Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Ko jūs darītu..?

Reitings 1372
Reģ: 18.03.2011
Iztēlojieties situāciju - esat Latvijā jau 2 no 4 gadiem nomācījušās ļoti vispārīgu bakalaura grādu - bizness-, bet tad jūs beidzot atļaujat sajust to savu īsto aicinājumu. To nevar apgūt Latvijā (arī tas ir sava veida bizness, tikai specifisks). Mans aicinājums ir dizains. Dizainā ar talantu un kursiem varbūt vēl ir iespējams ielauzties arī bez atsevišķa grāda, tomēr labprāt gribētu iegūt zināšanas tajā. Tas ir tas, kas patīk, padodas un iedvesmo.
Tad nu dilemma - vai pabeigt iesākto grādu Latvijā, tad plānot nākamos soļus (vismaz pamats), vai pamest visu un sākt mācīties to ārzemēs, ņemot kredītu un sākot no nulles atkal? Bail zaudēt gadus, kuros realizēt savu īsto aicinājumu, jo mēs visi zinām, ka ļoti liela daļa no augstskolas, kur apgūst biznesu, iznāk tādi paši kā sākuši, vien vecāki..

Un par to, ka nevar apgūt Latvijā - var jau var, tajā pašā LMA, bet jēgas nav. Tajā jomā var augstus mērķus izvirzīt vien ārzemēs.
07.01.2015 15:20 |

Reitings 1372
uzreiz pacelšu :-)
07.01.2015 15:23 |

Reitings 1372
un kādēļ man zināmā ziņā noderētu grāds biznesā - jo vēlos ar laiku atvērt savu salonu, nevis strādāt pakļautībā...
07.01.2015 15:23 |

Reitings 350
Reģ: 01.07.2012
un kādēļ man zināmā ziņā noderētu grāds biznesā - jo vēlos ar laiku atvērt savu salonu, nevis strādāt pakļautībā...

Pati tikko pateici,kā rīkosies!

Paliec,noteikti!!!!
07.01.2015 15:27 |

Reitings 5346
Reģ: 03.01.2012
Pabeidz Latvijā iesākto, domas vēl var mainīties.
07.01.2015 15:27 |

Reitings 8272
Reģ: 29.01.2009
Pabeidz seit iesakto un tad brauc uz arzemem, jo sis grads tev vel var noderet
07.01.2015 15:33 |

Reitings 15092
Hmm... nezinu, vai būtu prātīgi pamest studijas, ja pusi jau esi nomācījusies.
Kā ar variantu - iegūt šo biznesa diplomu + pilnveidoties kādos kursos un tad bliezt augšā savu lietu?
07.01.2015 15:39 |

10 gadi
Reitings 9435
Reģ: 06.03.2009
Es pabeigtu iesākto. Īpaši, ja tik daudz jau būtu nomācījusies. Ja būtu runa par kkādiem 2 mēnešiem, tad varētu domāt par pamešanu. Bet 2 gadi...nē, es vispirms pabeigtu iesākto un tad plānotu tālāk.
07.01.2015 15:41 |

Reitings 1372
Paldies visām! Laikam tā arī darīšu :-) Meklēšu kursus u.c. pilnviedošanās iespējas
07.01.2015 16:13 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Es gan darītu otrādi.

Kā jau tu pati teici, "grāds biznesā" ir stipri vispārīga lieta, ja tā skatās, tad Kotlera "Mārketinga pamatus" un citas lietas var lasīt pašmācībā un grāmatvedības pamatus apgūt kursos. Ja tava biznesa pamats būs DIZAINS, tad apgū dizainu ir svarīgāk, nekā kaut kādas mistiskas "biznesa" studijas.

Otrkārt, arī pēc tam, kad studijas ir pamestas, ir iespēja atjaunoties studijām. Nu nav tā, ka tas ir iespējams tikai pēc akadēmiskā gada. Jā, pēc 3-4 gadiem programma būš mainījusies un būs jāpiekārto klāt atsevišķi kursi, bet tas nav nekas neizdarāms. Ja tavās izvēlētajās dizaina studijās būš iespēja apgūt atsevišķus ar biznesu saistītus kursus (kas nebūtu brīnums) tos būs iespēja pielīdzināt atsevišķiem kursiem tavā Latvijas studiju programmā pēc dažiem gadiem (būš jāstudē mazāk priekšmeti, ja izlemsi studijas atsākt).

Ja paliksi te, liela iespēja ka kā par spīti satiksi foršu puisi, izveidosi attiecības, un ta arī nekādu Dizainu studēt neaizbrauksi, paliks tev nepiepildīts sapnis.

Kad vēl labāk krasi mainīt dzīvi, ja ne tad, kamēr esi vēl jauna? Pagaidām štrunta divi gadi studiju vietējā universitātē man nešķiet kaut kas tāds, ko būtu baigi jābaidās... zaudēt? izniekot? Pat nezinu, ko :D Nu nebūsi tu neko zaudējusi. Ja tava studiju programma tev pa šiem gadiem ir devusi reālas zināšanas, tad tās tu tāpat dzīvē ar laiku pielietosi, ja nav devusi reālas zināšanas, tad maz ticams, ka dos arī nākamajos gados.
07.01.2015 16:46 |

Reitings 1372
57days - paldies par tik labi izklāstītu un pamatotu viedokli. Tāpēc arī man ir tās šaubas, ka, paliekot uz 2 gadiem, pēc tam negribēsies un varbūt pat vairs nebūs iespējas sākt jaunu bakalauru. Un Savu tagadējo grādu nejūtu kā tik vērtīgu, lai tiešām būtu vērts palikt. Vēl bija ideja atrast citā Eiropas pilsētā biznesa studijas 3 gadu garumā, tad vismaz pabeigt gadu ātrāk, ja izdosies pielīdzināt nomācīto un iefiltrēties.
Vienkārši ar biznesa grādu par dizaineri kļūt nevar, bet dizaineris ar pieredzi var uzsākt savu biznesu - neviens jau grādu neprasīs.. Tomēr tad nedrīkstēs pārdomāt. Jābūt baigi pārliecinātai par tādu izvēli
07.01.2015 19:30 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Jābūt baigi pārliecinātai par tādu izvēli

Es esmu iepriekš pametusi studijas (gan pēc gada, nevis diviem). Tas bija spontāns, nepārdomāts lēmums. Bet es ne reizi neesmu nožēlojusi šo lēmumu. Nebija tā, ka studijas baigi nepatiktu, parādu nebija vispār, bet gribējās kaut ko dzīvē pamainīt. Nu i pamainīju.

Es brauktu. Pat ja nostudēsi gadu ārzemēs un pārdomāsi, būsi tomēr gan kaut ko iemācījusies dizaina jomā (pārējo - apgūsi kursos), gan uzlabojusi valodas zināšanas. Vienīgais zaudējums - studiju maksa. Nekas cits.
07.01.2015 21:43 |

Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
Kādu konkrētu dizainu tu gribi darīt?
Es ar uzskatu ka vajag pa priekšu pabeigt iesākto un pēc tam tik mēģināt tālāk darīt visu.
LMA nemaz nav tik viegli iekļut pat gribot :D bet tur lūk, viņi tev atver acis uz daudz plašākām iespējām un domāšanu kā tādu.
07.01.2015 21:50 |

Reitings 109
Reģ: 02.12.2014
Pabeidz iesākto lai nebūtu velti!
07.01.2015 21:53 |

Reitings 1372
Miss Joker - apģērbu! Vai Tev ir pieredze LMA?
57days - tagad nomācījos budžetā abus gadus, tā kā vismaz finansiāli nebūšu neko zaudējusi...
08.01.2015 00:00 |

Reitings 2861
Reģ: 11.10.2014
es tavā vietā pabeigtu iesāktās studijas, paralēli ļoti stipri piemācoties un interesējoties par savu sapņu specialitāti. un pēc tam censtos dabūt maģistru specialitātē ārzemēs.
magistriem mākslās parasti nevajag attiecīgu bakalauru, ja ir pieredze, izpratne vai pat portfolio. un ir daudz lielākas iespējas uz budžetiem un stipendijām maģistros nekā bakalauros.
08.01.2015 00:17 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Tici man, 2 gadi paskries ātri.. Ja finansiāli studijas neliek ciest, tad labāk izmanto izdevību pabeigt studijas budžetā. Ja dzīvē kas mainīsies..diploms tik un tā būs neatņemamu Tavs.
Atsākt nepabeigtās studijas esot krietni grūtāk :)
Iespējams, 2 gadu laikā vel labāk izkristalizēsies plāns... Vai arī radīsies ģeniālāka ideja..
08.01.2015 00:23 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Autore ir tādā kā pusceļā... Ne gluži daudz, ne gluži maz. Kaut kur pa vidu... Šobrīd derēs kā viens variants (pamest un uzsākt ko jaunu), tā otrs variants (vispirms pabeigt).
Es pati vispirms pabeigtu šīs studijas, jo man ir svarīgs pats princips - ko iesāku, tas noteikti jāpabeidz. Bet autorei ir visas iespējas darīt kā sirds vēlas.
08.01.2015 00:28 |

Reitings 1372
TalisQualis - ja tiešām varētu, kā Tu saki, dabūt vnk maģistru tajā jomā, būtu tik ideāli.. Jāpainteresējas par to! Paldies!

cormeum - paldies, Tavs komentārs tiešām palīdzēja. Tā ir, kā Tu saki, ka 2 gadu laiku var uztvert kā dāvanu, lai kārtīgi izdomātu plānu un karti, izveidotu savu portfolio un kārtīgi paralēli apgūtu sev saistošo! Es pat diskusijas iespaidā sāku pētīt un uzzināju, ka LMA piedāvā apmeklēt sev interesējošās lekcijas klausītāja statusā, no malas.. Tas ir ideāls variants, jo visu to mākslas vēsturi dēļ sēdēt universitātē daudzus gadus ar drusku nenopietni, tā kā labi vien ir, ka kā pamatu izvēlējos tomēr to uzņēmējdarbībā.. Ar tādu izglītību arī ir labs pamats vēlāk atrast darbu sev interesējošā kompānijā, ne kā dizaineris no sākuma.

Neons - pusceļš jau laikam ir tā visnepārliecinošākā situācija.. :-D
08.01.2015 12:47 |

Reitings 480
brauc prom. Panem LV akademisko.
Ja Tev ir ieguts jau viens grads, citas valstis var but gruti iegtu studiju kreditu, piemeram, UK ta kadreiz bija, kad pati macijos.
08.01.2015 12:49 |

Reitings 478
Reģ: 24.01.2014
Es kārtīgi apsvērtu, vai izvēlētajā jomā tiešām būs darbs.
Ja izlemtu, ka ir perspektīvas, tad ļoti iespējams, ka pamestu. Ja kas, studijas vienmēr var atsākt un turpināt!

Nav teikts, ka tie 2 gadi ātri paies un pati būsi tāda pati kā līdz šim (var bēbis uzrasties, piemēram), vīrietis.. :-D Ja tagad esi brīva, tad ar katru gadu rodas vairāk lietas, kas sasaista, cilvēki ar kuriem jārēķinās..
08.01.2015 12:58 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits