RUS

Reitings 122
Reģ: 04.12.2010
Sveicināti!

Vai Rīgā ir latviešu skolas, kur krievu valodu var apgūt kā pirmo svešvalodu? Jo mācoties valodu kā otro no 6.klases ir nedaudz par vēlu un labi, ja kopumā kādi pamati būs tikai apgūti.

Iepriekš paldies par atsauksmēm!
23.02.2015 14:30 |

Reitings 2425
Reģ: 17.02.2015
apple_pie tieši tā! Un darba devējs savas durvis vērs vaļā darbiniekiem, kuriem nav problēmas atbildēt vai apkalpot cilvēku krievu valodā, jo klientam tā ir vieglāk un ērtāk sazināties. Būs ļoti maz darba devēju, kuri novērtēs sava darbinieka patriotismu vairāk kā pazaudētu klientu kaut kādu darbinieka principu dēļ :) Man ta sliekas prātam neaptverami, kā tik daudz cilvēks var nesaprast un tik borēt iekšā par saviem darba un pārējiem likumiem :)
23.02.2015 17:35 |

Reitings 2342
Reģ: 29.01.2009
Būs ļoti maz darba devēju, kuri novērtēs sava darbinieka patriotismu vairāk kā pazaudētu klientu kaut kādu darbinieka principu dēļ Man ta sliekas prātam neaptverami, kā tik daudz cilvēks var nesaprast un tik borēt iekšā par saviem darba un pārējiem likumiem

Kur problēma intervijā krievu valodas prasmes atrādīt, bet realitātē runāt ar krieviem latviešu valodā? :) Tā daudzi dara, ļoti daudzi.
23.02.2015 17:37 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Ctn, jā, protams, ja vien pretī stāvošais ar tevi runās latviski, tad tas būtu ļoti ideāli! :D
23.02.2015 17:42 |

Reitings 2425
Darba devējs nav muļķis. Tagad daudz kur tiek piedāvātas klientu aptaujas, daudz kur menedžeri iesaistās kleintu apkalpošanas procesos, notiek sapulces, kurās gan individuāli, gan grupveidā tiek apsriesti darba rezultāti, problēmas utt. Kādu laiku, protams, var braukt cauri ar saviem principiem, bet pēc laika tas tāpat uzpeld :)
23.02.2015 17:43 |

Reitings 2342
Ctn, jā, protams, ja vien pretī stāvošais ar tevi runās latviski, tad tas būtu ļoti ideāli!

Es krieviski runāju tikai ar bērniem un tādiem cilvēkiem, kas pēc skata abus karus pārdzīvojuši. Ja tā daļa, ar kuru krieviski nerunāju, nesaprot latviešu valodu, piedāvāju vācu un angļu. Parasti ,vai nu turpina krieviski, pieciešot, ka es atbildu latviešu valodā, vai arī aiziet prom. Viss kārtībā.

Darba devējs nav muļķis. Tagad daudz kur tiek piedāvātas klientu aptaujas, daudz kur menedžeri iesaistās kleintu apkalpošanas procesos, notiek sapulces, kurās gan individuāli, gan grupveidā tiek apsriesti darba rezultāti, problēmas utt. Kādu laiku, protams, var braukt cauri ar saviem principiem, bet pēc laika tas tāpat uzpeld

Lai pamēģina tādu atlaist. :D Tiesāsies, atjaunos darbā, maksās kompensāciju. :)
23.02.2015 17:47 |

Reitings 538
Reģ: 15.02.2015
Man patīk meooooww taktika :-D
Pati ir nezin vai izliekās nezinot Latvijas vēsturi un atsakās izprast, kāpēc ir tāda attieksme, tā vietā jau 7 lapas maļ pa darba devējiem, kas latviešus neņems darbā, jo viņi ir nacionaļi :-D jo redz viss bizness sastāv no krievvalodīgajiem 30% :-D
23.02.2015 17:49 |

Reitings 2342
Pavēlniek, vēsture vēl tā, pret tiem krieviem, kas ir lojāli valstij un runā valsts valodā, nav nekādu pretenziju. Man zināmie vismaz nejūtas nekādā veidā ierobežoti, diskriminēti.
Tie, kuri vēl nav sapratuši, ka PSRS ir sabrukusi un te nav arī Krievija, gan ir neapmierināti.
23.02.2015 17:52 |

Reitings 2425
nu bet viņš jau neteiks, ka tevi atlaiž tādēļ, ka nerunā krievu valodā! :D Ir daudz citu veidu kā šo apiet! ;)

Pavēlniek, tu acīmredzami domā tikai no sava skatu punkta. Kā darba devējam, 30% ir liels cipars ;) Vai dienā apgrozījums būs 7 tūkst. eiro vai tomēr 10? Kā tu domā, ko labāk darba devējs izvēlēsies? Ārprāts...te jau matemātika jāmāca cilvēkiem :) Par vēsturi es ļoti labi zinu, bet neuzskatu, ka tam ir kāda nozīme jau mūsdienu pasaulē :)

Es nu skrienu mājās! Lai jums jauka turpmāka bezjedzīgā runāšanās :) Jauku vakaru!
23.02.2015 17:55 |

Reitings 538
Pavēlniek, vēsture vēl tā, pret tiem krieviem, kas ir lojāli valstij un runā valsts valodā, nav nekādu pretenziju. Man zināmie vismaz nejūtas nekādā veidā ierobežoti, diskriminēti.
Tie, kuri vēl nav sapratuši, ka PSRS ir sabrukusi un te nav arī Krievija, gan ir neapmierināti.

Lielākais "Diskriminacijas" iemesls nespēja pieņemt latviešu valodu, kaut zin, bet tāpat kaut ko spītējās, tajā pašā laikā Vācijā u.c eiropas valstīs krievi labak integrējās, nebļaustās par savām etniskajām tiesībām skolas nepieprasa un mierīgi dzīvo: Sabiedrībā runajot vāciski, ģimenē krieviski.
Protams liela vaina ir Krievijas centiewniem iebarot savu informāciju savai postpadomju telpas diasporai. Un tā informācija aptuveni sāda: man pienākās, es šeit dzīvoju visu mūžu, Latvija senās krievu zemes u.c)
23.02.2015 17:58 |

Reitings 2342
nu bet viņš jau neteiks, ka tevi atlaiž tādēļ, ka nerunā krievu valodā! Ir daudz citu veidu kā šo apiet!

Viņam ir jāpierāda, ka nav atlaidis, jo klienti teikuši, ka nerunāju krievu valodā :)

Ir daudz citu veidu kā šo apiet!

Piemēram? :-) Pastāsti. Bet precīzi, tā, lai tiesa nevarētu uzteikumu atzīt par prettiesisku.
23.02.2015 17:59 |

Reitings 2342
Lielākais "Diskriminacijas" iemesls nespēja pieņemt latviešu valodu, kaut zin, bet tāpat kaut ko spītējās, tajā pašā laikā Vācijā u.c eiropas valstīs krievi labak integrējās, nebļaustās par savām etniskajām tiesībām skolas nepieprasa un mierīgi dzīvo: Sabiedrībā runajot vāciski, ģimenē krieviski.
Protams liela vaina ir Krievijas centiewniem iebarot savu informāciju savai postpadomju telpas diasporai. Un tā informācija aptuveni sāda: man pienākās, es šeit dzīvoju visu mūžu, Latvija senās krievu zemes u.c)

Latvija arī pārāk mīksti ir pret šiem krievvalodīgajiem izturējusies. Normāli būtu palielināt bezmaksas kursu skaitu + pārstāt krievus apkalpot krieviski valsts pārvaldē,tiesās, tikai ar tulku. Tāpat regulāri čekot darba sludinājumus, sodīt darba devējus, kas pārkāpj likumu utml.
23.02.2015 18:02 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Es mācījos 9.klasē privātajā vidusskolā Laisma, tur viss notika latviešu valodā, bet bija stunda dzimtā valoda, kad krievi mācījās krievu valodu, bet latvieši latviešu val. starpbrīžos komunicējām bilingvāli.
23.02.2015 18:13 |

Reitings 2461
Reģ: 02.01.2010
Sīkāk kašķī neiesaistīšos, vienīgi atļaušos pasmaidīt par uzskatu, ka bez krievu valodas zināšanām var cerēt tikai uz mazkvalificētu darbu :)
Tieši mazkvalificētajiem darbiniekiem apkalpojošajā sfērā tiek prasīta krievu valoda - pārdevēji, klientu konsultanti, viesmīļi u.c., kaut gan pazīstu arī pārdevējas, kuras krieviski nerunā un joprojām strādā savā darbavietā bez problēmām.
Esmu IT speciālists, savu mūžu krievu valoda nav bijusi vajadzīga mācībās vai darbā, lai gan pārzinu to labāk, kā liela daļa krievu. Pat vācu valoda man ir noderējusi krietni vien vairāk. Draugiem, paziņām tāpat.
Bet krieviem jau vienmēr ir bijusi vēlme pārspīlēt savu nozīmību pasaules kontekstā ;)
23.02.2015 21:30 |

Reitings 170
Reģ: 26.01.2015
Savādas jūs esat. Šis jautājums tikpat labi varēja tikt uzdots par taizemiešu valodu. Valoda ir valoda, bagātība. Tai nav sakara ar jūsu negācijām pret kādu tautu, politiku vai tml.
23.02.2015 21:45 |

Reitings 2308
Reģ: 12.03.2011
Kaut ka tēmā par lietuviešu valodu neviens neraksta, ka Lietuva ir maza valsts un tas valodas zināšanas nekad neatmaksāsies :)))) Laikam, Lietuva pasaulē spēle lielāko lomu, nekā Krievija :))))

Valoda ir valoda, tā ir bagātība.
23.02.2015 21:52 |

Reitings 538
Kaut ka tēmā par lietuviešu valodu neviens neraksta, ka Lietuva ir maza valsts un tas valodas zināšanas nekad neatmaksāsies

Parasti jau paši krievvalodīgie ir pirmajās rindās, kas norāda cik vērtīga (ekonomiski, sociāli) ir krievu valoda un ka bez tās nu nekā!
Tad kāpēc nevarētu norādīt citu valodu vērtības un kāpēc izvēlēties mācīties citu valodu!
23.02.2015 22:13 |

10 gadi
Reitings 309
Reģ: 02.08.2014
meooooww Iesaku aizbraukt uz Igauniju un tur parunāt krieviski:D Tādu attieksmi kā igauņiem mums vajadzētu ātri visi sāktu runāt latviski.
23.02.2015 22:49 |

Reitings 13
Reģ: 16.02.2015
Esmu no Krievijas.Tagad iemācītos latviešu valodu. Es varu teikt, mums ir daudz līdzīgu vārdu. Tie ir veci krievu vārdi: istaba (tas nozīmē - māja laukos), strādāt (ražas sezona, bija daudz darba), Kopā =(krievu valoda Skopom), soma = (suma), domāt = (dumaķ) un daudz vairāk)))
24.02.2015 01:16 |

Reitings 116
Reģ: 23.08.2011
Runājot par krievu valodu, iesakiet kādus krievu raidījumus, seriālus, kurus varētu skatīties, lai uzlabotos tās valodas zināšanas? :-)
24.02.2015 02:33 |

Reitings 2152
Reģ: 08.05.2014
Ātri pārskrēju pāri diskusijas pēdējām lapām un secinājums ir tikai viens - tikai latvietis Latvijā uzskatīs valodu zināšanu par bagātību, krievs (pat ja tomēr zina arī latviešu valodu) par bagātību uzskatīs krievu valodas zināšanu. Un ej tu ieskrieties ar savām citām valodām.

Valsts valodas likums:
5.pants. Ikviena cita Latvijas Republikā lietotā valoda, izņemot lībiešu valodu, šā likuma izpratnē ir uzskatāma par svešvalodu.

Krievu valoda ir tieši tāda pati svešvaloda kā angļu, franču, vācu, lietuviešu u.c., tai nekad manās acīs nebūs lielākas vērtības par šīm pārējām. Vari atļauties nerunāt latviski tad, ja esi tūrists. Uz ielas nekad nevienam neatbildēšu krieviski, bet latviski vai angliski (kas ir internacionāla valoda) - mierīgi!
24.02.2015 09:00 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (4)