Ar nelielu nokavēšanos ierakstos. Man vecmodīgi receptes ar roku sarakstītas, tagad pārrakstu datorā.
Pirmā recepte laikam no interneta dzīlēm, nedaudz pielāgota.
Otrā recepte ir no grāmatas "Mūsu Mantojums" Signe Meirāne.
*
Sastāvdaļas: ( daudzums pietiks kārtīgai klasiskajai pīrādziņu bļodai un no pēdējās daļas parasti pagatavoju arī kādas smalkmaizītes )
- 800 g kviešu milti ( +/- orientējoši )
- 35 g svaigais raugs
- 500 ml piens
- 125 g cukurs
- 1/2 ed.k. sāls
- 2 gab. olas ( izvēlos bio olas, un olas no vistām, kuras barotas ar kukurūzu būt vairāk tāds dzeltens skaists tonītis)
-80 g tauki ( var arī 40 g tauki + 40 g sviests, ir kuri izmanto margarīnu, bet ar taukiem gatavojot pīrādziņi būs pufīgi un mīksti arī atdziestot)
- 30 g majonēze vai kārtīgs krējums ar labu procentu
Pildījumam
- 200 g šķiņķis ( skatoties kas būs ēdāji, savējiem ar spēķi, šķiņķi, piemēram, prāgas gaumē)
- sīpols 50 g lielumā
- melnie pipari
- sāls
- pētersīļi ( nedaudz, tādam svaigumiņas un garšas niansei man patīk, bet tas gaumes jautājums)
- ola pīrādziņu ieziešanai
Gatavo:
Lielā bļodā saberž raugu ar 2 ēd.k. cukura, 3 ēd.k. miltu un aplej ar 100 ml remdena piena. Izmaisa un noliek siltā vietā rūgt.
Kamēr ieraugs rūgst. (~20 min varētu būt) Olas saputo ar atlikušo ckuru. Taukus (ja taisa kopā ar sviestu, tad kopā) izkausē. Kaltiņā mēreni uzsilda atlikušo pienu un tam pievieno izkausēto masu., arī pievieno saputotās olas, sāli, majonēzi un kārīgi izmaisa.
Kad ierags uzrūdzis, tam pievieno katliņa sastāvu, izmaisa un var likt klāt miltus. Kādus 4 kausiņus izsijājot liek klāt uzreiz un izmīca. Tālāk miltus liek klāt pēc sajūtas, lei veidojas ne pārāk stingra mīkla, mīca mīklu līdz tā atlec no rokām. Gatavu mīklu apsedz ar dvielīti un liek siltā vietā, kur nav caurvējš. 1 h (var drošibai1,5 h ierēķināt) laikā mīklā būs gatava.
Pildījumam sagriež šķiņķi, sīpolus, pieber piparus, ja šķiņķis jau tāpat nav sāļš, tad pievieno arī sāli, un sakapātu svaigu pētersīli.
Kad viss sagatavots, galda virsmu nosijā ar miltiem, ņem daļu no mīklas un izveltnē kādu 3 mm biezumā, veltnē no abām pusēm. Ar kādu formiņu, glāzi, pēc vēlamā lieluma izspiež caurumiņus - aplīšus, vidū liek pildījumu, malas aizspiež nedaudz ielokot un veido mēness formu. Pīrāgus liek uz paplātes ar šuvi uz leju un ievēro starp pīrāgiem atstarpi. Ar otiņu pārziež pīrāgus ar sakultu olu. Cep 180 grādos vaktējot līdz pīrāgi brūni. Parasti pildījums beidzas un mīkla vēl ir, tad taisu kādas bulciņas, piemēram, ar magonēm vai riekstiem,
Pēc šīs receptes arī no pilgraudu miltiem pīrāgi sanāk mīksti.
Otra būs šodien vai rīt :)