Kā pacelt īres maksu?

Reitings 113
Reģ: 26.02.2013
Sveikas!
Tās, kas izīrē dzīvokļus/mājas-vai katru gadu "paceļat" īres maksu? Kā to aprēķināt-vienkārši izdomājat kādu summu vai balstāties uz inflācijas līmeni utt?
Es jau divus gadus izīrēju dzīvokli un salīdzinot ar cenām ss.lv un citur-tā ir smieklīga summa, par ko sākumā vienojāmies, tāpēc gribētos to pacelt par kādiem 70-80 eiro, bet grūti to pateikt īrniekiem, jo viņi ir ļoti labi. Tātad, kā pacelt šo summu un kā viņiem to pateikt pēc iespējas saudzīgāk?

Jau iepriekš paldies! :)
19.11.2014 20:20 |

Reitings 3743
Reģ: 31.01.2009
Par divistabu dzīvokli ar labu remontu, tehniku un mēbelēm 300 EUR ir pilnībā adekvāta cena. Mana draudzene savu vienistabas dzīvokli Purvciemā, ar sliktu remontu izīrē pa 300 EUR.
20.11.2014 09:27 |

Reitings 82
Reģ: 27.01.2014
meksikanka, A izirejot par komunalajiem maksajumiem, ka tad ir, ja vini lieto Tavas mantas un tas saluzt, kurs uznemas atbildibu? Kurs uznemas atbildibu par saplestam, nosmeretam tapetem u.t.t.
20.11.2014 09:27 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
nezin vai ir prātīgi tagad apkures sezonas laikā celt tik drastiski īres maksu. Ja pašreizējie īrnieki aizies prom, pati vien varēsi apkures rēķinus maksāt, kamēr atradīsi jaunus.
20.11.2014 09:28 |

Reitings 3328
Reģ: 14.02.2013
Tik jāsaņemas to pateikt

Man reiz bija dzīvokļa saimniece, kas visas svarīgās lietas paziņojas sms veidā :D Nu apmērām tā- sēdi sestdienas vēlā vakarā ciemos un atnāk sms no nākamā mēneša (kas sākas pēc 2 dienām), sakarā ar inflāciju, īres maksai + 10 Ls:D Tas nekas, ka inflācija tobrīd stabili stvāja uz vietas un līgumā rakstīts, ka pa rizmaiņām jābrīdina vismaz mēnesis iepriekš. Nepatīk?? Lasies!! Jāsaka, ka es tā arī izdarīju pie pirmās izdevības!!!
20.11.2014 09:34 |

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Domāju,ka pareizi no Tavas puses būtu pacelt maksu ar jauno īres līgumu,jo nu,kāda zinošāka gan mani var palabot,bet ja īres līgumā ir minēta viena summa,tad viņi var pasūtīt Tevi un pateikt,ka līdz jaunajam līgumam Tavu tagadējo summu nemaksās. Protams,arī rēķinies ar to,ka viņi var izvākties,lai gan,ja īre ar visu pacelšanu sastādīs vidēji 100euro,tad es šaubos,ka viņi tā skries,bet neapmierinātus īrniekus iegūsi. :D Katrā ziņā nevienam nav spiests tur palikt un ar savu dzīvokli vari darīt ko gribi,tikai,manuprāt,adekvāti būtu par to paziņot laicīgi,bet,ka stājas spēkā no jaunā īres līguma.
20.11.2014 09:48 |

Reitings 202
Reģ: 21.07.2014
Tas ir tīrs bizness, kāda starpība, vai īrnieks var vai nevar atļauties?!

Eh, kā man patīk šādas tirgus bizmesmenes :P Laikam smadzeņu kroku par maz, kai saprastu, ka arī bizness tiek veidots pamatojoties uz savstarpēju cieņu, abpusēju izdevīgumu (labumu), respektējot esošās vienošanās un līgumus...
20.11.2014 10:01 |

Reitings 2267
Reģ: 01.06.2014
Dzīvokļa un īrnieku apraksts atgādina manus draugus. :D Bet, protams, tā daudziem ir. Domāju, ka, ja tādiem liks maksāt vairāk, viņi izvāksies. Man tieši liekas, ka ģimenei ir ētiskāk pacelt cen jo viņi dzīvo tur kā viens vesels, bet draugi kā kojās, katrs savā istabā, viss cits koplietojams.. Lai par koju tipa dzīvokli maksāt debesīs paceltu cenu? Nē, paldies, komunālie nav mazi un kopumā daudz istabu var atrast zemā cenā, kāda ir tava tagadējā.

Celt jau vari, cik gribi, bet visticamāk viņi izvāksies.
20.11.2014 10:07 |

10 gadi
Reitings 749
Reģ: 29.01.2009
Bizness "labs" sanāks, kad īrnieki pieklājīgi atteiksies maksāt vairāk un gaidīsi savus 2-3 mēnešus jauno meklējumos. Pa to laiku maksājot komunālos no savas kabatas. Un skatoties pēc sava dzīvokļa, būtu ap 300€+ ap120€ zaudējumi mēnesī. 2 mēneši - 850€ mīnuss (ok, reālie zaudējumi ir komunālās izmaksas, bet negūstot ienākumus sanāk tērēt vēl no savas naudas), tad nu i sanāk akurāt gada pieliktā īres maksa (autores gribētais 70-80€ paaugstinājums).
20.11.2014 10:10 |

Reitings 9202
Reģ: 13.03.2011
Meitenes, divi/trīs mēneši, lai atrastu jaunus īrniekus, jūs to nopietni?

Kad es ieliku savu dzīvokli tajā pašā ss`ā, pirmajā dienā zvanīja vairāki desmiti cilvēku (un piedāvājums nebija no tik ļoooti izdevīgajiem, kur dzīvokli pa sviestmaizi izīrē) un bija gatavi nākt skatīties, tajā pašā dienā pirmie, kas atnāca, tie arī paņēma! :)

Tā kā tas dzīvoklis (it īpaši, ja Rīgas centrā gandrīz, kā autores gadījumā un labs) maksimums dažas dienas tukšs stāvēs, kādi vēl tur mēneši :D
20.11.2014 10:16 |

Reitings 77
Reģ: 02.12.2011
Pacelt cenu, pamatojoties uz it kā esošo " inflāciju" ir smieklīgi. Bet vēl smieklīgāk- balstoties uz veiktajiem pētījumiem par ss.lv ievietoto dzīvokļu cenu amplitūdām. Tās cenas tur ir stipri aptuvenas. Kad meklējām dzīvokli, tad par 2 istabu dzīvokli ( labā stāvoklī, remontēts, sadzīves tehnika) prasīja 320 eiro. Apskatījāmies, uzreiz neteicām,ka ņemsim, jo tajā dienā bija paredzēti arī citi apskates objekti. Cena uzreiz nokrita uz 250eiro.
Turklāt, ja grib paaugstināt īres maksu, tas ir jādara reizi gadā,pieliekot klāt salīdzinošu nelielu summu. Paaugstināt par 70-80 eiro, tā ir nesmuka rīcība ( a la, gribu MK somu, vajag pielikt īrei :D).
Pārslēdz jauno līgumu, pieliec klāt 30 eiro. Pirms tam laicīgi jābrīdina. Ja pieliksi vairāk- esi gatava,ka izvāksies. Un apkures sezonā tik daudz īrēt gribētāju vis nav.
20.11.2014 10:51 |

Reitings 2286
Reģ: 02.01.2014
Tas būtu stipri dīvaini, ja īres maksu celtu ik pa ceturksnim. Man kā īrniekam tas neliktos nopietni, padomātu, ka vel pēc 4 mēneši man piestādīs ne 20 eur pa virsu, bet visu kosmosu . Tā kā, ja celt , tad visu uzreiz.

Kas attiecas uz dzīvokļiem centrā, labiekārtotiem ne midzeņiem ar nopelējušām sienām, tad pareizi Persephon saka, nevajadzētu stāvēt mēnešus..No pieredzes sakot, mana drauga dzīvoklī, tiklīdz kāds izvācas, tā jauns īrnieks ir vietā, tajā pašā vai nākamajā dienā pēc sludinājumu ievietošanas. Ilgāk stāvējis tukšs nav.
20.11.2014 10:55 |

Reitings 47
Reģ: 09.04.2014
Personīgi darbojos nekustamo īpašumu jomā, un ja šai lietai pieietu no šeit lasītā principa: ''ai, viņi labi cilvēki, laicīgi maksā rēķinus, značit īres maksu mainīt nevajag, lai gan tirgus cena ir pavisam cita jau'', visticamāk, sen jau būtu bankrotējusi. :D
Un palabošu iepriekšējo meiteņu rakstīto - īres maksu var grozīt tikai tad, ja tāda iespēja atrunāta līgumā, un īrnieks par to rakstveidā jābrīdina 6 mēnešu iepriekš (ja vien līgumā nav noteikt savādāk). protams, cita situācija ir tad, ja beidzas esošais īres līgums, un grib noslēgt jaunu.
20.11.2014 12:18 |

Reitings 850
Reģ: 24.10.2014
Cik labi, ka mani īrēšanas laiki ir garām.
Tomēr 80 EUR ir 960 EUR gadā. Principā normāli dzīvokļi ir uz izķeršanu un, piekrītu, ka ar labdarību nav jānodarbojas. Man Imantas pašā galā EUR 200 prasīja par vienistabnieku, ar puslauztām mēbelēm, vecu sadzīves tehniku.... Tad EUR 300 par labā stāvoklī esošu divistabnieku ir pilnīgi normāls cipars.
20.11.2014 12:52 |

Reitings 42
Reģ: 10.11.2014
Jāskatās, kā ir atrunāts īres līgumā. Mēdz būt arī sekojošs punkts, ja neviena no pusēm nebrīdina otru pusi par kādām no izmaiņām, tad viss paliek pa vecam un līgums tiek automātā pagarināts. No tā ieteiktu uzmanīties. Procentuāli autore grib krietni lielu ciparu pa virsu, tas varētu aizvainot īrniekus. Bet kā jau te daudzas minēja, biznesā draugu nav. 300 eur par labiekārtotu divnieku ir vairāk kā laba cena, no pieredzes saku, ka pirmajā dienā par šādu naudu rinda stāvēs ar gribētājiem un varēs
" skaistumkonkursu" taisīt. Tā, kā potenciālā zaudējuma nekāda, bet emocijas šajā jautājumā iesaistīt, lieki.
20.11.2014 14:35 |

Reitings 384
Reģ: 10.03.2014
Kā tur vispār ir ar tiem starp privātpersonām noslēgtajiem īres līgumiem? Strīdu gadījumā jau visas nesaskaņas tikai caur tiesu var risināt? Nav taču Latvijā īres tirgu regulējošas institūcijas?

Iemaksāto depozītu drošību taču arī neviens negarantē?

Jūs te spriežat, ka 300 EUR ir laba cena, bet neviens jau nezina vai dzīvoklis ir bloķenē vai pirmskara mājā. Vienā bloķenē apkure ziemā var būt 200 EUR, blakus mājā 60. Tuvu centram tā var būt Zvaigžņu iela ar dzērājiem vai Mežaparks. Un ja dzīvoklis bija izremontēts pirms 3 gadiem, tad pat ja īrnieki ir saudzīgi, zināmas nolietošanās pēdas jau tur būs.
20.11.2014 14:37 |

10 gadi
Reitings 333
Reģ: 14.08.2010
Es iepriekš īrēju dzīvokli par 100Ls,tad gads gāja uz beigām+pāreja uz eiro.Saimnieks paziņoja trīs mēnešus pirms līguma beigām,ka no janvāra īre būs 200eiro,apm.140Ls.
Tā nu es varēju izdomāt vai palikt vai nē.Tā kā jau zināju,ka dzīvoklis silts,nav nekādu problēmu,apzinājos ka 100ls bija daudz par maz priekš tik laba dzīvokļa,jo dabūju caur "blatu".
Protams,ka paliku.

Tagad jau dzīvoju citur,bet nebrīnos,ka saimnieks izīrē jau dārgāk. Es viņa vietā tā darītu,vismaz 300eiro,salīdzinot ar ss.lv
20.11.2014 14:59 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
nepiekrītu Audrey! Iepriekšējais dzīvoklis, ko īrēju, bija par smieklīgi zemu cenu, ņemot vērā atrašanās vietu (klusais centrs) un ļoti labo dzīvokļa stāvokli!Vvairāku gadu laikā cena tika pacelta par 20 eiro tikai vienu reizi, bet tāpat īres maksa bija stipri zem vidējās cenas ss portāla sludinājumos par daudz sliktākiem dzīvokļiem Rīgas mikrorajonos. Kad vācos ārā, saimnieks atklāti pateica, ka cenu nav cēlis, jo biju ļoti laba un kārtīga īrniece, un viņš nav gribējis, lai izvācos. Un bankrotējis viņš nav nudien.
Ja šajā dzīvoklī dzīvotu pāris vai ģimene, varbūt arī viņi būtu gatavi maksāt vairāk, bet ja dzīvo draugi, kas vienkārši sametušies kopā, lai lētāk, manā skatījumā ir lielāks risks, ka viņi atradīs lētāku variantu, ja jau dzīvoklis tāpat ir ar kādu jādala.
20.11.2014 15:07 |

Reitings 113
Reģ: 26.02.2013
Jūs man raisījāt patiešām lielu pārdomu vētru. Paldies par patieso info par ss.lv trikiem, iepriekš nezināju. :)
Man tik neliela piebilde-cenu grasos celt pavasara beigās, kad beigsies esošais ļīgums, tā ka dārgajā apkures sezonā noteikti cenu atstāšu to pašu.
20.11.2014 20:35 |

Reitings 7743
Ok - varbūt ne 2-3 mēneši jaunu īrnieku atrašanai, bet esošos laicīgi pabrīdināt. Arī ar labiem dzīvokļiem ne vienmēr tā paveicas, ka pirmie, kuri atnāk, uzreiz paņem. Ir gadījumi, ka jau taisies līgumu slēgt, bet pēkšņi piezvana, ka atraduši citu, vienam nepatīk īsti atrašanās vieta, citam tas pats rēķins par siltumu šķiet par augstu, utt., bet, principā - jā - normāli dzīvokļi ir uz izķeršanu. :)

Vēl jau pastāv iespēja kaut kā īrniekiem nedaudz nākt pretī un apkures sezonas laikā prasīt mazāku īres maksu, bet to lielāko atstāt uz tiem mēnešiem, kad apkures rēķini tā nesit pa kabatu. Tas gan nedaudz atkāpjoties no tēmas.
20.11.2014 20:43 |

Reitings 7743
Un - viennozīmīgi piekrītu, ka nopietnāk izklausās, ja uzreiz paceļ īres maksu, nevis ik pēc laika paprasa lielāku un lielāku summu, es noteikti sāktu satraukties, ka tā īres celšana tā arī tik drīz nebeigsies. :)
20.11.2014 20:47 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits