No vēstures: pirmo reizi brownies recepte publicēta 1906.gadā, vienas no Amerikas slavenāko pavārgrāmatu autores, Fannie Merritt Farmer grāmatā. Internetā recepšu ir simtiem, es esmu izmēģinājusi piecas dažādas un jau kādu brīdi apstājusies pie šīs, tikai mazliet pakoriģējot to pa savam prātam: par 100g samazinot cukura daudzumu, riekstus nedrupinot un neberot klāt mīklai, bet uzkaisot veselus kūkai pa virsu.
150 g sviests
250 g šokolāde, vēlams tumšā
200g cukurs
4 olas, viegli sakultas
Vanilīns
110g milti
100g skābs krējums
200g rieksti pēc izvēles(es lieku lazdu), neieteiktu ņemt zemesriekstus, manuprāt tie nesader ar šokolādi(īstenībā man tie negaršo).
Sviestu kopā ar šokolādi izkausē karsta ūdens peldē, ja masa ļoti karsta, maisot nedaudz padzesē un tad pievieno viegli sakultas olas, cukuru, krējumu, miltus(es vienmēr sijāju) un drupinātus riekstus(ja nolemts tos pievienot mīklai). Visu vienkārši samaisa ar putojamo slotiņu vai karoti, kamēr masa viendabīga. Nevajag pārcensties ar maisīšanu, runā, ka tad braunijs sanākot glīzdains(sakrities), bet man tādas pieredzes nav.
Pannā ar malām(es cepu kantainā apm. 32x23cm, jo lielāka izmēra pannā mīklas kārta būs ļoti plāna un kūka sanāks sausa), ieklāj cepamo papīru, tā, lai tas ir līdz pannas malām un ielej mīklu. Masu ar nazi izlīdzina, jo citādi malas būs sausas, bet kūkas vidū kalniņš. Gala beigās uzber veselus lazdu riekstus, ja vien tie jau nav pievienoti mīklai. Var no riekstiem izveidot kādu rakstu, vai vārdu.
Cep 140° 35 min. Nedrīkst pārcept, tas var būt saplaisājis, bet ne sauss! Braunija "sāls" ir tajā, ka tas vidū ir valkans un mīksts, kā silta šokolāde! Pēc izņemšanas no krāsns, kūku ar nazi atgriež gar pannas malu, vietās kur nav trāpījies papīrs(piem. pannas galos) un atstāj atdzist. No pannas izņem ceļot aiz papīra malām, apmet otrādi un noplēš papīru - es daru tā - uzlieku uz paplātītes, noplēšu papīru un otru palātīti, vai virtuves dēlīti, vai lielu šķivi uzlieku pa virsu un tad visu griežu riņķī( lai nesalūzt).