Bruno, ko Tev turīgie tādu nodarījuši, ka viņus tā ienīsti?
Manā skatījumā 18 gadus veca jaunieša izmešana no mājas nav risinājums, lai kaut ko bērns sasniegtu. Ja gribās, lai bērns kaut ko sasniedz, tas viņam no pirmajām dienām ir jāmāca - jāmāca kārtība, mērķtiecība, cēloņu-seku likumsakarības, jārāda, ka no gaisa nekas nekrīt un ka naudiņa ir jānopelna. Jāmāca cienīt lietas, ko viņam dod. Ja to neiemāca līdz tiem 18, ir maz ticams, ka vēlāk viņš to pats iemācīsies. Bet, ja iemāca, nav obligāti izmest viņu no mājas un neatbalstīt - jāatbalsta tāpat būs minimāli, jo viņš zinās, ka no paša sasniegtām lietām ir lielāks gandarījums.
Neredzu jēgu savam bērnam uzkraut studiju kredītu, ja varu apmaksāt viņa mācības? Kāpēc to darīt, ja bērns ir gana apzinīgs, lai novērtētu to, ko viņam dod un mācās? Kāpēc man spiest pilna laika studentu vēl strādāt, ja varu atļauties viņu pabarot? Pilna laika studijas jau tā ir liela slodze, darbs ir papildslodze. Jā, ar to var tikt galā, es taču esmu dzīva, bet skola no tā cieš, jo, pirmkārt, ne visi darba devēji ir tik atsaucīgi un sakārto grafiku tā, lai nekad nenāktos bastot lekcijas, kā arī noguruma dēļ ir ļoti grūti pilnvērtīgi mācīties. Un te nu ir starpība - palīdzēt ar tiešām nepieciešamām lietām - kartupeli, maizi, kladi un siltiem ziemas zābakiem, vai izdabāt visām kaprīzēm un pirkt brenda mantas, jo jaunietim sakārojās.
Ja izaudzini cilvēku, kas novērtē to, ko viņam dod un zina, kā sasniegt kaut ko vairāk, būs vienalga - izmeti no mājas vai nē - uz priekšu tiks. Toties ar tiem, kas ir ucināti līdz tiem 18 gadiem, nekas viņiem nav mācīts, viss ir atļauts un dzīvojuši ar domu, ka ledusskapī jau vienmēr kaut kas ir, tiem ir grūti. Tā rodas tas kontingents, kas nodzerās, strādā gadījuma darbus vai, pasarg dievs vēl noziedzībai pievēršas, kas nav nemaz tik reta situācija.
Timati gadījums, diemžēl, nav tas labākais paraugs. Ja bērnam ir bagāts, sabiedrībā zināms tēvs, tāpat viņam daudzi palīdzēs tikai tāpēc, ka negribēs uzzināt, vai atteikums nesadusmos tētiņu.
Ir arī labāki piemēri, kā cilvēks no nekā ir kļuvis par kaut ko.