Dusmas..

Reitings 512
Reģ: 01.12.2014
sveikas, tā vien uznākusi kārtējā vēlēšanās skaļi nolamāties :D
jau sākumā saku- man nav nekas pret citu tautību cilvēkiem, tiešām, man ir gan krievu tautības draugi, gan radinieki, pati neesmu tīrasiņu latviete, BEt...

manā galvā kopā nelīmējas viena skaista lieta, varbūt kāda man izskaidros, ja Latvijā dzimis cilvēks, ies meklēt darbu un nezinās krievu valodu - viņam darbu neredzēt kā savas ausis..
pie manām durvīm vismaz 3x nedēļā uzrodas pastnieks, kuram katru reizi pieklājīgi esmu mēģinājusi skaidrot, ka vēstule nav domāta man, bet citam cilvēkam, kurš šeit nedzīvo.. uz ko viņš man atbildēja - ''možno po russki?'' no tā sapratu, ka mans pastnieks latviešu valodā saprot tieši necik.
kādā veidā viņš ir ticis pie darba? vai valodu noteikumi attiecas tikai uz latviešiem? pie manis darbā uzradušies pat angliski runājoši cilvēki, kas pa lēnām mācās latviešu valodu un kuri patiešām cenšās runāt un sazināties ..

un meitenes, pirms izdomājat man pateikt, ka esmu riebīga pret cittautiešiem, izlasiet otro teikumu :D
vienkārši nesaprotu, ceru,ka kāda man izskaidros šo sarežģīto pasauli (l)
04.06.2015 12:19 |

Reitings 512
Pastāv varbūtība,ka noderēs. nu nav jau tik grūti tās valodas arī apgūt :)
vajag tad skaidri un gaiši pateikt ''Es negribu'' , ''Neinteresē apgūt valodu'' un visa problēma :)
04.06.2015 17:35 |

Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
Nav problēmu ar krieviem sarunāties krievu valodā (kamēr tas notiek laipnā intonācijā:D)-mani tas neaizvaino un neaizskar, uzskatu to par savu priekšrocību un pārākumu. Daudzi latvieši gan laikam izjūt tādu kā pazemojumu šajā sakarā, es laikam uz to skatos diametrāli pretēji.
Bet vispār priecājos, ka perfekti zinu krievu valodu-daudz priekšrocību gan ikdienā, gan darba sfērā.
04.06.2015 17:45 |

Reitings 2425
Reģ: 17.02.2015
mani tas neaizvaino un neaizskar, uzskatu to par savu priekšrocību un pārākumu. Daudzi latvieši gan laikam izjūt tādu kā pazemojumu šajā sakarā, es laikam uz to skatos diametrāli pretēji.

veselīga un loģiska domāšana. Malacis!
04.06.2015 17:49 |

Reitings 1056
Reģ: 06.05.2014
No kurienes tu esi guvusi iespaidu, ka tu drīksti par "to krievu" izteikties tā, it kā viņš būtu kaut kāds sabiedrības pabira? Goda vārds, novēlu tev uz mutes nokrist par šito. Un zobu izsist krītot. Tas būtu pelnīts karmas sods

Pēc visa debīlisma, ko esi sarakstījusi šajā diskusijā, arī Tev es novēlu savus zobus skaitīt saujā. Tu vispār domā ko runā?? Pēc Tavas loģikas sanāk, ka pieprasīt, lai darbinieks runā valsts valodā, automātiski nozīmē uzskatīt viņu par sabiedrības pabiru?
04.06.2015 18:18 |

Reitings 10987
Reģ: 12.07.2010
Es runaaju latviski ari ja man prasa latviski. Pasai gruti ar krievu valodu. Taakaa saprotu visu, bet gruti atbildet pareizaam atbildeem, taapeec pieprasu ""mozno pa latviski, mnje trudno po ruski"".

Darba zinaa jaa vieglaak ir ja ir kaut cik taa krievu valoda. Vismaz pamatzinaasanas kaut viesmilim japrot izburtot edienkarti.
04.06.2015 18:19 |

Reitings 601
Reģ: 26.05.2015
Jususprat, krievi ir vainigi , ka musu valoda izzud vai tomer valsts, kura dara visu iespejamo, lai latviesi pamet LV ?

"Ko sēsi, to pļausi". Ja Latvija deviņdesmito gadu sākumā būtu piegriezuši slāpekli krieviem, tad tagad tādas problēmas nebūtu. Valsts rūpējās kā par maziem, nevarīgiem bērniem. Bija skolas, mediji, pilnīgi viss iespējamais, lai krievvalodīgo ļaudis turpinātu justies šeit kā zivis ūdenī.
Arī salīdzinājums par Angliju ir muļķīgs,kā jau MEOWWWW argumentēja, divas dažādas vēstures, situācijas. Un esmu droša, ja tai pašā Anglijā auklētos ar latviešiem, kā šeit ar krieviem... Gan jau arī latvieši (daļa), kāptu Angļiem uz galvas.
04.06.2015 18:41 |

10 gadi
Reitings 2746
Reģ: 03.02.2015
Tas viss ir loti parspilets - taa valodu nezinasana, launo krievu uzbrukums Latvijai. Autore vispar nenormala, apvainoties uz pastnieku ( cik vinam gadi ? 20?).
04.06.2015 20:24 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Nekas, nekas... Drīz saradīsies bēgļi - varēsim mācīties un sadzīvot arī ar citām valodām, kultūrām, reliģiju un tradīcijām, varbūt tad beidzot sapratīsiet, ka krievu valodai un baltijas krievu cilvēkiem patiesībā nav ne vainas salīdzinājumā ar tautām, kur daudz kas var izrādīties totāli nepieņemams... :-P
04.06.2015 20:28 |

Reitings 2829
Reģ: 06.07.2010
Man liekas,ka mēs latvieši gribam būt pārāk kruti un draudzīgi, parādot, ka mākam runāt krieviski un labprāt runājam, ja otrs nemāk, taču laika gaitā tas jau ir tiktāl novedis, ka krievi jūtas ērti runājot krieviski, tiekot saprasti un nav jau nemaz motivācijas mācīties baigi latviešu valodu. Vieglāk taču ir apvainoties uz tiem, kuri nemāk ar viņiem saprasties, nekā mācīties latviešu valodu. Tracina tādu krievu ideoloģija. It kā latviešus nevajadzētu cienīt iemācoties LV valodu, tāpēc, ka esam sīka valstiņa un draudzības dēļ, lai tikai pie mums brauktu esam gatavi pat savu valodu savā valstī nelietot un nepieprasīt lietot iebraucējiem!
04.06.2015 20:43 |

Reitings 2829
Reģ: 06.07.2010
Uzskatu, ka vaina ir mūsos pašos. Esam pieradinājuši tos krievus, ka atbildam krieviski un laipni smaidam, bet normāli būtu aicināt VISIEM latviešiem runāt viņiem valsts valodā. Normāli būtu, ka jaunieši, kuri perfeki nepārzina krievu valodu var bez grūtībām tikt darbā. Problēma ir vienīgi latviešu attieksmē pret šo situāciju.
04.06.2015 20:46 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
ja krievu valoda būtu oficiālā otrā valoda, tad iestātos padomju laiki, kad latviešu valoda bija suņu valoda, kuru izdzirdot pārdevējas tevi pat neapkalpoja!
Mani vecāki, ar tādu situāciju nekad nebija saskārušies savas Padomju dzīves laikā :D

Manuprāt, nav slikti apgūt krievu valodu valstī, kurā to bieži pielieto.. Man nav grūti atbildēt pastniekam/šoferim/sētniecei (vai citas profesijas pārstāvim) krievu valodā. Nejūtos tik pārāka, lai bārstītu pārmetumus šiem cilvēkiem :)
Viņiem pašiem jau ir grūtāka dzīve, nezinot valsts valodu.. ne man :)

Es piekrītu, ka valstij būtu jāfinansē kursi, jāpalīdz, sniedzot iespēju
++
04.06.2015 22:51 |

Reitings 512
besame - autore pilnīgi normāla un nevis apvainojusies, bet neizpratnē, pirms bārsties ar apvainojumiem - padomā ko tas saka par tevi :)
04.06.2015 22:55 |

Reitings 883
Reģ: 29.01.2009
Satrp citu, ir valstis, kā Francija un Vācija, kur bieži atbildēs valsts valodā, pat ja prasīsi kaut ko anglski un pat ja viņi saprot. Princips savas valodas saglabāšanai. Tādai valodai , kā latviešu, kas ir uz izmiršanas robežas, viss ir tiešām atkarigs no mums un patriotisma. Krieviem vispār ir lielas problēmas ar valdoām- lauzita angļu valoda, knapa latviešu.:'-(

Nezinu, man kaķi liekas piemīligi radījumi, te vienai komentētājai būtu jānomaina bilde, jo galīgi neatbilst :-D
05.06.2015 01:54 |

Reitings 512
Jā,piekrītu,pašai bija iespēja kādu laiku pavadīt Francijā. Valodas jautājumos viņi ļoti pieturās pie principa, ņemot vērā ro, cik daudz viņiem ir iebraucēju.
angļu valodā runājošus franči pa lielam pilnībā ignorē, paskatās un aiziet :D
Tā domājot,šķiet,ka problēmas cēlonis ir mūsu temperaments, jo labāk klusēsim,norīsim to sāpju kamolu un darīsim tā kā grob citi..
labi vai slikti?! Ne man spriest.
05.06.2015 10:29 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Parasti, ja dzirdu, ka cilvēks ideāli runā gan latviski, gan krieviski, 90% - viņš ir latvietis. Acīmredzot latvieši ir talantīgāki valodās nekā krievi, bet ko var gribēt no Padomju viesstrādnieku pēctečiem. Ne jau tie gudrākie brauca uz šejieni! Jo tie, kas atbrauc tagad - tie gan mācās!
05.06.2015 10:30 |

Reitings 512
Un tāpat ir krievvalodīgie, kas izcili pārzina latviešu valodu, bet kāda iemesla dēļ nevēlas to pielietot :)
05.06.2015 10:35 |

Reitings 478
Reģ: 24.01.2014
Viss ir skaidrs - tādi krieveļi tiek darbā caur pazīšanos! :-/

Traki ir tad, ja man kā klientam atbild krieviski, tad es ļoti nelaipni un skaļi pārjautāju ''Kā lūdzu???!''. Ja nepāriet uz valsts valodu, tad pajautāju - vai valsts valodu nezin? Ja nesāk runāt latviski, izsaku savas domas un zvanu vadībai. Tā nav norma - ka mani sava valstī apkalpo kaut kādā svešvalodā (e)

Man arī ļoti kaitina tā krievu valodas situācija, un ka mēs esam spiesti darbā runāt krieviski... Bet tai pat laikā... savā veikalā es darbā neņemšu cilvēku, kurš neprot runāt krievu valodā, jo tie cilvēki man nes naudiņu :-D lai kā riebjas, darbā tomēr nākas pārkāpt sev pāri jo biznes ir bizness :-D neviens jau neliedz domās viņus nolādēt, lai mēle viņiem nopūst, ka manā valstī nelieto valsts valodu :-D
05.06.2015 10:39 |

Reitings 10509
Reģ: 13.12.2009
Nu rakstas sūdzību VVC par Latviešu valodas nelietošanu.
05.06.2015 10:48 |

Reitings 10509
Reģ: 13.12.2009
Vai raksri sūdzību savai pasta nodaļai.
05.06.2015 10:49 |

Reitings 512
Neesmu īsti ieinteresēta, lai tam pastniekam sanāk ziepes :)

Šīs diskusijas mērķis nav risinājuma meklēšana tam,kā tikt vaļā no pastnieka :D viņš ir tikai maziņš piemērs sabiedrības attieksmei kopumā :)
05.06.2015 10:53 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits