Šajā diskusijā bieži tiek jaukta reta, sodoša iepēršana ar tiešām traumējošu vardarbību ikdienā ģimenē.
Pati bērnībā pāris reizes dabāju pa dibenu ar koka karoti vai ar žagaru. Biju paklausīga, taču tik un tā atradās vajadzība. Nekādas traumas, loģiski man no tā nav.
Manu jaunāko māsu nekādi nesodīja, un tas ir redzams arī viņas uzvedībā un attieksmē pret vecākiem jau kopš pašas bērnības.
Ir jāsaprot, ka ir ļoti daudz un dažādu raksturu un temperamentu bērni. Un visiem tiešām nepietiek tikai ar parunāšanu! Man drauga māsa savam sīcim vienmēr visu atļāvusi, pirkusi, bet viņš tajā pat laikā nekad neniķojās, vienmēr bija kluss un mierīgs. arī tagad jau pāri 10 gadiem, bet ļoti mierīgs un nerodas sajūta, ka drīzumā vajadzētu būt tīņu problēmā.
Bet tajā pašā laikā man mazajam vien 1,5 gads, bet visi jau esam pārliecināti,ka viegli ar viņa audzināšanu nebūs. Neesmu es piekāpīga, bet viņš jau iemanās, kā var kāpt uz galvas. Un lai pamēģina man kāds ieskaidrot, kādā veidā jau esmu paspējusi viņu izlaist...
Šajā nedēļas nogalē vien- veikalā sāka raudāt, jo es neļāvu visu mest ārā no plauktiem, iznesu ārā, nokrita uz asfalta, kliedza kā nenormāls. Es centos mierīgi runāt, kad sapratu,ka tikai vēl vairāk psiho un ārdās, vienkārši gaidīju līdz nomierinās.
Nākamajā dienā veikalā ieraudzīja to mašīnīti, kurā pa naudu var pašūpoties kādu laiciņu, kad pagājām garām- ratos atkal sāka kliegt pilnā balsī, sāka raut nost cepuri,kurpes, sviest ārā no ratiem. Sākumā gribēju viņu nomierināt, apģērbt- bet atkal tikai vēl trakāk histēriķoja, tā nu stūmos mājās bez cepures, kurpes, ar kliedzošu bērnu.
Bērnu nesitu, mēģinu pastāstīt, ka tā darīt nedrīkst, ka bija jānāk mājās tikai tāpēc, ka sāka ārdīties, ka esmu par to bēdīga, bet nu dodu 95%, ka pusotrgadīgs bērns to nesaprot.
Tad nu jautājums cosmo psiholoģēm- kā rīkoties šādās situācijās? Laikam atkārtošos, bet es neesmu no tām mammām, kuras nopērk kaut ko, kas bērnam ienācis prātā, tikai lai būtu miers. Nepadodos šādām psihošanām un nepiekāpjos. Bet vai tikai ar to būs pietiekoši, lai bērns saprastu, ka ar šādām histērijām neko nepanāks?
Salome te pieminēja sliktās Padomju metodes... salīdzinot padomju laika bērnu, jauniešu uzvedību- to, ko viņi varēja atļauties darīt, pateikt pieaugušajiem- ar mūsdienām. manuprāt, nav ilgi jādomā, kurai metodei ir vairāk trūkumu...