Māja vs dzīvoklis

Reitings 66
Reģ: 27.12.2011
tātad pienācis laiks vīt kopējo ligzdiņu ar puisi, bet ir viens BET.
visu laiku runājām par mājām, ļoooti gribu māju, zinu ka tā ir uzņemšanās, bet gribu no rītiem ar kafijas krūzi iziet dārzā un noraudzīties uz puķu un gurķu dobēm. Pašlaik meklējam mājas, bet izskatās, ka drīz piedāvajumā tiks iekļauts dzīvoklis. dzīvoklis pilsētas ( ne Rīgas) centrā, brīvdienu rītos varētu iet uz kafejnīcu kafijot.
un es tiešām nevaru izlemt māja vai tomēr dzīvoklis? protams jautājums par māju nopietni tiks izskatīts kad banka apstiprinās kredītu, dzīvoklim kredītu nevajadzētu, maksātu īri. Māja apmēram 10 km no pilsētas centra, dzīvoklis centrā. Māja un zeme ir naudas un laika ieguldīšana, dzīvoklis protams arī bet ne tik lielā apjomā. Gribētu abus, bet nepavilksim.
kādus Jūs saskatat plusus un mīnusus mājā/ dzīvoklī?
17.06.2015 09:00 |

10 gadi
Reitings 2594
Reģ: 08.03.2013
Es viennozīmīgi vēlos māju. Mana visa bērnība ir pavadīta dzīvojot mājās. Tagad dzīvojot dzīvokli jūtos saspiesta. Nav brīvības sajūta. Draugam tas pats. Abi tagad skatamies uz mājas pusi, vai zemi. Māju noteikti paši celtu ar manu vecāku palīdzību. Abi esam strādīgi, viņš pabeidzis celtniekus, es mācos par to. Vecāki pusi dzīvi bijuši celtnieki. Māk gan jumtu uzlikt, gan uzmūrēt māju no pašiem pamatiem. Jā, ar vecākiem paši uzcēlām sev māju. :) Un noteikti plānojot bērnus tuvākā laikā, noteikti ņem māju.
17.06.2015 10:18 |

Reitings 1609
Reģ: 03.03.2013
Dzīvoju mājā ārpus Rīgas šobrīd.Tēriņi būs lieli,bet atkarīgs arī no tā,kāda platība utt. Man viss ir,praktiski,uz elektrību-izmaksā padaudz.Ja gribi skaistu dārzu - jāņemas pašai vai jāmaksā dārzniekam.Ziemā jāšķūrē sniegs.Teikšu kā ir,māja kurā dzīvoju ir salīdzinoši jauna,bet darīt te ir ko visu laiku un nauda visu laiku tērējās.Tad vajag kaut ko piekrāsot,tad kaut ko nomainīt.

Jāskatās kāda ir materiālā situācija,jo ja būs māja kredītā+bērns..nu nezinu gan.Grūti teikt,bet ja materiāli var pavilkt,tad māju,noteikti!
17.06.2015 10:28 |

Reitings 66
pie viena vēlos pajautāt kādi dokumenti un kādā secībā nepieciešamii bankai? Mājai būs jāņem hipotekārais, man ir nesaprašana par ēku novērtējumu, tas protams kko maksā, bet ja es uztaisu novērtējumu un banka neiedod naudu? vai varu aiziet uz banku ar visām izziņām par algām un foto no mājas ko vēlamies pirkt, vai pēc foto, inventarizācijas lietas un zg bankai sākumā pietiktu, lai vismaz pateiktu vai par šo māju viņi dotu naudu?
17.06.2015 10:30 |

Reitings 66
LedusTēja, kāda Tev apkure?
17.06.2015 10:34 |

Reitings 264
Reģ: 21.11.2013
Diviem, dzivokli.
ģimenei māju.

Pašiem ir dzivoklis piepilsētā, lai arī rajons kolosāls un jaunais projekts, kaimiņi super, tomēr... gribu māju.
Tas ir privātāk. Man svarīga ir privātā teritorija.
Sevi dzivojot daudzstāvenē vispār nevaru. Brr..

Reitings 2080
Reģ: 05.11.2012
pirms paris menesiem nopirkam dzivokli (ari ne Riga), bet zinam ka kadreiz obligati pirksim maju ari 10km robezas no centra!

Reitings 1457
Reģ: 18.03.2009
Darbs ir jāiegulda, māju ilgstoši atstāt nevar - vasarā puķu dobes, ziemā kurināšana. Bet ar visu to, es labprātāk dzīvoju privātmājā - savā karaļvalstī - daru ko gribu, kā gribu ar ko un kur gribu! :-D Mazpilsētā/ pilsētā/ piepilsētā dzīvoklī dzīvot negribētu.. vienīgā vieta, kur labprāt dzīvotu dzīvoklī, būtu Rīga.

Man, protams, šad tad uznāk tā sajūta - cik forši būtu dzīvot dzīvoklī, jo nekas nebūtu jādara.. bet tā sajūta ātri pāriet.. :-) Dārza ballītes vasarā atsver visu (l)
Brokastis gan pagalmā ēduši esam dažas reizes, kad ciemiņi bijuši.. toties vakara čilliņš divatā dārzā ir regulāri :)

Mums mājas celšana izmaksāja daudz, bet tagad uzturēšanas izmkasas ir mazas! :-)
Zāli pļaujam 1 reizi nedēļā (vienreizējs ieguldījums - zāles pļāvējs, trimmeris). Vasaras puķes pērkam - 50-70eiro.
Elektrība, apkure (120-150 eiro uz visu apkures sezonu), aukstais ūdens, atkritumu izvešana.
Citus izdevumus nevaru iedomāties. Lampiņas šo 2,5 gadu laikā neesam mainījuši, neko labojuši arī neesam, tikai ūdens un apkures sistēmas apkope. Un nomainīti ventilācijas filtri. Vienīgi rudenī plānojam virtuvi pārkrāsot, bet tā jau ir kaprīze, nevis nepieciešamība.
Kad māja tiek iekārtota un nokomplektēta, tad nemaz tik lieli papildu izdevumi nerodas..

Mašīnas gan mums ir divas, jo ar vienu būtu ļoti grūti, bet ne neiespējami :-) Un sabiedriskais ir tuvumā, tikai nekad neesmu izmantojusi.
17.06.2015 10:36 |

Reitings 2080
par dokumentiem- novertejums maksaja ap 70 eiro, tad pirksanas pardosanas ligums to taisiju pati bija tik jaapstiprina pie notara, tad zemesgramatai bij jamaksa kkadi procenti no nekustama ipasuma pirksanas summas vai kadastralas vertibas neatceros, vel bankai bij 100-200 par kredita noformesanu, vel jaapdrosina obligati jaunais ipasums, kopa ap 1000 eiro papiros!
17.06.2015 10:41 |

Reitings 15092
Reģ: 29.01.2009
Lai arī esmu uzaugusi mājā un man ļoti patīk čilot dārzā, cept šašlikus, utt., es tomēr jūtos vairāk kā dzīvokļa un pilsētas centra cilvēks.
Nekādas dobes un dārzi mani absolūti nesaista. Liela platības tīrīt un kopt arī būtu baigais slinkums. Ideālā variantā būtu dzīvoklis ar terasi vai vismaz balkonu, kur iedzert kafiju vai vīnu.
17.06.2015 10:44 |

Reitings 4499
Reģ: 19.04.2012
Neesmu izlasījusi visus komentārus, bet piebildīšu, ka mājai, zemei ir jāmaksā arī nekustamā īpašuma nodoklis, kurš vienmēr tikai augs. Vai kādi līdzīgi nodokļi ir jāmaksā par dzīvokli, nezinu.
17.06.2015 10:44 |

Reitings 1609
Reģ: 03.03.2013
spaisy Gāzes apkure.
17.06.2015 10:46 |

Reitings 2080
LaLaLa
dzivokliem ari ir nekustama ipasuma nodoklis + majai piederosas zemes ari dala uz iedzivotajiem un jamaksa nodoklis
17.06.2015 10:47 |

10 gadi
Reitings 403
Reģ: 30.08.2014
Noteikti māja! Ļoti patīk dzīvot mājā, nu jau dārzā pirmās zemenes. Agrāk arī dzīvojām dzīvoklī, bet mājā patīk labāk. Kad labs laiks, bieži pusdienojam ārā, bieži gaļu cepam. Mums gan ar vienu mašīnu nepietika, jo māja nav pilsētas centrā. Šo māju uzcēla vecāki, kuri ir apmierināti ar tādu izvēli, pašai arī patīk dzīvoties šeit.
17.06.2015 10:48 |

Reitings 4320
Reģ: 24.04.2012
Es par dzīvokli. Visu mūžu esmu dzīvojusi mājā. Ir jau savi plusi, bet ir arī mīnusi, esmu slinka un dārzā darboties man galīgi nevelk, tāpat gandrīz katras brīvdienas vasarā pie vecākiem aizbraucam pasēdēt uz terases, pasauļoties, pacept šašliku.

Un tāda māja, kas man patīk, tādā vietā, kur gribētu dzīvot, maksā 150-200 tūkstoši. Tā kā to šobrīd atļauties nevaram, tad pat nesapņoju pagaidām par to.

Nākotnē pēc gadiem 10, domāju, ka gribētu ārpus Rīgas kādu mazu mājiņu / vasarnīcu.
17.06.2015 10:49 |

Reitings 10509
Reģ: 13.12.2009
Ja labs īpašums, laba vietā un par labu cenu - ņemtu to māju.
10km no centra ir ļoti mazs attālums ja ir mašīna, velosipēds vai motoroleris.
17.06.2015 10:49 |

Reitings 4499
Reģ: 19.04.2012
Pēc būtības es arī esmu tikai par māju!

Tā ir lielāka platība, ir vairāk vietas bērniem, pagalmā ir vietiņa, kur sunītim izskraidīties, vietiņa dobītēm, siltumnīcai.
17.06.2015 10:54 |

Reitings 413
Reģ: 11.05.2012
Personīgi sev, es noteikti gribu māju! pagaidām ir dzīvoklis, (uzaugu gan mājā) sienas brīžiem spiež nost, lai gan cenšos pēc iespējas vairāk laika pavadīt ārā ar draudzenēm un pa darīšanām, bet bieži tas nelīdz. Māja būtu ideāli! (l) Tādu piepilsētā, privātmāju rajonā, laukos gan negribētu, patīk, ka var iziet papļāpāt ar kaimiņiem un apkārt tomēr ir kāda rosība, tas netraucē tomēr izbaudīt arī to mājas mieru.

Autores aprakstītajā situācijā vairāk sliecos par to dzīvokli, izklausās patīkamāk un ērtāk.
17.06.2015 11:00 |

Reitings 774
Reģ: 16.01.2015
Kad man bija 15 gadi,tad arī lapu grābšana rudenī,5 dobes un sniega šķūrēšana likās kā nenormāls darbs un mīnuss mājai. Tagad pieaugušā vecumā to uztveru kā sava veida meditāciju,kad atslēgt prātu vai tieši nodoties savai pasaulei,neviena netraucētai.:-)
17.06.2015 11:05 |

Reitings 6
Reģ: 17.06.2015
Dzīvoju visu savu 26.gadus garo mūžu Jūrmalā, privātmājā, ne par ko neietu dzīvot uz dzīvokli. Māja, tās sajūtas nav salīdzināmas...
Jā, darbs ir ļoti daudz...Manām draudzenēm lielākā problēma ir iztīrīt 2 istabu dzīvokļus un pagatavot vakariņas. Man tagad ir tā, ka vakarā mājās, vakariņas un ārā dārzā (jāstāda puķes, jāravē, jāpļauj zāle), bet tā ir tāda relaksācija...Miers, klusums un bauda par padarīto darbu ir neaizmērojama. It īpaši brīvdienās, ka draugi vasarā brauc ciemos uz vasaras ballītēm.
Izmaksas mājas uzturēšanai ir lētākas kā par dzīvokļa īri +kom.
Bet mēs arī domājam celt vēl vienu māju (iespējams), tad aptuvenās izmaksas ir 100000 EUR (zeme jau ir).
Mājā vienmēr būs ko darīt un par garlaicību var nesūdzēties.
izmaksas mums mājai ir un būs vēl tuvākos 3 gadus, jo viņa ir jāpabeidz, bet es to daru sevis dēļ un savu bērnu dēļ, jo tas ir neatsverami, ka bērni aug svaigā gaisā.
17.06.2015 11:15 |

10 gadiPatīk
Reitings 4938
Reģ: 31.10.2010
Man personīgi dzīvoklis un tikai dzīvoklis. Nav vajadzīga desmitreiz lielāka teritorija, ko kopt un šrubīt.
17.06.2015 11:19 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (1)