Dusmas..

Reitings 512
Reģ: 01.12.2014
sveikas, tā vien uznākusi kārtējā vēlēšanās skaļi nolamāties :D
jau sākumā saku- man nav nekas pret citu tautību cilvēkiem, tiešām, man ir gan krievu tautības draugi, gan radinieki, pati neesmu tīrasiņu latviete, BEt...

manā galvā kopā nelīmējas viena skaista lieta, varbūt kāda man izskaidros, ja Latvijā dzimis cilvēks, ies meklēt darbu un nezinās krievu valodu - viņam darbu neredzēt kā savas ausis..
pie manām durvīm vismaz 3x nedēļā uzrodas pastnieks, kuram katru reizi pieklājīgi esmu mēģinājusi skaidrot, ka vēstule nav domāta man, bet citam cilvēkam, kurš šeit nedzīvo.. uz ko viņš man atbildēja - ''možno po russki?'' no tā sapratu, ka mans pastnieks latviešu valodā saprot tieši necik.
kādā veidā viņš ir ticis pie darba? vai valodu noteikumi attiecas tikai uz latviešiem? pie manis darbā uzradušies pat angliski runājoši cilvēki, kas pa lēnām mācās latviešu valodu un kuri patiešām cenšās runāt un sazināties ..

un meitenes, pirms izdomājat man pateikt, ka esmu riebīga pret cittautiešiem, izlasiet otro teikumu :D
vienkārši nesaprotu, ceru,ka kāda man izskaidros šo sarežģīto pasauli (l)
04.06.2015 12:19 |

Reitings 730
Reģ: 29.01.2009
un vispār šī problēma nav tikai mazajās valstīs, ASV arī problēmas ar meksikāņiem, kas tik spāņu valodu zin un ne vārda nesaprot angļu valodā! Tāpēc tagad visiem amerikāņiem jāprot runāt spāniski?
04.06.2015 14:54 |

Reitings 2804
Reģ: 07.10.2012
Ja kadam sagada problemas runat latv.val, pareju uz krievu Tas, manuprat, parada mani no labas puses, to, ka es zinu tas valodas. Neispringstu uz to nezinasanu, ja godigi pilnigi vienalga .

Es daru tieši tāpat. Man gan nav nācies sastapties ar cilvēkiem, kas VISPĀR nerunā latviski. Bet, piemēram, drauga radinieki latviski runā labi, tomēr ir lietas, ko latviski pateikt nevar. Man nav grūti uzklausīt viņus krieviski.
Atceros, ka mūzicenē man arī bija draudzene no krievu skolas. Paldies viņai, ka viņa nemācēja dažreiz izteikties latviski :D Ātri vien iemācījos krievu valodu, par to tikai priecājos. Man dažreiz ir skumji, ka mēs jebkuru valodu uzskatām par bagātību, izņemot krievu. Es arī skolas laikā mācījos vācu, krievu iemācījos runājoties ar draugiem, klausoties mūziku un skatoties filmas. Un es to uztveru kā bonusu sev, kuru es varu arī lietderīgi izmantot dažādās situācijās.
04.06.2015 14:58 |

Reitings 2425
Reģ: 17.02.2015
diversija, darbs bārā UK bija mana pati pirmā pieredze, pirms gadiem 5-6 ;) Tas, ka neesmu te atklājusi kārtis pavisam un līdz galam, ir vienmēr bijis apzināts gājiens ;) Privāti, ja mums būtu saruna, varbūt arī pastāstītu vairāk (par kā patiesumu varētu droši pārliecināties sākot no linkedin profila, beidzot ar publikācijām medijos gan UK, gan LV - kas principā arī bijis par iemeslu tam, kādēļ daudz ko noklusēju vai nepieminu), bet pa lielam, neredzu tam vajadzību. Es tev par UK sistēmu un pārakumu pār Latviju, varētu veselu gramatu sarakstīt, laigan arī UK ir daži milzīgi fail, bet nu tas vispār nav svarīgi.

Agnes, es atkal esmu diezgan egoistisks cilvēks, un ja man labākas dzīves kvalitātes labad ir jāpieslāpē patriotisms, tad es to arī darīšu. Es Latvijai, kā politiskai sistēmai, neticu necik. Man šī valsts nedod īsti neko. Gan mana, gan manu draugu pieredze liecina tikai to, ka no valsts ir kaut kāds spiediens, ka mums jābūt patriotiskiem un jāmīl Latvija un tās valoda, bet patiesībā ko mums tā valsts dod atpakaļ? Smieklīgu nodokļu sistēmu, neaptverami nesakārtotu un dārgu medicīnas situāciju, dārgu izglītību ar minimālu atbalstu no valsts un tā varētu turpināt... tai pašā laikā uzņēmīgos latviešus, kas vēlas izveidot darba vietas, kas vēlas "uzturēt" Latvijas ekonomiku, valsts ne tikai neatbalsta, bet speciāli zemē spiež. Arī ar to ir personīga pieredze gan man personīgi, gan manai ģimenei, ģimenes draugiem un paziņām. Protams, katram ir savi uzskati, bet es balstos uz savu pieredzi, kura diemžēl nav tā pozitīvākā.
04.06.2015 15:00 |

Reitings 2152
Reģ: 08.05.2014
Te jau sākas tās problēmas - es neesmu patriote klasiskajā izpratnē, bet valodu mīlu, nesaistu to ar politiku un citiem procesiem valstī, kas ir galīgi garām un par kuriem Tev piekrītu.
Nav jāiedomājas, ka tie, kuriem nav saprotams, kā var nezināt valsts valodu, paši neprot krieviski. Protu, kad strādāju ar klientiem, tad runāju kā mīļā, bet man ir tiesības runāt savā dzimtajā valodā, kas ir valsts valoda, man ir tiesības šajā valodā arī tikt apkalpotai visās iestādēs. Pasaki, ka tā nav. Un tas, kā izvēlos runāt vai nerunāt uz ielas, ir tik pat lielā mērā mana brīva izvēle kā krievam, ja negribu runāt krieviski vai vispār jebkurā citā valodā, neviens mani nekad nepiespiedīs to darīt.
04.06.2015 15:07 |

Reitings 2342
Nu bet ir krievi , kuriem latviesu valoda nav vajadziga un ir latviesi, kuriem krievu nav vajadziga. Kur problema ?

Valodas statusā - viena ir svešvaloda.
04.06.2015 15:13 |

Reitings 524
Reģ: 09.04.2015
Man nav gruti atbildet krieviski ja protu, ja neprotu, atbildu latviski. Par ko cepiens? Nemakat valodu ,sudigi jums, macaties, jo krievi ir viena no Latvijas sastavdalam, ta nu tas ir.

Reitings 2425
un tiešām, diversij, nevajag man teikt, ka esmu krievu aizstāvis utt :) Es neesmu... dzīvojot UK, es pirmo reizi dzīvē redzēju to, ka pazūdot tai teritorijai zem kājām, ko sauc par Latviju, gan Latvijas krievi, gan latvieši, vienkārši saticīgi dzīvo, sarunājas kurā valodā ērtāk, palīdz viens otram, atbalsta utt. Kādēļ tas nenotiek Latvijā? Jo mums tiek borētas iekšā kaut kādas politiskās pārliecības, kaut kādas "tā vajadzētu īstam latvietim dzīvot un domāt" patiesības, kurām pamatojums ir minimāls. Jā, protams, ka gribas, lai saglabājas valoda, lai to zina visi, kas Latvijā dzīvo, bet tā tas vienkārši nav un diezvai kādreiz arī būs. Mēs esam divu tautu valsts un zini kas? Tas nav nekas TIK slikts. Mēs esam viena diezgan unikāla valsts ar šo visu un es varu būt tikai priecīga un pateicīga par to, ka šeit ir tā kā tas ir, un par to, ka es neesmu stūrgalvīgi ieslīdējusi bezjēdzīgā patriotismā par valodu, kura man dzīvē īsti neko nav devusi (ko es nevaru pateikt par krievu valodu). Ja gribi parunāties, nevis pakašķēties, atraksti man PM, pastāstīšu kādēļ man ir tieši šāda pārliecība un kādēļ es par to tik ļoti pastāvu, tici man, ja esi gudra meitene, tev gan par mani, gan par manis teikto krasi mainīsies uzskati ;)

Reitings 2342
Man nav gruti atbildet krieviski ja protu, ja neprotu, atbildu latviski. Par ko cepiens? Nemakat valodu ,sudigi jums, macaties, jo krievi ir viena no Latvijas sastavdalam, ta nu tas ir.

Varbūt pie reizes visu cittautiešu valodas, lai tiem nav jāpūlas valsts valodu mācīties?
04.06.2015 15:15 |

Reitings 2342
ja esi gudra meitene, tev gan par mani, gan par manis teikto krasi mainīsies uzskati

Nu, ja, bet, ja tomēr viedoklis atšķirsies - būs aita. Labs domu gājiens. :D
04.06.2015 15:17 |

Reitings 2425
ctn, par tavu domu gājienu nemaz neizteikšos. Ir stulbi izdarīt kaut kādus secinājumus neko nezinot par cilvēku un kādēļ viņš domā un saka to, ko saka ;) Ir atšķirība vai tu izsaki apgalvojumus, jo tev kaut kas "liekas", vai tomēr tādēļ, ka tev ir reāla pieredze kaut kādā tematā, kas ir atvērusi redzesloku tiktāl, cik cilvekam, kuram nav šādas pieredzes, nav iespējas redzesloku paplašināt.
04.06.2015 15:20 |

Reitings 100
Reģ: 01.03.2015
Faktu, ka vismaz darba tirgū cilvēks bez krievu valodas zināšanām ir nevērtīgāks par to, kas nerunā latviešu valodā, esmu jau gandrīz pieņēmusi kā pašsaprotamu lietu mūsdienu Latvijā. Mani vairāk interesē tas, ko šie latviešu valodu nezinošie cilvēki raksta savos CV... un nav jau tā, ka visi to tiešām māk.
04.06.2015 15:25 |

Reitings 2342
ctn, par tavu domu gājienu nemaz neizteikšos. Ir stulbi izdarīt kaut kādus secinājumus neko nezinot par cilvēku un kādēļ viņš domā un saka to, ko saka Ir atšķirība vai tu izsaki apgalvojumus, jo tev kaut kas "liekas", vai tomēr tādēļ, ka tev ir reāla pieredze kaut kādā tematā, kas ir atvērusi redzesloku tiktāl, cik cilvekam, kuram nav šādas pieredzes, nav iespējas redzesloku paplašināt.

Kā Tu vari zināt, kas un ar kādu pieredzi sēž otrpus ekrānam? :) Protams, gribas sevi uzskatīt par izcili apgarotu personību, kuras misija ir vadīt tumsoņas, tomēr mazliet savaldies.
Manuprāt, palīgteikums "ja būsi gudra" vien ir labs pieredzes rādītājs. ;)
04.06.2015 15:26 |

Reitings 524
ctn- Ari angliski, ja uz ielas ko pajauta un zinu, logiski atbildu angliski. Man nav debilu aizspriedumu vai kompleksu.
04.06.2015 15:27 |

Reitings 2425
fuzzyLogic, cilvēki bieži melo savos cv! Pašai ir draudzene, kura krievu valodā runā ļooooooti slikti. Ierakstīja CV, ka runā labi, bet intervijā viņai palūdza parunāt krievu valodā un pēc pirmā teikuma jau pateica - uz redzēšanos! 9 no 10 darba devēju vairāk uztrauc klienta komforts (tātad tas, vai klientu varēs apkalpot viņam ērtā valodā), nevis tas, ka mēs dzīvojam Latvijā un valsts valoda ir latviešu.
04.06.2015 15:29 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
es arī šokējos par tiem, kas nemāk krievu valodu. Tīri praktisku iemeslu dēļ - es nesaprotu kā dzīvojot Latvijā, var neiemācīties krievu valodu. Es pati arī krievu val sāku mācīties tikai vidusskolā, bet māku runāt ļoti labi... jau no bērnības skrūves galvā bija ielikušās pareizajā vietā, ka ar to principiālismu "es nemācīšos krievu valodu", es nevis pierādīšu kādam kāds lielisks patriots es esmu, bet sev ierobežošu iespējas strādāt vai kaut ko apgūt, dibināt kontaktus utt. Un tā arī ir! Esmu daudz dažādu labumu guvusi no pazīšanās ar krieviem un nemaz nesākšu runāt par darba iespējām un priekšrocībām

Varbūt Rīgā, Daugavpilī var iemācīties krievu valodu tāpat vien, bet Latvijā ir arī vietas, kur krievu valodu nedzird uz katra stūra.

Mums tagad Latvijā arvien vairāk ķīniešu paliek. Nu ko meitenes, sākam mācīties ķīniešu valodu. Takš neliksim nabaga ķīniešiem mocīties ar mūsu valodu :-D
04.06.2015 15:29 |

Reitings 2425
ctn, oh please... mums ar tevi nav pa ceļam ;)
04.06.2015 15:30 |

Reitings 524
ctn tiesam mums ar tadu ka tu, nav pa celam ;) kauns ka tik aizspriedumainas butnes dzivo Latvija.
04.06.2015 15:35 |

Reitings 601
Reģ: 26.05.2015
Vari mēģināt griezties ar iesniegumu VDI – Valsts darba inspekcijā, ar sūdzību, ka neesi apmierināta, ka pastnieks nerunā valsts valodā.
Kas attiecas uz krievu valodu. Nav gluži tā, ka visās jomās vajag krievu valodu, bet valodas ir priekšrocība, tāpat kā angļu. Latviešu valoda gan ir obligāta.
04.06.2015 15:35 |

10 gadi
Reitings 893
Manā pilsētā viena ķīniete savā mājā izīrē istabu un sludinājumā bija piebilde, ka kopā jāmācās ķīniešu valoda :-D Bet sludinājums bija iztulkots google ar TĀDĀM kļūdām. Nu jā un es nodomāju kāpēc tad tā ķīniete neierakstīja,ka grib kopā mācīties latviešu valodu, kas viņai šeit noderētu :-D
04.06.2015 15:36 |

Reitings 2342
Meow, ray

Tas labi, mani tā puse nevelk. :)
04.06.2015 15:36 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits