Bērnu ēdināšana skolās - šausmas.

Reitings 5346
Reģ: 03.01.2012
Izlasot šo rakstu un noskatoties video, esmu palielā šokā. Tā kā esmu mācījusies vienā no minētājām skolām, tad tagad saprotu, kāpēc ēdiens vienmēr bija aizdomīgi mazā porcijā un negaršīgs. Tādas cūcības notiek uz skolēnu veselības rēķina ka nu tikai. Kāda ir jūsu personīgā pieredze? Māmiņām it īpaši adresēts, vai jūsu bērni nesūdzas par ēdiena kvalitāti bērnudārzā vai skolā?

http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/190952/bojati-darzeni-saldeta-gala---ta-vara-pusdienas-latvijas-skolu-virtuves-video
13.04.2015 11:17 |

Reitings 67
Reģ: 26.03.2015
Tā bija atbilde unicorn
13.04.2015 20:49 |

Reitings 226
Reģ: 22.12.2014
Un kur tu izlasīji, ka es pusgadu vecam bērnam spiežu ēst gaļu? :) varbūt vel ar varu rīklē bāžu?

Un ja tas komentārs bija īpaši man veltīts- vari vēlreiz izlasīt manu iepriekšējo.
13.04.2015 20:53 |

Reitings 119
Reģ: 29.12.2014
Man ir žēl, ka Latvijā viss vienmēr ir pēc šī principa - visiem viss vienādi, nekādas prasības nevienam nedrīkst uzstādīt, samierinies ar mazumiņu, pielāgojies vairākumam, esi zemāks par zāli utt. utt. Vēl turklāt arī paņirgāsimies par visiem kas nav kā tu, rakstot

bērnam ir brīvi pieejama telpa, kur paēst to zāli

Bravo!

Tu skolā esi gājusi?

Esmu, un tieši tāpēc skolas gados nekad arī nekļuvu par veģetārieti.

Ja negrib gaļu, lai ēd tikai kartupeļus un salātus

Un ja ratiņkrēslā, lai apmeklē tikai 1. stāvā notiekošās stundas (t)

Nedod dievs kādam, kurš ir izvēlējies konkrētu profesiju un par tās pildīšanu saņem naudu, nāksies klienta labā pakustināt mazo pirkstu (t) Tāda sajūta, ka jūsuprāt visi ēdināšanas uzņēmumi un pavāri ir brīvprātīgie, kuri riskē ar dzīvībām, lai badā mirstošus bērnus paēdinātu bez maksas, un tādēļ mums viņiem jāklanās un pazemīgi jāpasakās par jebko, ko viņi dara... Pašcieņas nekādas. Normālās valstīs uzņēmumi paši dažādo piedāvājumu, vienkārši lai būtu konkurētspējīgi, bet LV jau pati tauta ir pret visu, kas nav vislētākais, prastākais, kā vienmēr, visiem vienādi, pieticīgi, kā mūkiem cellēs utt.
13.04.2015 20:56 |

Reitings 2258
Reģ: 21.02.2015
Lai pako savas pusdienas līdzi?

Ja novēl bērnam ēst aukstu ēdienu, tad, protams, ideāls risinājums. Un, kā uzsildīt zupu?Var jau štopēt sviestmaizes, batoniņus un citus sūdus, bet tas nav veselīgi, it īpaši bērniem. Varētu padomāt, ka skolās vispār būtu, kur uzsildīt ēdienu.
No savas skolas laikiem atceros, ka ēdiens bija briesmīgs, turklāt skolotājas, kas ēda turpat, dabūja kaut kādu vip ēdienu - citas porcijas un citi ēdieni, daudz garšīgāki pēc skata. Tas gan bija tizli. :-D
13.04.2015 20:56 |

Reitings 67
Nekur neteicu, ka tu dod ēst gaļu pusgadu vecam bērnam, konkrētais fakts bija par Wee.
wee Tu biji tā, kas pusgadu vecam bērnam gaļu dod ēst

Principā tā ir normāla prakse, ne mans izgudrojums bet principā , jā pus gadā pagaršoja un no kādiem 9 mēnešiem mēs jau ēdam praktiski no kopējā katla pusdienas

kāds bij tava jautājuma mērķis ?

Es runāju par principu, ka NEVIENS JAU NEUZSPIEŽ ĒST GAĻU, ko tu postulē savā pēdējā komentārā. Uzspiež! Jo pusgadu vecs bērns pats nevar izvēlēties.

Interesanti būtu uzzināt kur tu izlasīji, ka kāda līdz 18 gadiem nedos savam bērnam iespēju ēst gaļu? Citātu lūdzu no šīs diskusijas, it kā rūpīgi lasīju, bet nekur neredzu. Kaut kādi stulbi vispārinājumi. ;)
13.04.2015 20:59 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Es veel jo projaam atceros ar shausmaam skolas eedienu, lai gan tas bija 10+ gadus atpakalj. Vieniigaa eedamaa lieta bija makaroni. Paareejais - gljeebains, glumjsh kompots, zilganmelni kartupelji ar nedaceptu siipolu-miltu meerci, kotletes ar visaadiem skrimsljiem iekshaa, skidras zupas, kuraas atrodot mazmaziitinju galjas gabalinju vai kartupeli priecaajies, jo taa gadiijaas reti. Parasti zupa bija no paarvaariita kaaposta bez saals vai tik pat mistisks paeediens no nenosakaamaam izejvielaam. Labi, ka 5 minuushu attaalumaa no skolas bija maizniica, kuraa vareeja bulcinjas, siermaiziites un mini-picas dabuut, veelaak skolas kafuuzii saaka arii tirgot kartupeljus frii, kurus arii eeda lielaakaa dalja skoleenu. Cik zinu, peec paaris gadiem viss nomainiijaas, ka cita kompaanija paarnjeema eedienu, bet diemzeel tas notika tikai peec tam kad pabeidzu skolu un taa arii neizdevaas izbaudiit normaalas pusdienas.
13.04.2015 21:00 |

Reitings 226
Alīna, a tu atšķir nikus?
13.04.2015 21:00 |

Reitings 5709
Reģ: 29.01.2009
Nu re, atkal man gribējās rakstīt komentāru, bet tad sapratu, ka nav jēgas. :D Laikam jāsāk rakstīt blogs, jo izteikties reizēm vēlos, bet te konfilktēt - ui, nē... :)

Starp citu, EU "free-range" olas ir no vistām, kam ir ikdienas piekļuve pastaigai, kur ir zāle, siens, mazie insekti utt. ;) Mans ieteikums - kad kaut ko lasa, der ievērot, par kuru valsti tas ir, jo ASV noteikumi ļoti atšķiras no EU (arī "eko" kvalitāte ļoti atšķiras).
13.04.2015 21:01 |

Reitings 226
A priekškam tad man attiecināji?
13.04.2015 21:01 |

Reitings 9169
Tas ka no pusgada vecuma bērnam bāž gaļu mutē jau ir spiešana ēst gaļu. Mazs bērns nespēj izvēlēties pats ēst gaļu vai nē. Gaļēdāji UZSPIEŽ ēst gaļu, veģetārieši, vegāni - uzspied to neēst. Jūs tiešām varat iedomāties, ka 1 gadu vecs bērns pats spēj izdarīt izvēli?

Es gan teiktu, ka izdara gan izveeli. Ja tik mazam beernam kaut kas negarsho, kaut vari izstiepties, bet turpinaas spljaut aaraa. Veelaak var iemaaniit, piekukuljojot beernu vai pierunaajot, bet ne taadaa vecumaa.
13.04.2015 21:02 |

Reitings 119
Reģ: 29.12.2014
Es runāju par principu, ka NEVIENS JAU NEUZSPIEŽ ĒST GAĻU, ko tu postulē savā pēdējā komentārā. Uzspiež! Jo pusgadu vecs bērns pats nevar izvēlēties.

Tieši tā. Tikai kaut kādu iemeslu dēļ cilvēki iedomājas, ka dot bērnam ēst gaļu un vispār nepiedāvāt nekādu alternatīvu skatījumu (normālā veidā, nevis ''haha jā veģetārieši ir stulbi zālēdāji lol'') nav konkrēta skatījuma uzspiešana. Ir, un kā vēl ir.
13.04.2015 21:02 |

Reitings 67
unicorn, tu tiešām esi stulba vai izliecies? Tu raksti:
Un kur tu šito rāvi? Te gaļēdājas neteica, ka gaļu ar varu stums bērnam mutē, bet ļaus izvēlēties vai viņš to vēlas, vai nē, savukārt veģetārietes- ka, redz, viņu bērns nekādā gadījumā līdz 18 gadiem gaļu nedrīkst redzēt savā tuvumā. Un kurš tad beigās uzspiež?

Es tev atbildu, ka gaļēdājas gan šeit teica to, ka ar varu stumj mutē gaļu bērnam, gan arī to, ka nav pavisam mazam bērnam pašam izvēles ēst/neēst gaļu, tāpēc tavi argumenti ir stulbi, turklāt tu pat nevari pamatot savu apgalvojumu, ka kāda te rakstīja par to, ka nedos ēst gaļu līdz 18 gadiem.
13.04.2015 21:03 |

10 gadi
Reitings 403
Reģ: 30.08.2014
Un ja ratiņkrēslā, lai apmeklē tikai 1. stāvā notiekošās stundas

Ko Tu ar to gribi teikt? Protams, ka lai tad tas bērns neēd, bet lai pārejie ēd. Pārējiem nav jāpielāgojas, ja tajā pašā laikā tie daži var vienkārši atteikties no konkrētā ēdiena/piedevas. Mūžīgi nevar visiem izdabāt. Kā jau teicu, tad gaļas gabaliņš ir tikai neliela daļa no visa ēdiena, lai ēd pārējo.
13.04.2015 21:03 |

Reitings 5709
Starp citu, Dānijā vairākos privātos dārziņos ir veģetāra ēdienkarte. Re, labs piemērs:

Latvijā EcoCatering veic labu darbiņu bērnu ēdināšanā, tiesa, ne veģetāru, bet pietiekami daudzveidīgu.
13.04.2015 21:04 |

Reitings 5709
Hmm, nerāda bildi (lai gan pirmskatā rādīja...). Kurām interesē, te links.
13.04.2015 21:05 |

Reitings 226
Protams, ja viņš izaugs, izdomās pamēģināt gaļu, tā būs viņa paša izvēle. Bet tikmēr, kamēr es nosaku viņa ēšanu, tikmēr centīšos pasargāt no gaļas.

Lūdzu. :) wee komentārus atceries no galvas, šo netīšām izlaidi? :)
13.04.2015 21:06 |

Reitings 226
Es tev atbildu, ka gaļēdājas gan šeit teica to, ka ar varu stumj mutē gaļu bērnam,

1- KUR?
2- ja arī tā ir teikts, nejau es to teicu, tad ko tu man piekasies?
13.04.2015 21:07 |

Reitings 9169
Pārējiem nav jāpielāgojas, ja tajā pašā laikā tie daži var vienkārši atteikties no konkrētā ēdiena/piedevas. Mūžīgi nevar visiem izdabāt. Kā jau teicu, tad gaļas gabaliņš ir tikai neliela daļa no visa ēdiena, lai ēd pārējo.

Nu es uzskatu, ka ir jaabuut kaadiem 3 variantiem no kaa izveeleeties. Padomju sisteema ar eed ko uzliek uz skjiivja noved pie taa, ka dazi beerni seedeeja uz maizes un piena dieetas, jo nekas no paareejaa negarshoja. Man vispaar patiik eedniicas bufetes koncepts, kur katrs izveelaas sev tiikamo eedienu.
13.04.2015 21:08 |

Reitings 226
Alīna, a tu atšķir nikus?

Perdon, AA, sajaucu.

Reitings 2258
Reģ: 21.02.2015
Salome, ideāla ēdienkarte. Dažādība- lūk, pēc kā jātiecas. Lai ir vismaz 2 ēdienu veidi katru reizi no kā izvēlēties bērniem.

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!