Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Kā izvēlējāties vārdu savam bērnam?

Reitings 196
Reģ: 28.06.2012
Labdien, meitenes. :-)

Vēlējos noskaidrot, kā Jūs izvēlējāties vārdu savam bērniņam? Kādi bija tie kritēriji, kurus ņēmāt vērā? Piemēram, skaists, labi skan, neparasts, internacionāls, labi iet kopā ar uzvārdu, utt.
Tātad- kāpēc izvēlējāties tieši šādu vārdu un ne citādāku?

Kas izvēlējās vārdu bērnam- mamma, tētis, abi kopā vai kāds cits?

Jautāju,jo veikšu bakalaura darba pētījumu par bērnu personvārdiem un labprāt uzzinātu, ko cilvēki ņem vērā, izvēloties personvārdu savam bērnam. Tādā veidā varēšu izveidot labāku aptaujas anketu ar pilnīgākiem, atbilstošākiem atbilžu variantiem.;-)

Kā arī, domāju Jums pašām arī būs interesanti uzzināt, kas veido tādu personvārdu dažādību mums apkārt- skolās un bērnudārzos.:-)
03.10.2015 12:22 |

Reitings 7704
Reģ: 13.03.2012
Meitenes vārds vienkārši iesēdās galvā, jau pāris gadus atpakaļ. Draugs ir akceptējis. Ja būs puika, tad gan mēs nevaram izdomāt. Es gribu vīrišķīgu vārdu, skanīgu, ne pārāk latvisku. Tagadējie varianti tika noraidīti, jau tas atgādina to, un tas - to.. :-D Parādās asociācijas ar nepatīkamiem cilvēkiem.
Katrā ziņā - skanīgs, skaists un ne pārāk latvisks vārds (bet ne arī tāds, kuru citi nespēs izrunāt..). Tādi ir mūsu kritēriji.
03.10.2015 12:27 |

Reitings 202
Reģ: 25.06.2012
Šajā ziņā man arī ir jautājums - kā jūs uzskatiet, vai vārds ietekmē bērna likteni? Vai tam ir saistība ar aastroloģiju un numeroloģiju, ja jā, cik lielā mērā?
03.10.2015 12:28 |

Reitings 810
Reģ: 29.01.2009
Man visiem 3 ir latviski un vienkārši vārdi. Par nevienu vārdu ilgi nedomājām - vai nu es vai vīrs atnāca un pateica "davai, saucam tā" un tik vienkārši arī izdomājām un nosaucām. Uzvārds mums tāds ar ko praktiski visi vārdi iet kopā, tāpēc tas nebija kritērijs.
03.10.2015 12:31 |

10 gadi
Reitings 2594
Reģ: 08.03.2013
Vārdu bērnam izdomājām ātri, pagaidām vēl esmu stāvoklī, bet nu puikam un dēlam ir tikai 1 variants. Es ieminējos, ka varētu saukt tā un vīrietis salika kopā ar uzvārdu un ļoti labi skanēja. :) Ir pagājuši jau 3 mēneši un vīrietis sāk jau iemineties, ka dēlam varētu vēl būt tāds un tāds vārds. Hmm, tagad sākās strīdi par to. :D Bet nu pajautājot ģimenei par vīrieša izvēlēto vārdu, tad visi smējās un jautāja draugam tu to nopietni?! :D Tad nu atkal esam pie sākotnējā izdomātā vārda dēlam. Tā kā mūsu bēbis slēpjas, vēl varam pasapņot par bērnu vārdiem. :)
03.10.2015 12:37 |

Reitings 490
Reģ: 14.08.2014
Vārdu savai meitai jau neapzināti biju izvēlējusies kādu gadu pirms paliku stāvoklī. Sēdēju lekcijā saskarsme un runājām par vārdiem,šķirstīju, skatījos vārdus, un tad ieraudzīju to vārdu... Nosmējos vēl draudzenei, ja kādreiz man būs meita saukšu tā. Otrs, svarīgs kritērijs man vēl bija, mēnesis, jeb gadalaiks, kad bērns ir dzimis. ļoti negribēju, lai sakristu tā ka ir dzimšanas diena un pavisam drīz vārda diena. Par laimi, meita piedzima ar pus gada starpību no savas vārda dienas, tā nu tiekot pie vārda kurš man tik ļoti bija iekritis sirdī.

Jacky - uzskatu, ka ietekmē. Tas ir tāpat, kā bieži skatoties uz cilvēkiem liekas "nu pilnīga Ilze" vai kas nu vēl, ka citu vārdu tam cilvēkam nemaz nespēj iztēloties, līdz ar to, es domāju, ka vārdam ir liela ietekme. Varbūt nevaru izskaidrot konkrēti kāpēc, bet vienmēr tā esmu uzskatījusi, kad par to domāju.
03.10.2015 12:41 |

Reitings 7704
Manuprāt, vārds kaut ko tomēr ietekmē..Man, piemēram, nerodas labs kontakts ar Dacēm. Nevaru sadzīvot..
Tāpēc jau mums ir grūta tā vārda izvēle, jo zināmie Roberti ir tādi un Kārļi tādi, lai gan vārdi man ir topa augšgalā..bet ielikt nevarētu, jo asociējas ar mums zināmiem nepatīkamiem cilvēkiem. Nesaku, ka visi ir vienādi..noteikti, ka nē. Vienkārši mums tā ir sagadījies. Labi, ka ar izvēlēto meitenes vārdu nekas slikts nesaistās :)
Noteikti, ka Lindas arī daudzām besī, esmu ko tādu dzirdējusi, tā kā no offence.. :D
03.10.2015 12:51 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
unique, es nekad nebiju iedomājusies, ka viena vārda īpašnieki varētu besīt. Galu galā tas ir tikai vārds. Cilvēkam ir arī citas raksturojošas iezīmes.
Bet arī man gadās, ka, piemēram, uzzinu, ka kādu sauc tā un tā un nodomāju - viņa/-i precīzi piestāv tas vārds!
Man personīgi liekas savādi, ja necila izskata meitenei ir ielikts skaists elegants vārds no romāna, piemēram, Esmeralda vai Skārleta. Rodas disonance.
03.10.2015 12:56 |

Reitings 1534
Reģ: 28.04.2015
Man lielākā daļa vārdu ar kādu asociējas, tā kā ideālā gadījumā būtu vārds, kas nav nevienam no apkārtējiem. Un protams, viegli izrunajams gan bērniem, gan ārzemēs.
03.10.2015 12:56 |

Reitings 6040
Reģ: 09.03.2012
Meitenes vārds vienkārši iesēdās galvā, jau pāris gadus atpakaļ. Draugs ir akceptējis. Ja būs puika, tad gan mēs nevaram izdomāt.

Mums bija ta pat ar meitinju, jau pirms paliku stavokli zinajam, kaa sauksim. Paskatijamies ko tas vards nozime, viens nosacijums bija, lai visas valodas skan labi.
03.10.2015 13:00 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Story, šaubos, ka tu zini visas 6500 pasaules valodas :D Noteikti kādā tas vārds nozīmē kaut ko nepieklājīgu.
03.10.2015 13:01 |

Reitings 1049
Reģ: 03.05.2015
Izveeleejaamies abi ar viiru kopaa, izshkjirstiijaam kalendaarus. Gribeejaam kaadu skaistu, speeciigu un pats galvenais - retu vaardu, taadu, kas nebuutu katram treshajam puikam. Ja var ticēt personvārdu bāzei, tad uz doto briidi Latvijaa ir tikai 100 cilveeki ar mana deela vaardu.
03.10.2015 13:02 |

Reitings 2804
Reģ: 07.10.2012
Man nav vēl savu bērnu, bet varu pastāstīt kā vārdiņu izvēlējās man, jo neesmu nekad dzirdējusi, ka kādam tādā veidā izvēlētos.
Tad nu jā, diegā ievēra mammas laulību gredzenu, tētis turēja virs punča un sauca meiteņu vārdus. Mamma stāstīja, ka ļoti, ļoti ilgi negriezās, viņiem jau bija kādi varianti, bet gredzens tāpat stāvēja uz vietas. Tētis ņēma kalendāru un vienkārši sāka saukt nonstopā meiteņu vārdus. Nosaucis manējo un gredzens ļoti ātri sācies riņķot. Saucis citus - apstājies. Tā nu izlēma, ka vārds ir gana smuks, lai mani tā nosauktu. Vārda skaidrojums arī ir 100% par mani :D Kad es būšu stāvoklī, pamēģināšu arī šito. Kaut vai intereses pēc.
03.10.2015 13:03 |

Reitings 1512
Reģ: 25.09.2015
Šķirstījām kalendāru, domājām, kas iet labi kopā ar uzvārdu. Beigās sanāca, ka vārdam un uzvārdam ir vienāda pirmā zilbe, ļoti daiļskanīgi kopā, turklāt vārds diezgan rets.
03.10.2015 13:04 |

Reitings 1165
Reģ: 13.05.2014
Man galvenais, lai vārds nav pārāk bieži sastopams. Latviskie nepārāk patīk, izņemot dažus. Un ,protams, svarīgi, lai vārds smuki iet kopā ar uzvārdu.
03.10.2015 13:09 |

Reitings 7704
Nerea Man vienkārši ar viņām neveicās :D Kā jau teicu - visi nav vienādi. Noteikti, kaut kur apkārt staigā foršu foršā Dace, bet man tas vārds liek atkāpties gribot negribot, jo galvā ir doma, ka viņa būs tāda pati kā visas. Nu mani tarakāni.. :D
03.10.2015 13:18 |

Reitings 196
Reģ: 28.06.2012
Varu piekrist tam, ka vārds rada konkrētas asociācijas. Man tā ir ar vārdiem Zane, Raimonds. Liekas, ka visiem tāda vārda īpašniekiem ir kopīgas iezīmes, kas liek teikt, kā tāda Zane vai Raimonds. :-D uzskatu ka vārds ietekmē arī cilvēka personību un raksturu. Tāpēc arī liekas, ka viena vārda īpašnieki ir līdzīgi.
03.10.2015 14:18 |

10 gadi
Reitings 7366
Reģ: 29.01.2009
Nezinu vai varu komentēt, jo bērns šobrīd ir tikai plānošanas stadijā, taču bērnu vārdi ir izdomāti jau ļoti ļoti sen. Laikam vissvarīgākā lieta, plānojot, bija - lai vārds skan vienlīdz labi lv, rus un angļu valodā, t.i. internacionāls vārds, jo 1) mēs esam rus/lv ģimene, 2) gribētu tomēr, lai bērns brauc mācīties uz ārzemēm nevis paliek LV, lai nākotnē nav problēma ar viņa vārda izrunu.
Otra svarīgākā lieta bija, lai šis vārds nav kuram katram! Noteikti nekādas Annas, Ilzes, Jāņus es negribu! Tāpēc vārdu meitenītei izdomāju, lasot vienu rakstu angļu valodā, tur bija šis vārds, iepriekš nebiju dzirdējusi un viņš skan ļoti labi visās valodās un iet kopā ar uzvārdu! :) Puisīša vārds man iepatikās, lasot vienu grāmatu + fanoju par vienu sportistu ar šo pašu vārdu, tādēļ tas vārds man iesēdies dziļi, dziļi sirdī. (l) Un vārds ir internacionāls.
Vīram gan nav nekāds īpaši bērnu vārdi, kuri ļoti patīk. Viņam patīk tas, ko es esmu izvēlējusies :D
03.10.2015 14:41 |

Reitings 1586
Reģ: 28.06.2015
Mamma manu vārdu izvēlējās, jo māsas skolā gāja meitene, kurai bija tāds vārds. Iepatikās, kā skan. Ielika.
Plus vēl lai ieriebtu vīramātei, kura gribēja likt visādus dīvainus vārdus.

Piemēram, māsai ome gribēja likt Magone :D:D Mamma ielika citu, manuprāt, normālāku.
Par numeroloģijām, saskaņu utt. šķiet, cik zinu, neaizrāvās, lika, kas patika.

Man bērnu nav, bet pašlaik domāju, ka, iespējams, meitai liktu vecvecmammas vārdu. Man ļoti patīk, interesants, bet nu nezinu, vai tiešām likšu un vai vispār bērnu man būs.
03.10.2015 15:11 |

Reitings 3582
Reģ: 22.06.2014
ir idejas, bet zinu, ka gribu diezgan latviskus vārdus. :)
03.10.2015 16:39 |

Reitings 3582
Reģ: 22.06.2014
bet vispār bērnu nav un tuvāko gadu laikā nebūs :D
03.10.2015 16:40 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits