Cik daudz

Reitings 107
Reģ: 26.09.2014
Ar draugu izmantojām zelta rudens brīvdienas apbraukājot tuvākus un tālākus radus dažādos lauku nostūros.
Pabraukājām ar dažiem radiem lai parāad kas jauns apkārtnē jo ļotis en kā nēesam taipusē bijuši. Pavēraš ļoti bēdīgs skats. Neskaitāmas viensētas palikušas jau tukšas kur pirms 10-20 gadiem dzīvoja pat veselas ģimenes, vēl dažās palikuši vairs tikai 1-2 vecie cilvēki bet visi jaunie prom. Pat veselas sādžas kur dzīvoja 30-40 cilvēki tagad vairs 5-10. Kautkāds trakums. Pat lielākas pislētas kur dzīvo tūsktoši kļuvišas mazapdzīvotas

Jums nešķiet ka ir pa traku tas viss? Ja paskatās statistiku 1990 gadā Lv iedzīvotāji 2.75M.. tagad zem 2M
28.10.2015 16:00 |

10 gadi
Reitings 309
Reģ: 02.08.2014
saubos ka dzilos laukos tiesam normalu tualeti var ierikot vai kur nu vel internetu un mobilo lietot..zonas noteikti nekaadas tur. man vecvecmamina dzivoja kalvene entos gadus atpakalj tur nebija ne dusha ne tualete ,pat ne maajas telefons. kur vinjiem veikali toc nez. nu lv pa piemeru riga un jurmala...neiebilstu jurmalaa dzivot, bet tie gan nav lauki.

Kur problēma izrakt kanalizācijas aku, ievilkt mājā ūdeni? Būs viss tas pats kas pilsētā, bet pat vēl labāk. Par zonu runājot tā ir tagad visur, vismaz LMT par pārējiem nezinu un internets arī ir labs laukos.
Vēl laukos uzcel normālu pirti, ierīko dīķi netālu no pirts un vispār vari dzīvot labāk nekā pilsētā jeb kad kāds varētu dzīvot.
28.10.2015 19:24 |

Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
MADasaHATTER Visu ierīkot VAR! bet tas prasa naudu un zināšanas.

Ja ir kārtīga sirsniņmāja ar visu apstrādi gandrīz kā pilsētas tualetē tad nemaz to atšķirību nejutīsi tik ļoti kā var likties. Protams ja uzreiz ar laukiem iedomājamies diršam bedritad jā, tur neviens negribētu dzīvot, bet nevajag aiziet galējībās. Visu ir iespējams izdarīt !

Internets tagad nemaz tik daudzās vietās slikts nav! LMT pat ja mana drauga dziļajos laukos tagad lēnām uzlabo to internetu tad tik traki nevar būt jo sakari ar katru dienu paliek tikai ātrāki. Un vispār laukos ir tik daudz ko darīt ka tam internetam tā laika nemaz tik daudzneatliek. Pēc 12 internets mēdz pat būt ļoti ātrs.

Protams ja tev ir lieki 5k euro tad jau vari vienkārši uzcelt pati savu torni blakus mājai un tad tev gan telefona sakari gan internets būs ideāls!

ierīkot normālu vannasistabu arī var, ar visiem ūdeņiem, un arī tualeti var nolaižamo ierīkot, bet vienkārši tā parasti ir lieka izšķērdība uz ūdeni. Var gan rakt ūdeņus, akas gan dīķa ūdeni izmantot utt. Vel pieliekam klāt malkas boileri un būs arī karstais ūdens.

Es arī esmu viss dziļākajos laukos lietojusi to mobīlo, jā varbūt ir vietas kur tev jauzkāpj mazliet kalniņā lai sakari būtu ideāli, bet zini, tie ir sīkumi pie kuriem dienas laikā pierod. Un parasti tie sūdīgie sakari ir novēroti tieši tele2, LMT kaut kā viņi ir labāki un internets arī labāk iet :D

Ja ir mašīna laukos tad veikals arī nav šķērslis, vai kaut vai ritenis. Veci cilvēki laukos bieži vien sarunā ar ka kaimiņi viņu aizvedīs uz veikalu vai lai atved nepieciešamo.. Nu kaut kā tie cilvēki tajos laukosarī izdzīvo. Un tur tiešām vajag galvu uz pleciem lai izdzīvotu un panāktu arī ienākumus no tā labus!
Bet lielāka iespēja ir tur normāli dzīvot ja veido augšā ko pats savu nevis ej strādāt algoto darbu.
28.10.2015 19:25 |

Reitings 247
Reģ: 17.01.2013
Cilvēkiem gribas kaut ko vairāk par kūti un nepārtrauktu vergošanu lauku darbos no rīta līdz vakaram. Man pietiek paskatīties uz šovu Lauku sēta, lai es saprastu, ka es tādu dzīvi sev negribu un pilnībā saprotu arī citus, kas sev tādu negrib. Celties 4:00 lai slauktu govis un vergotu uz lauka... Vai arī, kā tajās Saimniekšova lauku sētās - vienā vienīgā strādāšanā. Kā acis vaļā tā rukāt un pēc tam kā plauša ievelies gultā, jo nekam citam nav ne laika, ne spēka.
Norakt savu dzīvi? Kā vārdā? Es gribu savā dzīvē kaut ko vairāk redzēt un izbaudīt, nevis tikai sēdēt savā mājā un lielāko dzīves daļu pavadīt raujoties melnās miesās. Es labāk esmu tā pilsētas caca, kas neko smagāku par zīmuli nav pacēlusi, toties strādāju normālu darba laiku neraujot sevi uz pusēm un pēc darba laika beigām un brīvdienās varu laiku izbaudīt, un atpūsties pēc sirds patikas, nedomājot, ka sūdi nav izmēzti vai plantācijas noravētas.
Un nevajag stāstīt, ka tas ir pārspīlēti un patiesībā laukos var dzīvot skaisti, viegli, atpūšoties un harmoniski skrienot pa pļavām.
Paldies, es varu bez tā iztikt. Acīmredzot - daudzi var bez tā iztikt un nav ko par to pārmest.
28.10.2015 19:31 |

10 gadi
Reitings 309
Wolf- izklausās ka tu pārāk daudz televizoru skaties:D Ja tev lauki asociējas tikai ar lopiem, sūdiem utt tad diez ko daudz tu dzīvē neesi redzējusi. Un tavs teiktais ir tipisks pilsētnieku sakāmais ko viņi saka, man žēl ka Jūs lielākā daļa pilsētnieku esat diezgan ar mazām prāta spējām. Neuztveriet to aizvainojoši, bet tā ir.
28.10.2015 19:54 |

Reitings 812
Reģ: 25.09.2013
Niks1, man gan liekas, ka nevar spriest par cilvēku (it īpaši par to lielāko daļu) pēc dzīvesvietas. Tak ne jau tas, ka cilvēks ir pilsētnieks vai laucinieks, nosaka prāta spējas. Jā, es saprotu, ka tev lauku dzīve šķiet pievilcīgāka, bet nu nevajag visus pilsētniekus noniecināt gluži. Es, piemēram, galīgi nespētu darīt lauku darbus diendienā, jā, varbūt esmu izlepusi, bet es tāda esmu, kāda esmu. Un man tas patīk. Daru to, ko varu un gribu, un nejūtos apdalīta :-)
28.10.2015 20:11 |

Reitings 107
Galvenais ka īstus lauku dabiskos produktus visi velas un slavee bet laukus pasus pat redzet negrib :-D

Bet pa lielam tā ir - ka lielais vairums laikos neko nepanāk vai nevēlas jo negrib vai nevar sytrādāt pa īstam. Birojos pilsētā itkā šēž tās 8h no kurām reāli nostrādā 5-6h ... tad tiešām lauku darbi 10h būtu briesmas. Ne velti arī mežistrādē ko minēju tik labi maksā jo tur tās stundas arī reāli nostrādā nevis 30% darba laika dari ko citu- dzer kafiju, runā ar kol''egiem, čatojies uttt... pieņemu ka mežā 10-12h būtu aptveni taspats cik pilsētniekam 2 darbadienas pa 8h birojā
28.10.2015 20:13 |

Reitings 812
grietinja, bet gribas pajautāt - nu un kas tad slikts notiek, ka kāds nevēlas strādāt, kā tu saki, pa īstam - laukos? :-) Katrs cilvēks piemērots kaut kam citam. Viens strādās, tā teikt, pa īstam, cits darīs citu darbu. Katrs dara kaut ko savu.
28.10.2015 20:17 |

Reitings 17203
grietinja Tavam draugam ir noveicies ka viņam tur labi maksā, protams zināšanas savs vai kas arī gan jau nāk par labu, bet lielai daļai pat mežā ejot strādāt tā nauda nemaz tik liela nenāk.

Man jau liekas ja tiešām gribi kārtīgi laukos ko panākt pa nopietno tad tiešām pašam vien jābīda kaut kas ar ko pelnīt, tie atalgotie darbi visiem netiek tie labie kur daudz maksā.
28.10.2015 20:17 |

Reitings 17203
Un ko darītu tādā gadījumā ja tam draugam ptu ptu ptu kas notiktu? sabeigtu muguru vai ko citu ka vairs to darbu smago nevarētu darīt?
Ja vel iet runa ka tajos laukos dara kaut ko ar ko var nopelnīt sevi fiziski nepārpūlot tad labi, pilsētā arī atradīsi darbu kur fiziskais nebūs noteicošais, bet vot lielo piķi pelnīt baļķus cilājot utt. gan diemžēl nevarēs.
28.10.2015 20:20 |

Reitings 107
starpcitu nav jau visis lauki ka te daži min lopi, labība utt.
Ju nedaudz atpakaļ minēju ka man zināms cilvēks arī dzīvo laukos netālu no pilsētas. Nodarbojas ar zivjaudzēšanu. Nav ne tuvu tā ka strādā 12h diennaktī un mēž sūdus vai ravē plantācijas. viņam reāli aug tikai tādi augi kuri prasa mazu apkopi- ābeles, jāņogkrūmi utt. Pamatnodarbošanās ir zivjaudzēšana savā ipašuma dīķī. Reāli ikdienā tas tikpatkā nek;ādu laiku neprasa - darbs ir tikai tad kad jāsagatavo zivis tirgum - jānozvejo un jāžāvē.
Pati lauku sēta pamatā no smuki pļauta mauriņa + dīķis. Cilvēks ikdienās lielāko daļu pavada tiešām baudot dabu. Un par dzīvi nesūdzas - pelna ok, jāstrādā nav daudz, svaigs gaiss, no kaimiņiem apmaiņā pret zivīm var dabūt lauku pienu, biezpienu, medu, krējumu, mājaš sieto sieru, miltus, olas utt. - Produkti kuriem kvalitāte ir sen labāka par pilsētā nopērkamo.

Savā lauku īpašumā uz smukā mauriņa uzrīkoja pat meitai kāzas - lielā telts.
Tagad cenšas iekrāt naudiņu lai pie dīķa uzbūvētu nelielu pirtiņu ar 2-3 atpūtas telpām kur uzņemt lauku tūristus un gūt papildus ienākumus.
28.10.2015 20:24 |

Reitings 895
Reģ: 14.04.2010
Tā nu tas šobrīd ir.
Katrs cilvēks izdara savu izvēli un dzīvo savu dzīvi tā, kā viņš vēlas un viņam ir tiesības tā darīt.
Ko tad tu iedomājies - ar varu tagad piespiest cilvēkus, kas grib dzīvot pilsētā, pārcelties uz izzudušu Latgales sādžu? Kaunināt, apsaukāt un noniecināt cilvēkus, kas vēlas dzīvot pilsētā vai citā valstī tāpēc, ka viņu vēlmes dzīvē nesaskan ar tavām un viņi negrib dzīvot laukos?
Par vieglo strādāšanu pilsētā vispār vajadzētu paturēt muti - aizej un pasaki kādam ārstam slimnīcā, kurš tikko vairākas stundas operējis, ka viņš ir slinks un stulbs, jo viņš strādā un dzīvo pilsētā. Pasaki to kādam glābējam vai policistam. Esot aprobežoti uzskatīt, ka lauki ir tikai sūdi, ka nav interneta, normālas tualetes utt. Tik pat aprobežoti ir domāt, ka pilsēta ir tikai slinķi, ofisa darbinieki un stulbeņi. Nav tā.
Viss ir ļoti vienkārši. Gribi dzīvot laukos - dzīvo. Es personīgi, to nevēlos un tāpēc nedaru un nedarīšu.
28.10.2015 20:24 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Cik gan stereotipiska domāšana tiem, kas spriež par laukiem. Sausā tualete, smags darbs. Vai tad tiešām neesat iedomājušās, ka laukos var dzīvot ar visām ērtībām un nedarīt to smago darbu? Ne visiem vajag lopus, piemēram. Ne velti miljonāri pērk laukos īpašumus un tur ierīko vasarnīcas. Lauki ir vieta, kur var atpūsties no pilsētas smagā gaisa, sajust gadalaiku plūdumu, uzēst ekoloģisku ēdienu.
Tai pat laikā, ja mums uznāks kaut kādi globāli sūdi, tieši lauki būs glābiņš, jo bada apstākļos arī pilsētnieks būs gatavs rakt kartupeli.
28.10.2015 20:25 |

Reitings 17203
Visi tak tagad nevar vērt vaļā laukos zivju fermu :D Bizness jau labs, bet gan jau lai to visu sākumā noorganizētu un izdomātu arī bija jāpiedomā kārtīgi, ne jau vienā dienā izdomāja ai pofig rakšu dīķi un audzēšu zivis.

Un ko var teikt ka tie lauku labumi tik labi, nu ir labi jā ir, bet ne visiem pilsētniekiem ne tā nauda, ne zināšanas lai varētu pārvākties uz laukiem un tur sākt jaunu dzīvi. . Tas tomēr der cilvēkiem kam tā lauku dzīve arī patīk, bet citiem nemaz tas arī neder.
28.10.2015 20:30 |

10 gadi
Reitings 309
Ellicia- es neko neteiktu sliktu par pilsētniekiem ja viņi sevi neuzskatītu par augstāk stāvošiem cilvēkiem un laukus neuzskatītu par stulbeņu un sūdu kalnu mājvietu kā šeit dažas izsakās. Un vispār daudzi izsakās slikti par laukiem kaut vai paši nezin reālo situāciju, bet paši jūsmo par lauku dabu, produktiem.
Un vispār pilsētu nebūtu ja nebūtu laucinieku, jo laucinieki un fiziskā darba veicēji ir tieši tie kas uztur pilsētu dzīvu. Tā kā pilsētniekiem būtu vairāk jādomā ko runā.
28.10.2015 20:33 |

Reitings 107
Miss Joker
Jā ne visur tā maksā, bet varu teikt ka ja sevi pierādi ka ar Tevi var r''ekināties un darbā nēesi no tiem ka tik mazāk padarīt + kautcik jēdzīgs boss kas to novērtē tad var labi pelnīt. Jo realitāte ir tāda ka tādi patstāvīgi darbinieki trūkst - ļoti daudzi adbirst jau pirmajās dienās vai arī cenšas bet fiziski nevelk. Un kokmateriālu apgrozījums Lv vienmēr bijis augsts.

Ir arī dažkārt nozīme kāds pasūtījums- piemēram bija reiz tā ka meža īpašnieks saprata ka kokmateriālam šobrīd laba cena un ja izzāģēs savu mežu tad tas jādara ātri un tūlīt ja vēlas vēl uzpēt dabūt labu cenu par kokiem... uz lielu apjomu tā starpība cenā kaut 5% mērāma tūkstošos. Un tad bija tā ka maksāaj ļoti labi bet viss bija jādara max ātri - jāstrāda no gaismas aušanas līdz tumsai un katru dienu. Un te vairs nav laiak meklet papildus darbiniekus utt. Tur ir tā ka strādā tās 14-15h diennaktī un saņem pa to pie 100 eur dienā.

Ellicia
Tas ir normāli ka katram savs.. es te vairāk runāju par stereotipiem kas bieži vien ir par laukiem un lauciniekiem
28.10.2015 20:33 |

10 gadi
Reitings 309
Tai pat laikā, ja mums uznāks kaut kādi globāli sūdi, tieši lauki būs glābiņš, jo bada apstākļos arī pilsētnieks būs gatavs rakt kartupeli.

Es domāju ka tieši lielākā daļa pilsētnieku nomirtu badā stāvot pie veikala:D jo ēdiens tak nāk no veikala plauktiem.
28.10.2015 20:34 |

Reitings 812
Niks1, bet vai tik nav tā, ka tu ļoti, ļoti centies vispārināt ;-) Nav, nav visi pilsētnieki tādi, kuri tikai noniecina lauku dzīvi. Jā, ir daudz tādu, kas nevēlas paši dzīvot laukos, bet tas ne vienmēr robežojas ar nicinājumu vai necieņu, vai ko tādu.
28.10.2015 20:39 |

Reitings 17203
Jā ne visur tā maksā, bet varu teikt ka ja sevi pierādi ka ar Tevi var r''ekināties un darbā nēesi no tiem ka tik mazāk padarīt + kautcik jēdzīgs boss kas to novērtē tad var labi pelnīt. Jo realitāte ir tāda ka tādi patstāvīgi darbinieki trūkst - ļoti daudzi adbirst jau pirmajās dienās vai arī cenšas bet fiziski nevelk. Un kokmateriālu apgrozījums Lv vienmēr bijis augsts.

Gudri gvelst mēs visi mākam, bet darbinieks nevar zināt kāds viņam būs priekšnieks ka sāk strādāt. Mans draugs ir no dziļiem laukiem, Viņš fiziski strādā ļoti daudz, viņš 9 gadus strādāja pie viena idjota kurš reāli kapeikas maksāja. Vairākas reizes viņš mēģināja tikt prom, meklēt ko citu, bet iespējas nebija, jo nebija līdzekļi tam. Viņš ir gudrs cilvēks kam vienkārši dzīvē ilgu laiku ļoti neveicās. Viņš bija viss uzticamākais strādnieks kas tam pimpim tur bija, viņš strādāja ātri, ar virzstundām pat jo citi idjoti pa dzerstijās darba laikā un nestrādāja. Viņš pat kad pēdējo mēnesi nostrādāja uz pilnām maiņām + virsstundām viņam samaksāja nieka 137 eur. . iedomājies to?
Tagad lūk dabūja darbu Rīgā, lielā uzņēmumā, kur viņam tiešām daudz labāk maksās un viņš pat var mērķēt daudz augstāk dzīvē, nav vairs fiziski smagumi jācilā, jo ir tehnikas kas to dara.

Kāda nez varētu būt manam draugam vel interese atgriesties tajos laukos? kur iespējas nebija, naudas nebija un visiem uz tevi nospļauties?

Tas ka tavam vecim noveicies ar to darbu ir super, bet velns, tik pat labi viņam varēja ar nenoveikties un būtu viens spiests braukt prom no tiem laukiem.

Es pati ļoti gribu laukos dzīvot, bet tur tad ir ļoti jādomā ko dara un tomēr labāk pašiem kas jāveido nevis jāiet strādāt par palīgiem vai ko tādu kur tā pat visu mūžu to fizisko darbu nebūsi spējīgs vilkt.
28.10.2015 20:42 |

Reitings 17203
Un es esmu visu mūžu gribējusi laukos dzīvot un man lauku darbi ir ļoti mīļa nodarbe un velns man pat kartupeļu talkas patīk. Un nē es tur negāju pus stundiņu paspārdīt zemi, bet gan arī normāli vairākas dienas no rīta līdz vakaram vācām kartupeļus līdz visi bija novākti. Nu nav tie pilsētnieki arī visi vārguļi, kā ne kā pati arī esmu 100% Rīdziniece kura visu mūžu dzīvo pilsētā un laukus lielāko dzīves daļu vienīgi redzēju caur autobusa logu.

Nākotnē būtu ļoti priecīga ja varētu attīstīt ko savu laukos, bet priekš tā arī vajag finansējumu un velns sākumā vajag arī naudu lai to zemi laukos nopirktu kaut vai.
28.10.2015 20:46 |

10 gadi
Reitings 309
Ellicia
- Diez gan daudz ir dzirdēts arī dzīvē noniecinājums, arī šeit dažas izcēlās ar savām prāta spējām. Varbūt es nedaudz vispārināju par daudz. Zinu ka ir arī sakarīgi cilvēki vēl atrodami.
28.10.2015 20:47 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits