gaisā tikai par to, ka dzīvojam pilsētās!
30.10.2015 14:49 |

Reitings 3925
Reģ: 23.10.2014
Ja paskatās statistiku 1990 gadā Lv iedzīvotāji 2.75M.. tagad zem 2M

Tas nepilnais zudusais miljons ir padomju armija, kas izbrauca, neiesutitie padomju republiku imigranti un maksligas iedzivotaju turesanas kolhozos partrauksana. Brivai un neatkarigai Latvijai iedzivotaju skaits pie 2 milj. ir normals lielums.
Ta man atbild, kad es runaju par katastrofali zemo Latvijas iedzivotaju skaitu un izmirstosajiem laukiem. (t)
30.10.2015 14:53 |

Reitings 3934
Nerea
Tad jau jāciena savus senčus no akmens laikmeta un jādzīvo alās.
30.10.2015 14:56 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
teika_spolīte, alās šobrīd neviens nedzīvo, jo tas mums neko nedod, bet lauku mums ir daudz, tāpēc nebūtu prātīgi visiem pārcelties uz pilsētu un atstāt laukus aizaugt. Kādam ir jāizmanto zeme, jāaudzē pārtika, jāsagaida atpūtnieki un tūristi. Lielākā daļa latviešu dzīvo laukos vai ārpus Rīgas, tad jau mēs tiešām esam neizglītota tauta :)
30.10.2015 15:06 |

Reitings 3925
Un wee pareizi raksta, ka pilsētnieks vienmēr varēs aizbraukt uz laukiem (govi slaukt, sienu grābt, kokus zāģēt nav nekāda raķešzinātne), bet laucinieks uz pilsētu nē, jo birojos, bankās, utt. lopu kopšanas un koku zāģēšanas prasmes nav vajadzīgas.

Musdienu ofisa zurka, kas dzimusi, augusi pilseta, kas neprot pat est pagatavot tavuprat var mierigi govis slaukt un sienu grabt? A tu esi sienu grabusi, nu taa pa iistam no gaismas lidz gasmai, padsmit stundas saule, ar dunduriem, kas nezeligi dzel pakala, kad janovac ir konkreta teritorija, jo nakosaja diena var sakties nedelu garas lietavas? Esi meginajusi ziemas menesos pa tums pirms gailiem celties un iet govi slaukt, pec tam krasni kurinat, lai pagatavotu brokastis.
Pastasti, cik ilgi tu esi istos laukos dzivojusi un stradajusi?

Vot, pilsetas lohi, gudri dirs par lauku dzivi un cik tur viegli un vienkarsi dzivot. Da ja tur butu tik vienkarsi tad cilveki nerautos uz pilsetam dzivot un stradat zemi atalgotus ofisa darbus.

Cilveki kas musdienas parvacas dzivot uz laukiem un spej iekartot sev kaut cik partikusi dzivi, ir miljons reizu uznemigaki, apkerigaki un inteligentaki par tiem kas raujas uz pilsetu.
30.10.2015 15:11 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
bruno, paldies par komplimentu :D

miss joker, pēc septiņdesmītas reizes jau salt apnīk, bet nu es saprotu, ko tu ar to domā un es ceru, ka saproti arī, ko es ar to domāju (l)
30.10.2015 15:11 |

Reitings 3934
Vatsons
Tev ir taisnība, ka laukos ir fiziski smags darbs. Arī pilsētās ir daļa sabiedrības, kas strādā fizisku darbu-sētnieki, apkopēji, utt. Tur intelektu nevajag. Tās ir primitīvas darbības ar kādu instrumentu. To apgūt var pamatskolnieks pāris dienu laikā.
Pilsētā ir fiziski vieglāk, jo pilsētas strādā intelektuālu darbu. Un to nevar apgūt pāris dienu laikā. Jāstudē daudzus gadus, jāpraktizējas.
30.10.2015 15:18 |

Reitings 3925
Luk, pilsetnieki parvacas uz loti taliem laukiem, uztaisija saimniecibu, deli paaguas un saka piedalities saimnieciba. Pusaugu deli diena nopelna 20 tk, jaa tie ir rubli, bet parversot eiro ir visnotal normala summa, turklat deli no 10 gadu vecuma cel savu maju!
https://www.youtube.com/watch?v=UYtzFhel0a0&list=FLEPf0OUqH_FPlSrv4F82ZdA
Tadus delus i salidzinat nevar musdienu hlupikiem, kuri pec vidusskolas beigsanas vispar neko neprot darit un ne kreditu, lai atsedetu studijas un iegutu papiru ar ko biezi vien pat neko iesakt nevar.
30.10.2015 15:19 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Musdienu ofisa zurka, kas dzimusi, augusi pilseta, kas neprot pat est pagatavot tavuprat var mierigi govis slaukt un sienu grabt?

domāju , ka ja sagribēs , mierīgi , bet otrādi maz ticams , ka sanāks ...

un parto makšķerēšanu un gaļu, dīvaini , dzīvoju Rīgas centrā , bet vasarā arī braucu ar džekiem uz līdzīgām aktivitātēm ... pinkiks un makšķerēšana nav nekāda ekstra ....

un par to ēdienu ar piegādi , goda vārds gribu redzēt kā nakts vidū kāda psūtīs šušī uz kādu nostūri, kam palielam pat adreses nav tikai māju nosaukums pagastā ar n-to km rādiusu un pats galvenais cik tas izmaksās ? :D

katrai vietai ir savi plusi un mīnusi ... , ir cilvēki , kas visu mūžu stiepj no akas ūdeni un ziemā iet uz wc pagalmā un neko dz'vo , bet citi tā negrib pat ar piemaksu .... + es nebrīnos , ka laukos ir maza dzimstība , kur to bērnu likt ? d/b ir hvz cik km no mājām , aizbraukt un atbraukt vien maksās normālu summu, diez vai tai viensētā dzīvošajai ģimenei ir kāds mazlitrāžas ekonomiskais auto , drīzāk apvidus vai golfs , kas noēdīs normālu daudzumu bendzīna ....

un ziniet , kas man šķiet jocīgi , ka šīs lauku fanes šķiet tāpat dzīvo pilsētā ! kapēc ? droši varat taču dzīvot savās dzimtas mājās , bet nē , redz pilsētā dzīvo , jo te ir skola/universitāte , te ir normāla darba iespējas un normālas algas ( attiecībā pret , pārdevējas algu kaut kādā pagastā ....
30.10.2015 15:25 |

Reitings 11162
turklat deli no 10 gadu vecuma cel savu maju!

:D :D un cik viņiem tagad gadu ? nē nu mēs tiešām katrs esam dažādi , citam šķiet ok 10+ gadus celt māju , cits priekšroku dod jau gatavai , principā kopējās izmaksas + ieguldītais laiks , manuprāt būs vēl dārgāk nekā nopirkt gatavu netālu no pilsētas
30.10.2015 15:28 |

Reitings 3925
Pilsētā ir fiziski vieglāk, jo pilsētas strādā intelektuālu darbu. Un to nevar apgūt pāris dienu laikā. Jāstudē daudzus gadus, jāpraktizējas.

Tu trollo vai? :D Entos darbus ko dara ausgtakas izglitibas ieguveji varetu darit ar videjo profesiaonalo vai videjo visparejo izglitibu, ja ta butu augstaka limena. :D

Vispar musdienas zemes un lopu apkope vairs nav roku darbs ka pirms 200 gadi, musdienas visu dara tehnika, ari govis slauc. Tas saimniecibu kas iztiek tikai ar cilveka roku darbu un zirgu, ir iznemumi un tas viens no iemesliem kapec lauki izmirst. Kad bija kolhozi, mazas saimniecibas, kuram bija teiksim tikai 1,5 h zemes no kuras razha janovac, izmantoja kolhoza traktoru, sodien kolhozu nav un nav ari kas traktoru dotu, bet uzturet traktoru tik mazai saimniecibai ir neiespejami.
30.10.2015 15:30 |

Reitings 11162
Vispar musdienas zemes un lopu apkope vairs nav roku darbs ka pirms 200 gadi, musdienas visu dara tehnika, ari govis slauc.

un cik maksā tā tehnika ? lauki ir vajadzīgi milzīgi ieguldījumi un nav absolūti nekādas garantijas , ka tas vispār atmaksāsies , kur nu vēl saskatāmā nākotnē ....
30.10.2015 15:34 |

Reitings 3925
citam šķiet ok 10+ gadus celt māju , cits priekšroku dod jau gatavai , principā kopējās izmaksas + ieguldītais laiks , manuprāt būs vēl dārgāk nekā nopirkt gatavu netālu no pilsētas

Neizteicos pietiekami skaidri. Deli saka celt savu maju no 10 gadu vecuma, maju uzcela dazos gados. Sim virietim ir vairaki deli, man liekas, ka vismaz divi ir savu maju uzcelusi+ kaut kadu saimniecibas eku, kur plano maizi cept, ko pec tam pardot.
Un ne, tas nav dargak, tas ir daudzreiz letak un labak. Krievija hipotekarais kredits ir dargs, 12% tas jau ir leti, ja tadu kreditu panem tad rupji rekinot par maju bus japarmaksa 2x turklat jamaksa bus gadus ~15 un visu laiku javelk josta un uz kaut ko jataupa.
30.10.2015 15:37 |

Reitings 3934
Vatson
Miss Joker
Kurā vietā ir jūsu lielā, skaistā, turīgā lauku saimniecība? Cik cilvēkus nodarbinat, kāda veida saimniecība jums ir, kur nododat produkciju-vietējā tirgū vai eksportējat? Vai jūsu saimniecībām ir mājaslapas, lai varam iepazīties ar jūsu produkciju?
30.10.2015 15:37 |

Reitings 11162
aaa... tad visiem tagad uz RUS jāpārceļas vai kā ? tur dervņās vispār PSC kas notiek , tad jau labāk mūsu lauki , lai šitā no lāča bēgot pa taisno vilkam rīklē ....

kā arī , es neuzskatu , ka 10 gadus vecam bērnam būtu jāceļ māja , ta ir kaut kāda mazgadīgo paverdzināšana ... 10 gadus vecam bērnam ir jālasa pasaku grāmatas kā minimums , ak bet protams, ko es jēdzu no bērna audzināšanas
30.10.2015 15:41 |

Reitings 597
Reģ: 17.12.2013
Nu, nē, MJ, protams, ir utopiski domāt, ka "ja ir īstais cilvēks tad viss ir lieliski", bet nu tā nenotiek. Piemērs no manas nedēļas - visu nedēļu esmu pavadījusi dienas vienveidīgi un tagad pilnīgi depresijā slīgstu, nu briesmīgi, man vajag to dzīvību, izklaides, jautrību! Un kā ar draudzenēm? Nu nevar tā pazvanīt druškai un paziņot - šodien aizejam uz klubiņu, naktī ar taksi mājās! Te jāplāno nedēļa iepriekš, lai satiktos. Nu, var jau ar taksi braukt, bet cik tas izmaksās...
Un piekrītu, ka, lai grābtu sienu NAV vajadzīgas dižās zināšanas. Un tas ir fakts. Un te tiek tik uzbrūkošā formā tas jautāts, it kā būtu slikti, ka neesi grābusi zāli - un vispār, es priecājos, ka rudenī man ir ĻOTI daudz iespēju, ko darīt, nevis tikai lasīt ābolus un staigāt uz riņķi savā miestā.
Un te nesaka, ka laukos viegla dzīve - tas patiešām ir grūti un sabeidz veselību un ir vienmuļi. Tāpēc arī es saku, ka vienmēr atbalstīšu pilsētu un basta. Lielākoties izskatās, ka tieši laucinieki ir vai greizsirdīgi vai kas pret pilsētniekiem - lai kur es braucu, es laipni pret visiem attiecos, bet tie visi no laukiem lūr ar baltu aci un bez maz vai noskauž, ka man ir augstpapēžu kurpes. Nesaprotu, kur šitā var. Te arī viss sākās, jo laucinieki sāka apgalvot, ka pilsētnieki redz esot dumji. Srsly?
30.10.2015 15:42 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits