Šausmas!

Reitings 89
Reģ: 08.04.2014
24.08.2014 22:18 |

Reitings 4197
Reģ: 16.09.2011
Man šis stāsts vairāk izklausījās pēc žēlošanās, nevis palīdzības vai padoma lūgšanas.
25.08.2014 12:23 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Protams,ka valsts nekam nav parada. Bernunami ari jalikvide un jabuve abortiestades,lai dzimtu tikai forsie berni,ar kuriemnekadas nelaimes nekad nenotiks.
Palasot šo diskusiju.. arī man sāka tā likties.. :D
25.08.2014 12:24 |

Reitings 6407
Reģ: 16.01.2014
Mi Amor, šodiem man Tu patīc, tāpēc, lūdzu:

Sertifikāti - izdevība vai traucēklis

Pirms 20 gadiem, 1992.gada 4.novembrī, Latvijas Republikas Augstākā Padome pieņēma likumu "Par privatizācijas sertifikātiem".

Daļai sabiedrības, īpaši gados jaunajiem, termins - privatizācijas sertifikāti - visticamāk neko neizsaka. Iespējams, viņi par tādiem nav pat dzirdējuši, lai gan sertifikāti joprojām ir apgrozībā.

Tolaik, 90.gadu sākumā, ar likumu tika noteikts, ka privatizācijas sertifikāts ir valsts piešķirts maksāšanas līdzeklis par privatizējamo valsts un pašvaldību īpašumu. Tos piešķīra katram Latvijas iedzīvotājam, atkarībā no šeit nodzīvotajiem gadiem, un ar to palīdzību bija iespējams privatizēt nekustamo īpašumu, uzņēmumus, nopirkt akcijas. Katra sertifikāta nominālvērtība tika noteikta 28 lati, tiesa, brīvajā tirdzniecībā šāda cena nekad tā arī netika sasniegta.

Saņēmēji sertifikātus atceras ar dalītām jūtām. Vieni tos veiksmīgi izmantojuši dzīvokļu privatizācijā, citi labāk izvēlējās pārdot, turpinot mitināties neprivatizētā mājoklī.

"Gandrīz jau piemirsies, ka bija tāda lieta kā sertifikāti," atceras Mārīte Zavacka. "Šķiet, lielāko daļu no tiem izmantojām dzīvokļa privatizācijai, bet pārējos pārdevām. Toreiz jau gan teica, ka var iegādāties kaut kādu uzņēmumu akcijas, bet mums tā bija tumša bilde, tāpēc izvēlējāmies labāk pārdot. Vairs neatceros, cik naudas saņēmām, bet, šķiet, gluži pa lēto tos neiztirgojām."

Sākotnēji ar sertifikātiem nevarēja brīvi tirgoties, taču, kad 1994. gada jūlijā to atļāva, tirgus cena bija stipri zem nomināla, vien ap diviem, trim latiem par sertifikātu. Tirdzniecības apjomi pirmsākumos bija ļoti lieli, kā vēsta informācija, laikā no 1994. gada novembra līdz 1995. gada martam vidējais darījumu apjoms bija nepilni 500 tūkstoši latu dienā pie vidējās sertifikātu cenas 2, 40 lati. Tirgus speciālisti lielo aktivitāti skaidro ar to, ka iedzīvotāji neticēja sertifikātiem, tāpēc pie pirmās izdevības centās tos apmainīt pret īstu naudu. Piedevām vēl izskanēja informācija, ka līdz sertifikātu darbības termiņa beigām visus nemaz nebūs iespējams izmantot, jo nepietiks objektu, ko privatizēt. Šīs negatīvās ažiotāžas dēļ sertifikātu cena noslīdēja līdz vēsturiski zemākajai - par vienu varēja saņemt 50 līdz 70 santīmu. To izmantoja uzpircēji, kam bija pieejami brīvi naudas līdzekļi un kuri saprata, ka agri vai vēlu sertifikātu cena celsies. Šī prognoze piepildījās, un treknajos gados tika sasniegts cenas maksimums - 23 līdz 25 lati par sertifikātu.

Vairāki ekonomisti atzinuši, ka dzīvokļu privatizācijā sertifikātiem, iespējams, bija pozitīvs pienesums, bet uzņēmumu privatizācijā tie nebija tik veiksmīgi, jo tika pirktas ražotnes, kas patiesībā bija jāvirza maksātnespējai.

Arī ekonomists Dairis Cālītis norāda, ka privatizācijas sertifikāti nebija veiksmīgs risinājums: "Tas bija absolūti populistisks lēmums, turklāt tikai īstermiņa risinājums. Man šī sertifikātu būšana liekas tāda kā sociālisma ideja, proti, ka visiem jāsaņem vienādi. Līdz tam mums nekas nepiederēja, bet nu visiem jākļūst par uzņēmumu līdzīpašniekiem.

Iespējams, ir arī pozitīvi piemēri, bet kopumā jāteic, ka privatizācija par sertifikātiem bija lielākā kļūda, ko Latvija pieļāva, jo sertifikāti izkropļoja uzņēmumu pārdošanas cenu. Rezultātā ieguvēji tāpat bija gudrākie, veiklākie vai tie, kam bija brīvi līdzekļi. Manuprāt, sertifikāti piebremzēja gan privatizācijas procesu, gan valsts attīstību."

90.gadu beigās vērtspapīru tirgus analītiķi prognozēja, ka aptuveni gada laikā privatizācijas sertifikātu tirgus beigs pastāvēt, bet ja darbosies arī līdz to derīguma termiņa beigām, tas būs ļoti neaktīvs. Tolaik bija noteikts, ka sertifikātu dzēšanas termiņš ir 1999. gada 31.decembris.

Taču šis termiņš vairākkārt ticis pagarināts un sertifikāti apritē ir joprojām. Ekonomikas ministrijas informācija liecina, ka līdz 2012.gada 1.maijam privatizācijā izmantoti 107,2 miljoni sertifikātu, kas ir 95,2 procenti no piešķirto sertifikātu skaita.

Namīpašumu un dzīvokļu privatizācijai izmantoti 37,97 miljoni sertifikātu, uzņēmumu un citu īpašumu iegādei - 7,31 miljons, kapitāla daļu (akciju) iegādei - 44,46 miljoni, zemes izpirkšanai un privatizācijai - 17,28 miljoni sertifikātu.

Jūnija sākumā fizisko personu īpašumā vēl bija atlikuši 2,13 miljoni privatizācijas sertifikātu - 1,9 procenti no kopējā piešķirto sertifikātu skaita.
25.08.2014 12:25 |

Reitings 5075
Reģ: 19.04.2013
S80,paldies. :)
25.08.2014 12:32 |

Reitings 1425
Reģ: 25.08.2013
nu protams,ja šitā situācija ir reāla,tad tur vairāk spiežas ārā slinkums.
Bet arī,lai turētu mājlopus ir jābūt līdzekļiem,lai tos nopirktu,un pabarotu un uzturētu. Skaidrs,ka ir cilvēki ,kas to visu dara un bez problēmām izdzīvo,bet mēs nezinam reālo situāciju!
25.08.2014 12:32 |

Reitings 10475
Reģ: 01.08.2010
Ak, dies, ko var kopēt tos palagus, es runāju no savas pieredzes, mēs nebijām ne bagāti, ne pārtikuši - pieitika divatā ar māti privatizēt parastā mājā parastu 2istabu dzīvokli un kādi pāris palika pāri, mans vīrs, savukārt, toreiz jau liels un prātīgs no dzērājiem atpirka sertifikātus par pudeli un paspēja privatizēt daudz zemju - ar galvu bija jādomā, ar galvu!

Tiem, kas dzīvoja un joprojām dzīvo saimnieku mājās, nu jā, nepaveicās!
25.08.2014 12:35 |

Reitings 16391
Bet arī,lai turētu mājlopus ir jābūt līdzekļiem,lai tos nopirktu,un pabarotu un uzturētu.
+++

Piemēram, govīm vajag sienu, skābbarību, mikroelementus, miltus un kūti... tas viss prasa izdevumus!
25.08.2014 12:37 |

Reitings 6407
Reģ: 16.01.2014
becky, palagi kā sauc nebija Tev, mana pieredze ar sertifikātiem ir pilnīgi citāda.

Ak, kungs, kāda Tu smalka un Tavs vīra kāds ideāls...

Daudziem nepaveicās un to cilvēku, kuri dzīvo ne savās mājās nav mazs.
25.08.2014 12:39 |

Reitings 9917
Reģ: 24.05.2012
Piemēram, govīm vajag sienu, skābbarību, mikroelementus, miltus un kūti... tas viss prasa izdevumus!

Varu derēt , ka ir iespēja sarunāt , ka palīdzēsi regulāri kaiminam ar mājlopiem , pretī saņemsi gaļas gabalu pie nokaušanas vai katru dienu tikai pie svaiga piena , kur piens tur biezpiens, krējums un citi labumi.
25.08.2014 12:40 |

Reitings 9917
*tiksi :)
25.08.2014 12:42 |

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Sieviete nevar izaudzināt kārtīgu vīrieti.
Bravo!!! Sapratat vientuljas mammas,juusu deeli neizaugs par kartigu virieti. :D :D :D

No man pazistamajiem virieshiem,kurus audzinajusi tikai mamma,nav ierindojams kategorija "nav ists virietis" :) Laikam jau kaads mistiskais brinums un iznjemums.

Bet arī,lai turētu mājlopus ir jābūt līdzekļiem,lai tos nopirktu,un pabarotu un uzturētu.
Taisniba. Ne jau taa cuuka vai vista izaug vienaa dienaa uz kaushanu. Tapat kaa ziemaa tachu neturees vinjus zaru buudaa,lai salst nost.

Protams,ka valsts nekam nav parada. Bernunami ari jalikvide un jabuve abortiestades,lai dzimtu tikai forsie berni,ar kuriemnekadas nelaimes nekad nenotiks.
Es ceru,ka pasaules sabiedriba nenolaidisies lidz tadam limenim nekad.
25.08.2014 12:44 |

Reitings 16391
Varu derēt , ka ir iespēja sarunāt , ka palīdzēsi regulāri kaiminam ar mājlopiem , pretī saņemsi gaļas gabalu pie nokaušanas vai katru dienu tikai pie svaiga piena , kur piens tur biezpiens, krējums un citi labumi.
Man jau šķiet, ka sievietei nepiedien piedalīties lopu kaušanā!
Kaimiņi ir dažādi.. mūsdienās izdevīgāk ir visu maksimāli darīt pašam un produktus pārdot.. ne atdot!
25.08.2014 12:47 |

Reitings 9917
Es nedomāju, ka viņa piedalīsies kaušanā, viņa var teiksim slaukt govi, izmēst kūtī , vai ko tur vēl vajag, neesmu spec un lauku darbus nekad neesmu darījusi... Protams izdevīgāk ir pārdot , bet ja tev vajag palīgu , tad tā būs lētāk , ka algot strādnieku ....
25.08.2014 12:50 |

Reitings 16391
Es nedomāju, ka viņa piedalīsies kaušanā, viņa var teiksim slaukt govi, izmēst kūtī , vai ko tur vēl vajag, neesmu spec un lauku darbus nekad neesmu darījusi... Protams izdevīgāk ir pārdot , bet ja tev vajag palīgu , tad tā būs lētāk , ka algot strādnieku ....

Šobrīd gadžeti spēj aizvietot vairākus cilvēkus.. tas sanāk daudz lētāk un izdevīgāk nekā viena cilvēka algošana!
25.08.2014 12:52 |

10 gadi
Reitings 3976
Reģ: 27.06.2014
Mūsu valstī ir daudz nesakārtotu jautājumu. Protams, ka ir aplami uzskatīt "piedzemdēju - tagad maksājiet man par to!" Taču riebj, ka apgalvo, ka valdība jau nav vainīga. Kāpēc Vācijā sētnieks saņem 1300EUR, kamēr Latvijā tā ir minimālā alga, ko maksā par sētnieka darbu?! Kāpēc tur pensionāri godīgi saņem lielas pensijas par savu ieguldīto mūža darbu, bet šeit opītis pie kases skaita centus un nespēj izlemt pirkt viņam sālītu siļķi vai konservu bundžu kas ir uz akcijas?
Tikmēr tas pretīgais Godmanis publiski mēģina pārliecināt, ka ir nabags, jo īpašumu nav, bet parādi bankā lieli?! Zagļi un kretīni, kas pārdevuši savu valsti ar visiem cilvēkiem! Un vēl cer, ka dzimstība augs un cilvēki atgriezīsies Latvijā, nu smieklīgi!
25.08.2014 12:58 |

Reitings 9917
Bet pēc statistikas aug jau arī ... :)
25.08.2014 13:00 |

Reitings 306
Reģ: 23.08.2014
Arahne , spēcīgi teikts
25.08.2014 13:01 |

10 gadi
Reitings 3976
Reģ: 27.06.2014
weee, dzimstība jā. Protams, ka cilvēki dzemdē bērniņus un paši arī cīnās nečīkstot. Bet kas attiecas uz atgriešanos Latvijā, nu nenotiks tas tuvāko gadu laikā.
25.08.2014 13:02 |

Reitings 86
Reģ: 21.08.2014
mēs nebijām ne bagāti, ne pārtikuši - pieitika divatā ar māti privatizēt parastā mājā parastu 2istabu dzīvokli un kādi pāris palika pāri, mans vīrs, savukārt, toreiz jau liels un prātīgs no dzērājiem atpirka sertifikātus par pudeli un paspēja privatizēt daudz zemju - ar galvu bija jādomā, ar galvu!

Ar šo tekstu apliecini, ka tavai ģimenei arī galva nešanceja :D Un tavs toposais vīrs tevi nodrosinaja pārtikušu dzīvi :D Apkrāpjot citus nabagus :D
25.08.2014 13:05 |

Reitings 9917
Katram sava pakaļa dārgāka ....:D
25.08.2014 13:07 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits