Vīns

Reitings 50
Reģ: 21.07.2015
Sveikas!
Vienmēr esmu bijusi vīna cienītāja (īpaši sarkanvīna), bet gandrīz nekad nemāku izvēlēties pareizos! Vai ir kādi knifiņi, kā zināt kāds būs vīns (piemēram zinu, ka lētie Itālijas, Francijas, Čīles vīni būs drausmīgi, toties lētie Kalifornijas vai Austrālijas salīdzināmi baudāmi).
Vai nu vispār uzrakstiet lūdzu kaut ko noderīgu saistībā ar vīnu:-P
12.08.2015 22:46 |

Reitings 1035
Reģ: 29.07.2009
Sasmējos par to pudeles dibenu :D Jā, ražotājiem tik tiešām ir dažādas pudeles dažādām dienām :D Vai arī tad tirgū vairs nebūtu neviena vīna pudelē ar plakanu dibenu, jo slikts taču, pārdot tādu nevar :D

Man garšo tikai sausie vīni. Izvēlos galvenokārt pēc vīnogu šķirnēm.
No sarkanajiem - Syrah (Shiraz), Pinot Noir un Chianti.
No baltajiem - Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Chablis un Riesling.
13.08.2015 10:52 |

Reitings 1714
Reģ: 15.08.2012
Otrreizējais mēģinājums nedaudz saīsinātā versijā...

Cabernet sauvignon klasiskais standarts. Iesaku Dienvidameriku, ražotājus - Santa Ana, Santa, Rita, Undurraga, Norton, to pašu Fincha…
Protams arī Malbec no D-Amerikas, D-A specifika Carmenere - Eiropā šīs vīnogas nobeidza kkāda slimība.

No Ziemeļamerikas iesaku pavērtēt Zinfandel vīnogu vīnus - Gnarly Head, Robert Mondavi, Gallo (ja Sonoma county). Biezs, pasmags, augļains vīns.

Syrah/Shiraz. Arī patīk, bet vienīgais ražotājs, ko atceros bija Argentīnas Santa Ana un, manuprāt, tā gada vīns jau izdzerts.

Pinot noir. Garšo, ber kā paveicas. Plānāks, salīdzinājumā ar Cabernet, mazāk tanīnu. Jāpamēģina Zīles ieteiktais.

Ar Itāļiem eksperimantēt un eksperimentēt, bet labāk izvēlēties nevis Chianti, bet kādu Primitivo, Nero d'Avola vīnogu vīnu. Bet vislabāk paļauties uz ražotājiem, piemēram, Tommasi, Zenato, Zonin.

Starp citu, nesen Prismā ar atlaidi bija pērkams Tommasi baltvīns Apassionata - iesaku.

Vēl itāļu baltais - Lugana (ne vīnogu šķirne, kas parasti ir garganega, ne ražotājs, pieņemu ka tas ir kā reģiona apzīmējums). Pārbaudīts ražotājs - Zenato.

Klasiskais baltais - Chardonay. Izvēlēties daudz maz zināmu ražotāju un - uz priekšu.

Pēdējā laikā esmu iecienījusi arī Riesling un Gewurztraminer (ne tik sauss) vīnogu vīnus.
13.08.2015 11:58 |

Reitings 1714
Reģ: 15.08.2012
Bet, kā Krista21 minēja, atšķirības vienas vīnogu šķirnes vīnos var dot daudz kas - reizēm izmantots šķirņu maisījums, bet nosaukumā minēta tikai tā vīnoga, kura dominē, ražotājs, gads, valsts, apvidus, cik noturēts mucā, uzglabāšana galu galā...
13.08.2015 12:03 |

Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
Man patiik tikai sausie sarkanie. No tiem izveelos "vieglaakos"- Chianti, Shiraz, Pinot noir shkirnes. Shie buus taadi auglainaaki.
Merlot, Cabernet sauvignon un Bordeaux jau buus smagaaki.
Taalaak skatos razhotaaju, cenu utt.
13.08.2015 13:30 |

Reitings 1677
Reģ: 19.04.2011
Runājot par pudeles dibenu... visdziļākie iedobumi mēdz būt ilgstošai glabāšanai paredzētajām pudelēm - tām parādās nogulsnes, kas sakrājas gredzenā ap iedobumu.

...un, ja aizrunājamies par pudeļu formām, tad Eiropā jau pēc pudeles fomas var noteikt, kāds vīns tajā iepildīts. Slaidajās būs Vācijas, Austrijas, Elzasas aogabala baltvīni (parasti Riesling), taisnajās - Francijas Bordeaux reģiona vīni, Cabernet Sauvignon un Shiraz vīnogu vīni no Jaunās pasaules, druknajās - Burgundijas reģiona un Chardonnay vīnogu vīni. Augstvērtīgu vīnu nemēdz pildīt neparastas formas pudelēs!

Par vecumu... Teiciens "jo vecāks vīns, jo labāks" ir tikai daļēji patiess, un nereti balstās nezināšanā par dažādu vīnogu šķirnēm, vīnu raksturiem un stiliem... Ilgstošai lietošanai paredzēti ir tikai Bordeaux reģiona vīni vai uz Cabernet Sauvignon vīnogu bāzes gatavoti vīni, kam jānostāvas piecus vai pat desmit gadus. Jaunās pasaules vīni nav paredzēti ilgstošai glabāšanai. Vīns ir dzīvs, tas, tāpat kā bērns, aug, attīstās, sasniedz spēka gadus un tad savu spēku zaudē.
...ir jāsamierinās un jāsaprot, ka pasaulē eksistē divu līmeņu vīna industrija. Ap 90% no vīna tirgus apjoma pārstāv t.s. komerciālie (beverage un vin ordinaire), ko lētākas cenas dēļ pārdod ikdienas lietošanai. 10% ir t.s. augstvērtīgie jeb smalkie vīni, t.i., tehniskā kvalitāte ir pašsaprotama, cenu nosaka elitāra izcelsme, pārbaudīta reputācija un ierobežots piedāvājums. Uz šo vīna tirgus segmentu, tad arī attiecas bieži citētā gudrība - jo vīns vecāks, jo labāks.

Labs vīns garšo ne tikai pēc konkrētām vīnogām (Chardonnay, Gamay, Semillon, Pinot Noir, Merlot, Shiraz etc.), bet tur var būt upeņu, vaniļas, piparmētru, šokolādes smaržas nianses uut. utjpr., kās rodas ne tikai no vīnogām, bet arī no ozolkoka mucām, kurā šis dzērien nogatavināts.
13.08.2015 14:16 |

10 gadi
Reitings 10290
Reģ: 29.01.2009
Nebeidzu apbrinot luizeluize, kurai ir tik labas zinasanas par temam, par kuram man samera tunsa bilde :)
13.08.2015 14:23 |

Reitings 1677
Es ieteiktu pašai pirkt dažādus vīnus, eksperimentēt, atzīmēt to, kas ir garšojis. Citu ieteikumi... tas tomēr ir ļoti subjektīvi. Arī izcils vīns var negaršot. Gaumes ir dažādas.

Man ļoti garšo Cotes du Rhone sarkanvīni. Piemēram, vīni no Chapoutier nama ir ar labu kvalitāti pat vienkāršākajiem komerciālajiem vīniem.

Bordeaux vīni... Nu tie frančiem ir tas pats, kas angļiem Šekspīrs, itāļiem - Verdi un Pučīni un krieviem - Dostojevskis. Bordeaux vīni gandrīz vienmēr tiek gatavoti no vismaz divām - Cabernet Sauvignon un Merlot - vīnogu šķirnēm. Atkarībā no tā, kura no šīm vīnogām dominē konkrētajā vīnā, mainās vīna garšas stils. Es priekšroku dodu sulīgajiem, samtainajiem Merlot vīniem, tāpēc izvēlos Bordeaux t.s. labā krasta vīnus (Pomerol un Saint-Emilion).

No Sauvignon Blanc vīnogām neslikti ir Jaunzēlandes un Luāras ielejas vīni Francijā (Sancerre un Pouilly-Fume). Aromātiski un atspirdzinoši. Bet Sauvignon Blanc ir kāds būtisks trūkums... to īsais mūžs. Komerciālā līmeņa vīni vislabākie ir tikko pēc iepildīšanas pudelē, tie ātri zaudē gan aromāta izteiksmību, gan spirgtumu.

Eleganti ir Chablis vīni - labākais Chardonnay iemiesojums, kāds var būt.

Pinot Noir - kaut kas tāds... "ņi ribo, ņi mjaso" (bet ne gluži pavisam negatīvā nozīmē). Vīnu pasaulē ir tāds Kevin Zraly, kura teiciens, manuprāt, visperfektāk atbilst šīs šķirnes raksturojumam:"It`s a white wine masquerading as red." Tas nozīmē, ka pie treknas zivs vai putnu gaļas šis vieglais sarkanvīns ir tikpat labi lietojams kā piesātināta rakstura baltvīns. Ardievu visi priekšraksti, ka pie zivs tikai baltvīns.

No sārtajiem vīniem man patīk Tavel (Francijas D, Ronas upes ieleja). Lai gan sārtvīni nereti netiek uztverti nopietni, tos nevajadzētu novērtēt par zemu. Piemēram, Guigal nama Tavel. Bet vispār šis vīns man saistās ar agru jaunību, kad aizrāvos Ernesta Hemingveja stāstiem un romāniem, kur jaunieši nemitīgi dzēra dārgu šampanieti pārmaiņus ar Tavel. Toreiz domāju (ja jau jaunieši to dzer), ka tā ir kaut kas līdzīgs kokakolai, nenojaušot, ka tas ir ļoti labs un slavens sārtvīns.:-D
13.08.2015 14:40 |

Reitings 1677
Piparene, ir daudz jomu, kurās esmu pilnīga dumiķe:-)
13.08.2015 14:44 |

Reitings 8407
Man arī liekas, ka sausie, sarkanie Čīles vīni visi labi, ka tur nevar nošaut greizi.

Bet nu pa lielam es pat nezinu kā izvēlos, parasti jau merlot ņemu.

Tas zilais baltvīns ir labs, baltos gandrīz nedzeru, bet tas iegaršojās un šovasar pat baltvīni prasās, vienu labu biju atradusi, bet aizmirsu kā sauc. :)
13.08.2015 14:48 |

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
Tik eleganti izteikties kā Luīze nespēšu, bet mans padoms ir īss - ja gribi labu vīnu par lētu naudu, tad skaties uz tām vīna šķirnēm, veidiem un valstīm, kas ir underrated. Piemēram - Zinfandel vīnogu vīni no Kalifornijas vai šampanieša mazais brālis "cremant" no Francijas. Ja interesē, tad noteikti vērts sevi palutināt ar vīna skolu "Vīna studijā" :-)
13.08.2015 18:44 |

Reitings 3084
Dzīvoju Mozeles ielejā. Redzu, kā tās lietas notiek. Katru otro nedēļu čoperītis kārtīgi nomiglo ar jaunu devu pesticīdu vīnogu laukus :-D:-D Nākamā nedēļā 'smidzina' no maziem traktoriņiem. Ko tik naudas un ražas dēļ nedarīsi, ne?
13.08.2015 18:52 |

Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
Šodien pēc bērēm un mielasta sagribējās vel vīnu iedzert, tad nu nopirku šeit ieteikto gran castillo vīnu ar zilo maliņu. Mielastā mēs arī dzērām ne tos lētākos vīnus, bet šis vīns tiešām tur tam līdzi un ir tik pat garšīgs un labs :)
19.08.2015 20:15 |

Reitings 2336
Pērkot vīnu, vados pēc mīļākajām vīnogu šķirnēm, ne cenas. Baltvīnam man tās ir Sauvignon blanc un Pinot Gigorio, sarkanvīnam Pinot Noir.
19.08.2015 20:46 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits